Uusi tutkimus paljastaa: Star Wars -elokuvaa vastaan masinoitiin Venäjällä trollihyökkäys – pyrkimyksenä oli vahingoittaa Yhdysvaltoja

02.10.2018 13:22 | Muropaketin toimitus | 3

Tuhosiko The Last Jedi Star Wars -franchisen ja hajotti sen fanikunnan? Tuoreen yliopistotutkimuksen mukaan vastaus on selkeästi ei.

Tutkijatohtori Morten Bayn Kalifornian yliopistossa tekemässä tutkimuksessa (“Weaponizing The Haters: The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation”) selvitettiin Rian Johnsonin ohjaaman Star Wars: The Last Jedin internetissä saamaa, fanien keskuudessa ristiriitaista vastaanottoa.

Tutkimuksessa huomattiin, että vain noin 22 % elokuvan saamasta negatiivisesta palautteesta Twitterissä tuli todistetusti oikeilta ihmisiltä. Bayn mukaan yli 50 % negatiivista kommenteista oli poliittisesti motivoituneita, eikä edes välttämättä ihmisen tuottamia.

Tutkija toteaa, että suuri osa näistä näyttää siltä, että ne ovat venäläisten trollien tekemiä. Hän arvelee, että niiden myötä on ollut pyrkimyksenä synnyttää ristiriitoja Yhdysvaltain yhteiskuntaan.

Lucasfilmiä ja Disneyä on syytetty Star Warsin politisoinnista, mutta tutkijan mukaan uudet elokuvat ovat polittisesti ja eettisesti samalla linjalla vanhojen elokuvien kanssa. Hänen mukaansa Trumpin aikakaudella yhteiskunnan polarisoituminen on politisoinut myös fanikunnan.

Keskustelu

Oikeesti, eikö teitä Muropaketin toimittajia edes hävetä levittää tätä PUHDASTA VALETTA?

Jos teistäkin joku olisi vaivautunut edes pintapuolisesti lukemaan alkuperäisen (naurettavan) nollatutkimuksen, olisitte saattaneet huomata seuraavat kappaleet:

"Using the Botometer mentioned in the Method section, 11 out of the of 206 accounts expressing
negative sentiments were identified as bots.

I identified 33 of the 206 negative accounts as trolls and/or sock puppets. Besides
meeting a majority of the detection criteria mentioned in the methods section, these accounts
would mostly tweet or retweet right-wing messages alongside their attacks on Rian Johnson and
The Last Jedi. All of these troll/sock puppet accounts were created – or became active after being
dormant for months or years – during the study period, most of them around the time when The
Last Jedi opened in theaters and the first negative fan reactions began being posted to Twitter.
This may indicate that the accounts were created or revived specifically for trolling behavior
related to The Last Jedi or using that debate as a platform for activities related to other subjects.

16 of these 33 troll/sock puppet accounts appear to be Russian trolls, or at least possess
several of the Russian troll characteristics presented above."

Ensinnäkin, 967 twiittiä käytiin läpi tutkimusta varten. Tämä on mitättömän pieni otanta. Näistä 967:stä vain 206 oli negatiivisia, ja näistä 206:sta negatiivisesta vain 33 väitetään olevan trolleja tai botteja. Ja lopuksi, näistä 33:sta vain 16 väitetään olevan venäläisiä trolleja/botteja. Matematiikkaa osaamattomille, ~1,7% kaikista TUTKITUISTA twiiteistä oli väitettävästi "venäläisten trollien tuottamia". Oikea "masinoitu trollihyökkäys" indeed.

Niin joo, ja kannattaa tutustua myös metodologiaan, jonka perusteella tietyt twiitit luokiteltiin "venäläisten trollien tuottamiksi". Ei pidä kovin paljon vettä, kun perustuu USA:n tekemään poliittisesti puolueelliseen tutkimukseen.

Ja muuten, olette kaiken lisäksi lainanneet tutkimusta täysin päin vittua: "Tutkimuksessa huomattiin, että vain noin 22 % elokuvan saamasta negatiivisesta palautteesta Twitterissä tuli todistetusti oikeilta ihmisiltä. Bayn mukaan yli 50 % negatiivista kommenteista oli poliittisesti motivoituneita, eikä edes välttämättä ihmisen tuottamia."

Kun oikeasti tutkimuksessa sanotaan: "Among the 967 tweets analyzed, 206 expressed a negative sentiment towards the film and its director, which is 21.9% or a little more than one in five fans. This number includes all negative tweets analyzed, i.e. also those who came from the 44 accounts identified as bots, sock puppet accounts and trolls. It also includes 61 users who showed clear political agendas in their tweets against the film. Thus, the number of fans whose tweets are purely motivated by a negative stance towards the film is 101 or 10,5%."

Eli "22% elokuvan saamasta palautteesta on negatiivista", EI "vain 22% elokuvan saamasta negatiivisesta palautteesta tuli todistetusti oikeilta ihmisiltä". Tutkimuksessa ei myöskään väitetä missään, että 50% negatiivisesta palautteesta olisi poliittista, vaan että 50% negatiivisesta palautteesta on puhtaasti filmiin kohdistuvan negatiivisen näkökulman motivoimaa.

Kaiken kukkuraksi tutkimukseen ei otettu ollenkaan GIF-muotoisia twiittejä tai meemejä, joten tutkimuksen luotettavuus negatiivisen ja positiivisen palautteen suhteesta on täysin olematon.

Oliskohan pienen oikaisun paikka?

Tällaisilla vaihtoehtoisilla totuuksilla sitä tulee Last Jedistäkin kohta hyvä leffa… :rolleyes:

Muropaketin uusimmat