Vuoden 2008 12 katsotuinta elokuvaa olivat…

07.01.2009 11:21 | Muropaketin toimitus

kfpSuomen Filmikamari arvioi vuoden 2008 elokuvakäyntien määräksi on noin 7 miljoonaa käyntiä, mikä on paras tulos neljään vuoteen. Nousua edelliseen vuoteen on liki 8 prosenttia – vuonna 2007 luku oli 6,5 miljoonaa. Kotimaiset elokuvat menestyivät erinomaisesti. Niitä kävi katsomassa 1,6 miljoonaa katsojaa.

Kotimaisten elokuvien katsojaosuus oli lähes 23 prosenttia. Katsotuin kotimainen oli Risto Räppääjä.

– Kotimaisia elokuvia kävi katsomassa melkein joka neljäs katsoja. Useamman vuoden jatkunut kansainvälisestikin huippuluokkaa oleva kotimaisen elokuvan korkeat katsojaosuudet pitävät erityisesti pienet teatterit hengissä, toteaa Suomen elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen. Valtakunnallinen katsojaosuus ei kerro koko totuutta kotimaisten elokuvien merkityksestä: pienillä paikkakunnilla kotimaiset tuovat jopa yli 50 prosenttia katsojista.

Alkuvuosi oli menestyvien kotimaisten elokuvien aikaa. Alkukesästä Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta avasi ulkomaisten menestyksen. Alkukesän ja loppuvuoden ulkomaiset elokuvat (Mamma Mia!, Sinkkuelämää, Yön ritari, 007 Quantum of Solace) valtasivat vuoden katsotuimpien elokuvien kärjen.

– Myös koko perheen animaatiot pärjäsivät hyvin. Mielenkiintoista paikkakuntakohtaisissa katsojatilastoissa on, että 3D-elokuva Matka maan keskipisteeseen menestyi esityspaikkakunnillaan todella hyvin. Vuosi 2009 tulee olemaan 3D:n osalta kiinnostava vuosi. Meillä on nyt kymmenen 3D-teatteria ja ensi vuodeksi on luvassa ainakin kymmenen 3D-elokuvaa, muistuttaa Tero Koistinen.

Hyvässä elokuvavuodessa on leveä kärki. Esimerkiksi Helsingissä Finnkinon kymmenen katsotuimman joukkoon päätyivät sellaiset pienen yleisön elokuviksi mielletyt elokuvat kuin Juno ja Vicky Cristina Barcelona.

Suomen 12 katsotuinta elokuvaa 2008

1. 007 Quantum of Solace (428 281 katsojaa)
2. Mamma Mia! (399 641 katsojaa)
3. Sex and the City – Sinkkuelämää (375 845 katsojaa)
4. Yön ritari (296 020 katsojaa)
5. Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (254 622 katsojaa)
6. Risto Räppääjä (209 506 katsojaa)
7. Niko – Lentäjän poika (199 189 katsojaa)
8. Madagascar 2 (184 289 katsojaa)
9. Sooloilua (182 237 katsojaa *)
10. Kummeli – Alivuokralainen (179 460 katsojaa)
11. Kung Fu Panda (173 852 katsojaa)
12. Wall-E (172 787 katsojaa)

*) Ensi-ilta 28.12.2007, mikä oli vuoden 2008 ensimmäinen elokuvaviikko

Keskustelu

Nää leffat noissa 12 viime vuoden katsotuimmissa elokuvissa kävin katsomassa 007 Quantum of Solace
Mamma Mia! (399 641 katsojaa)
Yön ritari
Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta
Kummeli – Alivuokralainen

Huvittavia kommentteja LaFamilia:lla hehehehh oon osas samaa mieltä mut bondi ei kyllä mua vakuuttanu.

Oon muuten kattonu tost listast Risto Räppääjän, Niko – lentäjän pojan, Madacascar 2:sen, Kung Fu Pandan ja Wall-en.

Ja tässäpä mun mielipidelista

Risto: menettelee
Niko: Parempi ku ootin
Madacascar 2: Hyvä
Wall-e: Tosi hauska!
Kung Fu Panda: Iha hervoton!!

Ai nii joo, ja NIKO-LENTÄJÄN POIKA pitäis ehottomasti nähä, ku kelaa et se meni muuallekki maailmaan levitykseen, ja se on myös ensimmäine kotimainen digitaalielokuva! SEX AND THE CITY-THE MOVIE ei kyl kiinnosta pätkääkää! Paskaa muijien kamaa….

Joo, ikävä kyllä OLEN nähny MAMMA MIA!:n joka oli kyl must iha täyttä skeidaa, siten oo nähny KUNG FU PANDA:a, joka ei kyl must ollu mikää suuri menetys, siis hei come on! Tietokoneanimoitu ylipainonen panda vetää tiikerii päi näköö jossai helevetin ”lasten” leffassa! INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CHRISTAL SKULL oli kans aika hyvä just sellane INDY-meininki ja fiilis. BATMAN: THE DARK KNIGHT oli varmaa vuode paras leffa jonka kävin kattoo! Se oli iha sika nihilistine ja negatiivine ja angst. Just sopival taval synkkä leffa alkuteksteistä loppuun asti! MADAGASCAR 2: ESPAPE TO AFRICA:a en myöskää nähny, mut ykköne oli iha ok, jote kai tuonki vois vuokrata. WALL-E:n näin pikkusiskon kans, ja se oikeest toimi! Läskit ihmiset siin avaruusasemassa oli iha sairaa hauskoi, ku ne ei ollu kävelly tai tehny mitää fyysisesti haastavaa sukupolviin! KUMMELI-ALIVUOKRALAINEN ja SOOLOILUA meni ohi, mut ei kyl Kummelit ja suomalaiset romanttiset komediat paljoo kiinnosta. Mut raahattii kattoo RISTO RÄPPÄJÄ, joka oli iha perseest, se ois vaa pitäny pitää hupaisana, lapsimielisenä kirjasarjana, ja se o fakta! En tajuu mite se nii hyvi menesty. 007 AND THE QUANTUM OF SOLACE:n kävin myös kattoo, ja se oli sika hyvä, vaikkei iha CASINO ROYALE:n tasolle päässykkää. Plussaa täs leffas oli se, et siin oli paljo enemmä actionii ku edeltäjässä! Jote iha hyvä leffavuosi tämäki on ollu! Odotellaa jopa parempia aikoja……

oon käyny kattoo ton wall-e:n ja madagasgar2:sen, ja meil on dvd:nä mamma mia!, kung fu panda ja wall-e :-) hyvii leffoi :-D

Mä oon käyny kattoo noist vaa kaks: DDD —>>> 007 Quantum of Solace ja Mamma Mia!, jotka oli iha hyvii:))

Hei, olen itse käynyt katsomassa Kung-fu pandan :–) se oli tosi mukava :–)

Muropaketin uusimmat