UUSIMMAT

WikiLeaks haukkui uuden Viides valta -elokuvan ja julkaisi sen käsikirjoituksen

23.09.2013 09:00 | Muropaketin toimitus

Viides valta

WikiLeaksista ja sen perustaja Julian Assangesta kertova Viiden valta saapuu Suomen elokuvateattereihin 25. lokakuuta. Nyt elokuva on joutunut paljastuspalvelun hampaisiin.

WikiLeaks on julkaissut Viidennen vallan (The Fifth Estate) käsikirjoituksen ja samalla ilmoittanut elokuvan olevan ”vastuuton, haitallinen ja vahingollinen”. WikiLeaksin mukaan Bill Condonin ohjaama elokuva karnivalisoi totuutta ja esittää tapahtumia, joita ei koskaan tapahtunut – ja jos tapahtuikin, niihin osallistuivat eri ihmiset.

Tarkemmin elokuvan virheistä voi lukea WikiLeaksin sivuilta.

Julian Assangea esittävä Benedict Cumberbatch totesi taannoin Rolling Stonen haastattelussa pitävänsä Wikileaksin perustajaa monin tavoin sankarina. ”Hän muutti idean todellisuudeksi – tavalla, joka vaikuttaa yhä elämiimme ja tapaamme seurata valtamediaa. Tapa, jolla hän on vaikuttanut asioihin, on vaikuttava”.

Viides valta -elokuvan virallinen synopsis kuuluu seuraavasti:

”Aikamme keskustelluimman ja ristiriitaisimman organisaation, Wikileaksin, perustaja Julian Assange (Benedict Cumberbatch) ja kollegansa Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) ryhtyvät etuoikeutettujen ja vallassa olevien vahtikoiriksi. He perustavat alustan, jonka kautta whistleblowerit voivat nimettömästi vuotaa salaista tietoa ja näin valottaa valtioiden synkkiä salaisuuksia ja yritysten rikoksia. Pian Wikileaks sivusto julkaisee kovempia uutisia kuin perinteiset arvostetut mediat yhteensä. Kun Assange ja Domscheit-Berg pääsevät käsiksi USA:n historian salaisimpiin kansioihin, he väittelevät mikä hinta joudutaan maksamaan salaisuuksien pitämisestä vapaassa yhteiskunnassa – tai niiden paljastamisesta?

Aiheesta aikaisemmin julkaistu:

Benedict Cumberbatchin tähdittämä WikiLeaks-elokuva saapuu myös Suomeen 6.6.2013
WikiLeaks-elokuvan ensimmäinen traileri ja juliste herättävät kyllä mielenkiinnon 22.3.2013
Wikileaks-vuotoja julki Michael Mooren ja Steven Spielbergin elokuvista 20.12.2010

Teksti: Tatu Junni
Lähde: NME