Uusimmat

Viisi kohtausta, joiden takia Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) on yhä leffasarjan paras

14.06.2016 08:24 Tatu Junni

Vaikka Teenage Mutant Ninja Turtles -elokuvia on nähty valkokankaalla jo kuusi kappaletta, on niistä ensimmäinen edelleen paras.

On tietenkin totta, että Steve Barronin ohjaama Teenage Mutant Ninja Turtles tehtiin vuonna 1990 täysin rahastuksen nimissä, mutta kuten arvovaltainen elokuvakriitikko Roger Ebert totesi 2,5 tähden arviossaan, on se ”luultavasti paras mahdollinen Turtles-elokuva”.

Ja Teenage Mutant Ninja Turtles on vain parantunut vanhetessaan.

Ajan hammas on tietenkin nakertanut sarjakuvaseikkailun kumipukuihin, koreografioihin ja kamppailulajikohtauksiin viemärirotan kokoisia reikiä, mutta pinnan alla Barronin elokuva toimii edelleen erinomaisesti. Teenage Mutant Ninja Turtles on nimittäin nykymittareilla äärimmäisen synkkä, mutta myös äärimmäisen tunteellinen seikkailu. Sen sankarit suuttuvat, nauravat, iloitsevat – jopa vihaavat ja pelkäävät. Ja vieläpä tavalla, joka koskettaa aikuiskatsojaakin. Samaa ei voi sanoa monestakaan 2000-luvun lastenelokuvasta.

Omat suosikkini Teenage Mutant Ninja Turtlesin lukuisista hienoista kohtauksista eivät ole kallellaan vitsailuun tai toimintaan. Elokuvan parasta antia ovat ne hetket, joissa epäinhimillisiä ninjakilpikonnia inhimillistetään ja tuodaan lähelle katsojaa. Seuraavat viisi hetkeä rakentavat sankareita tavalla, josta moni Steve Barronia kuuluisampi ohjaaja voisi ottaa oppia:

Keskustelu kuolemasta

Viemärissä pizzaa odottavat Donatello ja Michelangelo jutustelevat niitä näitä, kunnes Donatello heittää ilmoille ajatuksen siitä, millaista on kun Tikusta aika jättää. Huumoriveikko Michelangelo ei tartu koukkuun vaan välttelee aihetta. Kohtaus on lyhyt, mutta merkittävä. Se kertoo enemmän Michelangelosta kuin yksikään vitsi ja tekee hahmosta hetkessä enemmän kuin animaatioiden ”party duden”.

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-01

Tikun katoaminen

Kun Jalka-klaani sieppaa Tikun, järkyttyvät ninjakilpikonnat pahanpäiväisesti. He tuntevat pettäneensä mestarinsa ja jokainen reagoi asiaan omalla tavallaan. Tikun kuolemasta aikaisemmin puhunut Donatello romahtaa polvilleen ja sainsa hukkaamisesta Tikulle kiukutellut Raphael saa raivokohtauksen, joka pelotti ainakin tätä katsojaa lapsena – ja pelottaa hieman yhä.

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-02

Kilpikonnat eksyksissä

Ninjakilpikonnien menetettyä isähahmonsa ja ainoan ankkurinsa maailmaan, palaavat he uuden ystävänsä Aprilin luokse. Ovella eksyksissä kyhjöttävä teinijoukko on maailman surullisimpia näkyjä.

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-03

Veljesten skisma

Leonardon ja Raphaelin jännittyneet välit on yksi Teenage Mutant Ninja Turtlesin kantavista teemoista. Ryhmän johtaja ja rämäpää ottavat Aprilin tarjoamassa turvapaikassa kunnolla vastakkain ja pian sen jälkeen Raphael hakataan koomaan. Leonardon omatunto kolkuttaa ja hän valvoo (tylysti kylpyammeeseen heitetyn) veljensä vierellä kellon ympäri. Kun Raphael vihdoin virkoaa, on dialogi silkkaa kultaa.

”Mitä sanoin siitä, ettemme tarvitse sinua…”
”Leo, älä…”

Kylmät. Väreet. Joka. Kerta.

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-04

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-05

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-06

Henkinen herääminen

New Yorkista Aprilin omistamalle maatilalle paettuaan ninjakilpikonnat nuolevat haavojaan ja valmistautuvat palaamaan taisteluun. Leonardo käyttää aikansa meditoiden ja saa yhteyden Tikkuun. Ninjakilpikonnien nuotiohetki on tunnetasolla aivan käsittämättömän hieno ja saa jopa unohtamaan Leonardon aikaisemman mietiskelykohtauksen herättämät kysymykset.

(Onko tuo puvun sauma vai onko Leon kaula viilletty auki joskus muinoin? Mitä meiltä oikein pimitetään?).


teenage-mutant-ninja-turtles-1990-07

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-08

teenage-mutant-ninja-turtles-1990-09

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat