Vihattu ja rakastettu Ben Affleck 1/2: Miksi uusi Batman herättää niin vahvoja tunteita?

24.09.2014 09:41 | Muropaketin toimitus

/wp-content/uploads/s/f/editor/images/Ben_Affleck.jpg

Ben Affleck nähdään pian David Fincherin uudessa trillerissä Gone Girl. Sen kunniaksi tutustumme kahden artikkelin voimin Affleckin uraan.

Ben Affleckin on sanottu sopivan rooliinsa Gone Girlissä täydellisesti. Hänen esittämänsä Nick Dunnen vaimo Amy katoaa mystisesti. Amyn etsimisestä tulee iso mediasirkus, jonka myötä huomio alkaa kiinnittyä paitsi Dunneen, myös hänen ja Amyn avioliiton kulisseihin. Aviomiehestä tulee vähitellen, paljastus kerrallaan, pääepäilty.

Miksi Ben Affleck sitten on erityisen osuva valinta David Fincherin uutuuselokuvan pääosaan? Koska näyttelijän oma elämä on nostettu julkisuuden valokeilaan jo vuosien ajan. Affleck on naulittu lööppeihin niin monta kertaa, että hän tietää tasan tarkkaan, miltä se tuntuu ja miten tilannetta näytellään.

Osa Ben Affleckin saamasta huomiosta on myös teilannut hänet näyttelijänä. Hän on “hyvännäköinen puupää”, joka “pääsi tähtiin salamatkustajana Matt Damonin kyydissä”. Lapsitähti, joka on osoitus muovinmakuisesta tuotteistamisesta.

Ja sitten se viimeisin tempaus.

Vuosi sitten elokuussa kerrottiin, että Ben Affleck on seuraava Batman. Mies, joka pilasi Daredevilin. Mies, joka on parhaimmillaan näkymättömissä sivuosissa. Huonoissa elokuvissa todella huono ja hyvissä elokuvissa korkeintaan kohtalainen.

Onko raju kritiikki perusteltua? No on, varmasti. Ainakin osittain. Ben Affleck on tehnyt todella huonoja elokuvia – mutta niin on moni muukin kymmenissa elokuvissa näytellyt. Monesti unohtuu, että tämä Pearl Harborin ja Giglin pökkelö on tehnyt myös hyviä suorituksia, kuten vaikkapa Hollywoodland, State of Play ja Argo, ja myös ohjannut ja käsikirjoittanut hienoja elokuvia itse.

Ben Affleckin ura alkoi, kuten todettua, jo nuorena. Ben ja hänen nuorempi veljensä Casey Affleck kasvoivat Cambridgessa taiteilijoiden ja näyttelijöiden keskellä ja kävivät äitinsä kanssa usein teatterissa. Veljeksiä suorastaan kehotettiin pyrkimään näyttelijöiksi.

Lapsuuden kavereihin kuuluivat myös käsikirjoittaja Aaron Stockard ja ennen kaikkea näyttelijä Matt Damon. Affleck ja Damon alkoivat teini-iässä käydä yhdessä koenäytöksissä New Yorkissa, preppasivat toisiaan ja suunnittelivat yhteisiä elokuvaprojekteja.

Ben Affleckilla oli useitakin rooleja lapsuudessaan ja nuoruudessaan, mutta varsin pienissä tuotannoissa. Hän näytteli indiefilmeissä ja mainoksissa. Hänen tunnetuin roolinsa lienee opetuksellisessa The Voyage of Mimi -lastensarjassa, jota tehtiin kaksi kautta 80-luvun puolivälissä.

Ben Affleck ja Matt Damon muuttivat opiskelemaan ja yrittämään läpimurtoa Los Angelesiin 90-luvun alussa. Parikymppiset opiskelijat asustelivat ympäri kaupunkia ja yrittivät sinnikkäästi milloin mihinkin rooleihin. Samalla ystäväpiiriin tuli muita nuoria wannabe-näyttelijöitä, kuten Cole Hauser, Rory Cochrane ja Matthew McConaughey.

90-luvun alku toi Affleckille lisää rooleja. Hän näytteli Patrick “Dallas-Bobby” Duffyn tähdittämässä Daddyssa. Ensimmäinen pääosaksi luonnehdittava rooli oli Parhaassa iässä -elokuvassa, joka ei saanut kovin kaksisia arvioita, vaikka kankaalla nähtiinkin tukku tulevia tähtiä, kuten McConaughey, French Stewart, John Rhys-Davies ja Sam Rockwell.

Ben Affleck oli myös sivuosassa antisemitismistä kertovassa elokuvassa School Ties, jossa pääosaa näyttelivät Damon ja Brendan Fraser.

Näyttelemisen lisäksi Ben Affleckilla oli kova hinku päästä tekemään elokuvia myös niin käsikirjoittajana kuin ohjaajanakin. Hänen ensimmäiseen käsikirjoitusprojektiinsa palaamme tuonnempana, mutta ohjaajana hän kokeili siipiään jo vuonna 1993. Sittemmin Affleck on todennut, että elokuva olisi saanut mielellään jäädä tekemättä. Jo nimi I Killed My Lesbian Wife, Ηung Ηer on a Μeathook and Νow I Have a Three-Picture Deal with Disney kertoo paljon.

No, kukapa ei olisi tehnyt noloja kokeiluja opiskeluaikoina…

Ben Affleckin merkittävimmät elokuvaroolit näinä aikoina olivat elokuvissa Surutta sekaisin, Häiriköt ja Amyn jäljillä.

Surutta sekaisin (Dazed and Confused) oli Richard Linklaterin ohjaama, pienoiseksi kulttielokuvaksi noussut projekti, jossa seurataan useita nuoria aikuisuuden kynnyksellä. Affleckin lisäksi elokuvassa näyttelivät muun muassa Matthew McConaughey, Milla Jojovich ja Adam Goldberg.

Affleckin seuraavat elokuvat olivat nekin jonkin sortin kulttikamaa. Hän sai roolin Kevin Smithin elokuvasta Häiriköt (Mallrats). Smith kirjoittikin seuraavan elokuvansa, Amyn jäljillä, nimenomaan Affleckia ajatellen. (Vaikka ajatus olisi herkullinen, Gone Girlin kadonneen vaimon nimi Amy ei ole viittaus tähän Smithin leffaan.)

Kevin Smithin kaksi elokuvaa tekivät Ben Affleckista vihdoinkin näyttelijän, joka ei näytellyt pelkkiä hölmöjä koulukiusaajarooleja. Affleck ja Smith ystävystyivät, ja Affleck asuikin kuvausten ajan ohjaajan sohvalla. Affleckin tie tähtiin alkoi avautua. Hänelle alkoi varsinkin Smithin elokuvien ansiosta tulla töitä, joskin pienissä rooleissa ja pienissä elokuvissa. Pian hänestä tulisi kuitenkin suuri tähti, mutta ei kuitenkaan näyttelemällä.

Ben Affleck ja Matt Damon olivat työstäneet alunperin Damonin aloittamaa Will Hunting -käsikirjoitusta jo vuosien ajan. Käsikirjoitus pyöri taustalla ja alkoi vähitellen saada studioiden huomiota. Tie oli joka tapauksessa kivinen. Damon ja Affleck haluttiin yhdessä vaiheessa korvata Brad Pittillä ja Leonardo diCapriolla. Ohjaajaksi kaavailtiin muun muassa Mel Gibsonia ja Michael Mannia.

Lopulta käsikirjoitus päätyi Kevin Smithin avustuksella Miramaxin rattaisiin ja elokuva pistetiin tuotantoon.

Will Huntingin tarina muuttui matkan varrella melkoisesti. Alunperin tekeillä oli nimittäin trilleri, jossa huippuälykäs nuorukainen saa FBI:n peräänsä. Kokeneemmat käsikirjoittajat antoivat Damonin ja Affleckin onneksi hyviä vinkkejä siitä, mihin suuntaan tarinaa kannattaa viedä. Loppu on historiaa. Will Hunting on yksi 90-luvun parhaista elokuvista, ja Damon ja Affleck saivat elokuvastaan käsikirjoitus-Oscarin. Heistä tuli kertaheitolla Hollywood-tähtiä.

Menestystä täydensivät Will Huntingin lukuisat muut Oscar-ehdokkuudet ja koomikko Robin Williamsin paras sivuosa-Oscar. Williamsilla olikin ratkaiseva merkitys elokuvan menestykselle. Kun Robin Williams kuoli tämän vuoden elokuussa, Affleck kirjoitti: ”Hän teki minun ja Mattin unelmista totta. Mitä sellaiselle tyypille jää velkaa? Aivan kaiken. Toivottavasti löydät rauhan.”

Ben Affleck oli nyt päässyt näyttelemään useissa elokuvissa, pieniä ja suuria rooleja. Hänen ohjaajinaan oli ollut pienempiä nimiä ja todellisia taitureita. Näyttelijänä hänen uransa oli sittenkin nousujohteinen, vaikka suuri läpimurto oli vielä puuttunut. Mutta kuten tiedetään, Affleck ei tehnyt läpimurtoaan suurenmoisella roolityöllä tai ikimuistoisella lavatulkinnalla. Hän pääsi tähtiin takaportin kautta, co-käsikirjoittajana ja joutui todistelemaan näyttelijäntaitojaan vielä moneen kertaan, ja oppimaan esimerkiksi roolivalintojaan kantapään kautta.

Vaikka Ben Affleckin rooli Good Will Huntingissa oli vaatimaton, ja elokuvasta muistetaan parhaiten suurenmoiset Matt Damon ja Robin Williams, oli Affleck nyt yhtä kaikki Hollywoodissa. Hänen seuraavat roolinsa eivät olisi enää sivurooleja.

Heti Oscar-menestyksen päätteeksi Affleck näytteli suurproduktio Armageddonissa Bruce Willisin, Billy Bob Thorntonin ja Liv Tylerin kanssa. Michael Bayn kömpelö ja ontto maailmanpelastuselokuva näytti teattereissa komealta ja toi legendaariselle Aerosmithille uutta ysärinostetta tunnuskappaleellaan I Don’t Want to Miss a Thing. Elokuva tuotti satojen miljoonien taalojen lipputulot kaikesta kehnoudestaan huolimatta.

Armageddonin näyttelijäsuoritukset eivät vakuuttaneet ketään, eikä niin ollut tarkoituskaan. Nuori Affleck ei tainnut tässä kohtaa vielä huomata, että hän oli ottanut urallaan askeleen sellaiseen suuntaan, joka toi paljon rahaa, mutta vain vähän arvostusta.

Armageddonin jälkeen Affleck nähtiin muutamassa melko harmittomassa elokuvassa, kuten Rakastunut Shakespeare, Luonnon lait ja Bounce. Vuonna 2000 hän palasi töihin vanhojen kavereidensa Kevin Smithin ja Matt Damonin kanssa elokuvassa Dogma.

Pian hänen urallaan alkaisi kuitenkin tapahtua. Tähdistä on pitkä pudotus.

Artikkelisarjan osa 2/2.

Teksti: Henri Lassander