Uusimmat

Zohan – lupa saksia (***)

22.08.2008 07:15 Olli Sulopuisto

ZohanOnpa melkoinen sekasotku tämä Zohan. En muista nähneeni kovin monta elokuvaa, joissa yhdistellään sujuvasti himonussija-vitsejä kommentteihin Lähi-idän rauhan hauraudesta – vai pitäisikö sanoa haureudesta? Hah hah haa!

Farkkushortseihin pukeutunut täyspartainen Zohan (Adam Sandler) on Israelin siistein jätkä; niin magee, että pelikaanitkin läppäävät ylävitoset. Välillä hän tunkee kalan perseeseensä. (Ei, en keksi tätä itse.)

Rantaelämä loppuu, kun helikopteri tulee noutamaan Zohanin. Herkän kuorensa alla hän on nimittäin Israelin kovin tappokone, joka pannaan hoitamaan mahdottomat itsemurhatehtävät. Mutta voi, Zohan ei haluaisi enää taistella. Hänen suurin haaveensa on päästä Yhdysvaltoihin leikkaamaan hiuksia. Ja jos Zohan haluaa jotain, Zohan myös saa sen.

Minun on kovin vaikea luokitella tätä elokuvaa. Osin kyseessä on täydellisen idioottimainen persekomedia, jossa hauskaa ovat mm. seuraavat asiat:

  • seksi nuorten miesten ja vanhojen naisten välillä
  • häpykarvat
  • perseeseen tungettu kala

Toisaalta samassa elokuvassa pidetään hauskana myös mm. näitä asioita:

  • jatkuva hummuksen syöminen
  • Hizbollahin palveleva puhelin
  • dialogi à la ”What are you, bionic?” ”No, I only like the girls.”

Okei, tuo viimeinen kohta kuuluisi ehkä edelliseen listaan.

Ymmärrätte kuitenkin varmaan, mitä ajan takaa. Toisaalta pilkataan stereotypioita juutalaisista, arabeista ja näiden kahden ryhmän iänikuisesta vihanpidosta. Toisaalta naureskellaan perseeseen tungetulle kalalle (olen pahoillani, mutta en pääse yli siitä sitten millään).

En tiedä, onko tosimaailman tapahtumiin viittaamisella mitään arvoa sinänsä. Selvää kuitenkin on, että normaalisti valkokankaalla vaietuista asioista vitsaileminen tuo elokuvaan sen omalaatuisen ja parhaan särmän. Lisäksi se tuntuu tekevän muuten hölmöstä kohelluksesta jotenkin vakavasti otettavamman teoksen: ”Katsokaa, ne puhuvat Israelin dilemmasta.”

Jos sinua ei hymyilytä ajatus hirmuisesti panevasta, hassusti pukeutuvasta ja hupaisasti kammatusta Adam Sandlerista eikä John Turturro arabiterroristina, joka perustaa pikaruokaketjun, ei ehkä kannata vaivautua teatteriin. Kaikki muut: tervetuloa. Ottakaa mukava asento ja oppikaa jotain rauhallisen yhteiselon tärkeydestä.

Sekä munille potkimisen hauskuudesta.

3/5

PlusMiinusNolla

+ juutalaisvitsit
+ arabivitsit
– kikkelivitsit

Zohan – lupa saksia
(Yhdysvallat 2008)
K13

Ohjaus Dennis Dugan
Käsikirjoitus Adam Sandler, Robert Smigel, Judd Apatow
Pääosissa Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui
Nick Swardson, Rob Schneider

Kesto 115 minuuttia.

Lue Adam Sandlerin haastattelu Kaistalta