Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan ensimmäiset näyttelijät valittu

17.04.2016 11:16 | Muropaketin toimitus

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä on valittu yhdeksän elokuvan keskeisimpien roolien esittäjää.

Rakastetun alikersantti Rokan roolin tekee kansainvälisestikin palkittu näyttelijä Eero Aho. Ensi-iltansa 27.10.2017 saavan elokuvan kuvaukset alkavat kesäkuun alussa Kotka-Haminan seudulla ja Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.

Louhimiehen elokuva perustuu suomalaisille tutun Tuntematon sotilas -teoksen lisäksi Väinö Linnan alkuperäisteokseen Sotaromaaniin. Elokuvan tuotanto on edennyt Vekaranjärvellä järjestettäviin harjoitusleireihin ja testikuvauksiin, joissa näyttelijät tutustuvat paitsi rooleihinsa myös jatkosodan aikaisiin olosuhteisiin.

Eero Ahon lisäksi Tuntemattoman sotilaan hahmoja tulkitsemassa nähdään Jussi Vatanen vänrikki Koskelana, Johannes Holopainen vänrikki Kariluotona, Aku Hirviniemi alikersantti Hietasena ja Juho Milonoff sotamies Honkajokena. Sotamies Rahikaisen roolin tekee Andrei Alén, alikersantti Lahtisen Joonas Saartamo, sotamies Vanhalan Hannes Suominen ja Suden ”Suen tassun” Arttu Kapulainen.

–Sain juuri ne ammattilaiset, jotka näihin rooleihin halusinkin. Näyttelijöiden into on kova, vaikka kaikki tietävät, että edessä on rankka ja vaativa projekti, Aku Louhimies kertoo.

Lisää roolitusuutisia on luvassa ennen kesäkuun kuvausjakson alkua. Vielä on miehittämättä monia tärkeitä niin isoja kuin pieniäkin rooleja.

–Pyrimme realismiin ja historian kuvauksen tarkkuuteen. Tästä porukasta luodaan todellinen joukkue – näyttelijät kantavat kokonaisuudesta suuren vastuun. Kuntoa on kohotettu, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen harjoitusleirit on käyty ja sotilaselämään tutustuttu sekä maastossa että kasarmilla. Kuvausten ajan keskeiset näyttelijät asuvat metsässä teltoissa, pitävät huolta varusteistaan ja syövät varusmiesten tapaan Leijona Cateringin muonaa. Uskon, että tämä heittäytyminen tulee näkymään myös valmiissa elokuvassa, Louhimies jatkaa.

Mukana uusia yhteistyökumppaneita

Louhimiehen Tuntematon sotilas on yli seitsemän miljoonan euron kokonaisbudjetillaan yksi Suomen kaikkien aikojen mittavimmista elokuvahankkeista, jonka toteutumisen mahdollistaa laaja joukko sijoittajia, tukijoita ja yhteistyökumppaneita.

–Tunnen suurta ylpeyttä saadessani ohjata tämän teoksen satavuotiselle Suomelle osana ainutlaatuista joukkoa. Koko hanketta vie eteenpäin vahva yhdessä tekeminen. Yhteistyökumppanien ja tukijoiden rooli on merkittävä. Näin isoja avauksia tehdään aina yhteistyöllä – samalla tavalla tulisi rakentaa myös tulevaisuuden Suomea, Aku Louhimies lisää.

Myös elokuvan tuotantoyhtiötä hallituksen puheenjohtajan roolissa luotsaava Heikki Rotko iloitsee Tuntematon sotilas -elokuvan kansainvälisestä kiinnostuksesta ja laajasta kumppaniverkostosta.

–Tuntematon sotilas tarjoaa ainutlaatuisen alustan vaikuttavalle yhteistyölle. Rakennamme elämystä joka parhaimmillaan tavoittaa jokaisen suomalaisen. Myös kansainvälinen kiinnostus on ollut suurta. Akun Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ:lle ohjaama Rebellion on avannut ovia neuvotteluihin kansainvälisestä levityksestä ja erityisesti elokuvan pohjalta tuotettava neliosainen tv-sarja kiinnostaa maailmalla. Pohjoismaisella draamalla on kova maine, Rotko sanoo

Tuntematon sotilas -elokuva on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Elokuvan pääyhteistyökumppaneita ovat Veikkaus, LähiTapiola ja Valio. Lisäksi Veikkauksen voittovaroista tuetaan hanketta Suomen Elokuvasäätiön kautta. Tuntemattoman sotilaan avainkumppaneihin kuuluvat muun muassa Puolustusvoimat. Elokuvan rahoittajia ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja joukko yksityisiä sijoittajia, joihin kuuluu muun muassa Supercellin perustajajäsenet. Tuntemattoman sotilaan vaikuttavuusohjelmaa tukee Saastamoisen säätiö. Elokuvan televisio-oikeudet on varannut Yleisradio ja elokuvan levittää Suomessa SF Film Finland Oy.

Elokuvan viralliset nettisivut.

Eero Aho, Rokka:

Tuntematon Sotilas 2017

Aku Hirviniemi, Hietanen

Tuntematon Sotilas 2017

Andrei Alen, Rahikainen

Tuntematon Sotilas 2017
Otsikkokuva: Roosa Tikanoja
Photo: Juha Mustonen
Styling: Sofia Oksanen