Googlen perustaja: Windows kiduttaa käyttäjiään

15.05.2011 22:33 | Ville Suvanto

Google julkisti Google I/O -konferenssissa kaksi ensimmäisenä markkinoille saapuvaa Chrome OS -käyttöjärjestelmää käyttävää kannettavaa tietokonetta, joiden toimitukset alkavat kesäkuun puolivälissä. Goolen toinen perustaja ja yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Sergey Brin on kehunut tapahtumassa Chrome OS:ää ja samalla laukonut kovasanaisesti Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmiä vastaan.

Brin aloitti puheensa myötämielisesti kehumalla, ettei Windowsissa ole mitään olennaisesti väärää ja, että Windows 7:ssä on loistavia tietoturvaominaisuuksia. Sen jälkeen alkoi kritiikki Windowsia kohtaa: ”Microsoftin, kuten myös muiden valmistajien käyttöjärjestelmien monimutkainen hallinta kiduttaa käyttäjiä. Se kiduttaa kaikkia tässä huoneessa ja on pohjimmiltaan virheellinen malli. Chromebookit edustavat uutta mallia, joka ei kuormita itse tietokoneen hallintaa.”

Chrome OS:llä on kieltämättä hyvin erilainen lähestymistapa muihin käyttöjärjestelmiin verrattuna ja käytännössä kyseessä on Chrome-selain ja käyttäjien tekemät tallennukset tapahtuvat pilvessä. Muropaketti tutustui maaliskuussa Googlen Cr-48-nimiseen prototyyppikannettavaan sekä Chrome OS -käyttöjärjestelmään, ja totesi Chrome OS:ssä olevan mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta sen olevan loppupelissä kuitenkin aivan liian rajallinen.

DailyTech, Google Co-Founder: Microsoft Windows is ”Really Torturing Users”

Keskustelu

Ahaa heh se on NoLife jos on säästänyt vanhat tietsikat ja käyttää niitä huvin vuoksi johonkin semi-hyödylliseen joskus? No kai sitten. Pitäisi kai tuohon fileserveriinkin sitten teidän mieliksi joku paska windows asentaa ja koittaa kuinka kauan kestää, ennenkuin se sulaa? :o

Windowshan on kovaa vauhtia menossa samaan suuntaan kuin ChomeOS on nyt eli sinne pilveen ja käyttäjiltä piilotellaan asioita. Ihme itkua taas pelijonneilta ja tuulipuvuilta, kun omaa ihanaa Windowsia haukutaan. 95% vikijöistä tullee ylistämään taas, että voe mahoto ku W8 on aivan ihana. 5% taas vannoo ettei ikinä päivitä ku W7 on täydellinen niinkuin XP aikoinaan.

Tuon allekirjoitan kyllä täysin, että Windowsia on tuskallinen käyttää. Käyttöliittymä on aivan hirveä ja alla pyörivästä järjestelmästä ei saa tehokäyttäjä selvää.

Windows bootti 5 min :)

Ununtu bootti 30 sec :) ;)

Linukka ollut koneessa 2 vuotta ja windows 7 puoli vuotta samassa koneessa. Myös tuo win7 resurssienhallinta on täysi vitsi. Lisälaitteiden kanssa ei ole Ubuntu 10.10 jälkeen ollut ongelmia kertaakaan. Kaikki kamerat ja tulostimet ovat toimineet out of the box.

”…monimutkainen hallinta kiduttaa käyttäjiä….” Sekö on sitten hyvä että ei ole käsillä kuin muutama perus asetus? Vähän kuin Chrome, muutama hassu juttu asetuksissa, ulkonäköä jne. et pysty muuttamaan YHTÄÄN. Lisäosilla sitten homma onnistuu ja käyttäjien tekemillä ohjelmilla jne. Tämä siis kokemus Chromesta n. puolen vuoden takaa.

Hyvä Suomi! Huono Chrome OS! :)

No ei vaan.. Chromehan tulee olemaan täydellinen läppäreille. Kannettava isolla akulla ja chrome ooässällä=kompletné.

@23 No meinaan että jos käyttö on lähinnä nettiselausta, niin kai sen nettiselaimen osaa kuka tahansa käynnistää, oli käyttis mikä hyvänsä?

@38

Väittäsin kuitenki et linuxilla on suurempi out of the box tuki laitteille kuin windowssissa. Mitä tulee noihin väitteisiisi niin ainakin omat kamerat toimii ilman ajureita vain linuxissa. Windowssissa pitää olla ajurit ja säätää kamera tiettyyn asentoon että suostu toimii vistalla tai uudemmalla..
Ennen linux oli ihan älyttömästi windowssia edellä kun kännykkää halusi käyttää modeemina. Itse en sellaista kännykkää löytänyt jota ei olisi voinut käyttää linuxissa modeemina, jos itse kännykkä tuki gprs:ää ja sen sai usb:llä tms kiinni koneeseen. Windowssissa sai säätää ajureiden kanssa, ja käyttää jotain valmistajan p*skaa softaa ja itse ainakin jouduin säätämään nokian luurejen kanssa todella kauan ennen kuin sain yhteyden pelaamaan. Nykyään tuo on jäänyt pois kun android ja iphonet osaa muuttaa itsensä wlan tukiasemaksi jolla yhteyden voi jakaa. Kuvat jms voi sitte lähettää vaikka sähköpostilla tai hakea jonku serveri sovelluksen jolla ne voi poimia wlanin avulla luurista. Printtereistä nykyään taitaa hyvin monet käyttää PS:ää tms standardia jolla printterin saa keskustelemaan koneen kanssa, joten ei taida enään olla suurempia ongelmia niidenkään kanssa. Vanhoissa printtereissa on toki paljon sellaisia jotka ei tule koskaan toimimaan linuxissa.

Windowsin suurin vika mielestäni tällä hetkellä on se, ettei kansioita voi selata välilehdissä kuten nettiä.

@38: Etkös voi ladata Chrome OS:n ja tyrkätä sen ihan mihin koneeseen huvittaa (hiukan kärjistettynä, koska se on suunniteltu tietynlaiselle raudalle joten ihan missä vaan koneessa se ei varmaan toimi)? Mutta perus miniläppäriin pitäisi mennä heittämällä. Itse olen testaillut Asus eeePC 901:ssä ja virtuaalikoneessa.

Itseasiassa taitaapi olla niin että se ladattava versio tulee olemaan Chromium OS, en nyt ihan varmaa tuosta menis sanomaan. Ja Googlen oma brändätty on sitten Chrome OS.

Testaaminen on sinällään helppoa – Lataa ja asenna Google Chrome tai Chromium selain. Ja siinähän se koko OS sitten on :). Mitäs nyt asetukset kohdasta löytyy IP asetukset ja muuta pientä. Sovellukset on webbisovelluksia ja Googlen ”App Storesta” niitä voi ladata.

Kysymyksiä toki löytyy, tuo oheislaitekysymys on olennainen. Eli perus kamera/usbitikku/musiikkisoitin pitäisi pystyä liittämään ja siirtämään sieltä kuvia /musaa palveluun. Lisäksi tulostus pitäisi myös toimia.

Kuitenkin, kun ChromeOS on siis pelkkä viritelty nettiselain, kenenkään joka tosiaan haluaa käyttikseltä mitään enempää kuin nettiselailu, ei kannata vaivautua.

Tuosta Linuxin ajurituesta muuten:
Nykylinuxeissa ajurituki on melko helpolla mallilla, esim. Ubuntu 10.10 toimi heittämällä Läppärissäni. Nvidia ajurit asentuivat helposti, Nokia E75 internet yhteys & kuvien siirto toimii suoraan bluetoothilla sekä kaapelilla, koneen sisäänrakennettu 3G modeemi pelasi, Canon Pixma MP495 verkkotulostin/scanneri toimi ajurien lataamisen jälkeen (mutta piti ladata ja asentaa ajurit käsin, ja Canonin asennusohjelma on tekstipohjainen, mutta hoiti tehtävänsä). E-kirjanlukulaitteeni toimii suoraan, Digikamera myös.

Toki joidenkin valmistajien laitteiden tuessa on todella suuria puutteita, mutta ei se nyt ihan katastrofi ole enää. Windows maailmaan verrattuna hyvää on se, että ajurit ovat todella ajureita eikä mitään gigatavujen kokoisia bloattihärpätyksiä jotka kestää tuntikausia latailla ja asentaa, sekä se että peruskamalle ajurit löytyy yleensä suoraan ja asentuu automaattisesti. Huonoa se, että jos on jokin laite jolle ajuri pitää hakea & asentaa käsin, on se joskus melkoisen epäselvää.

Lisenssien vakoilu… ja @30 lol.

Uutiseen se että kenelle nyt sopii olla 24/7 pilveen yhteydessä… Itselle ei joten fail.

@29
Eikö sitten kannattaisi mennä itkemään kurjuuttasi hopeinen omena foorumille, ehkä sieltä löytyisi paremmin ymmärrystä? Tuo rölläyksesi täällä on naurettavaa.
————————————————————————————–
Perus surffauksen lisäksi hyvin monet käyttävät konetta myös siihen, että siihen liitetään puhelin, kamera, kirjoitin jne jne.

Epäilen, jotta chrome OS kompastuu tuohon oheislaitetukeen, minkä kanssa linuxkin on rämpinyt syntymästään asti.
Tietysti siinä mielessä COS on paremmassa asemassa, että sen ei tarvitse tukea mitään taaksepäin yhteensopivuutta, eikä laaja-alaisesti rautaa, koska sitä käytetään ilmeisesti sitten vain ”firman” valitsemissa koneissa.

Vai saako COS lisenssejä, joilla voi asentaa COS:n haluamaansa rautaan?

@35: Tosiasia vaan on, että melkoinen osa suomalaisista käyttää tietokonetta vain niihin muutamiin websivuselailuihin, pieneen kirjoitteluun tms. Heille tämä on suunnattu. Ei meille nörteille.

@35: Tosiasia vaan on, että melkoinen osa suomalaisista käyttää tietokonetta vain niihin muutamiin websivuselailuihin, pieneen kirjoitteluun tms. Heille tämä on suunnattu. Ei meille nörteille.

Se vasta kiduttaakin jos käyttis on suunniteltu ainoastaan fb:tä käyttäville twitter-palikoille:smoke:

29: Kannattaa oikeasti vähän vähentää niitä koneita, 6 menee jo aaaaika nolifetyksen puolelle XD. 6 konetta == paljon ystäviä?

Lisenssien tarkistaminen ei ole vakoilua koska sehän on aivan yleisesti tiedossa että kaupallinen ohjelmisto tarkistaa lisenssit. Sehän on aivan päivänselvää, eikä haittaa ketään muita kuin niitä joilla on lisenssit ostamatta.

No, tämä työkoneen Linux nyt ainakin vittuilee päin naamaa minkä kerkeää, kotona Win7 toimii taas oikein luotettavasti. Eipä sen kummempaa kokemusta kumpi olisi parempi, kuin se että toinen näyttäisi olevan kuraa ja toinen ei. Ilmainen softa on tietenkin aina hintalaatusuhteeltaan mainiota, tykkään tietenkin itsekin ilmaissoftasta. Mutten pelkää maksaakaan jos hyvää saa pikkurahalla. 100€ mainiosti toimivasta käyttiksestä, big deal. Kaikki tähän asti toiminut, eikä tarvitse kiroilla. Eihän tällä Linuxin paskalla pääse edes firman verkkolevyihin käsiksi, menee jo niin magian puolelle ettei service deskikään saa koneita jakoihin kiinni. Helppoutta? Windowsit menee sukkana.

Miten vuodatuksesi sitten liittynee Chrome OS:n ja Windowsin käytettävyyden eroihin, en ihan suoralta kädeltä osaa sanoa.

30: Reps :D

Ne, joilla on kosketuspintaa nörttielämän ulkopuolelle näkevät kyllä, että windowsin ylläpito on ylivoimaisen vaikeaa suurelle osalle ihmisistä.

Ja itse uutiseen:
– googlen OS ei pyörinyt koneellani varttia kauempaa. Kaikki päin helvettiä ja säätömahdollisuudet miltei nolla.

Näytä kaikki kommentit

Hmh.. Ehkä olen finninaama pelipelle, koska:
– linukka kuluttaa enemmän resursseja ja powermanagementia ei ole saanut vieläkään toimimaan meikäläisen miniläppärissä niin, että tuuletin ei huutaisi jatkuvasti hoosiannaa. Ei huvita tuhota konetta vain, koska ”unix on hieno”.
– kamerani liityntätuki on onneton. En saa edes rahalla softaa, jolla sen etähallinta olisi yhtä saumaton kuin wintoosaan saatavilla softilla.
– yhtäkään oheislaitetta en ole esim. ubuntussa saanut koneeseen kiinni ilman armotonta säätämistä tai että jotain olisi mennyt rikki.

En nyt jaksa jatkaa listaa, mutta mielestäni on naurettavaa väittää unixia täydellisen ylivertaiseksi järjestelmäksi. Jos se sitä todellisuudessa olisi, olisi sen käyttöaste yritysmaailmassa jotain aivan muuta kuin mitä se nyt on.

Linuxin käyttäjä haukkuu Windowsin käyttäjiä finninaamoiksi. Kaiken olen nyt nähnyt.

no kyllä tuollaisten lisenssien kyylääminen nimenomaan on VAKOILUA
ja sitäpaitsi olisi jo aika tunnustaa tosiasia että Unix eli Linux FreeBSD ja OSX pieksee windowsin paska järjestelmät miljardi nolla, missä tilanteessa tahansa.

Mulla on joka koneessa Unix. Ei yhtään windowsia, enkä ymmärrä kuka helvetti sitä käyttää paitsi finninaama pelipellet

3 x MacOSx
1 x FreeBSD
2 x Linux (gentoo + Ubuntu)

+ n. läjä koneita joissa mitä sattuu, ei ainoatakaan windows konetta talossa

(osx järjestelmistä olen maksanut 29e hinnan ihan kaupassa)

”Vakoilee se Windowskin. Kaikenmoisia Genuine Validation -vakoilusoftia läjähtää ruutuun silloin tällöin? Onneksi on lisenssit kunnossa. ”

Reps, lisenssin tarkistus on sitten nykyään vakoilua.

Allekirjoitan kaverin puheet kyllä osittain, mutta en ns. toiminnallisesti. Omasta mielestä windowsin hallinnan valikot on kyllä aika saamarin sekavia loppupeleissä. Toiminnallisesti ne on mielestäni ihan hyvät ja ehkä paremmat kuin OSX:ssa, mutta välillä saa kyllä aika rankasti arpoa, että minkä takaa löydät haluamasi toiminnan. Katsot ohjauspaneelia niin et kyllä kolmessa sekunnissa löydä sitä mitä haluat ellet jo tiedä missä se on. OSX:ssa löydät kyllä nopeasti mihin pitää mennä.

Chrome OS:ia en ole kokeillut, joten en sen puoleen pysty sanomaan, minkälainen se on, mutta jos se ajatus juurtaa Chromesta niin ainakaan se ei ole omalla kohdalla ollut mikään selkeä ja parempi ajatukseltaan kun on puhe näistä asioista.

[email protected] Vakoilee se Windowskin. Kaikenmoisia Genuine Validation -vakoilusoftia läjähtää ruutuun silloin tällöin? Onneksi on lisenssit kunnossa.

Jotkut keksivät ruveta Applea parjaamaan uutisesta, joka ei liittynyt millään tavalla kyseiseen yritykseen. Onkohan kyseessä joku auvovaurio, vai mikä.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan sitä itkua mikä täällä syntyy, kun Windows 8:ssa on jotain uudistuksia. Missään muualla en ole nähnyt näin muutosvastarintaista porukkaa, kuin täällä. Mikä on hassua, koska luulisi teknologiasta kiinnostuneiden ihmisten olevan päinvastoin avoimia myös muutoksia kohtaan. Pelkästään uutinen Windows 8:n softakaupasta sai suurimmalta osalta kommentoijista osakseen negatiivisuutta ja pessimismiä ja pelkkää valitusta.

En oo ihan varma että miten tämä on Pihtiputaan Mummolle sen helpompi kuin normaali desktop Linux, tarviis varmaan kokeilla joskus.

”käyttäjien tekemät tallennukset tapahtuvat pilvessä”

Naurattaa aina, vaikkei saisi :(

Mielelläni käyttäisin läppärissä kahta käyttöjärjestelmää. Winukan latautuessa taustalla, chrome OS olisi ihan mukava tapa alottaa päivä ripeästi.

Kyllähän yksinkertaisemmille tietokoneille on valtavasti kysyntää. Tosin kohderyhmä ei ole Muropaketin lukijakuntaa.

Kohderyhmänä sellaiset jotka eivät ole koskaan konetta käyttäneet, ja joita tietokoneet eivät voisi vähempää kiinnostaa. Joille riittää se netti (eli pääasiassa google + facebook + pankkiasiat + uutiset) ja vähän valokuvien katselua. Tuohon käyttöön oiva käyttöjärjestelmä varmasti.

Lisäksi google nyt vaan vääntää jotain javascriptiä ;D ”Teknologista”.

Monien muidenkin kommentoijien tapaan ajattelin että aikamoinen tardi jos ei osaa käyttää Seiskaa.

Chrome OS on osoitus googlen oudosta teknologisesta ylimielisyydestä. Onhan netti tärkeä lisä kotitietokoneisiin, ei siinä, mutta ei nyt ainoa asia mihin niitä tarvitaan. Eikä google kiinnosta suurinta osaa ihmisiä paskan vertaa, kunhan nyt joku hakukone toimii jonka osoitteen muistat suorilta.

Winkkaria en ikinä vaihtas Chrome OS:ään, varsinki ku toi on niin nettiyhteysriippuvainen ja mun mokkula ei taho aina toimia.. :D

No tuollaista pitää sanoa, kun oma kilpaileva tuote uunissa.

Tämä on ihan sama kuin uusi Mac OS X , viedään käyttäjältä mahdollisuuksia, koska käyttäjä on tyhmä. Tarjotaan siis se web & email ja viedään käyttäjältä mahdollisuus vaikuttaa oman koneensa toimintaan.

En vastusta jossain netbookeissa, mutta jos pää-PC:ni yrität valloittaa tuolla p****lla, saat kyllä lähteä tyhjin käsin.

Kaikkea onnea Chrome OS:lle, low-end markkinoissa. Älkää ikinä yrittäkö tulla sieltä pois.

No tuollaista pitää sanoa, kun oma kilpaileva tuote uunissa.

Tämä on ihan sama kuin uusi Mac OS X , viedään käyttäjältä mahdollisuuksia, koska käyttäjä on tyhmä. Tarjotaan siis se web & email ja viedään käyttäjältä mahdollisuus vaikuttaa oman koneensa toimintaan.

En vastusta jossain netbookeissa, mutta jos pää-PC:ni yrität valloittaa tuolla p****lla, saat kyllä lähteä tyhjin käsin.

Kaikkea onnea Chrome OS:lle, low-end markkinoissa. Älkää ikinä yrittäkö tulla sieltä pois.

Kaikkiahan tietävät että winukka käyttää oletuksena vain yhtä ydintä ja kuinka kaikki otetaan käyttöön or not -Redmond humor. stna

Yleensäkin ottaa päähän moni nykyajan laite kun ei itse voi säätää tarvittavia asioita. Winkkua onneksi voi varsin pitkälle. Toki siinäkin saisi enemmän säädettävää olla, varsinkin tiedostojen selaamispuolella. OS X:kin aiheuttaa itelle lähinnä päänsärkyä kun mitään itsestäänselviä asioita ei voi säätää/asettaa kuin joillain kolmannen osapuolen kikkailuohjelmilla tai koodinpätkien vääntämisellä jos niilläkään.

Mut joo, peruskäyttäjät erikseen. (Semmoset jotka ei tajua vaatia mitään muuta kuin yksinkertaisuutta)

Naurettava äijjä puhuu läpiä päähänsä.

Vajakki on jos windowssin käyttäminen on tuskallisen vaikeaa.

Puhuu kiduttamisesta ja sitten hehkuttaa jotain pilvitallennusta, siinä toivoisi mieluummin jotain waterboardingia kun yrittää pilveen ladata jotain isoa tiedostoa. Pitäköön google tunkkinsa.

Monet ei näytä ymmärtävän chromen ideaa… Jos sillä läppärillä ei tee muuta ku lukee sähköpostin, tekee dokkareita, surffaa yms mitä chromella voi tehdä, nii tuon ylläpitoon ei tarvi käyttää muro-osaa siitä mitä windows läppärin. Esim viirustutkaa tuohon ei tarvinne hankkia, mikä on kuitenkin windows koneissa lähes pakko asentaa.

Monet ei näytä ymmärtävän chromen ideaa… Jos sillä läppärillä ei tee muuta ku lukee sähköpostin, tekee dokkareita, surffaa yms mitä chromella voi tehdä, nii tuon ylläpitoon ei tarvi käyttää muro-osaa siitä mitä windows läppärin. Esim viirustutkaa tuohon ei tarvinne hankkia, mikä on kuitenkin windows koneissa lähes pakko asentaa.

Voi jumalauta google XDDD Vittu mitä pasaa yksinkertasel käyttiksel tekee ei yhtään mitään ! :D

Miten vaikuttaa ihan mac zealotilta chrome vaatteissa?

Siis joo minäkin voin sanoa että ei macissa sinänsä ole vikaa ja naapurin mummolle hieno käyttöjärjestelmä mutta ei naapurin mikko halua maksaa 2000€ semi-hyvästä koneesta joka on huonompi kuin 800€ Windowsilla varustettu pc. Ja hänelle pelien määrä windowsiin verratuna on myös pienempi ja sama menee ohjelmistoon.

Ville: loppuu nää uutisoinnit kesken suomi – ruåtti MM-finaalin ;)

mitä paskaa. Jos hakuun chromen ni voin ladata sen ja asentaa. Saa olla aika vajukki jos ei windowsilla pärjää. Perustoiminnot helposti käsillä ja jos on uskallusta tutkia pintaa syvemmälle ni ei siinäkään välttämättä mikää IT-ammattilainen tarvii olla.

”Microsoftin, kuten myös muiden valmistajien käyttöjärjestelmien monimutkainen hallinta kiduttaa käyttäjiä. Se kiduttaa kaikkia tässä huoneessa ja on pohjimmiltaan virheellinen malli. Chromebookit edustavat uutta mallia, joka ei kuormita itse tietokoneen hallintaa.” WTF tol tyypil taitaa olla jotai vakavii ongelmii jos sen mielest windows on niin vaikee käyttää et sitä voi sanoo kiduttamiseks. youtubenki ne pilas sillä et ne teki sen muka helpommaks ja yksinkertasemmaks.

Muropaketin uusimmat