Uusimmat

Viikon valio: Disneyn prinsessat valloittavat Helsingin

29.01.2009 10:55 Muropaketin toimitus

Disney on Ice tuo tunnetut prinsessat Hartwall Areenalle loppuviikon ajaksi. PrinsessaKlassikoiden myötä Suomeen saapuvat myös Helinä-keiju sekä vanhat tutut Mikki ja Minni Hiiri. Kaista kävi ihastelemassa fantasiahenkistä luisteluesitystä ensimmäisessä esityksessä ja tapasi samalla shown kaksi suomalaisluistelijaa, Anne Heinosen ja Karoliina Helannon.

Disneyn prinsessat ovat tietenkin tuttuja kaikille: perinteiset Tuhkimo, Ruusunen ja Lumikki, sekä Ariel, Jasmine, Belle ja Mulan esittävät tarinansa Tom Dicksonin ja Catarina Lindgrenin koreografioiden muodossa. Prinsessojen ja heidän prinssiensä lisäksi jäällä luistelee yli 40 kokenutta taitoluistelijaa.

Ja koska kyseessä on Disney, on myös lavasteisiin panostettu. Tuottaja Kenneth Feld on ideoinut satulinnan, joka kohoaa jäänpinnasta kolmen asuinkerroksen korkeuteen. Satulinna vaihtaa jatkuvasti muotoaan, jotta areenalla nähdään niin arabialaista tunnelmaa, Arielin vedenalaista maisemaa kuin Tuhkimon klassisia tanssejakin.

Taitoluistelijoiden joukossa esiintyvät myös helsinkiläiset Anna Heinonen ja Karoliina Helanto. Parikymppiset luistelijat liittyivät PrinsessaKlassikoihin vuonna 2007 eli takana on pari vuotta kiertueella, suurinpiirtein 200 esitystä ja koko Amerikan mantere.

Helsingissä nähtiin juuri suomalaisittain menestyksekkäät taitoluistelun EM-kisat, joten luistelu on juuri nyt pinnalla. Katsoja ei välttämättä heti katso eroa kilpailun ja shown välillä, kun kyse on kuitenkin taitoluistelusta. Mutta voiko kilpaluistelua ja show-luistelua verrata keskenään?

– Ei ollenkaan, Heinonen sanoo suoraan.

– Luistelijan näkökulmasta kilpailussa on huomattavasti enemmän paineita. Tuomarit katsovat pikkutarkasti suoritusta, kun taas showssa saa luistella vapautuneemmin ja nauttia nimenomaan esiintymisestä.

Helanto huomauttaa, että esiintyminen on muutenkin aivan toista luokkaa suuressa esityksessä kuin kotmaisessa paikallisessa kilpailussa, jossa katsojia saattaa olla paikalla vain muutamia kymmeniä.

– Yleisön osallistuminen on näissä esityksessä erityisen hienoa, Heinonen sanoo.

– Palaute on välitöntä, sillä katsojien reaktiot monesti kertovat, miten oma luistelu sujuu.

Esiintyminen Disneyn kehutussa jääshowssa on olut molempien unelma jo tyttöikäisestä asti. Heinonen kertoo, että näki Disneyn esityksen ensimmäisen kerran alle 10-vuotiaana ja päätti saman tien, että joku päivä hän on itsekin jäällä.

Disney-show on tuonut kaksikolle paljon muutakin kuin vain luistelua suurissa areenoissa: maailmaa on nähty ja kieliä on opittu.

– En esimerkiksi ollut aikaisemmin käynyt Amerikoissa, Helanto kertoo. – Nyt olemme esiintyneet niin Yhdysvalloissa, Kanadassa kuin Etelä-Amerikassakin – ja kohta aika paljon Eurooppaakin.

Heinosen mielestä yksi kiertelyn kohokohtia on ollut vierailu Niagaran putouksilla, Helanto puolestaan nostaa esiin ennen kaikkea Brasilian pääkaupungin Rio de Janeiron.

Oman unelman eläminen ei kuitenkaan ole aina ruusuilla tanssimista. Disney on Ice -kiertue kiertää maailmaa laajalla säteellä, mutta tiiviissä tahdissa. Esityksiä saattaa olla tusina viikossa, eikä yhdessä kaupungissa viivytä kuin esitysten ajan.

Helanto sanookin, että homma käy työstä. – Raskainta ei kuitenkaan ole työnteko, vaan oleminen kaukana kotoa, perheen ja kavereiden luota. Monesti netti on ainoa yhteydenpitoväline monen kuukauden ajan.

Työn vastapainoksi kiertue tiiviissä, kansainvälisessä ryhmässä on kuitenkin ollut antoisaa. Heinonen kertoo, että uusia ystäviä, joilla on sama intohimo eli luistelu, on tullut paljon eri puolilta maailmaa.

Heinosella ja Helannolla on vaihtelevat roolit esityksissä, kuten kaikilla muillakin Disney-luistelijoilla. Monesti oma rooli vahvistuu vasta puoli tuntia ennen esitystä, mutta Heinosen mielestä vaihtelu ei lainkaan haittaa.

– Aluksi oli tietenkin hankalaa, kun piti opetella kaikenlaisia rooleja, pahoja ja hyviä, ja peräkkäisinä päivinä saattoi näytellä samassa kohtauksessa vastakkaisia rooleja. Jokaiseen rooliin täytyy kuitenkin perehtyä, jotta osaa eläytyä hahmoon.

Helanto korostaa, että nimenomaan PrinsessaKlassikot on erinomainen esitys luistelijan näkökulmasta.

– Tässä esityksessä jokainen luistelija pääsee esiintymään, ja lisäksi ohjelmassa on paljon pari- ja ryhmäluistelua – ja kunnon koreografiaa, eikä vain sellaista kävelyä ja vilkuttelua.

Helanto ja Heinonen olivat kilpaurallaan molemmat yksinluistelijoita. Heinonen sanookin, että erilaiset koreografiat, yksin ja yhdessä, ovat jälleen yksi loistava syy olla mukana Disneyn produktiossa.

Heinosen ja Helannon urakka Disneyn parissa päättyy tältä erää tähän kevääseen. Takana on kaksi vuotta tien päällä ja edessä odottaa opiskelijaelämä. Luistelu tulee kuitenkin olemaan osa molempien elämää jatkossakin.

– En ole missään tapauksessa vielä valmis lopettamaan tähän, Helanto sanoo.

– Opiskelun lomassa on kuitenkin kesälomat ja muut tauot, jolloin voi lähteä esimerkiksi lomatuuraajaksi näihin Disneyn produktioihin.

Heinonen on pohtinut myös tuomari- ja valmennustyöskentelyä luistelun parissa. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa jatkosta – kiertue on kesken ja esityksiä vielä jäljellä. Niistä on nautittava nyt, kun vielä ehtii.

Esiintyminen kotimaassa on kiertueen odotettu kohokohta.

– Tätä on odotettu, Helanto sanoo. – Pääsee esiintymään omalla kielellä, ja oma perhe ja ystävät ovat paikalla.

Loppuviikon esityksiä molemmat luistelijat lupaavat koko perheelle taaperoista isovanhempiin.

– Seitsemän prinsessaa ja satua ovat varmasti tuttuja kaikille, Heinonen sanoo.

– Luvassa on taidokasta luistelua, hauskoja hahmoja ja upea show. Myös yleisö pääsee osallistumaan, sillä kaikki varmasti tuntevat osan näistä lauluista.

Disney on Ice: PrinsessaKlassikot esiintyvät Hartwall Areenalla perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Esityksiä on yhteensä seitsemän.

Teksti ja kuvat: Henri Lassander