Uusimmat

Viikon valio: Ystävämme YouTube (osa 1)

24.04.2007 12:46 Tatu Junni

Muistatteko vielä ajan, jolloin kuukausien päästä leffateattereihin saapuvaan elokuvaan pääsi tutustumaan vain teattereissa esitettävien trailereiden muodossa? Hyvällä tuurilla elokuvaa saatettiin mainostaa myös VHS-kasettien alussa, mutta harvoinpa tällaisesta herkusta päästiin nauttimaan. Kuulostanee kaukaiselta, mutta ei siitä itseasiassa niin pitkä aika ole.

Esimerkiksi ”Star Wars – Episodi 1”:n traileri saavutti elokuvateattereissa huiman suosion ilmestymisviikollaan kesällä 1999. Useiden jenkkiteattereiden mukaan jopa 75 prosenttia kyseisen viikon kävijöistä marssi saleista ulos nähtyään pelkän trailerin. Itse traileria seurannut leffa, jonka takia normaalit katsojat pääsylippunsa maksoivat, oli täysin toissijainen nautinto verrattuna 16 vuoden odotukseen. Eihän leffa edes liittynyt Tähtien Sotaan, joten mitäpä siitä.

Internetin videopalveluiden yleistyttyä huimasti viime vuosina moinen tilanne tuskin tulee toistumaan, joskin trailereilla on edelleen melkoinen painoarvo viihdemaailmassa. Keväällä ensi-iltansa saavan ”Pirates Of The Caribbean 3”:n traileri julkaistiin USA:ssa suurin menoin 19. päivä maaliskuuta. Suomessa tällaiseen trailerien ensi-iltasirkukseen ei ainakaan vielä olla lähdetty mukaan. Lordin ”Dark Floorsin” kohdalla siihen tosin tarjoutuisi herkullinen tilaisuus…

Enää leffaan ennakkosilmäyksen haluavan ei tarvitse tyytyä kuitenkaan pelkkään traileriin, sillä YouTube on tulvillaan erilaisia tv-spotteja, haastatteluita, kuvauspaikkaraportteja, digiefektiselostuksia ja jopa fanitrailereita elokuvista, joiden ensi-iltaan on parhaimmillaan aikaa vielä kuukausia. Kaikki jakeluun päästetty materiaali on toki tarkasti harkittua, mutta silti elokuvan tyylistä ja tasosta voi halutessaan saada YouTuben materiaalin pohjalta melko hyvän kuvan.

Toisaalta YouTube on melkoinen aarreaitta myös sellaisten elokuvien suhteen, jotka on jo elokuvateattereissa ja dvd:llä nähty. Tällaisista elokuvista kun saattaa löytyä materiaalia, jota ei virallisissa yhteyksissä ole nähty. Toisinaan Hollywoodissa sattuu nimittäin jotain kummallista, kuten vaikkapa tietyn trailerin totaalinen hyllyttäminen. Harvinaista tämä toki on, mutta ensimmäisen Hämähäkkimies-elokuvan (”Spider-Man”, 2002) kohdalla tällainenkin ihme päästiin todistamaan.

”Spider-Manin” ensimmäinen traileri, teaser, saapui levitykseen jo vuoden 2001 puolella. Kyseisessä pätkässä Hämis pysäyttää helikopterilla pakenevat pankkiryöstäjät WTC-tornien väliin kudotulla seitillä. Lienee turha sanoakaan, että syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen kyseinen pätkä luonnollisesti katosi kuin tuhka tuuleen, eikä sitä sen koommin ole virallisissa yhteyksissä julkaistu. Saman kohtelun sai myös leffan alkuperäinen juliste, jossa WTC oli myös mukana.

Kummallista kyllä, itse elokuvasta WTC-torneja ei poistettu. Kaksoistornit on nähtävissä taustalla parissa kohtauksessa, ja yhdessä otoksessa ne jopa näkyvät heijastuksena Hämähäkkimiehen linsseistä.

Spider-Man 3:n ensi-ilta 4. toukokuuta 2007

Valokuva: Buena Vista International

Muropaketin uusimmat