Viikon valio: Pixar-näyttely Helsingin Tennispalatsissa

30.01.2008 11:46 | Muropaketin toimitus

nemoTaidemuseo Tennispalatsin kevät on omistettu animaatiolle. Museon molempiin kerroksiin levittäytyvä Pixar-näyttely esittelee yli 500 alkuperäistä taideteosta, jotka havainnollistavat miten Pixarin elokuvien hahmot ja maailmat ovat syntyneet. Mukana on luonnoksia, maalauksia, veistoksia ja elämyksellisiä tiloja, joissa esiintyy mm. elokuvista Toy Story, Nemoa etsimässä, Monsterit Oy ja Autot tutut hahmot.

Maailman johtaviin animaatiostudioihin kuuluva Pixar perustettiin Kaliforniassa vuonna 1986. Ensimmäinen menestyselokuva oli vuonna 1995 valmistunut Toy Story, jota seurasivat Ötökän elämää, Toy Story 2, Nemoa etsimässä, Monsterit Oy, Ihmeperhe, Autot ja viimeisimpänä vuonna 2007 julkaistu Rottatouille.

Robert Kondo (USA, 1980), Tutkielma värisuunnitelmasta: Remy keittiössä, Rottatouille, 2007, © Disney / Pixar

Pixar – 20 vuotta animaatioita johdattaa kävijät näiden tarinoiden lähteille. Näyttely on katsaus studion historiaan ja myös kurkistus tulevaan. Näyttely kattaa Pixarin tuotannon varhaisista lyhytelokuvista uusimpaan, vasta vuoden 2008 lopulla levitykseen tulevaan WALL•E –elokuvaan. Mukana on myös videohaastatteluja, jotka antavat yleisölle  mahdollisuuden tutustua studion taiteilijoihin ja heidän työhönsä.

Vaikka Pixarin elokuvat ovat tietokoneanimaatioita, perinteisen taiteen tekemisen keinot ovat silti keskeisiä. Studion perustajajäsen ja taiteellinen johtaja John Lasseter korostaa persoonallisen luovuuden merkitystä: ”Ei teknologia tee elokuvaa, sen tekevät ihmiset. (…) Animaattori puhaltaa hahmoihin elämän, mihin software ja teknologia eivät kykene.”

Randy Berrett (USA, 1950), Merikrotti, Nemoa etsimässä , 2003, © Disney / Pixar

Näyttelyn kaikki Pixar-taideteokset ja digitaalinen media ovat lainassa Pixar Animation Studios:in arkistosta.

Näyttelyn alkuperäinen tuottaja on New York Cityn Museum of Modern Art. Lontoon Barbican Art Galleries on vastuussa näyttelyn kansainvälisestä kierrosta. Barbican Centren toimintaa rahoittaa City of London Corporation osana sen Lontoon ja Yhdistyneen kuningaskunnan kulttuurielämälle antamaa tukea.

Pixar Animation Studios, joka on The Walt Disney Companyn kokonaan omistama tytäryhtiö, on Academy Award® -palkittu elokuvastudio. Sen tekninen ja tuotannollinen taituruus sekä luovuus tietokoneanimaatioiden alalla nauttivat huomattavaa kansainvälistä tunnustusta.

Tia W. Kratter (USA, 1957), Tutkielmia Tarmon turkista, Monsterit Oy / Monsters Inc, 2001, © Disney / Pixar

Pixarin elokuvat – Toy Story – Leluelämää, Nemoa Etsimässä, Ihmeperhe ja Autot sekä uusin elokuva Rottatouille – ovat kaikkien aikojen suosituimpia ja rakastetuimpia animaatioita. Pohjois-Kaliforniasta kotoisin oleva Pixar on voittanut 20 Academy Awards® ‑palkintoa ja sen kahdeksan elokuvan maailmanlaajuiset pääsylipputulot ovat yli neljä miljardia dollaria. Disney•Pixar:in seuraava elokuva on WALL•E (27. heinäkuuta 2008).

PIXAR – 20 vuotta animaatioita
Tennispalatsissa 30.1. – 27.4.2008