Uusimmat

V2 – Jäätynyt enkeli

13.01.2007 08:10 Olli Sulopuisto

V2 – Jäätynyt enkeliJatko-osien tekeminen ei ole helppoa, ei varsinkaan silloin, kun pohjalla on menestynyt elokuva, josta pitäisi petrata ja mieluusti vielä muuttua. Siitä on osoituksena parin vuoden takaisen Vareksen seuraaja V2 – Jäätynyt enkeli.

Reijo Mäen samannimiseen kirjaan perustuvassa elokuvassa turkulainen yksityisetsivä Jussi Valtteri Vares (Juha Veijonen) lähtee keikalle Poriin vanhan tuttunsa, käytettyjä autoja kauppaavan Jarkko Tienvierin (Hannu-Pekka Björkman) pyynnöstä. Tämä kun on paikallisen poliisin, etenkin rikoskomisario Usko Saastamoisen (Kari Väänänen) suosikkiepäilty. Ei liene yllätys, että asiat eivät suju aivan suunnitelmien mukaan, ja Vares saa pelätä niin muiden kuin omankin henkensä puolesta.

Elokuvan kaksi vahvuutta ovat varsin toimiva jännärijuoni, joka pysyy kasassa latteaa lopetusta lukuunottamatta ja räiskyvät sivuhenkilöt. Etenkin Björkman on peruukkeineen ja hikinoroineen mainiossa vedossa rasvaisena miehenä. Yhtä lailla onnistunut mutta tunneskaalan toisesta päästä on Kari Väänänen, joka rakentaa kylmän kyynisen kyttänsä rauhallisin ja hienovaraisin elein. Jussi Lammen iso paha Veikko Hopea jää mieleen ylitsevuotavan fyysisyytensä ja Kari Hietalahden Kullervo Visuri taas räikeän ulkoasunsa ansiosta.

V2 – Jäätynyt enkeliEntäs ne ongelmat? Ensinnäkin päähenkilö on mies vailla ominaisuuksia, joka toimii kuin vaudeville-komiikan straight man: korostaa omalla tasaisuudellaan erikoisten tyyppien erikoisuutta. Samalla se tarkoittaa, että Vares ei ole kovin kiinnostava tyyppi. Kun sanoilla temppuileva kertojanääni on poissa, dekkarin osaksi jää kävellä tilanteisiin ja katsoa, mitä tapahtuu. Toinen rasittavuus on se, että Jäätyneessä enkelissä naisten osaksi jää jäätyä tai myydä seksiä. (Yleisestikin panemis- ja huorajutut särähtivät korvaani, silmitön väkivalta ei niinkään. Niin ovat kriitikkoparan arvot vinksallaan.)

Karikatyyrihahmoja tukee elokuvan räikeä ulkoasu, tai tarkemmin sanottuna silmille hyppivä leikkaus erilaisine pyyhkäisyineen ja pysäytyskuvineen. Niillä on kuulemma haettu sarjakuvamaista fiilistä, missä on tietenkin vissi pointti. Tyhmiltä ne silti näyttävät.

Vares-elokuva oli kaikessa genrekliseisyydessään aika pätevää viihdettä. Ohjaaja Aleksi Mäkelän mukaan V2 on hänen viimeinen Vareksensa, mikä voi olla hyvä asia. Tämä on sellainen yhdistelmä rasvaisia juttuja, huomiotakerjäävää elokuvantekoa ja rasittavaa soundtrack-markkinointia, että kolmas osa olisi ihan liikaa. Eiköhän tuottaja Markus Selin keksi sopivan ohjaajan, jos V2 tuottaa tarpeeksi.


V2 – Jäätynyt enkeli
Suomi 2006
K15

Ohjaus Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus Marko Leino
Pääosissa Juha Veijonen, Hannu-Pekka Björkman, Kari-Pekka Toivonen, Kari Väänänen, Lotta Lindroos, Johanna Kokko, Jasper Pääkkönen, Jussi Lampi, Kari Hietalahti, Markku Peltola, Vesa Vierikko

Kesto 97 minuuttia