Vuoden toistaiseksi paras scifi-leffa pulassa: varastiko ohjaaja idean internetistä?

15.10.2013 13:20 | Muropaketin toimitus

Elysium

Neill Blomkampin ohjaama Elysium on kerännyt enimmäkseen positiivista palautetta, mutta onko scifi-elokuvan idea sittenkään ohjaajan oma?

Myös District 9:stä tuttu Neill Blomkamp on haastettu oikeuteen Elysiumin takia. Opettajana toimiva käsikirjoittaja Steve Wilson Briggs syyttää ohjaajan lisäksi Sony Picturesia, TriStar Picturesia, Media Rights Capitalia ja QED Internationalia ideansa varastamisesta.

Briggsin mukaan hän kirjoitti vuonna 2005 käsikirjoituksen nimeltä Butterfly Driver. Vuosia myöhemmin Blomkamp ja kumppanit varastivat siitä Elysiumiin useita aineksia, kuten hahmot, tarinan, teemat, konfliktit, ilmastomuutoksen – ja niin edelleen. Vuonna 2007 Butterfly Driverin käsikirjoitus ladattiin TriggerStreet.com-sivustolle, josta Blomkamp on senBriggsin mukaan löytänyt ja sitä kavalasti kierrättänyt.

Aiheesta uutisoivan The Wrapin mukaan käsikirjoituksissa tosiaan on yhtäläisyyksiä, mikä ei kuitenkaan suoraan osoita Biggsin olevan oikeassa.

Vastaavanlaiset syytökset ovat Hollywoodissa jo arkipäivää. Steve Wilson Briggsin tapauksesta tekee poikkeuksellisen lähinnä se, ettei Elysium ollut mikään jättihitti, toisin kuin vaikkapa Avatar. Elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti vain hieman yli 270 miljoonan dollarin lipputulot.

DVD:llä ja Blu-ray:na Elysium julkaistaan joulukuussa.

Aiheesta aikaisemmin julkaistu:

o Mainio video Elysiumista paljastaa, miten Matt Damonin scifi-hitin tehosteet toteutettiin 12.9.2013
o Arvostelussa District 9 -ohjaajan ja Matt Damonin Elysium: ”Parasta scifiä aikoihin!” 8.8.2013 12.10
o Yllättävä paljastus District 9 -ohjaajan Elysiumista: Matt Damonin roolia tarjottiin ensin maailman menestyneimmälle valkoiselle räppärille 2.8.2013
o Matt Damonin, Jodie Fosterin ja District 9 -ohjaajan tieteistrilleri Elysiumin uudet maistiaiset saavat veden kielelle 31.7.2013
o Matt Damon riitelee robotin kanssa District 9 -ohjaajan uutuusleffan maistiaisessa 24.7.2013

Teksti: Tatu Junni
Lähde: The Wrap