Valiant

09.08.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Vaikka tämä viehättävä animaatio jää kokonaisuutena hyvän yrityksen tasolle, se on eurooppalaisen animaation ankeassa yössä ilahduttava valopilkku. Toisessa maailmansodassa seikkailevat sankarilliset kirjekyyhkyt ovat kiinnostava aihe historiasta innostuneille aikuisille ja ajankuvaan on mahdutettu monia fiksuja yksityiskohtia. Ruipeloista ja tunareista koostuva avuton F-komppania, johon pikkuriikkinen nimikyyhky Valiant kuuluu, on pienemmille katsojille helppo samaistumisen kohde. Vanhempi yleisö lukee rivien välistä sodan loppuvuosina rintamalle lähetettyjen untuvikkojen tragediaa. Suomen teattereihin tuodaan harmillista kyllä alkuperäistä elokuvaa noin puoli tuntia lyhyempi versio, josta on arvatenkin leikattu kaikki aikuisemman oloinen materiaali.

Jos aivan rehellisiä ollaan, pilkottu versio saattaa olla alkuperäistä tasapainoisempi kokonaisuus. Vanguard-studion pojat ja tytöt (elokuvasta päätellen lähinnä pojat) nauttivat selvästi elokuvanteosta suunnattomasti ja ainesta olisi ollut Pixar-tyyliseksi koko perheen elokuvaksi. Mutta tarinan edistyessä lasten ja aikuisten sisältö ajautuu vaivihkaa erilleen, eikä alkuperäinen Valiant ole perheen pienimmille sopivaa katsottavaa. Siinä on, kuten sotaelokuvassa pitääkin, melko traagisia kuolemantapauksia.

Koska elokuva on jo dubattu, siitä ilmestyy melko varmasti myös suomalainen dvd, jota lapsiperheiden kannattaa odottaa suosiolla. Kotona penskoille voi selittää penkkinaapureita häiritsemättä söpöjen sotakyyhkyjen kauheita kohtaloita.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Ohjaus Gary Chapman
Pääosissa Ewan McGregor, Ricky Gervais, Tim Curry, John Cleese