Viikon valio: Lynch on Lynch

01.07.2007 12:21 | Muropaketin toimitus

Like-kustantamon leffaohjaajia esittelevä ___ on ___ -kirjasarja on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen elokuvakirjallisuuden aatelistossa. Syväluotaavat opukset ovat käyneet kohteensa tuotannon läpi halki, poikki ja pinoon -periaatteella niin tehokkaasti, että ne ovat parhaimmillaan muuttaneet tavan katsoa ohjaajan elokuvia.

Perusteellisuuden ohella sarjan ominaispiirteisiin kuuluu myös se, että jokaisesta kirjasta voidaan tietyin väliajoin ottaa uusi painos, kunhan ohjaaja on julkaissut uuden elokuvan tai pari. Näin jokainen uusi painos on aina hieman edeltäjäänsä tuhdimpi tietopaketti. Niin myös tällä kertaa: Lynch on Lynch on edennyt jo kolmanteen painokseensa. Aikaisempaa painosta on täydennetty mm. haastatteluilla, jotka koskevat The Straight Story- ja Mulholland Drive -elokuvia.

Lynchin filmografiaan kuuluu toinen toistaan omalaatuisempia elokuvia: visioita, joissa arkipäivän todellisuuden pinnan alta paljastuu pelottavia mutta oudon kiehtovia toisia maailmoja. Surrealismin perusainekset, alitajunta ja unimaailma, ovat näissä nyky-Amerikan miljöissä kiehtovimmillaan.

Kirjassa Chris Rodley haastattelee amerikkalaisen modernin elokuvan suurimpiin elossa oleviin ohjaajiin kuuluvaa Lynchiä pureutuen tämän töiden alkulähteille. Lynch näyttäytyy taiteellisesti ja ammatillisesti tinkimättömänä auteurina, jolla on lahjakkuutta ja omapäisyyttä saada tahtonsa läpi huolimatta kaupallisen elokuvateollisuuden vaatimuksista. Heijastaessaan sielunmaisemaansa valkokankaalle Lynch ei hyväksy kompromisseja, ei laskelmoitua sokeeraamista eikä halpaa eksploitaatiota.

Kirjassa käydään läpi Lynchin teoksia, joista tunnetuimpia ovat mm. Blue Velvet ja Lost Highway. Twin Peaks toi yksiulotteisena pidettyyn televisioon monikerroksiset kuvat, äänet ja merkitykset. Täydennyksenä edelliseen painokseen kirja sisältää ohjaajahaastattelut myös Lynchin elokuvista Straight Story (1999) ja Mulholland Drive (2001) sekä kirjan suomentaneen Lauri Lehtisen kattavan artikkelin äskettäin Suomessa ensi-iltansa saaneesta elokuvasta INLAND EMPIRE (2006), jossa näyttelevät mm. Laura Dern ja Jeremy Irons.

Muropaketin uusimmat