Uusimmat

Viikon valio: David Lynch vieraili Suomessa

06.11.2007 10:33 Muropaketin toimitus

Hollywood-tason leffatähtiä nähdään Suomessa erittäin harvoin – ja silloinkin kun nähdään, saapuvat he maahamme kuin varkain. Näin teki myös David Lynch, jonka vierailu Suomeen ehdittiin jo kerran perua aikataulusotkujen takia. Loppujen lopuksi visiitti kuitenkin vain siirtyi parilla päivällä ja niinpä suomalaisetkin pääsivät kuulemaan transsendenttisen meditaation ihmeistä kansainvälisen ohjaajatähden suusta.

David Lynchin vierailun järjestäneet suomalaismietiskelijät kutsuivat herran Suomeen saadakseen vetoapua erityisen mietiskely-yliopiston perustamiseen. Lynch on itse harrastanut transsendenttista meditaatiota jo vuosikymmeniä ja toiminut etenkin viime vuosina liikkeen äänitorvena samaan tapaan kuin Tom Cruise skientologialle ja Madonna kabbalalle. Lynch julkaisi viime vuonna aihetta käsittelevän kirjankin, Catching the Big Fish, jonka hän on omistanut mietiskelyliikkeen isälle Maharishi Mahesh Yogille, ”hänen pyhyydelleen”.   

Ohjaaja puhui suomalaistoimittajille maanantaiaamuna ja illalla oli puolestaan suuren yleisön vuoro. Helsingin Messukeskuksessa järjestetty tilaisuus oli pistetty pystyyn pikavauhdilla, mutta sana oli kiirinyt nopeasti ja jo puoli tuntia ennen klo 19.00 alkanutta tilaisuutta Messukeskuksen itäisen sisäänkäynnin edessä kierteli kymmenien metrien mittainen jono. Väenpaljoutta ihmeteltiin ääneen jonossakin, joka tuntui – suokaa anteeksi karkea ulkonäköluokittelu – koostuvan enemmän elokuvafaneista kuin joogalentäjistä.

Elokuvafaneille oli kuitenkin luvassa pettymys, sillä Lynch oli saapunut maahamme ensisijaisesti meditaation ihmeiden sanansaattajana, ei niinkään elokuvaohjaajana. Parin tunnin yleisötilaisuus oli jaettu kahteen osaan: aluksi vuorossa oli kyselytunti, jonka aikana yleisö sai esittää Lynchille kysymyksiä ja sen jälkeen keskityttiin luentotyylisesti meditaatioon ja elämän ihmeisiin. Jälkimmäisessä osiossa Lynchin seuraksi lavalle saapuivat tohtorit John Hagelin ja Bevan Morris, joita Lynch hehkutti vaatimattomasti nerokkaimmiksi mieliksi koko planeetalla.

Ennen tohtoreiden tuloa ilta lähti käyntiin hieman liiankin verkkaisesti. Tapahtuman järjestäjän edustaja TM-opettaja Hannu Heikkilä kävi läpi illan ohjelman. Oman osuutensa jälkeen Heikkilän oli ilmeisesti tarkoitus kääntää jokainen lavalla englanniksi lausuttu lause, mutta heti Lynchin päästyä lavalle ensimmäinen yleisökysymys oli, voitaisiinko tulkin käytöstä luopua. Ehdotus sai yleisöltä raikuvat aplodit ja Heikkilä poistui lavalta hieman munille potkun saaneen oloisena. Kysyjän tarkoituksena tuskin oli loukata herraa, mutta tulkin käyttö olisi hidastanut kyselytunnin kulkua tuntuvasti. Nytkään kysymyksiä ei ehditty esittää kovin montaa.

Kysymykset käsittelivät niin elokuvia, luovuutta kuin meditaatiotakin. Yleisö sai kuulla mm. Lynchin musiikkiharrastuksesta, Inland Empiren määritelmästä, Eraserheadista, luovuuden löytämisestä, digitaalisen elokuvatyöskentelyn ihmeistä jne. Pitkän linjan Lynch-fanille ilta ei suuria paljastuksia tarjonnut. Merkillepantavaa oli se, ettei ainuttakaan kysymystä Twin Peaksista, Hollywood-tähdistä tai kahvista esitetty. Ehkä hyvä niin, sillä vaikka yleisölle oli annettu lupa kysyä mitä vain ja mistä vain, tuntui Lynch itse välttelevän elokuva-aiheisiin kysymyksiin vastaamista. Niihin ohjaaja kommentoi asiallisesti, mutta turhankin tiiviisti. Sen sijaan TM-aiheiset kysymykset saivat kovasti käsillään puhuvan herran puhkeamaan pieniin luentoihin tuon tuosta. Niinpä saimme kuulla kuinka meditaatioon ei tarvitse uskoa (se toimii silti) ja kuinka pimeys ei ole mitään muuta kuin valon puutetta jne.

Elokuvafanille Lynchin ensimmäinen esiintyminen Suomessa oli siis pettymys. TM:n promootion kannalta herran vierailu oli kuitenkin täydellinen napakymppi. Liike sai Suomessa visiitin myötä huomattavasti julkisuutta, vaikka luvassa tuskin onkaan joogalentäjien massiivista esiinmarssia. Toivotaan kuitenkin, että suomalaiset sukujuurensa löytänyt Lynch saapuu maahamme toistamiseen – ja mielellään elokuvaohjaajana eikä TM-liikkeen mannekiinina.

 

Teksti ja kuvat: Tatu Junni

TM – sinustako joogalentäjä Suomen taivaalle?

Transsendenttinen Meditaatio eli TM on Maharishi.fi-nettisivun mukaan ”rentouttava ja virkistävä henkinen harjoitus, joka säännöllisesti tehtynä parantaa terveyttä, lisää henkistä suorituskykyä ja edistää ihmisenä kasvamista. TM-tekniikan oppii noin viikon mittaisella kurssilla, jonka jälkeen sitä voi hyödyntää koko loppuikänsä.

TM:n harjoittaminen on vaivatonta: se ei vaadi keskittymiskykyä eikä tietoista mielenhallintaa, vaan perustuu mielen luontaiseen taipumukseen hakeutua kohti syvempää hiljaisuutta. TM-harjoitus tehdään mukavasti istuen silmät kiinni noin 20 minuutin ajan kahdesti päivässä, aamulla ja iltapäivällä. TM-harjoituksen aikana mieli nauttii sisäisestä hiljaisuudesta ja keho syvästä levosta. Samalla kuitenkin tajunta pysyy valppaana. Täm

Säännöllisen TM-harjoituksen hyödyt tulevat esiin kaikilla elämänalueilla: henkinen ja fyysinen terveys paranee ja suorituskyky kohoaa; luovuus lisääntyy; käsityskyky laajenee; kyky lämpimiin ihmissuhteisiin kasvaa. TM-harjoittaja kasvaa ihmisenä sitä mukaa kun kehityksen esteet – stressi ja traumat – sulavat pois.   Terveemmistä ja onnellisemmista ihmisistä muodostuu terveempi ja onnellisempi yhteiskunta.

Nykyään TM-tekniikkaa harjoitetaan joka puolella maailmaa. Tekniikan oppineita on useita miljoonia, Suomessa n. 20 000.Transsendenttinen Meditaatio toimii kaikkialla ja kaikenlaisilla ihmisillä, koska se perustuu mielen toiminnan yleisiin lainalaisuuksiin. Sen toimiminen ei edellytä siihen uskomista. Suurimmat vaatimukset tekniikan oppimiseen ovat kyky ajatella ajatuksia ja seurata yksinkertaisia ohjeita. Siten lähes kuka hyvänsä voi oppia Transsendenttisen Meditaation ja hyötyä siitä.”

www.maharishi.fi