Uusimmat

Uusi tutkimus paljastaa: Star Wars -elokuvaa vastaan masinoitiin Venäjällä trollihyökkäys – pyrkimyksenä oli vahingoittaa Yhdysvaltoja

02.10.2018 13:22 Muropaketin toimitus

Tuhosiko The Last Jedi Star Wars -franchisen ja hajotti sen fanikunnan? Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan vastaus on selkeästi ei.

Tutkijatohtori Morten Bayn Kalifornian yliopistossa tekemässä tutkimuksessa (“Weaponizing The Haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation”) selvitettiin Rian Johnsonin ohjaaman Star Wars: The Last Jedin internetissä saamaa, fanien keskuudessa ristiriitaista vastaanottoa.

Tutkimuksessa huomattiin, että vain noin 22 % elokuvan saamasta negatiivisesta palautteesta Twitterissä tuli todistetusti oikeilta ihmisiltä. Bayn mukaan yli 50 % negatiivista kommenteista oli poliittisesti motivoituneita, eikä edes välttämättä ihmisen tuottamia.

Tutkija toteaa, että suuri osa näistä näyttää siltä, että ne ovat venäläisten trollien tekemiä. Hän arvelee, että niiden myötä on ollut pyrkimyksenä synnyttää ristiriitoja Yhdysvaltain yhteiskuntaan.

Lucasfilmiä ja Disneyä on syytetty Star Warsin politisoinnista, mutta tutkijan mukaan uudet elokuvat ovat polittisesti ja eettisesti samalla linjalla vanhojen elokuvien kanssa. Hänen mukaansa Trumpin aikakaudella yhteiskunnan polarisoituminen on politisoinut myös fanikunnan.

Muropaketin uusimmat