Uusimmat

Näytönohjainjäähdyttimet

21.03.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Muropaketti perehtyi edellisen kerran näytönohjainten jäähdytykseen viime vuoden tammikuussa, kun testissä oli Arctic Coolingin ATI Silencer 4- ja Zalmanin VF700-Cu-coolerit. Näytönohjainkehityksen ohella myös jäähdytystuotteiden kehitys on jatkunut kasvusuuntaisesti, joten on aika tutustua, mitä vaihtoehtoja valmistajilla on nyt tarjota näytönohjainten vakiocoolereiden tilalle.

Artikkelissa perehdytään kolmeen erilaiseen jäähdytysratkaisuun. Näistä halvin ja vähiten ”extreme-touhua” edustaa Arctic Coolingin uutuuscooleri Accelero X2. Toinen artikkelissa käsiteltävä vaihtoehto on Thermaltaken valmisvesijäähdytyspaketti Tide Water, kun taas kolmatta näkökulmaa edustaa harrastehenkinen ratkaisu. Tässä Aqua Computerin AquagratiX-vesijäähdytysblokin ympärille kasataan toimiva vesijäähdytys erillisellä pumpulla, jäähdyttimellä ja letkuilla.

Arctic Cooling Accelero X2

Accelero X2 on pakattu Arctic Coolingin muiden tuotteiden tapaan läpinäkyvään muovikoteloon, jossa mustalla pahvilla on selvästi ilmaistu tärkeimmät tiedot. Valmistajan ilmoittama ohjehinta tuotteelle on 28 euroa, mutta Suomesta Accelero X2 irtoa ainakin kahdesta verkkokaupasta 27,40 eurolla. Arctic Coolingin uutuustuote on siis hintansa puolesta houkutteleva vaihtoehto vakiocoolerin korvaajaksi, mutta artikkelissa nähdään, kostautuuko alhainen hinta laadun kustannuksella vai onko Accelero X2:sta ainesta testikolmikon yllättäjäksi.

Pakkauksen mukana toimitettavat oheistavarat eivät monipuolisuudellaan loista, mutta toisaalta mukana on kaikki tarpeellisia ruuveja, muttereita, lämpöä johtavia tyynyjä, ohjekirjaa ja tarraa myöden. Artikkelissa käsiteltävä Accelero X2 soveltuu asennettavaksi kaikkiin ATI Radeon X1800- ja X1900-tuoteperheiden näytönohjaimiin, mutta saatavana on myös Accelero X1 -malli NVIDIA GeForce 6800- ja 7800-näytönohjaimille. Merkittävin ero näiden kahden mallin välillä on GeForceissa taakse sijoitettava metallilevy, joka kiinnityksen ohella peittää alleen piirilevyn takapuolella olevat muistipiirit ja levittää niiden tuottamaa lämpöä ympäristöön.

Arctic Cooling on muuttanut muotoilua varsin radikaalisti menestyksekkäistä Silencer-tuoteperheen coolereista. Muotoilu on Acceleroiden myötä vaihtunut huomattavasti yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi, mutta samalla sveitsiläisyritys on tehnyt oudolta tuntuvan ratkaisun ja poistanut ilmanohjaimen, joka Silencereissä ohjaa lämpimän ilman suoraan kotelosta ulos. Tämä selittyy sillä, että yritys mainostaa Acceleron täyttävän 100 prosenttisesti tuloaan tekevän BTX-standardin määritykset. Näin ollen lämmin ilma, joka jää koteloon, nousee BTX-laitteistoissa ylöspäin ja kotelon oma ilmankierto poistaa sen kotelosta.

Accelero X2:ssa on 72 millimetrin tuuletin, joka imee viileää ilmaa coolerin sisään ja puhaltaa sen siilin läpi. Coolerin alaosa on avonainen, joten lämmennyt ilma suuntautuu emolevyä kohti. Arctic Cooling ilmoittaa tuulettimen äänekkyydeksi 0,4 Sonea, joka tutummin ilmaistuna vastaa äänen intensiteettinä reilua 30 desibeliä. Tuuletin kykenee siirtämään ilmaa 9,82 kuutiojalkaa minuutissa tai eurooppalaisittain sanottuna 16,7 kuutiometriä tunnissa. Cooleri painaa 260 grammaa ja valmistaja lupaa sille jopa kuuden vuoden takuun.

Coolerin pohja koostuu alumiinisen levyn lisäksi grafiikkapiirille pyhitetystä kupariosasta, jossa on valmiina ohut kerros hopeatahnaa muovisen kehikon suojaamana. Cooleri kiinnitetään Radeon X1800- tai X1900-sarjan näytönohjaimeen seitsemällä ruuvilla, joista neljä kantaa sijaitsee kuparisessa osassa grafiikkapiirin ympärillä ja loput kolme alumiiniosan kulmissa.

Arctic Cooling on pitänyt siilin yksinkertaisena ja sen alumiinisen / kuparisen pohjan päällä lepää rivistö alumiiniripoja. Lämmönsiirtymistä rivoissa ja pohjassa edistää kuusi heatpipe-putkea.

Accelero X2:n asennus on äärimmäisen yksinkertainen operaatio, joka luonnistuu varmasti myös vähemmän tietokoneiden kanssa näpränneiltä. Ensimmäisenä luonnollisesti ruuvataan vakiocooleri irti ja putsataan pois grafiikka- ja muistipiirien päältä lämpöäjohtavat tahnat. Seuraavaksi muistipiirien päälle asetetaan pehmeät tyynyt ja grafiikkapiiri sivellään esimerkiksi ohuella piitahnakerroksella.

Tämän jälkeen cooleri asetetaan pöydälle pohja ylöspäin ja näytönohjain sovitetaan paikalleen niin, että ruuvit saa kierrettyä ja kiristettyä paikoilleen. Asennus on valmis, kun tuuletinliitin on liitetty paikoilleen näytönohjaimesta löytyvään kantaan.

Accelero X2 peittää suuren osan asennuksessa käytetyn Radeon X1800 XT:n piirilevystä ja huomattavaa on varsinkin tuulettimen poikkeuksellinen sijainti. Sen lisäksi, että tuuletin puhaltaa ilmaa coolerin alaosasta, näkyy coolerin oikeassa reunassa läppä, joka ohjaa ilmaa myös virransyötön siiliä kohti.

Vakiocooleriin nähden Accelero X2 on suurin piirtein samankokoinen, mutta toimintaperiaatteiltaan näissä on merkittäviä eroja. Vakiocoolerissa tuuletin on sijoitettu näytönohjaimen etuosaan ja se imee kuparisiilin läpi ilmaa kotelosta ja puskee sen ilmanohjainta pitkin suoraan ulos.

Coolerin poiston jälkeen oli havaittavissa, että kiinnitys grafiikkapiiriin oli ollut tasainen ja tiivis. Muistipiirien päälle asennetut tyynyt sen sijaan nappasivat niin kovin kiinni, että cooleria jouduttiin repimään irti näytönohjaimesta kaksin käsin. Irrottuaan tyynyt jäivät kiinni coolerin pohjaan, eikä niitä saa enää ehjänä irti.

Thermaltake Tide Water

Thermaltake Tide Waterin toimitti Muropaketille testiin Jimm’s PC-Store, josta tuote irtoaa 99 eurolla. Tide Water toimitetaan pelkistetyssä pahvilaatikossa, jonka uumenista löytyy itse vesijäähdytyspaketin lisäksi ohjekirja, piitahnapussi, ruuveja, muttereita sekä prikkoja.

Tide Water on pakkauksesta avattuna heti käyttövalmis vesijäähdytyslaite, sillä siinä on valmiiksi asennettuna niin blokki, letkut, pumppu, jäähdytin kuin myös nestetankki ja itse neste. Laitteen pääliosa on alumiinilevyn peitossa, joskin sen keskellä on avonaiset kaaret, joista radiaalituuletin imee viileää ilmaa laitteen sisuksiin. Lisäksi kuoriin on painettu merkinnät valmistajasta ja tuotteesta.

Koteloon asennettuna Tide Waterin alas jäävällä puolella näkyy selvemmin laitteiston osat: kuparinen jäähdytin, punainen radiaalituuletin, vihreä nestetankki, mustat letkut, pumppu sekä laitteen ohjauksesta vastaavat elektroniikat. Laitteen takaosasta lähtee vesiblokin kahden letkun lisäksi virtaliitin normaalille molex-liittimelle. Molex-liittimen avulla Tide Water käynnistyy tietokoneen mukana, eikä pidä tietokoneen ollessa sammutettuna turhaa meteliä. Pienikokoinen pumppu liikuttaa nestettä 72 litraa tunnissa ja Thermaltake lupaa sille eliniäksi 40 000 tuntia eli reilut 4,5 vuotta.

Jäähdytin on valmistettu kokonaan kuparista ja se koostuu tiheäripaisesta siiliosasta, jossa poukkoilee ristiin rastiin kupariputkia. Tide Waterin asennus tapahtuu emolevyn kahteen PCI-liittimeen, joita varten laitteen alareunassa on muoviset tuet, jotka näkyvät ylemmän kuvan oikeassa reunassa. Vastaavasti kuvan vasemmassa reunassa näkyy metallinen uloke, jonka avulla laitteen lopullinen kiinnitys varmistetaan korttipaikkoihin.

Jäähdyttimen ilmankierrosta vastaa radiaalituuletin, jonka kierrosnopeutta voi säätää kaksiportaisesti laitteen sivussa olevasta kytkimestä. High-asennolla Thermaltake ilmoittaa tuulettimen kierrosnopeuden olevan 3000 kierrosta minuutissa ja äänen intensiteettitason 19 desibeliä, kun taas Low-asennolla lukemat asettuvat 1900 RPM:iin ja 17 desibeliin.

Blokki on valmistettu kuparista juottamalla ja se on ainoastaan kahdeksan millimetriä paksu. Blokin ohuus mahdollistaa muun muassa sen, että näytönohjain ei tarvitse kuin yhden korttipaikan käyttöönsä ja emolevyn heti seuraavaan PCI- tai PCI Express -liittimeen voi asentaa laajennuskortin. Kohtuullisen laadukasta pohjaa suojaa naarmuilta muovinen tarra, joka on syytä muistaa poistaa ennen asennusta. Thermaltaken ohjekirjan mukaan laitteistolla voidaan jäähdyttää näytönohjaimia aina 120 watin tehonkulutukseen asti ja valmistajista tuettuina ovat sekä NVIDIA että ATI. Thermaltake ei sen tarkemmin ilmoita tuettuja näytönohjainmalleja, sillä kiinnitysvälin säätö on portaaton ja sopii näin ollen ainakin teoriassa kaikkiin nykypäivän näytönohjaimiin.

Jäähdytysnesteestä ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta ohjekirjan mukaan neste on jäätymätöntä (tuntemattomaan pakkaslukemaan asti), eikä aiheuta metalliosien ruostumista. Nesteen määrää kierrossa voi seurata laitteen päädystä olevasta lovesta ja tarpeen vaatiessa sitä voi lisätä vieressä sijaitsevasta reiästä.

Muropaketin testaamien aiempien Thermaltaken prosessoreille tarkoitettujen ilmajäähdytyksien kiinnitysmekanismit ovat pääsääntöisesti edustaneet markkinoiden onnettominta päätä. Onneksi asian laita ei ole kuitenkaan näin Tide Waterissa, sillä asennus on todella helppo ja vetää vertoja jopa Arctic Cooling Accelero X2:lle. Asennus aloitetaan ruuvaamalla grafiikkapiirin ympärille kahteen vastakkaiseen reikään ruuvit ja mutterit. Näytönohjaimen ja metallin väliin on syytä muistaa asettaa prikat, jotta lakkapinta ei kärsi kiristysvaiheessa.

Seuraavaksi blokki asetetaan grafiikkapiirin päälle ja kiinnitysrautojen pituus mitoitetaan sopivaksi näytönohjaimen kiinnitysreikiin. Tämän jälkeen blokki heivataan hetkeksi sivuun ja grafiikkapiirin päälle levitetään lämpöä johtavaa tahnaa. Asennus viimeistellään asettamalla blokki paikoilleen ja kiristämällä se tiukasti grafiikkapiiriä vasten.

Ylemmästä kuvasta selviää Tide Waterin koko, joka jättää kookkaan Radeon X1800 XT:n kakkoseksi. On myös selvää, ettei näitä voi asentaa järkevästi NVIDIA SLI- tai ATI CrossFire -laitteistoihin, siitä yksinkertaisesta syystä, että PCI-liittimiä on harvassa emolevyssä riittävän monta.

Aqua AquagratiX X1800

Aqua Computersin AquagratiX X1800 -vesiblokki toimitettiin Muropaketin testilaboratorioon suoraan valmistajalta, joten mukana ei tullut myyntipakkausta, vaan ainoastaan ohjekirja ja yhdeksän muovista ruuvia. Aquan vesiblokit eivät ole yhtä universaalisesti yhteensopivia kuin Tide Water ja tuoteperhe käsittää useita eri malleja NVIDIAn ja ATIn näytönohjaimille. Testikäytössä ollut blokki on yhteensopiva ainoastaan ATI Radeon X1800 -näytönohjainten kanssa. Aqua Computersin tuotteita on saatavilla kiitettävästi suomalaisista verkkokaupoista, mutta valitettavana puolena blokit ovat hyvin arvokkaita. Esimerkiksi Radeon X1800 -yhteensopiva blokki onnistuttiin bongaamaan 83,90 ja 89,40 euron hintalapuilla varustettuna.

Blokki on valmistettu alumiinista ja anodisoitu mustaksi, ja on kaikin puolin erittäin laadukasta jälkeä. Blokkiin jyristyt urat sijaitsevat teräksisen levyn alla, joka on kiristetty kiinni kahdeksalla kuusiokoloruuvilla. Takaosaan raapustetun X1800-merkinnän lisäksi blokista on selvästi havaittavissa, mille näytönohjaimille tuote soveltuu. AquagratiX X1800 -merkinnästä atiX-osuus on korostettu tummemmalla, mikä viittaa yhteensopivuuteen ATIn näytönohjainten kanssa. Vastaavasti NVIDIA-yhteensopivat blokit on nimetty AquagraFX:ksi.

Takapuolella jyrsintäkoneet ovat pirstoneet blokkiin muistipiireille korokkeet ja tämän keskelle jäävä punaiseksi anodisoitu ympyräalue kohdistuu grafiikkapiiriä vasten. Punainen osa on lisäksi varustettu jousella, jolla varmistetaan tiukka kontakti grafiikkapiiriin. Syvennyksen takana kuvan vasemmassa reunassa on ohut koroke, joka asettuu virransyötön jänniteregulaattoreita vasten. Lisäksi takapuolelta lähtee virtakaapeli, jonka päässä on molex-liitin. Liittimellä ei ole muuta tarkoitusta, kuin syöttää virtaa blokin reunassa olevaan punaiseen lediin.

AquagratiX X1800 -blokkia on saatavilla kahdella eri karavaihtoehdolla: kuvassa näkyvillä kääntyvillä ja 90 asteen kulmassa olevilla tai kiinteillä suoraan blokista törröttävillä karoilla. Pneumatiikkalähdöistä suora malli soveltuu käytettäväksi 9-10 millimetrin letkujen kanssa, kun taas kuvan erikoisempi malli on tarkoitettu kahdeksan millimetrin letkuille.

AquagratiX X1800:n asennus on hyvin samanlainen operaatio, kuin Arctic Cooling Accelero X2:n. Grafiikkapiirin ja muistipiirien päälle levitetään lämpöä johtavaa tahnaa ja jänniteregulaattoreiden siili poistetaan ja sen lämpöä johtava matto asetetaan komponenttien päälle. Tämän jälkeen blokki sovitetaan paikoilleen ja käännetään ylösalaisin.

Blokki kiristetään paikoilleen yhdeksällä muoviruuvilla, joiden kanssa on syytä olla tarkkana. Ruuveja ei pidä kiristää tappiin asti, koska tällöin piirilevy vääntyy kieroon ja samalla komponenttien rikkoontumisvaara lisääntyy.

Aqua Computers mainitsee ohjekirjassa, että muistipiirien ja grafiikkapiirin päälle tulee levittää lämpöä johtavaa tahnaa. Seikka on itsestään selvyys, mutta valitettavasti käytännössä tämä ei toimi aivan yhtä mallikkaasti. Kontakti grafiikkapiiriin on loistava, mutta samaa ei voi sanoa muistipiireistä, joista ainoastaan muutamalla on ollut hyvä kontakti. Kaksi muistipiiriä ei ole ollut käytännössä missään kosketuksessa vesiblokkiin. Tästä syystä suositeltavampi vaihtoehto olisi käyttää muistipiirien päällä ohuita lämpöä johtavia tyynyjä.

AquagratiX X1800:n testauksessa vesijäähdytys sijoitettiin kotelon ulkopuolelle, jossa jäähdyttimessä oli kiinnitettynä 120 millimetrin tuuletin ja Eheim Compact 600 -pumppu sijaitsi 10 litran ämpärissä.

Pneumatiikkaliittimien vieressä koreilee läpinäkyvä pleksi, jonka reunoja maalaa punainen ledi. Tämän käytännöllisyydestä ja hyödystä voi tosin olla montaa mieltä.

Testikokoonpano

Testikokoonpano asennettiin Thermaltake Tsunami -koteloon, joka kasattuna käsitti AMD:n kaksiytimellisen kahden gigahertsin kellotaajuudella toimivan Athlon 64 X2 3800+ -prosessorin, DFI LanParty nF4 SLI-DR -emolevyn, kaksi 512 megatavun Kingstonin PC3200-muistikampaa, Seagaten 120 gigatavuisen kiintolevyn sekä Taganin 480 wattisen virtalähteen. Virtalähteen tuulettimen lisäksi kotelossa ääntelehti AMD:n ja DFI:n vakiocoolerit, kaksi 120 mm kotelotuuletinta (edessä ja takana) sekä testauskohteesta riippuen näytönohjaimen jäähdytys.

  • AMD Athlon 64 X2 3800+
  • DFI LanParty nF4 SLI-DR
  • 2x Kingston KHX3200 ULL 512 MB
  • Seagate Barracuda V 120 GB Serial ATA
  • Tagan 480 W
  • Microsoft Windows XP SP2
  • ATI Catalyst 6.2
  • ATITool 0.25 Beta 14

Lämpötila

Testeissä käytetty Radeon X1800 XT on hieman modifioitu versio normaalista, sillä näytönohjain toimii 2D-tilassa 3D-tilan käyttöjännitteellä ja kellotaajuudella. Tämän takia lepotilan lämpötilamittaukset ovat jonkin verran korkeammat, kuin mitä ne olisivat normaalilla Radeon X1800 XT:llä. Lämpötilat kirjattiin ylös ATITool 0.25 Beta 14 -ohjelmasta.

Vakiokellotaajuudella (631 / 751,5 MHz) vakiocoolerilla lämpötilat sijoittuvat 55,4 ja 81,1 asteeseen, kun taas Arctic Cooling Accelero X2:lla lämmöt laskevat 52,1 ja 69,4 asteeseen. Rasituksessa lämpötila siis tipahtaa reilut 10 astetta ja Thermaltake Tide Waterilla Low-asennolla lämmöt laskevat entisestään 60,5 asteeseen. High-asennolla rasituslämpö laskee 57,9 asteeseen ja Aqua Computersin AquagratiX:lla 54,6 asteeseen. Lepotilan lämpötiloissa vesijäähdytysten tuottamat lukemat ovat huomattavasti tasaisemmat ja rajoittuvat reilun asteen sisään.

Melutaso

Melutasomittauksissa Welleman DVM805 -mittari sijoitettiin 100 senttimetrin päähän kotelon etureunasta. Taustamelun osuus mittauksissa oli noin 34,4 desibeliä.

Vesijäähdytyksillä lepo- ja rasitustilojen desibelimittaukset ovat samat, koska tällöin näytönohjainjäähdytysten tuulettimien kierrosnopeus on vakio. Vakiocoolerilla mittari näyttää 42,6 / 44,3 desibelin lukemia ja Accelero X2 pistää varsinkin lepotilassa huomattavasti paremmaksi. Laitteiston melutaso on levossa ainoastaan 38,9 desibeliä ja rasituksessa se nousee 43 desibeliin. Lukemat ovat testijoukon alhaisimmat ja korvakuulolta arvioituna Accelero X2:ta voisi todella sanoa varsinkin levossa äänettömäksi ratkaisuksi.

Tide Water Low-asennolla ja AquagratiX sijoittuvat rasituslämmöissä käytännössä Accelero X2:n tasolle, sillä näiden melutasot ovat 43,1 ja 43,2 desibeliä. Joukon meluisin vaihtoehto on Tide Water High-asennolla, sillä tällöin melutaso nousee 45,8 desibeliin.

Ylikellotus

Luonnollisesti testasimme myös eri jäähdytyslaitteiden kykyä suoriutua näytönohjaimen ylikellotuksesta. Vakiona ATITool näytti Radeon X1800 XT:n kellotaajuuksiksi 631 / 751,5 megahertsiä.

ATIn vakiocoolerilla ja vakiojännitteillä päästiin grafiikkapiirin osalta 695 ja muistien 814,5 megahertsiin. Accelero X2:lla ei saatu paremmasta jäähdytystehosta huolimatta puristettua näytönohjaimesta yhtään enempää tehoa irti. Tide Waterilla ylikellotukset suoritettiin ainoastaan High-tasolla, jolla vakiojännitteellä grafiikkapiiri saatiin ylikellotettua 705 ja muistit 810 megahertsiin. Tide Water ei jäähdytä lainkaan muistipiirejä, joten tästä syystä niiden ylikellotustulos on jopa huonompi kuin ilmajäähdytyksillä. AquagratiX:lla grafiikkapiiri taipui samaiseen 705 megahertsiin, mutta muisteja saatiin niiden huonosta kontaktista huolimatta revitettyä 814,5 megahertsin kellotaajuudella.

Vesijäähdytyksillä päätettiin nostaa vielä grafiikkapiirin jännitettä, mikä luonnistuu ohjelmallisesti suoraan ATIToolista. Jännitteen nosto 1,325 voltista 1,4 volttiin auttoi ylikellotuksessa ja grafiikkapiiri saatiin molemmilla vesijäähdytyksillä toimimaan 725,6 megahertsinä.

Mittasimme grafiikkapiiriin lämpötilan levossa ja rasituksessa uudestaan ATIToolilla, kun näytönohjain oli eri jäähdytysratkaisuilla ylikellotettu tappiin. Lämpötilaerot näiden välillä mukailevat vakiokellotaajuuden kaaviota, mutta ovat pääsääntöisesti muutaman asteen korkeammat.

Melutasomittaukset ylikellotettuna jätettiin vesijäähdytysten osalta pois kaavioista, koska nämä olivat vakiokellotaajuuksiin verrattuna samat. Merkittävin ero vakiokellotaajuudella saatuihin tuloksiin nähden on Accelero X2:n lepotilan noussut melutaso. 42,9 desibelillä se jää jälkeen vakiocoolerin 42,6 desibelille, mutta rasituksessa 43,7 desibeli kuittaa jälleen vakiocoolerin 45,5 desibelin.

Ylikellotuksen vaikutusta testattiin 3DMark05-ohjelmalla, joka vakiokellotaajuuksilla antaa 9045 pisteen tuloksen. Ilmajäähdytyksillä tulos saatiin nostettua 9500 pisteen paremmalle puolelle ja vesijäähdytyksillä muutama kymmenen pistettä korkeammalle. Jännitteen korottaminen auttoi siinä määrin, että 9600 pisteen raja saatiin ylitettyä.

Loppuyhteenveto

Testatut jäähdytysratkaisut edustavat kaikki hieman erilaista näkökantaa näytönohjaimen jäähdytyksestä. Arctic Cooling Accelero X2 on selvästi edullisin ratkaisu, kun taas Thermaltake Tide Water on helpoin vaihtoehto jäähdyttää näytönohjainta vedellä. Aqua Computersin AquagratiX X1800 vastaa hieman haasteellisempaa näkökulmaa, sillä kyseessä on pelkkä blokki, joka vaatii suunnittelua muun vesijäähdytyslaitteiston kanssa.

Testikolmikon yllättäjäksi nousi Accelero X2, joka vakuutti Muropaketin toimituksen varsinkin hiljaisuudellaan. Cooleri on edullinen vaihtoehto ATIn vakiocoolerin tilalle ja vaikka Accelero X2 saakin pidettyä melutason alhaisempana, ovat myös lämmöt vakiocooleria alhaisemmat. Plussaa on myös Accelero X2:n asennuksen helppous, joka onnistuu takuuvarmasti aloitteleviltakin tietokoneharrastajilta. Accelero X2:n kanssa samassa sarjassa painii Zalman VF900-Cu, mutta valitettavasti kyseistä näytönohjaincooleria ei ehditty saamaan tähän artikkeliin.

Thermaltake Tide Water on toimiva pakkaus, mutta sen 100 euron hinta rajoittaa ostajakuntaa. Tide Waterissa on kaikki tarpeellinen ahdettu pieneen kompaktiin pakettiin ja lisäksi sen asentaminen on helppoa. Asennuksen ohella plussaa on myös yhteensopivuus, sillä vapaa kiinnitysmekanismi takaa yhteensopivuuden myös tulevaisuuden näytönohjainten kanssa. Tide Waterin selvästi heikoin lenkki on kuitenkin sen radiaalituuletin, joka pitää valitettavan kovaa meteliä. Vaikka laitteen kyljessä on mahdollisuus asettaa tuuletin toimimaan kahdella eri kierrosnopeudella, on näistä alhaisempikin liian korkea ja kolmas askel vielä alemmas olisi välttämätön.

Aqua Computer AquagratiX X1800 -blokki ei ole suunnattu kaiken kansan jäähdytysratkaisuksi, sillä pelkästään jo sen 80-90 euron hinta karistaa suurimman osan kuluttajista. Lisäksi blokki vaatii rinnalleen letkua, pumpun ja jäähdyttimen, joten kustannukset nousevat entisestään. Niille, ketkä vesijäähdytyksellä pelaavat ja ovat valmiita panostamaan reilun tukun rahaa, AquagratiX X1800 on varma ja toimiva valinta. Blokki on viimeisteltyä työtä ja sen asentaminen on helppoa, kunhan vain pitää silmällä, ettei kiristä piirilevyä kieroon. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että blokki soveltuu käytettäväksi ainoastaan Radeon X1800 -sarjan näytönohjainten kanssa. Esimerkiksi Radeon X1900 -näytönohjaimiin blokkia ei saa asennettua, koska muutamat komponentit ovat Radeon X1800 -näytönohjaimen vastaavia komponentteja korkeammat ja ottavat blokin pohjaan kiinni.

>> Etusivulle

Ville Suvanto 21. maaliskuuta 2006