Uusimmat

Yle Teeman ja Areenan leffafestarit tarjoavat taas kunnon kasan tuoreita laatuelokuvia ja vanhempia klassikoita

29.10.2020 10:09 Muropaketin toimitus

Yle Teeman elokuvafestivaalit järjestetään marraskuun lopussa.

Jo yhdeksännen kerran järjestettävän Yle Teeman ja Areenan elokuvafestivaalin teemana on tänä vuonna matka ja reissaaminen. Vuoden tunnuselokuvat ovatkin Ridley Scottin ohjaama Thelma & Louise -klassikko sekä Eugene Jareckin tuore dokumenttielokuva The King, jossa aiheena ovat Elvis, Amerikka ja koko maailman tila juuri tällä hetkellä.

Elokuvafestivaali alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 25.11. ja jatkuu sunnuntaihin 29.11. Yle Areenassa festivaali jatkuu pidempään.

Muropaketti suosittelee katsomaan valikoimasta ainakin toissa vuonna Cannesin pääpalkinnon voittaneen Shopliftersin, Kwaidan- ja Babadook-kauhuelokuvat, John Cassavetesin harvemmin nähdyn Gloria -kulttiklassikon sekä Alejandro Jodorowskyn ohjaaman El Topon, joka on psykedeelinen länkkäri. Surrealistista El Topoa ei ole aiemmin esitetty Suomessa televisiossa.

Tässä koko festivaalin ohjelmisto esitysaikoineen:

Shoplifters – perhesalaisuuksia
Cannesin festivaalin pääpalkinnon voittanut sydämellinen elokuva kertoo pikkurikollisten perheestä, joka ottaa hylätyn pikkutytön huostaansa. Odottamaton tapahtuma panee heidän yhteiselonsa koetukselle. Ohjaus Hirokazu Kore-eda. Pääosissa Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki. Ensiesitys. (Manbiki kazoku, Japani 2018)
Teema ke 25.11. klo 20, Areena 30 vrk

Kwaidan – kauhun kasvot
Huikeasti visualisoitu kokoelma perinteisiä japanilaisia kummitustarinoita – elävien ja kuolleiden aavemaisia, pelottavia, koskettavia, rakastavia ja väkivaltaisia kohtaamisia. Cannesin elokuvafestivaalilla palkitun, sittemmin kulttimaineeseen kohonneen elokuvan ohjasi Masaki Kobayashi. (Kaidan, Japani 1965)
Teema ke 25.11. klo 22, Areena 30 vrk

Fantastinen nainen
Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut draama kertoo transnaisesta, jonka rakastettu äkillisesti menehtyy. Siitä alkaa naisen painajainen: hänen identiteettiään tai oikeuttaan surra ei kunnioita kukaan. Pääosassa huikea Daniela Vega. Ohjaus Sebastián Lelio. Ensiesitys. (Una mujer fantastica, Chile 2017)
Teema to 26.11. klo 20, Areena 30 vrk

Babadook
Psykologinen trilleri miehensä kuoleman piinaamasta yksinhuoltajaäidistä, jonka poika väittää, että heidän kodissaan piileksii pelottava hirviö. Upea yhdistelmä kylmäävää kauhua ja kaikennielevää surua. Pääosissa Essie Davis ja Noah Wiseman. Ohjaus Jennifer Kent. Ensiesitys. (The Babadook, Australia 2014)
Teema to 26.11. klo 21.45, Areena 30 vrk

El Topo
Alejandro Jodorowskyn eriskummallinen psykedeelinen western. Kuuluisa mutta vähän nähty surrealistinen kulttiteos esitetään nyt Suomessa ensi kertaa televisiossa, tai melkein muutenkaan. Myyttinen matka vie syvälle maan alle ja kauas vuorten taa – mutta tarkkaan ottaen minne? Pääosassa ohjaaja itse. (Meksiko 1970)
Teema to 26.11. klo 23.15, Areena 25.11. alkaen 90 vrk

The King – Elvis Presleyn Amerikka
Huikea matka halki Amerikan Elvis Presleyn Rolls Roycen kyydissä on tarina paitsi Elviksestä ja rock’n’rollista myös koko Amerikasta. Miten maalaispojasta tuli eksynyt kuningas, ja mitä tapahtui amerikkalaiselle unelmalle? Tien päällä tavataan muun muassa Emmylou Harris, Roseanne Cash, Chuck D, Alec Baldwin, Ethan Hawke ja Greil Marcus. Dokumenttielokuvan ohjasi Eugene Jarecki. Ensiesitys. (The King, USA 2017)
Teema pe 27.11. klo 20.10 ja la 28.11. klo 13, Areena 7 vrk

Gloria – gangsteriheila
Toisenlainen mafiaelokuva, josta tuli kulttiklassikko. Kovanahkainen nainen joutuu vastentahtoisesti ottamaan suojiinsa palkkamurhaajien jahtaaman pikkupojan. Pääosassa loistaa Gena Rowlands, naapurin poikaa esittää John Adames. Ohjaus John Cassavetes. (Gloria, USA 1980)
Teema pe 27.11. klo 22, Areena 14 vrk

Thelma ja Louise, yhä sydämissämme
Thelma & Louise vaikutti ensi-iltavuonnaan 1991 katsojiin kuin pommi, eikä pöly ole laskeutunut elokuvan ympärillä vieläkään. Fanit kertovat, miksi Thelman ja Louisen tarina puhuttaa ja liikuttaa heitä yhä niin voimakkaasti. Dokumenttielokuvan ohjasi Jennifer Townsend. (Catching Sight of Thelma & Louise, USA 2017)
Teema la 28.11. noin klo 15, Areena 25.11. alkaen 90 vrk

Kylmä sota
Euroopan parhaana elokuvana palkittu traaginen rakkaustarina kylmän sodan maailmasta, täynnä sydäntäsärkevää musiikkia ja silmiä hivelevää kauneutta. Kaksi musiikintekijää, Wiktor ja Zula, tapaavat toisensa sodanjälkeisessä Puolassa. Heillä on täysin erilaiset taustat ja mielenlaadut, mutta he ovat tuomittuja kuulumaan yhteen. Ohjaus Pawel Pawlikowski. Pääosissa Joanna Kulig ja Tomasz Kot. Ensiesitys. (Zimna wojna, Puola 2018)
Teema la 28.11. klo 20, Areena 30 vrk

Thelma & Louise
Katkeransuloinen, aivan uusiin suuntiin ajanut road movie kertoo kahden naisen pakomatkasta Amerikan halki. Pääosissa Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen ja Brad Pitt. Käsikirjoittaja Callie Khouri voitti elokuvasta Oscarin. Ohjaus Ridley Scott. (USA 1991)
Teema la 28.11. klo 21.40, Areena 7 vrk

The Last Movie
Stuntmies osallistuu Perussa lännenfilmin kuvauksiin ja jää seudulle notkumaan paikallisen naisen kanssa. Elokuvanteon ihmeet ja lännen myytit saavat muissa asukkaissa suorastaan uskonnollisia ulottuvuuksia. Dennis Hopperin ohjaama elokuva on aikansa suuria kulttikummajaisia ja harvinaisuuksia. Pääosissa Dennis Hopper, Stella Garcia, Tomas Milian, Samuel Fuller, Peter Fonda ja Kris Kristofferson. Ensiesitys. (USA 1971)
Teema la 28.11. noin klo 23.45, Areena 30 vrk

Becoming Bond
Uuden Bondin ensi-ilta siirtyi taas, mutta George Lazenby on palveluksessamme! Miten australialaisesta autokauppiaasta, joka ei ollut ikinä näytellyt, tuli Sean Conneryn seuraaja? Yhden Bondin mies kertoo itse uskomattoman tarinansa. Dramatisoidussa kohtauksissa Lazebyä esittää Josh Lawson. Ohjaus Josh Greenbaum. Ensiesitys. (USA 2017)
Teema su 29.11. klo 13, Areena 25.11. alkaen 13 kk

Kesä
Neuvostonuoret yrittävät 1980-luvun Leningradissa tehdä rockia Beatlesin, Rolling Stonesin, Velvet Undergroundin, Bolanin, Bowien, Iggy Popin ja Talking Headsin jalanjäljissä. Rakkauden ja musiikin kolmiodraaman päähenkilöinä ovat venäläisen rockin keulahahmot Viktor Tsoi ja Mike Naumenko. Pääosissa Teo Yoo, Irina Starshenbaum ja Roma Zver. Ohjaus Kirill Serebrennikov. Ensiesitys. (Leto, Venäjä 2018)
Teema su 29.11. klo 14.30, Areena 90 vrk

Kuvat: Jussi Nahkuri / Yle