Yön ritari (*****)

22.07.2008 11:12 Tatu Junni

Ohjaaja Christopher Nolan palautti vuonna 2005 Batmanin valkokankaalle kuminänneistä, neonväreistä ja yli-ikäisistä ihmepojista riisuttuna versiona. Tuloksena oli Batman Begins, yksi kaikkien aikojen parhaista ja menestyneimmistä sarjakuviin pohjautuvista elokuvista. Jatko-osa oli vääjäämätön, ja niinpä kolme vuotta myöhemmin tarina jatkuu Yön ritarilla, joka onnistuu lyömään laudalta jopa edeltäjänsä.

Sarjakuvafilmatisointien teemat on yleensä helppo tiivistää yhteen lauseeseen. Spider-Manin opetus oli ”suuri valta tuo suuren vastuun” kun taas X-Men saarnasi erilaisuuden hyväksymisen puolesta. Nämä teesit olivat toki hyviä, mutta suoraan sanoen aika lapsellisia. Vähän kuin Disneyn animaatiosta lainattuja ismejä, joita hakattiin katsojan päähän koko elokuvan ajan. Yön ritari on toista maata. Sen teemoja ovat mm. anarkismi, korruptio, sankaruuden idea, lain ja moraalin ristiriita, hulluuden loogisuus sekä järjen voitto tunteista. Jos lause ei olisi niin tökerö, voisi Yön ritarin mainoslause olla ”munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia!”. Sävyltään Yön ritari on synkkä, pessimistinen ja lähes nihilistinen. Siinä jopa voittaessaan sankarit häviävät. Onnellisesta lopusta ei ole tietoakaan. Kyseessä ei siis ole ihan perinteinen supersankarielokuva.

Itseasiassa Yön ritari ei ole supersankarielokuva lainkaan, ei ainakaan sanan perinteisessä merkityksessä. Edeltäjänsä Batman Beginsin tavoin se kertoo piinatusta miehestä, joka ei halua olla sankari, mutta ei saa rauhaa demoneiltaan, jos ei kohtaa painajaisiaan yöstä toiseen. Christopher Nolanin Batman on pakkomielteinen sosiopaatti, joka kuitenkin pyrkii tekemään hyviä tekoja. Joillekin Batman on sankari, symboli ja muistutus toivosta, kun taas toiset näkevät hänet pelkkänä naamioituneena rikollisena. Mutta kuten Batman Frank Millerin Yön ritarin paluu -sarjakuvassa itseään kuvailee: ”Tietysti me olemme rikollisia. Me olemme aina olleet rikollisia. Meidän täytyy olla rikollisia”. Myös Nolanin Batman jättäytyy vapaaehtoisesti yhteiskunnan ulkopuolelle, koska vain sieltä käsin hänellä on mahdollisuus toimia omien sääntöjensä ja moraalikoodiensa mukaan. Suojella viattomia parhaaksi katsomallaan tavalla. Olla sankari, joka ei pelkää liata käsiään – yön ritari.

Nimestään huolimatta Yön ritari ei keskity pelkästään Batmaniin. Tarinan pääosaan nousee Aaron Eckhartin esittämän Harvey Dentin kohtalo. Dent on Gothamin uusi piirisyyttäjä, uuden toivon symboli, joka haluaa siivota Gothamin rikollisuudesta ja korruptoituneista poliiseista. Batmanille ja Bruce Waynelle (Christian Bale) Dent on tärkeä, koska jos syyttäjä onnistuu yhdessä rikospoliisi Jim Gordonin (Gary Oldman) kanssa tavoitteessaan, siunaantuu Waynelle mahdollisuus jättää Batman taakseen. Mahdollisuus aloittaa normaali elämä nuoruuden ihastuksensa Rachel Dawesin kanssa. Hetken aikaa kaikki näyttääkin lupaavalta, mutta sitten valkokankaalle marssii Heath Ledgerin Jokeri, ja pilvilinnat satavat verenä Gothamin kaduille.

Vaikka Aaron Eckhart tekee elämänsä roolin Harvey Dentinä ja Christian Bale jatkaa Batman Beginsistä tuttua laatutyötä elokuvan nimiosassa, on Yön ritarin todellinen valttikortti kuitenkin Heath Ledgerin esittämä mielipuoli. Moni kuvitteli, ettei Ritarin tarinan ja Casanovan kiiltokuvapoju voisi päihittää Jack Nicholsonin roolisuoritusta Tim Burtonin ensimmäisessä lepakkoelokuvassa (Batman, 1989), mutta Yön ritarin nähtyään ymmärtää vertailun täysin turhaksi. Uusi Jokeri on maaninen tappaja, arvaamaton anarkisti ja yhden miehen Al-Qaida, joka jättää Nicholsonin klovnin varjoonsa jo ensimmäisen kohtauksensa myötä. Brokeback Mountainissa lahjansa paljastanut Ledger tekee uskomattoman hienon roolisuorituksen tanssien hulluuden ja nerokkuuden rajalla, eikä mies sorru ylilyönteihin, vaikka hahmo sen sallisikin. Oscar-ehdokaspuheet eivät ole pelkkää markkinointihypeä. Viimeistään poliisiaseman kuulusteluhuoneeseen sijoittuvassa kohtauksessa Ledger vakuuttaa katsojan kyvyistään.

Jack Nicholson valittiin Jokerin rooliin maneeriensa takia, ja niitä hän toisti koko elokuvan ajan taidokkaasti. Ledger kuitenkin esittelee Jokerina itsestään puolia, jollaisia hänestä ei koskaan olisi uskonut löytyvän. Näyttelijän ennenaikaisen menehtymisen valossa tämä on melkein surullista. Muista näyttelijöistä erityismaininnan ansaitsevat tasaisen laadukkaat senioritähdet Morgan Freeman ja Michael Caine sekä Maggie Gyllenhaal, joka on tuhat kertaa parempi valinta Rachel Dawesin rooliin kuin rouva Tom Cruiseksi taantunut Katie Holmes.

Heath Ledgerin kuolema on lyönyt Yön ritariin kalmankatkuisen leiman, vaan synkkä se on sisällöltäänkin. Tunnelma on kuin sarjamurhaajaelokuvasta. Ihmishenki on halpa ja sankareista puhtoisimmatkin sotkevat sotisopansa. Burtonin synkäksi tituleerattu Batman – Paluu on Yön ritarin rinnalla aurinkoinen kesäpäivä Linnanmäellä. Yön ritarin ääressä on helppo unohtaa katselevansa supersankarielokuvaa. Poliittiset juonenkäänteet, ihmismielen kuvaus, kolmiodraama, kuiva huumori, erinomaiset näyttelijäsuoritukset ja intensiivinen kameratyöskentely pitävät katsojan niin tiukasti otteessaan, että räjähdykset, erikoistehosteet ja lepakkopuku jäävät sivuosiin. Yön ritari miellyttänee jopa niitä, jotka eivät Batman Beginsistä pitäneet. Sen verran ryhdikkään kokonaisuuden on Christopher Nolan kumppaneineen loihtinut kokoon.

Yön ritari on hieman liian pitkä, Jokerin viimeinen kohtaus olisi kaivannut vähän lisää lihaa luidensa ympärille ja muitakin pikku viilauksia olisi voitu tehdä. Tästä huolimatta kyseessä on kaikkien aikojen paras Batman-filmatisointi ja yksi kuluvan vuoden parhaista elokuvista.

 

kaista

PlusMiinusNolla

+ Välttää viittasankarielokuvien sudenkuopat lähes täydellisesti
+ Vahva näyttelijäkaarti – jopa sivuosat on täytetty alan kärkiosaajilla
+ Toiminta on näyttävää ja sitä on paljon. Silti elokuvan sisällön muodostaa juoni.

Yön ritari (The Dark Knight)

Ohjaus: Christopher Nolan.

Käsikirjoitus: Jonathan Nolan ja Christopher Nolan.

Pääosissa: Christian Bale (Batman), Heath Ledger (Jokeri), Aaron Eckhart (Harvey Dent), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes), Gary Oldman (Jim Gordon), Michael Caine (Alfred), Morgan Freeman (Lucius Fox).

USA 2008