Firefoxista ei ole tulossa 64-bittistä versiota

22.11.2012 16:20 | Ville Suvanto

Firefox-selain on saatavilla Windowsille virallisesti ainoastaan 32-bittisenä versiona, mutta 64-bittisestä versiosta on ollut puhe pitkään ja sen huhuttiin tulevan jo Firefox 5 -selaimen yhteydessä. Tällä hetkellä uusin virallinen versio on 17.0. 64-bittisen Firefoxin odotus vaikuttaa olevan turhaa, sillä nyt Mozillan kehityspäällikkö Benjamin Smedberg on kommentoinut Mozillan lopettaneen 64-bittisen Windows-version kehityksen.

Smedberg on kehottanut Bugzilla-sivulla ohjelmistokehittäjiä lopettamaan 64-bittisten laajennusten kehittämisen Windowsille. Hänen mukaansa monet laajennukset ovat saatavilla 64-bittisenä versiona, mutta nämä eivät toimi kunnolla, koska Mozilla ei ole implementoinut kaikkia tarpeellisia ominaisuuksia.

Bugzilla, Disable windows 64 builds for now

Keskustelu

Kuinka vaikeaa 64-bittisen Windows-version kääntäminen oikein voi olla, kun sen kehitys on pitänyt lopettaa? Linuxille taidetaan sekä 32- että 64-bittiset (x86) ja vaikka PowerPC-versiotkin kääntää ihan samasta lähdekoodista.

Olisivat mieluummin dumpanneet sen 32-bittisen version, mutta vähän pidemmällä varoitusajalla. Selaimessa ei tietenkään tarvita teratavujen muistimääriä, mutta mitä enemmän maailmassa on vanhaa 32-bittistä koodia, sitä kauemmin käyttöjärjestelmät joutuvat niitä tukemaan ja sitä kauemmin kestää päästä puhtaaseen 64-bittiseen maailmaan.

Waterfox ei ole edes harkittava vaihtoehto. Kaveri joka tätä kääntää suoraan firefoksin lähdekoodeista, ei ole tarjonnut omia versioitaan lähdekoodeista näkyville, lisännyt ne myöhemmin kun asiasta on kysytty. Muutenkin on yhden harrastelija projekti, niin eipä tuollaista voi ajatella, tietoturvapäivitykset yms. sukkaa.

”Ensiluokkaista” toimintaa Mozillalta. Mulla on ollut pääkäyttöisessä koneessa 64-bittinen käyttöjärjestelmä ja selaimet jo vuodesta 2005 (kyllä, jopa Firefox). Nyt kun viimeisen vuoden-parin aikana Wintööttiporukkakin on alkanut siirtymään vihdoinkin 64-bittisyyteen niin Mozilla vetää mattoa alta. Vaikka 32-bittinen Tulikettu toimiikin vallan mainiosti 64-bittisessä ympäristössä, niin on kovin lyhytnäköistä toimintaa vetää pakki päällä ja paeta takaisin äitinsä limalompsaan vain sen takia että siellä oli helpompaa. Totuus on se, ettei Mozillalla vain osata.

Eikö mikään selaimen ominaisuus voisi hyötyä 64bit tarkkuudesta?

@7

Ainakaan itse en ole pääkoneessa käyttänyt 32-bittistä käyttistä päälle kolmeen vuoteen, ei kyllä millään riittäis (alle) 4GB keskusmuistia enää tänä päivänä.

Sais muutenki siirtyä 64-bittisyyteen ohjelmistot jo pikkuhiljaa.

Normikäyttäjälle ainakin vielä ihan sama mikä bittisyys?

Selaimesta nyt on tullut ja tulossa entistä tärkeämpi osa ja siinä tapahtuu myös entistä enemmän ja monipuolisempia juttuja ja sen puolesta myös muistia. Omasta mielestä ihan pimeetä dumpata tuo kehitys edes hetkeksi.

@6

En pidättelisi henkeä 32 bittisten sovellustuen putoamisesta pois, vaikka 32bit windows tipahtaisikin ulos.

Prosessoreissa ei ainakaan tällä hetkellä ole mitään teknistä rajoitetta 32bit softien tukemisen ja kehityksen välillä. Eikä myöskään OS puolella mitään ongelmaa ajaa 32 bit sovelluksia.

Muistin hallinta malli on 32bit/64bit käyttiksillä käytännössä sama, muistia vaan voidaan osoittaa suurempia määriä. Eli ei teknisesti hankalaa kuten 16bit sovellusten tuki oli, jota sitäkin tuettiin 2000 luvulle.

Sinänsä FF ei hyötyisi millään tavalla 64 bittisyydestä. Kun FF:n muistin kulutus on päälle 1GB, on sen sisäisen muistin hallinta jo niin hidasta, että mielellään killaa selaimen ja restoroi session koska nopeutuu. Mitä se sitten olisi jos selain rouskuttaisi jo yli 4GB ? :)

Olipas yllättävä uutinen tämä, tullut kuitenkin käytettyä pitkän tovin 64-bittistä versiota. Kaikki pluginit ei toimi tämän kanssa, mutta ongelma on niiden suhteen kyllä täysin muiden syytä, kuin mozillan.

en kyllä tajua miksei tulisi…
en kylläkään ole mikään ohjelmoija
ja vielä vähemmän tiedän tuosta bittisyydestä
32 bittinen ff toimii hyvin w7-64bit
eli asiantuntijat mitä hyötyä on 64 bittisyydestä
laitan kyllä aina ohjelmat mieluummin 64 bittisenä

mut mikä on oikea hyöty, (osaan arvata et nopeus)
joskus huomasin jossain pelissä että 64 bittinen toimi nopeemmin kuin 32 bit

Onhan 64bittistä Firefox selainta mutta eri nimellä.
Waterfox ja paremmin toimii paitsi BF3 surkea starttiruutu ei toimi hervaa jotain virheilmoitusta.

#2: Chrome on myös 32-bittinen Windowsilla.

Tämä on ihan ymmärrettävä siirto, ilmeisesti FF:stä ei ole edes ollut vielä muuta kuin nightliesejä 64-bittisenä. Toisin kuin netin huutelijat näyttävät luulevan niin tämä ei tarkoita että 64-bittistä versiota ei tule koskaan, vain että Mozilla keskittyy 32-bittisen version hiomiseen toistaiseksi. Sitten kun sille oikeasti on tarvetta niin 32-bittinen voidaan kuopata kokonaan ja 64-bittinen julkaista ainoana versiona.

Jos oikeasti loppuu 2GB selainta käyttäessä niin käynnistäkää yksi Firefox lisää johon voitte laittaa osan niistä sadoista välilehdistä mitä pidätte auki…

Kohta Windowsista ei ole tarjolla kuin 64-bittisiä versioita ja Firefoxista kuin 32-bittisiä. Kätevää. Ei Microsoftikaan ikuisesti tue 32-bittisiä rajapintoja.

Kuulostaa varsin viisaalta pitkän tähtäimen suunnitelmalta…

Kuulostaa varsin viisaalta pitkän tähtäimen suunnitelmalta…

Niin siis 64 bittistä _Windows_ versiota. Eli ei haittaa. Vai onko 64 bittinen Linux versiokin vasaran alle menossa?

Näytä kaikki kommentit

No huh huh, eli kuljetetaan sitten mukana 32-bittisiä kirjastoja ajasta ikuisuuteen? No, onneksi on Chrome.

Muropaketin uusimmat