Googlen perustaja: Windows kiduttaa käyttäjiään

Google julkisti Google I/O -konferenssissa kaksi ensimmäisenä markkinoille saapuvaa Chrome OS -käyttöjärjestelmää käyttävää kannettavaa tietokonetta, joiden toimitukset alkavat kesäkuun puolivälissä. Goolen toinen perustaja ja yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Sergey Brin on kehunut tapahtumassa Chrome OS:ää ja samalla laukonut kovasanaisesti Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmiä vastaan.

Brin aloitti puheensa myötämielisesti kehumalla, ettei Windowsissa ole mitään olennaisesti väärää ja, että Windows 7:ssä on loistavia tietoturvaominaisuuksia. Sen jälkeen alkoi kritiikki Windowsia kohtaa: “Microsoftin, kuten myös muiden valmistajien käyttöjärjestelmien monimutkainen hallinta kiduttaa käyttäjiä. Se kiduttaa kaikkia tässä huoneessa ja on pohjimmiltaan virheellinen malli. Chromebookit edustavat uutta mallia, joka ei kuormita itse tietokoneen hallintaa.”

Chrome OS:llä on kieltämättä hyvin erilainen lähestymistapa muihin käyttöjärjestelmiin verrattuna ja käytännössä kyseessä on Chrome-selain ja käyttäjien tekemät tallennukset tapahtuvat pilvessä. Muropaketti tutustui maaliskuussa Googlen Cr-48-nimiseen prototyyppikannettavaan sekä Chrome OS -käyttöjärjestelmään, ja totesi Chrome OS:ssä olevan mielenkiintoisia ominaisuuksia, mutta sen olevan loppupelissä kuitenkin aivan liian rajallinen.

DailyTech, Google Co-Founder: Microsoft Windows is “Really Torturing Users”

Ville Suvanto

Kommentit

2.

Ahaa heh se on NoLife jos on säästänyt vanhat tietsikat ja käyttää niitä huvin vuoksi johonkin semi-hyödylliseen joskus? No kai sitten. Pitäisi kai tuohon fileserveriinkin sitten teidän mieliksi joku paska windows asentaa ja koittaa kuinka kauan kestää, ennenkuin se sulaa? 😮

Vastaa tähän
3.

Windowshan on kovaa vauhtia menossa samaan suuntaan kuin ChomeOS on nyt eli sinne pilveen ja käyttäjiltä piilotellaan asioita. Ihme itkua taas pelijonneilta ja tuulipuvuilta, kun omaa ihanaa Windowsia haukutaan. 95% vikijöistä tullee ylistämään taas, että voe mahoto ku W8 on aivan ihana. 5% taas vannoo ettei ikinä päivitä ku W7 on täydellinen niinkuin XP aikoinaan.

Tuon allekirjoitan kyllä täysin, että Windowsia on tuskallinen käyttää. Käyttöliittymä on aivan hirveä ja alla pyörivästä järjestelmästä ei saa tehokäyttäjä selvää.

Vastaa tähän
5.

Windows bootti 5 min 🙂

Ununtu bootti 30 sec 🙂 😉

Linukka ollut koneessa 2 vuotta ja windows 7 puoli vuotta samassa koneessa. Myös tuo win7 resurssienhallinta on täysi vitsi. Lisälaitteiden kanssa ei ole Ubuntu 10.10 jälkeen ollut ongelmia kertaakaan. Kaikki kamerat ja tulostimet ovat toimineet out of the box.

Vastaa tähän
7.

“…monimutkainen hallinta kiduttaa käyttäjiä….” Sekö on sitten hyvä että ei ole käsillä kuin muutama perus asetus? Vähän kuin Chrome, muutama hassu juttu asetuksissa, ulkonäköä jne. et pysty muuttamaan YHTÄÄN. Lisäosilla sitten homma onnistuu ja käyttäjien tekemillä ohjelmilla jne. Tämä siis kokemus Chromesta n. puolen vuoden takaa.

Vastaa tähän
8.

Hyvä Suomi! Huono Chrome OS! 🙂

No ei vaan.. Chromehan tulee olemaan täydellinen läppäreille. Kannettava isolla akulla ja chrome ooässällä=kompletné.

Vastaa tähän
9.

@23 No meinaan että jos käyttö on lähinnä nettiselausta, niin kai sen nettiselaimen osaa kuka tahansa käynnistää, oli käyttis mikä hyvänsä?

Vastaa tähän
10.

@38

Väittäsin kuitenki et linuxilla on suurempi out of the box tuki laitteille kuin windowssissa. Mitä tulee noihin väitteisiisi niin ainakin omat kamerat toimii ilman ajureita vain linuxissa. Windowssissa pitää olla ajurit ja säätää kamera tiettyyn asentoon että suostu toimii vistalla tai uudemmalla..
Ennen linux oli ihan älyttömästi windowssia edellä kun kännykkää halusi käyttää modeemina. Itse en sellaista kännykkää löytänyt jota ei olisi voinut käyttää linuxissa modeemina, jos itse kännykkä tuki gprs:ää ja sen sai usb:llä tms kiinni koneeseen. Windowssissa sai säätää ajureiden kanssa, ja käyttää jotain valmistajan p*skaa softaa ja itse ainakin jouduin säätämään nokian luurejen kanssa todella kauan ennen kuin sain yhteyden pelaamaan. Nykyään tuo on jäänyt pois kun android ja iphonet osaa muuttaa itsensä wlan tukiasemaksi jolla yhteyden voi jakaa. Kuvat jms voi sitte lähettää vaikka sähköpostilla tai hakea jonku serveri sovelluksen jolla ne voi poimia wlanin avulla luurista. Printtereistä nykyään taitaa hyvin monet käyttää PS:ää tms standardia jolla printterin saa keskustelemaan koneen kanssa, joten ei taida enään olla suurempia ongelmia niidenkään kanssa. Vanhoissa printtereissa on toki paljon sellaisia jotka ei tule koskaan toimimaan linuxissa.

Vastaa tähän
11.

Windowsin suurin vika mielestäni tällä hetkellä on se, ettei kansioita voi selata välilehdissä kuten nettiä.

Vastaa tähän
12.

@38: Etkös voi ladata Chrome OS:n ja tyrkätä sen ihan mihin koneeseen huvittaa (hiukan kärjistettynä, koska se on suunniteltu tietynlaiselle raudalle joten ihan missä vaan koneessa se ei varmaan toimi)? Mutta perus miniläppäriin pitäisi mennä heittämällä. Itse olen testaillut Asus eeePC 901:ssä ja virtuaalikoneessa.

Itseasiassa taitaapi olla niin että se ladattava versio tulee olemaan Chromium OS, en nyt ihan varmaa tuosta menis sanomaan. Ja Googlen oma brändätty on sitten Chrome OS.

Testaaminen on sinällään helppoa – Lataa ja asenna Google Chrome tai Chromium selain. Ja siinähän se koko OS sitten on :). Mitäs nyt asetukset kohdasta löytyy IP asetukset ja muuta pientä. Sovellukset on webbisovelluksia ja Googlen “App Storesta” niitä voi ladata.

Kysymyksiä toki löytyy, tuo oheislaitekysymys on olennainen. Eli perus kamera/usbitikku/musiikkisoitin pitäisi pystyä liittämään ja siirtämään sieltä kuvia /musaa palveluun. Lisäksi tulostus pitäisi myös toimia.

Kuitenkin, kun ChromeOS on siis pelkkä viritelty nettiselain, kenenkään joka tosiaan haluaa käyttikseltä mitään enempää kuin nettiselailu, ei kannata vaivautua.

Tuosta Linuxin ajurituesta muuten:
Nykylinuxeissa ajurituki on melko helpolla mallilla, esim. Ubuntu 10.10 toimi heittämällä Läppärissäni. Nvidia ajurit asentuivat helposti, Nokia E75 internet yhteys & kuvien siirto toimii suoraan bluetoothilla sekä kaapelilla, koneen sisäänrakennettu 3G modeemi pelasi, Canon Pixma MP495 verkkotulostin/scanneri toimi ajurien lataamisen jälkeen (mutta piti ladata ja asentaa ajurit käsin, ja Canonin asennusohjelma on tekstipohjainen, mutta hoiti tehtävänsä). E-kirjanlukulaitteeni toimii suoraan, Digikamera myös.

Toki joidenkin valmistajien laitteiden tuessa on todella suuria puutteita, mutta ei se nyt ihan katastrofi ole enää. Windows maailmaan verrattuna hyvää on se, että ajurit ovat todella ajureita eikä mitään gigatavujen kokoisia bloattihärpätyksiä jotka kestää tuntikausia latailla ja asentaa, sekä se että peruskamalle ajurit löytyy yleensä suoraan ja asentuu automaattisesti. Huonoa se, että jos on jokin laite jolle ajuri pitää hakea & asentaa käsin, on se joskus melkoisen epäselvää.

Vastaa tähän
14.

Lisenssien vakoilu… ja @30 lol.

Uutiseen se että kenelle nyt sopii olla 24/7 pilveen yhteydessä… Itselle ei joten fail.

Vastaa tähän
15.

@29
Eikö sitten kannattaisi mennä itkemään kurjuuttasi hopeinen omena foorumille, ehkä sieltä löytyisi paremmin ymmärrystä? Tuo rölläyksesi täällä on naurettavaa.
————————————————————————————–
Perus surffauksen lisäksi hyvin monet käyttävät konetta myös siihen, että siihen liitetään puhelin, kamera, kirjoitin jne jne.

Epäilen, jotta chrome OS kompastuu tuohon oheislaitetukeen, minkä kanssa linuxkin on rämpinyt syntymästään asti.
Tietysti siinä mielessä COS on paremmassa asemassa, että sen ei tarvitse tukea mitään taaksepäin yhteensopivuutta, eikä laaja-alaisesti rautaa, koska sitä käytetään ilmeisesti sitten vain “firman” valitsemissa koneissa.

Vai saako COS lisenssejä, joilla voi asentaa COS:n haluamaansa rautaan?

Vastaa tähän
16.

@35: Tosiasia vaan on, että melkoinen osa suomalaisista käyttää tietokonetta vain niihin muutamiin websivuselailuihin, pieneen kirjoitteluun tms. Heille tämä on suunnattu. Ei meille nörteille.

Vastaa tähän
17.

@35: Tosiasia vaan on, että melkoinen osa suomalaisista käyttää tietokonetta vain niihin muutamiin websivuselailuihin, pieneen kirjoitteluun tms. Heille tämä on suunnattu. Ei meille nörteille.

Vastaa tähän
18.

Se vasta kiduttaakin jos käyttis on suunniteltu ainoastaan fb:tä käyttäville twitter-palikoille:smoke:

Vastaa tähän
19.

29: Kannattaa oikeasti vähän vähentää niitä koneita, 6 menee jo aaaaika nolifetyksen puolelle XD. 6 konetta == paljon ystäviä?

Lisenssien tarkistaminen ei ole vakoilua koska sehän on aivan yleisesti tiedossa että kaupallinen ohjelmisto tarkistaa lisenssit. Sehän on aivan päivänselvää, eikä haittaa ketään muita kuin niitä joilla on lisenssit ostamatta.

No, tämä työkoneen Linux nyt ainakin vittuilee päin naamaa minkä kerkeää, kotona Win7 toimii taas oikein luotettavasti. Eipä sen kummempaa kokemusta kumpi olisi parempi, kuin se että toinen näyttäisi olevan kuraa ja toinen ei. Ilmainen softa on tietenkin aina hintalaatusuhteeltaan mainiota, tykkään tietenkin itsekin ilmaissoftasta. Mutten pelkää maksaakaan jos hyvää saa pikkurahalla. 100€ mainiosti toimivasta käyttiksestä, big deal. Kaikki tähän asti toiminut, eikä tarvitse kiroilla. Eihän tällä Linuxin paskalla pääse edes firman verkkolevyihin käsiksi, menee jo niin magian puolelle ettei service deskikään saa koneita jakoihin kiinni. Helppoutta? Windowsit menee sukkana.

Miten vuodatuksesi sitten liittynee Chrome OS:n ja Windowsin käytettävyyden eroihin, en ihan suoralta kädeltä osaa sanoa.

30: Reps 😀

Vastaa tähän
20.

Ne, joilla on kosketuspintaa nörttielämän ulkopuolelle näkevät kyllä, että windowsin ylläpito on ylivoimaisen vaikeaa suurelle osalle ihmisistä.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.