Viikon valio: Heroes

17.10.2007 13:44 | Tatu Junni

Tällä viikolla Suomeen saapuu vihdoinkin viime vuosien mielenkiintoisin tv-sarja sitten Lostin. Heroes kertoo joukosta ihmisiä, jotka huomaavat olevansa evoluution seuraava aste ja omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Huippusuositun sarjan ensi-ilta oli USA:ssa vuonna 2006, ja tänä syksynä Heroes jatkui toiselle tuotantokaudelleen. Sarjan ensimmäisen kauden yhteen kokoava dvd-boksi ilmestyy Suomessa marraskuussa.

Heroesin kaltainen supersankaridraama kuulostaa paperilla erittäin typerältä idealta, ja ehkä juuri ennakko-odotusten takia katsoja kokee Heroesin äärellä positiivisen yllätyksen. Tarjolla kun on kirkuvankirkkaiden supersankaritrikoiden ja muskelimasojen sijaan esimerkiksi salaliittoteorioita, WTC-iskujen jälkeisen maailman terrorismivainoja, yh-äidin perhehuolia ja epävarmojen teini-ikäisten ongelmia.

No, okei: siinä sivussa Heroes tarjoilee lentäviä miehiä, aikamatkailua, seinien läpi kävelyä, ennenäkyjä, supervoimaisen sarjamurhaajan, telepatiaa ja vahingoittumattoman cheerleaderin, joka on koko sarjan ensimmäisen kauden avainhenkilö. Supersankariaineksistaan huolimatta Heroes tarjoilee eläviä henkilöhahmoja ja yllätyksellisiä – mutta silti uskottavia – juonenkäänteitä, jotka kutovat toisilleen etäisiltäkin tuntuneiden henkilöhahmojen kohtalot yhteen. Mikä parasta, yksikään Heroesin hahmoista ei supersankareiden perinteisen kirouksen mukaisesti vedä viittaa harteilleen tai pukeudu spandexiin.

Heroes onkin lähempänä Bruce Willisin tähdittämän Unbreakable-elokuvan maailmaa kuin Supermania tai Hulkia. Toki Heroes on paljon velkaa myös Lostille, jonka innoittama sarja selkeästi on. Heroes ei kuitenkaan missään vaiheessa kompastu Lostin rasitteeksi muodostuneeseen ”mysteerejä mysteerien päälle vain mysteerien takia” -kuoppaan. Toisin kuin Lost, Heroes ei kiduta katsojaansa panttaamalla tietoa, vaan vastaa tarjoamiinsa mysteereihin ajallaan. Lisäksi sarjan tarinankuljetus on kiitettävän nopeaa. Tiettyä tapausta ei välttämättä käsitellä kymmenen jakson verran, vaan Ozin tavoin Heroesissa saattaa tapahtua useita dramaattisia käänteitä yhden jakson aikana.

Unbreakablen ohella myös X-Menin mainitseminen Heroesin yhteydessä on melko vaaratonta, sillä näillä kahdella sarjalla on etenkin pintapuolella paljon yhteistä. Heroesissa vilisee mutatoituneita sankareita ja pahiksia siinä missä X-Menissäkin. Lisäksi Heroesissa ”ainutlaatuisia lahjoja” omaavia ihmisiä jäljittää ilmiöön analyyttisesti suhtautuva, mutta omakohtaisen kokemuksen kautta sitoutunut tutkija, joka koettaa selvittää mistä ilmiössä on kyse. Ihmisten ja ”mutanttien” välinen vastakkainasettelu on sentään jätetty pois, kuten myös oikeastaan kaikki muukin organisoituminen. Heroesin sankarit ovat voimiansa salailevia tavallisia ihmisiä, jotka viettävät yönsä peiton alla kaupungin katujen sijaan.

Sarjan isä Tim Kring tuntee supersankarigenren läpikotaisin ja on suodattanut sen parhaista elementeistä valtavirralle suunnatun kokonaisuuden. Supervoimaisten sankareiden arkielämän ongelmia on toki käsitelty esim. Hämähäkkimiehessä jo 60-luvulla ja supersankareita on nähty televisiossa jo vuosikymmenien ajan. Silti Heroes on ensimmäinen uskottava tv-sarja, jonka pääosassa esiintyy yli-inhimillisiä sankareita.

MTV3:lla alkava sarja esiteltiin suomalaisille humoristisen tv-mainoskampanjan kautta, jota ei voi pitää kovinkaan onnistuneena brändinrakennuksena. Toki Heroes on sarjakuvanörttisarja suurelle yleisölle, eikä se ota itseään järin vakavasti edes vakavimmillaan. Silti MTV3:n kampanja ei saavuttanut sarjan tunnelmaa millään muotoa. Uskottavampana mainostemppuna voidaankin sitten jo pitää kanavan sarjalle rakentamia kotisivuja. Tarjolla on tavaraa kyllästymiseen saakka aina nettisarjakuvista blogeihin ja peleihin asti.

Äänestys: Kiinnostaako MTV3:n sarjauutuus Heroes?

 

Keskustelu

Siis tosi hyvä sarja!!!!
Ainakin minä tykkään,mutta eri ihmisillä on eri mielipiteet.
Olen seurannut joka jaksoa ja se on tosi kiinnostava,jää koukuun.Yleensä jää koukuun
harvoihin sarjoihin mutta toi sarja on siis tosi loistava!
Harmi että on samaa aikaa greyn kanssa,mutta greyn saa tallennettua;)

Kannattaa katsoa;)

voisiko tänne suomeen saada jo jotain muutakin kuin tuota jenkkipaskaa.
Olen itse ainakin totaalisen kyllästynyt tähän poliisi tai sairaala tai seksisarjoi hin. Eikö suomesta löydy näyttelijöitä tai ulkomailta sarjoja jotka kertoisi ihan tavallisista asioista. Pitääkö aina olla jotain ihan sairasta tai todella epä normaalia, ihan vain lasten kanssa työskennellessä hekin ovat kohta ihan pihalla todellisuuden ja normaalin suhteen. Valitettavasti ala-asteikäiset katsovat jostain syystä k-15 elokuvat ja sarja.

Jenkkisoopa. Sarjoja pitkitetään ihmisuhdekiemuroilla. Raha raha ja raha. Kaikki jenkkisarjat ovat saippuaoopperoita pahimmasta päästä. Ei ammattitaitoa näyttelijöillä kunhan nainen on kaunis ja mies komea. Verratkaa englantilaisiin sarjoihin. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

Ja kiitos sensuurille edellisen viestin poistamisesta.

paras sarja ! katon kyllä jokaisen jakson ! ihan siis huippu.

kattoin päri pätkää vaikutti aika paskalta….. empä usko että katon enempää

KAIKKI KUUKAUSIA AIKAISEMMIN MAINOSTETUT SARJAT ON OLLU AIVAN PEESTÄ!!! LOST. 24, PAKO JA NYT TÄMÄ. KERÄTÄÄN YHTEEN HOUKUTTELEVIA KOHTAUKSIA JA TAAS ON PAKKO KATSOA. PARIN EKAN JAKSON JÄLKEEN HUOMAA, ETTEI ENÄÄ TARVIKKAAN KATTOO.

tosi hyvä oli ainakin eka jakso, aion kattoo tulevaisuudessakin. Harmi vaan et greyn anatomia tulee samaan aikaan.. :/

Minusta todella tylsä. Lost ei ole tämän veroinen todellakaan.

Hyvä, että on muutakin kuin ihan perus tylsää saippuaa ja ihmissuhdetuubaa. niitä on reaalielämässäkin :) Mieluummin tälläisiä mielikuvituksekkaampia sarjoja kuten Lost, 4400, Taken ja vaikka kolmas kivi auringosta :)

Eka jakso katsottuna. Ihan ok. Ainakin sellainen, että katson seuraavan ja mahdollisesti sitä seuraavan. Sitten vasta tiedän, olenko koukussa.

Aivan loistava sarja. Ite kattelen jo toisen kauden jaksoja. Yks parhaimpia sarjoa tällä hetkellä. siinä kerrotaan hieman sieltä ja täältä, mutta kaikki kuitenkin loksahtavat paikoilleen ja kuuluvat jotenkin yhteen. Eli LOISTAVA!!!!

en moista höpötystystä,kato on hyviä,kirjoja joita,voi lukeasiläkin aikaa nåin käytät,aikasi todellisuuteen(pk, vierailia)

siis tää on ihan sika hyvä sarja… oon kattonu ekan kauden ja aion kattoo nyt uudestaan maikkarilta

Minusta on hienoa, että esim. juuri Lostissa myysteereihin ei anneta heti vastauksia vaan annetaan tavallaan katsojalle valtaa muodostaa teorioita ja miettiä mysteereihin ratkaisuja omassa rauhassa. Pienempiin mysteereihin on jo saatu ratkaisuja, mutta kieltämättä myönnän itsekkin, että joitain ratkaisuja on pantattu liiankin pitkään. Yksi syy siihen voisi olla se, että ennen kolmannen kauden loppua sarjan käsikirjoittajat eivät tienneet kuinka kauan sarja jatkuisi. Siitä syystä tiettyjä mysteerejä on jätetty ratkaisematta, koska nimenomaan mysteeerit kannattelevat Lostia. Jos ne kaikki olisi jo ratkaistu, olisi lopputulos sama kuin Twin Peaksissa. Ehkä Lostin tapauksessa olisi pitänyt Tv-yhtiön kanssa sopia ennen sen aloittamista vaikka neljän tuotantokauden mittaisesta sarjasta, jonka jälkeen sarja olisi loppunut. Näin käsikirjoittajat olisivat saaneet rauhassa miettiä juonikuvioitaan ja Lostista olisi saatu tiivimpi kokonaisuus. Onneksi nyt tiedämme, että sarja ei jatku vuoden 2010 jälkeen ja se on vain hyvä juttu loppukausien varalle.

Mutta Lostia pitääkin ajatella kummitusjunan ja vuoristoradan televisiota varten tehtynä vastikkeena. Pitää heittäytyä sarjan virran vietäväksi eikä tarttua pikkuvikoihin, vain tällä tavalla sen katsominen tuntuu parhaalle. Eikä Lost todellakaan ole kuollut sarja!

Katsoin ekan tuotantokauden ja olen kyllä täysin eri mieltä edellisen jutun kirjoittajan kanssa! Tässä käy juuri niinkuin lostissa, mihinkään ei koskaan saada ”lopullista” vastausta, kuvaan tuodaan vaan jatkuvasti uusia käänteitä ja henkilöitä. Turhauduin lopulta ja aloin miettimään mitä kaikkea olisin voinut saada aikaan jos en olisi tuhlannut aikaani tähän soopaan.

Näytä kaikki kommentit

Minusta on loistavaa, että televisiossa uskalletaan ottaa jälleen hyppy yliluonnollisen puolelle. On näitä reality-tv-ohjelmia ja ’tosielämän’ suhdekiemuroita selviteltykin aivan tarpeeksi kauan. Televisio on irtiotto arjesta! Varmasti katson ensimmäisen jakson (jos jään koukkuun niin kenties toisenkin).

mörhis: Niinpääääää!!!!!! Tehään valitus maikkarille, tai neloselle jos ne vois siirtää Greyn Anatomian lähetysaikaa! :D Vaikka eipä kahden ihmisen sana paljoo paina. xP

katon ekan jakson ainakin, vaik grey tulee neloselt ja oon kattonu sen jokasen jakson :(

siis aivan V****N hyvä sarja, ei kaikki tykkää, mutta minä ainakin !!

surkea, waretin netistä pari jaksoa, ei kannata katsoa….. FALE!!!!

Mä tiedän tän Heroesin ja voin sanoo et se on älyhyvä sarja!!!

Miksi, voi MIKSI se tulee samaan aikaan Greyn anatomian kanssa?! MTV3, oliko pakko?

Itse katon toista seasoniia ja on todella viihdyttävä sarja…! kaikki katsomaan.!!!

mä kyllä ainakin aion kattoo, kun ainakin mainos oli kiinnostava.

hei uskokaa ku sanon et tää on SIKA HYVÄ OHJELMA kannatta kattoo

Ruotsissa olen katsonut pari jaksoa ja sanonpahan vaan että hyvä oli!
Odotan innolla ensimmäistä jaksoa.

Kyllä sitä on maikkarilla toitotettu taas niin paljon että kait sitä pitää kattoa pari jaksoa.

Näyttää siltä, että MTV3 on onnistunut saamaan lähes kaikki mielenkiintoiset ulkomaiset sarjat itselleen. Pako on erinomaisen hyvä ja jos Heroes on samaa kaliberia niin saatanpa jäädä siihenkin koukkuun. Hassua on myös se, ettei esim. paossa ole pisaraakaan seksiä!

Joopa joo!
Kyllä nämä MTV3:n amerikkalaiset sarjat tietää. Täyttä tuubaa ne on kaikki ja nelivuotiaan tasolle tehtyjä.

Muropaketin uusimmat