Vapiskaa, Batman ja Spawn! Suomalaisen supersankarielokuva Rendelin traileri on julkaistu [video]

13.12.2014 10:30 | Muropaketin toimitus

Rendel

Supersankarit ovat suosittuja Suomessakin, mutta silti meillä ei ole vielä tehty pitkää elokuvaa aiheesta. Vielä.

Tilanne korjautuu parin vuoden sisällä. Tekeillä oleva Rendel-elokuva perustuu ohjaaja-käsikirjoittaja Jesse Haajan nuoruudessaan luomaan sarjakuvaan, joka on vuosikymmenien jälkeen kaivettu pöytälaatikosta pölyttymästä.

Elokuva esituotanto käynnistettiin keväällä 2014 ja nyt julkaistu ensimmäinen teaser-traileri kuvattiin lokakuussa.

”Normaalisti tiiserit on lyhyitä ja nopeita pätkiä joissa feidataan mustaan ja annetaan hävyttömän pieni maistiainen mitä tuleman pitää. Kun tätä alettiin suunnittelemaan, niin oli selvää että me ei voida sellaista riskiä ottaa. Työryhmämme referensseistä ei kovin montaa elokuvaa löydä, joten päätimme tehdä tiiserin lyhytelokuvan muottiin. Ajattelimme, että näin pystymme paremmin lunastamaan niin tarinalliset, visuaaliset kuin teknillisetkin odotukset joita Rendeliin on vuoden mittaan kohdistuneet. Ainakin toivon että pystymme”, kommentoi Haaja.

Synkkää naamiosankaria esittää Kris Gummerus. Vuonna 2016 ilmestyvän elokuvan muita näyttelijöitä ovat Matti Onnismaa, Rami Rusinen, Alina Tomnikov, Minttu Tamksi ja Roosamaria Mäkinen. Elokuvan ensi-ilta tulee olemaan vuonna 2016. Dome.fi:ssa lopputulosta odotetaan mielenkiinnolla.

Rendelin tekemistä voi seurata Facebookissa.

Rendel – Official Teaser Trailer (HD) from Jesse Haaja on Vimeo.7

Teksti: Tatu Junni

Keskustelu

@14: Höpsistä. Perustuuko arviosi muuhunkin kuin Levottomiin ja Salkkareitten höttö-nightmare-elokuviin? Arvatenkaan et vain genreä juuri oikeasti seuraa. Suomileffatuotanto on ollut hyvässä nosteessa 2000-luvun alusta alkaen ja varsinkin tässä 2010-luvulla, kun vihdoin tuolta itsaridraama-muotista ollaan pääsemässä irti kunnolla.

Erityisesti Dome Karukoski on yllättänyt iloisesti elokuvallaan Leijonasydän. Samoin kenties paras suomalainen trilleri, Syvälle salattu, sai otteeseensa erilailla kuin mikään Suomi-kuva ennemmin. Joukkoon mahtuu paljon myös vähemmän mieleenpainuvaa tekelettä, vaikka viihdearvoa löytyisikin hetken pitimiksi.

Tietenkin jos ennakkoasenne on tuo; ”Suomileffat = aina kuraa”, niin sittenpä tätä keskustelua ei kannata jatkaa. Ehkäpä kaikki ameriikaksi puhuttu on vaan paljon parempata… Mene ja tiedä.

Poikeuksetta suomi leffat hirveetä kuraa. Toivottavasti tämä ei ole yksi niistä.

@10: Mutta, mitä tästä loppujen lopuksi on edes nähty? Naamansa peittänyt tyyppi hakkaa pahiksia pimeässä varastossa = Bätmän? Aivan yhtä lailla tunnelmasta huokuu vaikkapa Punisher-elokuvat tai Arrow-sarja, tai Daredevil, melkein mikä hahmo vain. Nykyään kun tyylinä on kaikissa synkistely. Ja kaikista elokuvista ja sarjoista löytyy aina kasapäin aivottomia pahiksia, niitä pääpahiksen kätyreitä jotka pitää hakata ennen kuin juoni voi edetä… Ei mitenkään yllättävää.

@ 10 Tämä on nyt tulossa kuminkin. Ei sille voi mitään.

Olisivat ehkä voineet muuta tietty keksiä, mutta jos tämä tulee olemaan Batmanin tavoin fyysisesti täysin ihnhimilinen supersankari, niin selvä, koska suurin osa supereista on fyyisesti epäinhimilsiä (en pidä sitä kuminkaan huonona asiana), niin hyvä kun joukossa on taas yksi ”voimaton” superi.

Elokuvan tekijät ovat kuitenkin ihmmisiä. Se pitää muistaa ja jos tästä tulee yleisesti hyvin huonohko tekele, niin sitten he oppivat virheistään (jos tietty tekisivät näitä enään). Antaa heidän tehdä tämä ihan rauhassa. Eivät he mitään rikosta ole tekemässä.

Joo on toki supersankareita sun muita viitta hihhuleita pilvin pimein, mutta katsokaapa hahmon olemusta, kuunnelkaapa musiikkia ja entäpä nuo laatikot, pimeä ”varasto halli” ja nuo samat mafiajohtahan palveluksessa olevat tusina sotilaat.

Aivan kuin batman…verrastaisitko spidermaniin? tai teräsmieheen?

Hattua voi toki nostaa, mutta kuten sanoin, olisivat oikeasti keksineet jotain omaperäistä kun kerran tällaiseen hankkeeseen ryhtyvät.

@4/@7: Kuten Tylor sanoi, niin jätä elokuva katsomatta, jätä kommentti jättämättä ja katso sellaista viihdettä joka on sinulle mieleistä. Miksi tämä olisi harha-askel? Tämä on pienen indie-porukan tekemä leffa ja sille on taatusti yleisönsä, olet aivan liian yltiökriittinen ihan väärässä paikassa. Puhut kuin tätä leffaa oltaisiin kansallisesta budjetista, yhteisestä leivästä, rahoittamassa. Mitä pyrit saavuttamaan täällä haukkumalla ja mollaamalla? Lähde itse työstämään parempaa, kun noin selvä visio on hyvästä ja huonosta.

@5/8: Aivan oikein, kyllä tälle planeetalle leffoja mahtuu, ja yleisönsä on aivan kaikelle. Jos jokin genre ei tunnu omalta, niin sitten ei ole syytä itseään sille altistaa, vaan kääntyä kannoillaan. Itse pidän indie-tuotannosta ja skenestä.

Samalla täytyy vähän ihmetellä tätä suomalaista kansallisitsetuntoa… Aina ollaan mollaamassa kovalla kädellä aivan kaikkea mitä tässä maassa yritetään, eikä pelkästään viihde-alalla. Ollaan jo valmiiksi myötähäpeissään ja asenne on; ”Se on suomalainen – eli ei voi olla hyvä”. Mikä on mielestäni todella surullinen suhtautumistapa. Ei tietenkään pidä estottomasti hehkuttaakaan jotain vain sen tuotantomaan perusteella, mutta nämä ennakkoasenteet tuntuvat vain niin turhilta. Eikö joskus voitaisi olla kannustavia?

@6 Mitä pahaa siinä on jos supersankari on päähahmona? Ne ovat muotia juuri (eivät ehkä vähän ajan päästä, mutta nyt ovat), eikä sille voi mitään. Ei vaan katso niitä, kuten en itse esim. pelaa urheilupelejä, enkä morkaa niitä ellen niitä todella pelaa.

Sankaraila taitaa olla itse asiassa eränlainen keihäs asenaan. Ainakin näin näkyi yhdestä luonnos kuvast facesta. En sitä tiedä vielä tuleeko se elokuvaan.

Ja hyvä mielestäni on, ettei Batman tapaa ketään, koska jos hän niin tekisi, niin olisi samanlainen, kuin vanhempansa ampunut rikollinen. Samaa juttu yleisesti, jos tapaa rikollisia oikuden nimeen ja julistaa sammala olevansa Jumala, vaikka itse on sammala myös rikkolinen.

Jos tästä jollekin halua valitaa, niin sitten Rendelin ohjaajale voisi, kunhan ei mene niin tyhmäksi, että pitää uhkaila tätä lopetamaan leffan teon.

@5 Varmasti tämänkaltaisia supersankareita on useampikin, mutta kannattaako heitä valita elokuvan päähahmoksi? Minusta ei. Minua eivät kiinnostaneet edes Batman-elokuvat, ja Batman on sentään se premiere-versio siitä mustasta vigilante-sankarista, jota tämä Rendelkin kopioi.

Okei, joo, ymmärrän mustan sotisovan, sehän on hyvä pimeillä kujilla ja silleen… Mutta mihin tarvitaan tuota maskia? Ja eikö sankarille olisi voinut antaa jonkin loogisen aseen? Koko hahmon designin olisi voinut tehdä mielestäni paremmin. Trailerista huokuu kuitenkin läpi se, että kyseessä on nyt kotikutoinen sankari, jolla ei ole mitään Ironman -härveleitä takataskussa. Nyt sankari näyttää lähinnä vain Batmanilta, eikä miltään muulta. Ja mielestäni Batmanin varustus ei ole looginen, vaan tietyn henkisen koodin asettelema. Batman käsittääkseni pyrkii välttämään tappamista, joten hänellä ei ole (tappavia) aseita. Rendelin kohdalla näin ei näyttäisi olevan, joten ihmettelen miksei HÄNELLÄ ole aseita.

Leffan kuvaus ja miljöö sen sijaan ovat toinen juttu. Trailerin perusteella kuvauksessa, toiminnassa ja miljöössä on apinoitu uusimpia Batman-elokuvia oikein urakalla. Tästä juuri en pidä. Jotain omaperäistä, enemmän suomalaista, odottaisin suomalaiselta elokuvalta. Tässä ei ole edes kyse sankarin yhdennäköisyydestä, vaan elokuvan teknisistä yksityiskohdista. Sieltä on menty, missä aita on matalin.

Leffan dialogi taas on vähän enemmän suomalaistyylistä, mutta niin uskomattoman kornia. Tuntuu, että tässä taas on apinoitu sitä jostain kummasta valtavirtaan tunkeutunutta jalmarihelandermaista yliartikulointia. Eli puhutaan kirjakieltä hyvin selkeästi ja liioittelevasti artikuloiden, mutta väliin työnnetään aina muutama muodikas slangisana. Tämäkin toimisi ehkä, jos sen tekisi itse Helander, mutta Rendelin tekijätiimin aikaansaannos on taas vain uskomattoman kornia ja huonosti näyteltyä.

Minusta tämä on paha harha-askel, jota luultavasti tullaan jo muutamien vuosien päästä katsomaan myötähäpeästä tirskuen.

Suomalaiset leffat tuntuvat usein noudattavan samaa, kankeaa kaavaa, joten uusi ja virkistävä suomenkielinen kehitelmä on aina plussaa. Se, kuinka hyvä tämä leffa on, jää nähtäväksi, mutta ainakin askel oikeaan suuntaan on otettu.

@1 ja @4:

Eiköhän tämän kaltaisia supersankareita ole useampi olemassa, että tämä ei todelakaan ole ainoa. Onhan Marvel ja DC vähän kopioineet joitakin sankareitaan käytämällä kilpailjoinsa sankareita hyväksi.

Tälläistä supersankari elokuvasta on mielestäni ihan hyvä aloitaa Suomessa. Teräsmiehen kaltaisen supersankarin tekeminen ensiksi ei ehkä heti onnistuisi, jotten hyvä aloitaa tästä aluksi.

Täälä on facessa yli 30 000 tykäjää, joista moni on ulkomaalaisia, jotten heitä ei tunnu tätä haitaneen yhtään, kuten ei muitakaan suomalaisia faneja.

Itse odotan mielenkiinola ja tuomitsen vasta sitten, kun olen tämän nähnyt. Toki minulla on 1 henkilökohtainen syy kiinostua tästä, mutta en siitä sano enempää.

Jos jotakin teesrista pitää kirtisoida, niin kiroilua oli aikaa paljon. Vähemmän ensi keralla, kitos.

Ja 1 juttu, mitä en tajuaa yhtään. Olen varmaan noin kolmen vuoden ajan lukennut Domen kommenteja ja niistä ehkä 70 % on negatiivisia. On valituksia, että ei ole suomalainen elokuva, leffa näytää jo kuvan perustella huonolta, hahmo on ruma,jotten leffakin on kauhea ja sitten vähän rasisiten ja homofobisen kuuloisa kommenteja. Miksi lähinä vaan negatiivisia? Okei, ihmmisilä on oikeus mielipieeseensä(saa sanoa ,että leffa on huono jne.), mutta en itse melkein jaksa sitä, että täälä on vaan uutisten aiheiden haukumista ja morkaamista.

Jos kirjoitusksesta huomautetaan, niin ilmoitus; minulla on lukihäiriö.

@3 Täytyy sanoa, että kyllä kommentti nro 1 on nyt oikeassa ja sinä väärässä. Jos joku kopioisi Wolverinen kynsineen suomalaiseen leffaan, sen huomaisi heti. Samoin tämä Batmanmäinen tusinasankari on aivan selkeä kopio.

Suomalainen genreleffa on muutenkin lähes auttamatta aina aivan kaameaa paskaa. Trailerin megakorni dialogi ja sekava toiminta ei auta asiaa tippaakaan. Sanoisin juurikin, että tässä leffassa EI olla uskallettu millään tavalla rikkoa perinteisiä kaavoja, vaan ennemminkin on kallistuttu surkeasti matkimaan uusimpia Batman-elokuvia. Kovasti sääli, koska uusimmat Batman-elokuvat ovat myös aivan kauheaa ja sekavaa skeidaa.

Hatunnoston antaisin ehkä, jos olisi yritetty matkia vaikka Burtonin Batmaneita tai jotain. Mutta ei nyt jumalauta tuota Nolanin tekosynkkaa paskaa…

@1: Ugh, mikä kommentti. Kyllähän tuo nyt olisi verrattavissa ihan mihin tahansa supersankariin tai anti-sankariin, mitä käytännössä rajattoman laajasta kirjosta löytyy, voiko näitä tuhansia hahmoja pitää yhtäkään toisiinsa katsoen omaperäisinä, kun kaikki ovat jonkin sortin trikoosankareita? Kyllä sekaan yksi lisää mahtuu, älä edes ala…

Asiaan; näytti todella mielenkiintoiselta! Onko kerrankin uskallettu tehdä jotain suomalaista tuotantoa vähemmän kieli poskessa? Tuntuu että monilla leffantekijöillä on komedian lisääminen väkinäinen defenssikeino, kun pelätään että liian tosissaan tehty elokuva floppaisi tai saisi huonon vastaanoton.

Joka tapauksessa, iso peukku täältä suunnasta!

Ilman intohimoa ja rohkeutta tälläisiä hankkeita ei Suomessa koskaan nähtäisi.

Nostan hattua tekijöille!

Ei voinu keksiä jotain tosi omaperäistä….Piti pölliä batmanista oikeestaan kaikki.
Turhuutta.

Muropaketin uusimmat