Wikileaks-vuotoja julki Michael Mooren ja Steven Spielbergin elokuvista

20.12.2010 23:25 | Muropaketin toimitus

Wikileaks on ollut loppuvuoden 2010 suurimpia keskustelunaiheita. Nyt tietovuodoista voidaan puhua jo elokuvienkin yhteydessä, sillä tuoreiden Wikileaks-paljastusten myötä selviää mielenkiintoisia asioita niin Michael Mooren kuin Steven Spielberginkin elokuvien kohtelusta tuotantomaansa USA:n ulkopuolella.

Dokumenttiohjaaja-aktivisti Michael Moorea koskeva vuoto käsittelee hänen vuonna 2007 ilmestynyttä Sicko-elokuvaansa. Wikileaksin mukaan USA:n hallinto levitti propagandaa, jonka mukaan sen terveydenhuoltojärjestelmää kritisoiva elokuva olisi kielletty Kuubassa, koska se ”antoi valheellisen positiivisen kuvan Kuuban terveydenhuollon tilanteesta ja olisi näin järkyttänyt kuubalaisia”.

Wikileaks-paljastuksen myötä Michael Moore on itsekin kommentoinut asiaa ja kertonut, että Sickoa ei todellakaan kielletty Kuubassa. Päinvastoin: Sicko on yksi harvoista USA:ssa tehdyistä elokuvista, joka on päässyt elokuvateatterilevitykseen maassa ja lisäksi suuren suosion kerännyt dokumentti näytettiin Kuuban televisiossakin myöhemmin.

 

Steven Spielberg meinasi joutua arabimaissa boikottiin tehtyään vuonna 2006 miljoonan dollarin lahjoituksen Israelille Libanonin konfliktin aikoihin. 14 maata (mm. Algeria, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia ja Tunisia) äänesti Steven Spielbergin elokuvien ja kaikkien niihin liittyvien oheistuotteiden täysboikotista.

Spielbergin edustaja Marvin Levy kommentoi The Guardianille, ettei hän voi todeta aiheesta muuta kuin sen, ettei ohjaajan elokuvien levikkiin ole tullut muutoksia globaalissa mittakaavassa kuluneina vuosina.

Lisätietoa aiheesta englanniksi The Guardian -lehden verkkosivuilla ja Michael Mooren blogissa:

WikiLeaks cables: Michael Moore film Sicko was ’not banned’ in Cuba

Michael Mooren blogikirjoitus Wikileaksin Sicko-paljastuksesta

Steven Spielberg was target of Arab League boycott, WikiLeaks cable shows