Uusimmat

Vuoden 2007 parhaat elokuvat

24.12.2007 23:38 Muropaketin toimitus

deathVuosi 2007 tarjoili lukuisia positiivisia yllätyksiä elokuvarintamalla. Vastapainoksi moni vesi kielellä odotettu raina oli sisältä silkkaa scheissea (mm. Ghost Rider, Spider-Man 3, Black Sheep, Sicko…). Vuodenvaihteen kunniaksi Kaistan elokuvapuolen toimitus valitsi omat suosikkinsa vuoden 2007 elokuvista. Katsasta listasta mitä dvd-hyllyyn kannattaa alkavan kevätkauden aikana napata…

 

 

Paras animaatio:

Rottatouille

On syytä olla kiitollinen sellaisista ihmisistä kuin Brad Bird, jonka uusin ohjaus Rottatouille on ensisijaisesti hieno elokuva ja vasta toissijaisesti hieno animaatioelokuva.

* * *

Paras trilleri:

Eastern Promises

”Cronenbergin ohjastamana Steven Knightin käsikirjoituksesta on työstetty tiukan hallittu rikosjännäri, jossa jokaisella kohtauksella ja kuvalla on oikeutettu paikkansa.”

* * *

Paras rikoselokuva:

We Own the Night

Sillä jännitys on tässä kuvassa se avaintekijä, joka on saatu kohdalleen. Häikäilemättömien roistojen jahti synnyttää kaksi vuoden jännittävintä kohtausta, joissa molemmissa jännite synnytetään lopputuloksenepäselvyydellä eikä hektisellä kameratyöskentelyllä.

* * *

simpsons

* * *

Paras komedia:

Simpsons Movie

Palataan sen pariin, mitä amerikkalaiset komediakäsikirjoittajat ovat aina tehneet maailman parhaiten: irtovitsit. Ensimmäinen puolituntinen on lähes tauoton jono onelinereitä ja visuaalisia vitsejä, jotka kattavat kaiken slapstickistä leffa- ja tv-viittauksiin. Myös vanhojen Simpsons-jaksojen suuntaan kumarretaan.

* * *

Paras taide-elokuva:

Sinä elävä

Kaikki tämä voi kuulostaa kovin raskassoutuiselta, vaan siinäpä piileekin ohjaajan suurin nerous. Hän tekee elokuvia, jotka ovat eittämättä taideteoksia, mutta silti helposti lähestyttäviä.

* * *

Paras rokkileffa:

Ganes

Eero Milonoff on pääosassa aivan suvereeni. Hänellä on tarpeeksi karismaa koko leffan kannattelemiseen ja ainutlaatuinen Remu-talk valuu näyttelijän huulilta kuin vettä vain.

* * *

stardust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

Paras satu:

Stardust – Tähtisumua

Stardust on viihdyttävä, vauhdikas ja paikoin jännittäväkin aikuisten satu, joka pesee jokaisen Kuninkaan paluun jälkeen ilmestyneen fantasiatonttuilun 5-0. Kakkoseksi jäi jopa Kultainen kompassi, joka sekin oli Kaistan toimituksen mielestä sangen viihdyttävä spektaakkeli huonosta maineestaan huolimatta.

* * *

Paras popcorn-elokuva:

Death Proof

Toisaalta Death Proof tarjoilee roppakaupalla sitä, missä Tarantino on parhaimmillaan, eli pitkäksi venyviä keskusteluja ja retrohenkistä rokkia.

* * *

Paras draama:

Häiden jälkeen

Hyvästä kirjoittamisesta kielii se, että hahmot toimivat johdonmukaisesti, mutta katsojan mielipide heistä vaihtelee kohtauksesta toiseen.

* * *

300

* * *

Paras ylilyönti:

300

Mitä vikaa on aivottoman väkivaltaisissa elokuvissa? Monesti tuntuu, että ihmiset epäilevät tarttua elokuvaan, joka tarjoilee pelkkää estetiikkaa ilman moraalia. Ehkä he muistelevat Leni Riefenstahlin saavutuksia 1930-luvulla. Olisi hölmöä väittää 300:n olevan moraaliton tuotos, sillä kyllähän siitä löytyy aivan selkeä ajatus: fasismi.

* * *

Paras aivot narikkaan -kesäraina:

Transformers

Transformersit, nuo jättiläismäiset muotoaan muuttavat robotit tekivät comebackin kesällä 2007. Alkujaan lelumainokseksi kehitetty animaatiosarja synnytti sarjakuvan, piirroselokuvan ja loputtoman jatkumon toinen toistaan haaleampia tv-sarjoja. Nyt valkokankaille on saatu 2,5-tuntinen rymistely, jonka pääosassa fotorealistiset robotit pistävät toisiaan turpaan. On siellä välissä vähäsen elokuvaakin.

* * *

Paras elokuva:

Ihmisen pojat

Ihmisen pojat vakuuttaa ensimmäisestä kuvasta saakka. Pitkä, katkeamaton otto on ikään kuin tekijöiden tapa sanoa katsojalle ”Luota meihin, tiedämme mitä teemme.” Luottamus palkitaan, sillä kyseessä on mestariteos.

* * *

Muista myös mm. seuraavat: The Fountain (vangitsevan kaunis), Zodiac (Fincher osoittaa osaavansa muutakin kuin hypertyylittelyn), Musta jää (Outi Mäenpää!), Atonement (fiktion voima on valtava), Raja 1918 (elokuva, jossa yksityinen ja yleinen tragedia kohtaavat).