Uusimmat

Viikon valio: Tarkastelussa elokuvavuosi 2008 – osa 1/4

04.01.2008 10:55 Tatu Junni

Uusi elokuvavuosi on aluillaan, vaan mitä kaikkea mielenkiintoista leffafriikeille onkaan luvassa? Kaista katsasti vuoden 2008 ensimmäisen neljänneksen mielenkiintoisimmat elokuvatapaukset, jotta tiedätte mitä kannattaa odottaa. Sarjan seuraava osa ilmestyy maaliskuun 2008 aikana.

Tammikuu

Tammikuun mielenkiintoisin elokuvatapaus ei löydy niinkään valkokankaalta vaan festivaalien puolelta. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään nimittäin jo seitsemännen kerran 23.-27.1.2008. Luvassa on mielenkiintoisia dokumentteja laidasta laitaan. Esimerkiksi voisi nimetä Karpon Suomi –esityssarjan, jolla DocPoint nostaa hattua Karpolle kotimaisena dokumentaristina ja suomalaisen ihmisen ja mentaliteetin tulkitsijana. Lisätietoja festivaalista löydät osoitteesta www.docpoint.info. Jos DocPoint ei kiinnosta, voi tammikuussa viettää aikaa mm. seuraavien elokuvien parissa: Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (Brad Pittin kehuttu länkkäri, ensi-ilta 4.1.2008), Tummien perhosten koti (Tyttö, sinä olet tähti -ohjaajan laadukas kotimainen draama, ensi-ilta 11.1.2008, kuva alla) ja Cleaner (Renny Harlinin trilleriuutuus, ensi-ilta 18.1.2008). Myös Perhonen lasikuvussa (ensi-ilta 25.1.2008) kannattaa ehdottomasti pitää mielessä jo tarinansa takia. Ranskan Ellen päätoimittaja Jean-Dominique Bauby halvaantui 43-vuotiaana vuonna 1995. Vasen silmä toimi sen verran, että hän kykeni räpsyttämään muistelmansa avustajalleen – kirjain kerrallaan. Elokuva pohjaa WSOY:n vuonna 2007 julkaisemaan samannimiseen kirjaan.

Helmikuu

Helmikuussa on luvassa muutama kauan odotettu ensi-ilta. Valkokankaalle astelee vihdoin Lordi Pete Riskin ohjaamassa Dark Floors –elokuvassa (ensi-ilta 8.2.2008). Opportunismista ja turhankin kovasta kapitalismista syytettyä elokuvaa ei ole vielä yksikään kriitikko nähnyt, mutta ainakin sille voi antaa kiitosta pyrkimyksestä uudistaa suomalaista elokuvakenttää. Komedia-, draama- ja sotagenre ovat aina olleet ohjelmistossamme vahvasti esillä, ehkä nyt on jo muidenkin aiheiden aika? Dark Floorsin ohella ensi-iltaan pääsevät mm. Nicolan Cagen tähdittämä Kansallisaarre 2 (ensi-ilta 15.2.2008), samannimisiin lastenkirjoihin perustuva Risto Räppääjä (ensi-ilta 15.2.2008), Magnolia-ohjaaja Paul Thomas Andersonin iloisesti nimetty There Will Be Blood (ensi-ilta 22.2.2008), ruotsalaisten oma miekkasaaga Arn – Temppeliritari (ensi-ilta 22.2.2008) ja Sylvester Stallonen 80-luvun hengessä tehty John Rambo -elokuva (ensi-ilta 22.2.2008). Unohtaa ei sovi myöskään hirviörymistely Cloverfieldia, joka saapuu Suomeen valitettavasti pahasti jälkijunassa (ensi-ilta 29.2.2008) kuten myös Johnny Deppin ja Tim Burtonin jo USA:ssa ensi-iltaan päässyt Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi (ensi-ilta 29.2.2008, kuva alla).

Maaliskuu

Maaliskuu alkaa mielenkiintoisella Stone’s War –elokuvalla (ensi-ilta 7.3.2008), joka on toteutettu suomalaisohjaaja Marko Mäkilaakson toimesta lähinnä ulkomailla. Silti tässä Toiseen maailmansotaan sijoittuvassa zombiekauhistelussa on mukana myös suomalaisia näyttelijöitä, kuten Mikko Leppilampi ja Samuli Vauramo. 14. maaliskuuta ensi-iltaan pääsee Nobel-kirjailija Gabriel García Márquezin oikullinen rakkaustarina Karibianmeren rannalta eli Rakkautta koleran aikaan. Ohjauksesta vastaa laatunimi Mike Newell. Samana viikonloppuna valkokankaille saapuu vuoden suurimpiin toimintaseikkailuihin lukeutuva 10 000 B.C. (kuva alla), joka nimensä mukaisesti sijoittuu kauas menneisyyteen, mammuttien ja sapelihammastiikereiden aikakauteen. Ja kun kärsäkkäistä eläimistä kerran tuli puhe, on pakko mainita 28.3.2008 ensi-iltansa saava Horton, jossa Jim Carrey lainaa ensimmäistä kertaa äänensä animaatiohahmolle. Valitettavasti itse elokuva ei ainakaan trailerinsa pohjalta kovin mielenkiintoiselta vaikuta.  

Muutokset ensi-illoissa mahdollisia.