Viikon valio: Heroes

17.10.2007 13:44 | Tatu Junni

Tällä viikolla Suomeen saapuu vihdoinkin viime vuosien mielenkiintoisin tv-sarja sitten Lostin. Heroes kertoo joukosta ihmisiä, jotka huomaavat olevansa evoluution seuraava aste ja omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Huippusuositun sarjan ensi-ilta oli USA:ssa vuonna 2006, ja tänä syksynä Heroes jatkui toiselle tuotantokaudelleen. Sarjan ensimmäisen kauden yhteen kokoava dvd-boksi ilmestyy Suomessa marraskuussa.

Heroesin kaltainen supersankaridraama kuulostaa paperilla erittäin typerältä idealta, ja ehkä juuri ennakko-odotusten takia katsoja kokee Heroesin äärellä positiivisen yllätyksen. Tarjolla kun on kirkuvankirkkaiden supersankaritrikoiden ja muskelimasojen sijaan esimerkiksi salaliittoteorioita, WTC-iskujen jälkeisen maailman terrorismivainoja, yh-äidin perhehuolia ja epävarmojen teini-ikäisten ongelmia.

No, okei: siinä sivussa Heroes tarjoilee lentäviä miehiä, aikamatkailua, seinien läpi kävelyä, ennenäkyjä, supervoimaisen sarjamurhaajan, telepatiaa ja vahingoittumattoman cheerleaderin, joka on koko sarjan ensimmäisen kauden avainhenkilö. Supersankariaineksistaan huolimatta Heroes tarjoilee eläviä henkilöhahmoja ja yllätyksellisiä – mutta silti uskottavia – juonenkäänteitä, jotka kutovat toisilleen etäisiltäkin tuntuneiden henkilöhahmojen kohtalot yhteen. Mikä parasta, yksikään Heroesin hahmoista ei supersankareiden perinteisen kirouksen mukaisesti vedä viittaa harteilleen tai pukeudu spandexiin.

Heroes onkin lähempänä Bruce Willisin tähdittämän Unbreakable-elokuvan maailmaa kuin Supermania tai Hulkia. Toki Heroes on paljon velkaa myös Lostille, jonka innoittama sarja selkeästi on. Heroes ei kuitenkaan missään vaiheessa kompastu Lostin rasitteeksi muodostuneeseen ”mysteerejä mysteerien päälle vain mysteerien takia” -kuoppaan. Toisin kuin Lost, Heroes ei kiduta katsojaansa panttaamalla tietoa, vaan vastaa tarjoamiinsa mysteereihin ajallaan. Lisäksi sarjan tarinankuljetus on kiitettävän nopeaa. Tiettyä tapausta ei välttämättä käsitellä kymmenen jakson verran, vaan Ozin tavoin Heroesissa saattaa tapahtua useita dramaattisia käänteitä yhden jakson aikana.

Unbreakablen ohella myös X-Menin mainitseminen Heroesin yhteydessä on melko vaaratonta, sillä näillä kahdella sarjalla on etenkin pintapuolella paljon yhteistä. Heroesissa vilisee mutatoituneita sankareita ja pahiksia siinä missä X-Menissäkin. Lisäksi Heroesissa ”ainutlaatuisia lahjoja” omaavia ihmisiä jäljittää ilmiöön analyyttisesti suhtautuva, mutta omakohtaisen kokemuksen kautta sitoutunut tutkija, joka koettaa selvittää mistä ilmiössä on kyse. Ihmisten ja ”mutanttien” välinen vastakkainasettelu on sentään jätetty pois, kuten myös oikeastaan kaikki muukin organisoituminen. Heroesin sankarit ovat voimiansa salailevia tavallisia ihmisiä, jotka viettävät yönsä peiton alla kaupungin katujen sijaan.

Sarjan isä Tim Kring tuntee supersankarigenren läpikotaisin ja on suodattanut sen parhaista elementeistä valtavirralle suunnatun kokonaisuuden. Supervoimaisten sankareiden arkielämän ongelmia on toki käsitelty esim. Hämähäkkimiehessä jo 60-luvulla ja supersankareita on nähty televisiossa jo vuosikymmenien ajan. Silti Heroes on ensimmäinen uskottava tv-sarja, jonka pääosassa esiintyy yli-inhimillisiä sankareita.

MTV3:lla alkava sarja esiteltiin suomalaisille humoristisen tv-mainoskampanjan kautta, jota ei voi pitää kovinkaan onnistuneena brändinrakennuksena. Toki Heroes on sarjakuvanörttisarja suurelle yleisölle, eikä se ota itseään järin vakavasti edes vakavimmillaan. Silti MTV3:n kampanja ei saavuttanut sarjan tunnelmaa millään muotoa. Uskottavampana mainostemppuna voidaankin sitten jo pitää kanavan sarjalle rakentamia kotisivuja. Tarjolla on tavaraa kyllästymiseen saakka aina nettisarjakuvista blogeihin ja peleihin asti.

Äänestys: Kiinnostaako MTV3:n sarjauutuus Heroes?

 

Muropaketin uusimmat