Valo

29.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Valo on rohkea ja omintakeinen lastenelokuva, jossa on kuitenkin mukana kaurakeksin maku. Elokuva perustuu Aleksanteri Ahola-Valon pikkupoikana kirjoittamiin päiväkirjoihin. Vuosina 1900-1997 elänyt Ahola-Valo oli filosofi, taiteilija ja kirjailija joka vaikutti Venäjällä, Suomessa ja Ruotsissa. Tsaarin esivaltaa vastaan taistelevien lasten tarina on vahvasta todellisuuspohjasta huolimatta elokuvattu puhtaana satuna. Siinä on tornissa asuva paha, kiltti nuohoojaisä, viisas tietäjänainen ja tietenkin neuvokkaita lapsia jotka antavat pahalle palkkansa.

Valo-elokuvaa leimaa alkuteoksesta muistuttava lapsenmielinen ja vilpitön mutta yksioikoisen naiivi viesti rakkaudesta ja välittämisestä. Ei hyvää puolustavaan sanomaan tarvitse suhtautua kyynisesti, mutta sitä on arvioitava elokuvaa itseään vasten. Ja pitää erityisesti kysyä, onko kyseessä elokuva lapsille vai elokuva lapsista aikuisille?

Vastaus ei Valon tapauksessa ole aivan yksiselitteinen, vaikka elokuvaa markkinoidaan lastenelokuvana. Mukana on myös aikuisten idealisoitu ja sentimentaalinen näkemys entisajan lapsista. Valo ei silti ole pelkkää marenkia. Siinä on myös virkistävästi Roald Dahlista muistuttava näkemys, että lapsilla on oikeus taistella oman hyvinvointinsa puolesta ja näyttää surkeille vanhemmille heidän paikkansa. Elokuvan lapsinäyttelijät ovat pakahduttavan hyviä. He vetävät omat roolinsa innolla ja vimmalla – ja ilman että heidät olisi pakotettu olemaan aikuismaisia ammattinäyttelijöitä.

Mutta kaurakekseistä. Kaurakeksi on aikuisten keksintö saada lapsi pettymään. Lapsi pyytää keksiä, aikuinen tarjoaa kaurasellaista – se on melkein terveellinen, melkein keksi, mutta ei maistu hyvältä. Kaurakeksiä on Valon tarinan siinä kohdassa, missä lapset kapinoivat oikeudesta käydä koulua. Vastarinta kasvattaa toki aina luonnetta, eikä oppi ojaan kaada, mutta kyseessä on silti sellainen lasten kapina, jota vastaan vanhemmilla ei viime kädessä ole mitään.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Valo
Ohjaaja Kaija Juurikkala, pääosissa Vili Järvinen, Joni Kehusmaa, Sara-Maria Juntunen, Eveliina Uusitalo, Teijo Eloranta, Rea Mauranen, Hannu Kivioja.