Uusimmat

Panasonic PT-AE900 vs ViewSonic N3760W

16.01.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Televisioiden kuvakoko on kasvanut vuosien saatossa merkittävästi ja viime vuosina 32-tuumaiset ja jopa sitä isommat laajakuvatelevisiot ovat saavuttaneet kuluttajan kukkarolle sopivan hintatason. CRT-kuvaputken tilalle on saapunut edistyksellisempää tekniikkaa plasma- ja LCD-näyttöjen sekä erityyppisten videotykkien muodossa. Tällä kertaa Muropaketin testipenkkiin ja kotiteatteriprojektiin saatiin Panasonicin uusin ja kaunein kuluttajatason PT-AE900-videotykki sekä Viewsonicin 37 tuuman N3760W-LCD-näyttö. Artikkelissa otetaan selvää mitkä ovat peruskotiteatterikäytössä videotykin ja LCD-näytön suurimmat erot ja missä tilanteissa varsin erityyppiset näyttölaitteet ovat parhaimmillaan.

Panasonic PT-AE900:n hinta Suomessa on halvimmillaan aavistuksen päälle 1600 euroa ja ViewSonic N3760W:n saa omakseen vastaavasti vajaan 1700 euron panostuksella. Videotykin hankintakuluja nostaa itse laitteen lisäksi valkokangas, äänentoistolaitteisto ja asennustarvikkeet. Artikkelin yhtenä osana valmistetaan isokokoinen tee-se-itse-valkokangas.

Panasonic PT-AE900

Panasonic on julkaissut LCD-tekniikkaan perustuvia videotykkejä kuluttajamarkkinoille vuosittain, puristaen pakettiin aina askeleen edellistä mallia paremman tuotteen. PT-AE300, PT-AE500 ja PT-AE700 ovat kukin kilpailleet parhaimman LCD-videotykin tittelistä ja Sanyon PLV-Z1, PLV-Z2, PLV-Z3 sekä uusin PLV-Z4 ovat olleet pahimmat vastustajat. Edellisen erän voitti Panasonicin PT-AE700, jonka 2x zoom-linssi ja muun muassa pikselirajoja häivyttävä Smooth Screen -tekniikka viehättivät kuluttajia Sanyon tarjokasta enemmän.

Paljon edellistä PT-AE700-mallia muistuttava PT-AE900 on muotoilultaan perinteisen kantikas. Hopea väri on tuttu nykymuodin mukaisessa kuluttajaelektroniikassa ja muita värivaihtoehtoja ei ole saatavilla. LCD-videotykkien fyysinen koko on keskimäärin varsin maltillinen ja PT-AE900 ei tee tähän sääntöön poikkeusta. 3,6 kilon painoinen laatikko on ulkomitoiltaan 335 x 104 x 270 millimetriä. Kattokiinnitystä varten videotykin pohjasta löytyy neljä koneruuvin reikää.

2x zoom-linssin ansiosta PT-AE900:n asennusmahdollisuudet ovat laajat. Esimerkiksi 100 tuuman kokoisen kuvan heijastaminen onnistuu kolmesta metristä aina kuuteen metriin. Linssistä löytyy myös säätömahdollisuudet vaaka- ja pystysuunnassa, jolloin itse laitetta ei tarvitse sijoittaa tarkasti valkokankaan keskelle. Vaakatasossa kuvaa voi siirtää 25 prosenttia kumpaankin suuntaan ja pystyakselilla 63 prosenttia. Erityisesti pystyakselilla on huomioitava, että suuri kulma valkokankaan ja videotykin välillä vääristää kuvan geometriaa. Ohjelmallinen korjaus tuottaa kuvaan skaalausvirheitä.

Etureunaan asennettu tuuletin tuottaa hiljaisimmillaan noin 26 desibeliä melua. Lampun ollessa suurella teholla ja laitteen sammutuksen jälkeen tuulettimen melutaso kasvaa. Elokuvanautintoa tuulettimen meteli ei kykene pilaamaan. Panasonicin mukaan tuulettimen kaksikerroksinen rakenne vähentää valon ulosvuotamista videotykin sisältä. PT-AE700:seen verrattuna uusi tuuletin on aavistuksen hiljaisempi normaalitilassa.

PT-AE900:n valikoima nappeja riittää mainiosti peruskäyttöön, sillä myös valikkojen käyttäminen onnistuu navigointipainikkeiden avulla näppärästi.

Sisääntulojen valikoima on kattava, joskaan mitään liittimiä ei ole kaksin kappalein.

Valikot

Helppokäyttöinen valikkorakenne on selkeä. Kuvaan vaikuttavat perusasetukset löytyvät Picture-valikon takaa. Tarkempiin asetuksiin pääsee halutessaan käsiksi alavalikosta. Dynamic Iris- ja muut PT-AE900:n erikoisominaisuudet käsitellään artikkelissa myöhemmin.

Gamman säätö onnistuu kautta koko sävyskaalan ja värikohtaiset kontrasti- ja kirkkausasetukset antavat pelivaraa käyttäjälle.

Valmiit Picture Mode -asetukset käsittävät Cinema 1-, Cinema 2-, Cinema 3-, Video-, Normal-, Dynamic- ja Natural-asetukset. Cinema 1 -asetus on hienoviritetty Hollywood-elokuville, Cinema 2 on kontrastikkaampi vaihtoehto ja Cinema 3:n tuottama kuva on sävyiltään rikas. Video-moodi on tarkoitettu musiikin ja urheilun katsomiseen, Normal soveltuu yleiskäyttöön ja Dynamic-asetus valaistuihin tiloihin. Natural-asetus jättää kuvan värit mahdollisimman todenmukaisiksi alkuperäiseen verrattuna.

Elokuvia pimeässä huoneessa katseltaessa Cinema 1 vaikutti tuovan esille kuvan kaikkine hienoine piirteineen. Valoisassa tilassa Dynamic-asetuksen kirkkaus muihin näyttötiloihin verrattuna oli puolestaan eduksi.

Option-valikon asetuksista löytyvät laitteen ohjaamiseen liittyvät asetukset, kuten kuvan ympäri pyöräyttäminen kattoasennuksessa ja lampun käyttötunnit.

Kuvan ohjelmallista hienosäätöä varten on Position-valikkoon kerätty tarpeellisimmat säädöt.

Suomenkielisiä valikoita Panasonic PT-AE900:sta ei valitettavasti löydy.

ViewSonic N3760W on yksi markkinoiden halvimpia 37 tuuman LCD-televisioita. Viewsonicin pienemmät mallit ovat saaneet paljon kehuja osakseen, mutta LCD-televisioissa kuvanlaatu on sidoksissa valmistajan sijaan enemmän siinä käytetyn paneelin ominaisuuksiin. Ominaisuuksiltaan N3760W on hyvää perustasoa sisältäen analogisen TV-virittimen, sisäänrakennetut kaiuttimet ja kattavan liitinvalikoiman.

Tyylikäs hopean värinen N3760W on litteydestään huolimatta varsin massiivinen laitos. Painoa televisiolle on kertynyt jalustan kanssa peräti 31 kiloa ja ulkomittoja 960 x 730 x 280 millimetriä. Ilman jalustaa N3760W:n voi kiinnittää esimerkiksi seinään kuudella näytön takaa löytyvällä koneruuvipaikalla. Noin viisi kiloa painava jalusta on massiiviselle näytölle aavistuksen kiikkerä ja jo pienellä tönäisyllä koko komeuden saa vaarallisen tuntuiseen heiluriliikkeeseen. Kaksi 20 watin kaiutinta on asennettu näytön alareunaan ja niitä ei saa valitettavasti poistettua.

Yksi ongelmallisimmista nykytekniikan vaivoista on massiiviset olohuoneen nurkissa pyörivät johtoniput. Näytön takaa löytyvä kiinnike pitää johtosotkun aisoissa jalustan alapinnalle asti. ViewSonic ei valitettavasti tarjoa muita värivaihtoehtoja hopean sijaan.

Suurin osa liittimistä on sijoitettu muovikannen alle piiloon. Ratkaisu on varsin miellyttävä ja näytön takapuolen laadukas ilme säilyy, vaikka näytön joutuisi asentamaan keskelle huonetta. Antennin pistoke, VGA-liitin ja HDMI-liittimet löytyvät kannen alusen sijaan näytön alareunasta jalustan takaa.

Perustoiminnot löytyvät kaukosäätimen lisäksi myös näytön kyljestä, johon on sijoitettu myös normaali 3,5 millimetrin stereoplugi kuulokkeille.

Valikot

Automaattisen tunnistuksen lisäksi yksi käytetyimpiä kaukosäätimen ja television toimintoja on varmasti ohjelmalähteen valitseminen. SCART-liittimet ottavat sisään myös RGB-kuvaa.

Kuvan säätömahdollisuudet ovat erittäin rajalliset varsinkin värien osalta. Värikylläisyyden säätö ei tuota toivottua lopputulosta, vaan esimerkiksi testiyksilön puhki palanut punainen korjattuna tuotti muiden värien ylenmääräisen haalistumisen. Terävyyden ja kohinan poiston säädöt tuottavat näkyvän ja varsin miellyttävän lopputuloksen oikein käytettyinä.

Äänivalikko on laaja, mutta valitettavasti integroitujen kaiuttimien äänenlaatu ei ole aivan huipputasoa. Laatu riittää kuitenkin helposti televisiolähetysten seuraamiseen.

Näytön koon ja paikan säätämiseen liittyvät asetukset ovat hyvät. Näyttötilan valinta onnistuu helposti kaukosäätimestä ja myös automaattinen tunnistus toimii digisovittimen kanssa mainiosti. Erityisesti tietokonetta näyttöön liitettäessä automaattiselle synkronoinnille tulee käyttöä.

Yksi laajakuvanäytön miellyttävimpiä ominaisuuksia on alueen jakaminen ikkunoihin, kuten vaikkapa kotitietokoneella on tapana tehdä. Vaihtoehtoisia tiloja on kaksi, joista ensimmäinen näyttää valitut kuvalähteet isona ja pienenä ruutuna.

Toinen ikkunointitila on näytön jakaminen kahteen osaan. Kahden digisovittimen omistajat pystyvät näin seuraamaan Kauniita ja rohkeita vasemmalta puolelta ja Salattuja elämiä oikealta. Näppärää, sanoi mummo, kun Ridge soitteli kitaralla.

Vertailu LCD-näytön ja LCD-videotykin välillä ei ole aivan yksiselitteistä. Ominaisuudet ovat erilaiset ja videotykillä kuvan heijastaminen valkokankaalle tuo mukaan myös valkokankaan ominaisuudet. Teknisten tietojen ymmärtäminen on oleellista, joten tässä osiossa pohdimme myös teknisten tietojen vaikutusta kuvaan ja käytettävyyteen valmistajien antaman informaation perusteella.

Yksi LCD-näyttöjen kilpajuoksun kohteista on kontrasti. Yksinkertaisimmillaan kontrastissa verrataan mustan tasoa kirkkaimpaan mahdolliseen valkoiseen ja ilmoitetaan suhde. Täysin mustalla mustalla kontrasti siis menee äärettömäksi, vaikka valkoisen taso olisikin vähäinen. LCD-näyttöjen valovuodon takia monet valmistajat ovat keskittyneet kirkkauden nostamiseen mustan parantamisen sijaan. Tuloksena on entistä paremman näköiset tekniset tiedot, mutta esimerkiksi pimeässä katseltaessa kirkkaus voi olla jo aivan liian suuri ja mustat liian vaaleita.

ViewSonicin 800:1-kontrastisuhde alkaa olla ihmissilmän erotuskyvyn rajoilla valaistuissa olosuhteissa. 800:1-kontrasti on hyvä, mutta Panasonic laittaa monin verroin paremmaksi. Salaisuus Panasonic PT-AE900:n kontrastin takana on Dynamic Iris 2 -ominaisuus. Videotykin elektroniikka tutkii näytettävää kuvaa ja kykenee säätämään omaa valotehoaan ja gammasäätöjä reaaliaikaisesti. Tuloksena tummissa osioissa valotehoa pienennetään, jolloin läpivuotavan mustan taso laskee. Kirkkaiden kohtien tason laskua kompensoidaan samalla nostamalla gammaa näiltä osin. Tuloksena on syvät mustat ja kirkkaat vaaleat sävyt, kun niitä tarvitaan.

ViewSonicin ilmoittama kahdeksan millisekunnin vasteaika on mitattu harmaasta harmaaseen. Epäoptimaalisessa tilanteessa vasteaika putoaa noin 16 millisekunnin luokkaan, mutta myös se riittää varsin mainiosti elävän kuvan esittämiseen. Myös PT-AE900:n vasteaika osoittautui riittäväksi. Näillä nopeuksilla ainoastaan kriittisimmät FPS-pelien pelaajat voivat valittaa minimaalisesta häntimisestä. Paneelin koko on Panasonicissa mitoitettu 720p-resoluutiolla, mutta ViewSonicissa käytössä on epästandardi 1366 x 768 -resoluutioinen paneeli. Poikkeavan kokoinen paneeli aiheuttaa ongelmia kuvan mahdollisessa skaalauksessa.

Kuvan kirkkaus on ilmoitettu videotykin ja LCD-näytön osalta eri tavalla. Panasonicin 130 watin UHM-lamppu tuottaa 1100 lumenia ja kuvan heijastaminen esimerkiksi 1740 x 980 millimetrin kokoiselle alueelle tuottaa laskutoimituksen jälkeen 647 candelaa neliömetrille. Valkokankaan mahdollinen harmaasävy syö valotehoa, joten todellisuudessa kirkkaus on pienempi. Kuvan heijastaminen pienemmälle alueelle parantaa puolestaan kirkkautta merkittävästi. 647 candelaa neliömetriä kohden riitää mainiosti kuvan esittämiseen normaalissa päivänvalossa, mikäli kuvan ja ympäröivän valon kontrasti on vähintään 5:1. Mustapohjaisella LCD-näytöllä tämä on usein totta, mutta vaalealla valkokankaalla tarvittavan kontrastin saaminen voi olla hankalaa. Kirkkauteen videotykissa vaikuttaa myös linssi, joten lopullinen kuvan kirkkaus on monen tekijän summa. Panasonic PT-AE900:n kuva on kuitenkin useimmissa tapauksissa selvästi LCD-näyttöjä himmeämpi ja vaatii katselutilan pimentämistä.

Sisääntulojen puolella ViewSonic N3760W vie voiton kolmella Scart-sisääntulolla, joista kaikki hyväksyvät myös RGB-signaalia sisään. Tarpeellisimmat HDMI-, YPbPr- ja huonotasoisemmat liittimet kuuluvat molempien näyttölaitteiden vakiovarustukseen. Tietokone on mahdollista kytkeä sekä analogisen D-sub- että digitaalisen HDMI-sisääntulon kautta laitteisiin.

Panasonic PT-AE900 sisältää lukuisia kuvaa parantavia ominaisuuksia, kuten 10-bittisen gammakorjauksen. Cinema Colour Management (CCM) -tekniikka puolestaan osaa korjata värejä yksitellen, ilman vaikutusta muihin värisävyihin. Panasonicin mukaan CCM korjaa värin kontrastin lisäksi myös sen kirkkautta. Yksi näkyvimmistä kuvanparannusominaisuuksista on Smooth Screen -tekniikka, joka on tuttu jo Panasonicin edellisistä malleista. Smooth Screen rikkoo LCD-videotykkejä ja LCD-näyttöjä vaivaavan pikselirajojen näkymisen lähes kokonaan. Tällöin jopa aivan läheltä katseltuna kuva on tasainen ja pikselivirheitä ei kuvassa näy. Haittapuolena on aavistuksen heikentynyt tarkkuus.

Takuuaika ViewSonic N3760W:llä on 24 kuukautta ja Panasonicilla 12 kuukautta. Lampulle takuuaika on vain 90 vuorokautta tai 200 tuntia. Uuden lampun hinta on noin 300 euroa.

ViewSonicin kaukosäädin on yksinkertainen ja kumiset pehmeät nappulat ovat tuntumaltaan aavistuksen epämiellyttävät. Perustoiminnot hoituvat kaukosäätimellä kaikesta huolimatta ongelmitta. Panasonicin kaukosäädin on puolestaan mitoitettu raskaampaan sarjaan. Projektorin ohjaaminen on yksinkertaista ja loogista, mutta yhteyden muodostaminen kaukosäätimen ja projektorin välillä vaatii toisinaan tarkkuutta. Kaukosäätimeen on mahdollista ohjelmoida myös muita laitteita.

Tee-se-itse-valkokangas videotykille

Panasonic PT-AE900:n kaltaiselle LCD-videotykille sopivan valkokankaan hankkiminen on tärkeää. LCD-tekniikan rajoitukset muun muassa valon vuotamisen ja rajallisen valotehon osalta nostavat oikean valkokangasvalinnan tärkeään asemaan. PatenttiNet julkaisi taannoin mielenkiintoisen artikkelin kotitekoisen valkokankaan rakentamisesta ja ohjeiden perusteella rakennettiin myös Muropaketin toimitukseen edullinen valkokangas. Merkittävimpiä syitä omatekoisen valkokankaan rakentamiseen ovat valmiiden kankaiden korkea hinta, kokorajoitukset ja tietysti rakentamisen ilo sekä ulkonäkökysymykset.

Valkokankaan koko on syytä mitoittaa katseluetäisyyden mukaan. Suosittu ja hyväksi koettu laskusääntö kehottaa jakamaan katseluetäisyyden 1,8:lla. Kankaan mitoituksessa on syytä muistaa, että kuvan pinta-alan kasvattaminen pienentää samalla myös kuvan kirkkautta ja heikentää dynamiikkaa. Mitoitimme kankaan koon videotykkiä varten varsin suureksi ja lopulliseksi ulkomitoiksi muodostui 1800 x 1012 millimetriä 16:9-kuvasuhteella.

Lista tarvikkeista:

  • MDF-levy 1800 x 1013 x 16 mm
  • Tikkurila Harmony X073 1,0 l
  • Jalkalista 2755 mm 2kpl
  • Maalaustela
  • Puuliimaa
  • Puristimia
  • Kiinnikkeitä ja teippiä
  • Jiiri

Hankintakustannukset tarvikkeiden suhteen jäävät ostopaikasta riippuen 50-100 euron väliin.

MDF-levyn pinta pyyhittiin kostealla rievulla kaikista mahdollisista pölyistä ja lioista sahauksen ja kuljetuksen jäljiltä. Maalarinteipillä rajattiin listoille riittävästi tilaa liimaamista varten. Teippaaminen suoritettiin mittanauhan kanssa varmuuden vuoksi.

Valkokankaan maalaaminen onnistuu helpoiten leveällä telalla. Kaupasta löytynyt noin kahden euron telakokonaisuus ei ole aivan ammattilaislaatua, mutta pienet nukat ja muut mahdolliset pölyhiukkaset kankaan pinnalla eivät juuri lopputulokseen vaikuta. Litra X073-sävytettyä Tikkurilan Harmonyä riittää noin kahden valkokankaan maalaustarpeisiin. X073-sävy on puhdas vaalean harmaa ilman värivivahteita. Harmaa pinta edistää mustien ja tummien sävyjen toistoa LCD-videotykillä, mutta heikentää aavistuksen valotehoa. Erityisesti valaistuissa tiloissa harmaasta sävystä on hyötyä.

(Päivitys: 19.01.2006 PT-AE700- ja PT-AE900-malleille on ehdotettu paremmaksi värivaihtoehdoksi sävyä V473.)

Valkokangasvaihtoehtoja on saatavilla kaupallisina monenlaisia aina perinteisistä valkoisista mattakankaista helmiäis- ja reikäkankaisiin. Jos videotykin tai kaiuttimet haluaa sijoittaa kankaan taakse etupuolen sijaan, on syytä kääntyä suosiolla AV-liikkeen puoleen. Optimaalinen videotykki tuottaa parhaan tuloksen valkoisella kankaalla, jolloin värit ja valkoinen toistuvat luonnollisina. Harmahtava kangas parantaa mustan toistoa, mutta syö valkoista ja voi vähentää värien puhtautta.

Leveällä telalla isonkin valkokankaan maalaa noin viidessä minuutissa. Ennen maalausta on syytä vielä tarkistaa välineiden sekä MDF-levyn puhtaus ja vaihtaa päälle maalausvaatteet. Maalia ei tarvitse ohentaa ennen operaatiota. Jos maalaus aiotaan suorittaa sisätiloissa, on syytä kysyä myös vaimolta lupa.

Toinen kerros maalia levitettiin noin parin tunnin kuluttua ensimmäisestä maalauksesta.

Teippien poistaminen suoritettiin seuraavana päivänä, jolloin maali oli kuivunut lähes käsittelykuivaksi.

Jos valkokangas aiotaan kiinnittää takapuolelta seinälle, on tarvittavien kiinnikkeiden asennus syytä suorittaa ennen maalausta. Tällä kertaa kiinnityksessä päädyttiin kolmeen valkokangasta kantavaan koukkuun ja ruuvikiinnitykseen yläreunasta. Kuvassa porataan reikiä yläreunan ruuveille.

Sopiva korkeus valkokankaalle on syytä mitoittaa tarkasti, jos kangas aiotaan asentaa kiinteästi seinään, kuten tässä tehdään. Vatupassista on hyötyä kiinnikkeiden paikkoja merkitessä.

Koukkukiinnikkeet ruuvattiin seinään paikoilleen odottamaan valkokangasta. Kiinnikkeiden koukkuosan leveys on hieman pienempi kuin MDF-levyn paksuus, mutta tästä on vain hyötyä.

Listan ja MDF-levyn väliin tuleville koukuille tehtiin dremelillä pesät. Tarkkuus sekä turha hätiköinti on syytä unohtaa ja tehdä aukoista riittävän isot, jotta pelivara riittää vielä listan liimauksen jälkeenkin.

 

Listojen paikoilleen saaminen ja kulmien sahaus on projektin haastavin osa. Suorat kulmat ilman irvistelyjä syntyvät jiirisahan ja viimeistelyn tuloksena. Mittanauha on tarpeen lopullisia mittasuhteita haettaessa.

 

Mallailun ja hiomisen jälkeen alalista kiinnitettiin paikoilleen puuliimalla. Liimaa ei luonnollisesti levitetty kiinnikkeitä varten tehtyihin aukkoihin. Kankaan puolelle ylipursunnut liima putsattiin nopeasti kostealla rätillä. Kiinnikkeitä on hyvä olla useita yhdessä listassa, sillä listat irvistävät herkästi.

Seuraavana päivänä, tai heti mikäli varastosta löytyy useita puristimia, voidaan sivulistat kiinnittää paikoilleen. Jos mitoitus ja viimeistely on tehty huolella, pitäisi listojen asettua kohdilleen lähes saumattomasti.

Valkokangas nostetaan lopuksi koukkuihin ja kiinnitetään yläpäästä ruuveilla. Ylin lista pysyy paikoillaan parilla liimatipalla, kaksipuolisella teipillä tai gravitaatiolla. Lopputulos on komea ja 37-tuumainen LCD-televisio alkaa näyttää yllättäen melko pieneltä.

 

Videotykin paikka ja kiinnitys

Videotykin paikka on ihannetapauksessa lähellä kankaan keskitasoa suoraan kankaan edessä. Videotykin optiset säädöt antavat liikkumavaraa omissa puitteissaan ja PT-AE900:n kaksinkertainen zoomi ja muut säädöt antavat varsin vapaat kädet esimerkiksi etäisyyden suhteen. Jos tykki asennetaan liian lähelle valkokangasta kattoon tai muualle korkealle, vääristyy kuva ja sitä joudutaan korjaamaan ohjelmistopohjaisesti. Ohjelmistopohjainen korjaaminen heikentää kuvaa merkittävästi, joten se ei ole suositeltavaa ainakaan mikäli videotykillä esitetään tekstiä tai muuta tarkkaa materiaalia. Ohjekirja on hyödyllinen apuväline paikan valintaa suunniteltaessa.

Testiprojektissa PT-AE900 asennettiin kattoon Sampsan vanhan yöpöydän kanteen. Kanteen porattiin paikat videotykin pohjasta löytyville kiinnikkeille ja kiinnitysreiät sivuihin kattoa varten. Videotykin jaloilla säädettiin linssi osoittamaan suurin piirtein päin kangasta. Katossa videotykki on pois tieltä, mutta ongelmaksi saattaa muodostua johdotukset, jotka kulkevat katonrajassa ja seiniä alas. Kattokiinnityksessä suositeltavaa on hankkia jalusta, jolla tykki saadaan laskettua kankaaseen nähden oikealle korkeudelle. Itsetekoinen rakennelma tulee tosin merkittävästi kaupallisia malleja halvemmaksi.

Kuvanlaatuvertailut on tehty puhtaasti allekirjoittaneen silmän ja Fuji S2 Pro -digitaalikameran kennon näkökyvyn mukaan. Kuvat ovat suuntaa antavia ja näyttävät absoluuttisten tulosten sijaan lähinnä vain näyttölaitteiden välisiä eroavaisuuksia. Osa kuvista ei ole pitkien valotusaikojen, tarkennuksen ja mahdollisen tärinän puolesta maksimaalisen tarkkoja, joten niihin ei tule suhtautua kuin vihaiseen karhuun ja sännätä suinpäin karkuun. Kuvat saa klikattua isommiksi.

Tumman ja vaalean toisto

ViewSonic N3760W

Panasonic PT-AE900
Tummien ja vaaleiden sävyjen toisto on perinteisesti LCD-tekniikan huonoa aluetta. Mustan läpivuoto on havaittavissa niin ViewSonicin kuin Panasonicinkin kuvasta, jälkimmäisen ollessa kuitenkin selvästi parempi. ViewSonicin kuvaa haittaa vaaleassa päässä myös värittyminen, joka paljaalla silmällä ei onneksi näy juuri lainkaan.

N3760W:n toistamat tummat sävyt sulautuvat tasaiseksi mössöksi valitettavan aikaisin. Käytännössä viisi tai kuusi alinta harmaasävyä sulautuvat toisiinsa rajatta ja tummemmaksi jää vain teoreettisesti täysin musta, joka sekin on käytännössä varsin harmaata. Sama ongelma tulee esille myös vaaleissa sävyissä kolmen vaaleimman sotkeutuessa toisiinsa. Lopputulos on pettymys vanhempiin CRT-näyttöihin ja esimerkiksi AE900:n tuloksiin verrattuna.PT-AE900:n toisto kykenee erottelemaan testikuvan tummimmatkin sävyt helposti toisistaan ja sama koskee myös vaaleaa päätä. Lopputulos on erittäin hyvä ja odotettu.

Tarkkuus

ViewSonic N3760W
ViewSonicin 1366 x 768 -kokoinen paneeli on ongelmallinen useimmille kotitietokoneiden näytönohjaimille. Tekstiä esitettäessä natiiviresoluutio on tärkeä, sillä skaalaus LCD-näytöllä sotkee tekstin ja muun tarkan materiaalin pahasti. Testikoneen ATI Radeon 9800 SE onnistui pääsemään PowerStrip-ohjelman avustuksella lähimmillään 1360 x 768 -resoluutioon, jolloin näyttö skaalasi kuvaa vain aavistuksen. Lopputulos on tarkka kautta koko näytön ja parin pikselin skaalaus on lähes huomaamaton. Lopputulos on erittäin hyvä.

Panasonic PT-AE900
Panasonicin 720p-resoluution mukainen LCD-paneeli ei tuota ongelmia tietokonekäytössä. Kuva on natiiviresoluutiolla tarkka kautta koko linjan, mikäli ohjelmistopohjaisiin kuvan geometrian korjauksiin ei tarvitse koskea. PT-AE900:n SmoothScreen-teknologia häivyttää pikselien rajat, joten lopputulosta kelpaa katsella läheltäkin. Haittapuolena on aavistuksen epätarkempi kuva.

Panasonic PT-AE900, ohjelmallinen kuvan korjaus
Kuvan geometrian ohjelmallinen suoristaminen on tarpeen, mikäli tykki joudutaan asentamaan epäsuotuisaan paikkaan valkokankaaseen nähden. Keystone-asetus puristaa kuvaa kasaa ylä- tai alareunalta ja lopputuloksena kuvassa tapahtuu epätoivottua skaalausta. Testikuvassa horisontaaliset pisteet ovat joutuneet skaalauksen uhriksi alareunassa, yläreunan ollessa edelleen skaalaamaton ja veitsen terävä. Suurennoksesta voi havaita tarkkuuden merkittävän heikkenemisen.

Panasonic PT-AE900, skaalaus 1080i -> 720p
Kuvan geometrian ohjelmallinen suoristaminen ja skaalaus suuremmasta resoluutiosta pienempään tuo kuvaan melko vahvan pehmennyksen. Skaalaus hoidetaan kuitenkin mallikkaasti ja esimerkiksi videoita katsellessa on mahdotonta sanoa, onko kuva 1080i- vai natiivia 720p-tarkkuuksista materiaalia.

Värien toisto

ViewSonic N3760W

Panasonic PT-AE900
Testikuva paljastaa armottomasti N3760W:n häiritsevimmän ominaisuuden: punaisen ja sinisen puhkipalamisen. Laitteen säädöt eivät ongelmaa pysty korjaamaan ja lopputulokseksi jää osittain ylisaturoituneet värit. Testikuvasta voi havaita myös punaisten vaaleiden sävyjen häviämisen ennen sinisen vaaleita sävyjä. Lopputulos ei ole kovin mairitteleva N3760W:n osalta.

PT-AE900:n kuva ei esimerkiksi valmiilla Cinema1-asetuksella vaadi korjailua. Värit toistuvat puhtaasti ylisaturoitumatta ja sekä tumma että vaalea pää on tasainen ja toistuu kauniisti.

HD-elokuva

Käytännön testissä Doom-elokuvan HD-traileria (720p) toistettiin molemmilla näyttölaitteilla Dsub-liitännän kautta tietokoneesta. Tarkastelun alle valittiin trailerin 535. kuva, joka sisältää tummia ja vaaleita kohteita runsaasti.

ViewSonic N3760W

Panasonic PT-AE900

Jo pienikokoinen kuvankaappaus näyttää suurimmat erot laitteiden toistossa. LCD-näytön kuva on karkea, siniset ovat sinisempiä, tummat tummempia ja vaaleat vaaleampia, kuin kuuluisi olla. Suuremmasta kuvasta kadonneet yksityiskohdat voi havaita jo todella selkeästi.

ViewSonic N3760W

Panasonic PT-AE900
Pienen yksityiskohdan tarkastelu näyttää, kuinka karkeaksi N3760W:n kuva voi osoittautua epäoptimaalisessa tilanteessa. Tarkkuudesta ei ole hyötyä, kun pikselit toistetaan miten sattuu. PT-AE900:n kuva on pehmeämpi pääasiassa kuvausteknisistä syistä johtuen, yksityiskohtien erottelukyky käytännön tilanteessa on vastaava.

Moire

ViewSonic N3760W
ViewSonic N3760W tuottaa epätoivotun ja värikyllästetyn moiren, joka johtuu kuvassa tapahtuneesta skaalauksesta.

Panasonic PT-AE900

Panasonic PT-AE900
Myös PT-AE900 tuottaa kuvaan moirea, mikäli ohjelmallisiin geometrian korjauksiin joudutaan tyytymään. Moire on kuitenkin harmaasävyisenä miellyttävämpää silmälle, kuin värillinen moire. Ilman skaalausta kuva on moireton ja tarkka.

Muita huomioita

ViewSonic N3760W
ViewSonic N3760W:n katselukulma on tärkeä, sillä liian läheltä tai sivusta katseltuna kuva muuttuu sinertäväksi kauttaaltaan ja tummat muuttuvat sinisiksi kokonaan.

Panasonic PT-AE900 on ylivoimainen kuvanlaadultaan kaikilla muilla alueilla, paitsi tarkkuudessa. ViewSonic N3760W:n aavistuksen isompi paneeli ja optiikan aiheuttamien virheiden uupuminen tuottavat todella tarkan kuvan. Värivirheet, katselukulma ja vaaleiden sekä tummien värien huono toisto tiputtavat pisteitä tässä vertailussa todella paljon.

Käyttökokemukset ja loppusanat

Valinta videotykin ja LCD-näytön välillä riippuu paljon käyttötarpeesta. LCD-näytön valoteho riittää erinomaisesti kirkkaassa taustavalaistuksessa, siinä missä videotykin kuva on auringon paisteessa ja kovassa sisävalaistuksessa verrattain samea. LCD-näytön eduksi on myös laskettava nopea käynnistyminen ja helppo asennus. Videotykin kanssa jo pelkkä suunnitteluprosessi on aikaa vievä, asennus vaatii tilaa ja optimaalisessa tapauksessa suorastaan huutaa pimennysverhoja, erillistä äänentoistolaitteistoa sekä laadukasta videolähdettä. LCD-näyttö on parhaimmillaan kun kaivataan vähän tilaa vievää, kohtalaisen suurta ja näyttävää kuvaa pieniin tiloihin mahdollisimman helposti.

Elokuvia tai vaikkapa konsolipelaamista varten näyttölaitteelta vaaditaan koon lisäksi myös laatua. HDTV sekä HD-elokuvat ovat tulossa pian myös suomalaisiin olohuoneisiin ja hyvälaatuinen materiaali nostaa nopeasti esille näyttölaitteen huonot ominaisuudet, joita kriittisimpien katselijoiden on hankala hyväksyä. VHS-videoiden, analogisten ja nykymuotoisten digitaalitelevisiolähetysten kuvanlaatu on HD-materiaaliin verrattuna heikkoa ja kuvanlaadullisia eroja on vaikea havaita eri näyttölaitteiden välillä. Valinta videotykin ja LCD-näytön kesken riippuu ehkä eniten juuri tasosta, johon katsottava kuvamateriaali kykenee. Elokuvakäytössä videotykin ominaisuudet ovat lähes murskaavan ylivoimaiset ja tässä artikkelissa esitelty taistelupari on hyvä esimerkki kahdesta varsin hintavasta ja näyttävästä lajinsa edustajasta omine huonoine ja hyvine puolineen.

Videotykki osoittautui paljon elokuvia sisältäneessä katselmuksessa nautinnon ja tyydytyksen välittömäksi välittäjäksi, tiputtaen LCD-näytön käyttöasteen lähes nollaan. Suuremman kuvan lisäksi myös Panasonic PT-AE900:n lähes kaikki muut katselunautintoa nostavat kuvanlaadulliset asiat nousivat esiin jopa epäkriittisimpien katselijoiden silmän alla. ViewSonic N3760W:n epätodellisen värikkäät värit, huono vaaleiden ja tummien sävyjen toisto sekä liiallinen valoteho jätti tykin rinnalla lähinnä pahan maun suuhun. Toisaalta myös N3760W:n kuvaan tottuu äkkiä ja päivällä televisiolähetyksiä sivusilmällä katsellessa kirkas ja värikäs kuva on pikemminkin eduksi kuin haitaksi.

Panasonic PT-AE900:n ja ViewSonic N3760W:n hankintakustannukset ovat likimain samansuuruiset. Videotykin loppukustannuksia kuitenkin nostaa LCD-näyttöön verrattuna merkittävästi erillisen äänentoistolaitteiston, kankaan, pitkien johtojen ja mahdollisen telineen hankinta. Lisäkustannusten määrä toki riippuu paljon vaatimustasosta, sillä pienet purkkikaiuttimet, itse tehty kangas ja telineet eivät paljoa maksa. Kynnyskysymys on myös sisustuksen suunnittelu videotykin ehdoilla, sillä optimaalinen kuva ja ääni vaativat uhrauksia kukkapuskien ja muiden mahdollisten sisustuselementtien puolelta. Erillistä elokuvienkatseluhuonetta suunniteltaessa ongelma on toki mitätön ja sinne tykki sopii mainiosti.

ViewSonic N3760W on parhaimmillaan yksinkertainen televisio, jonka suurimmaksi asennusongelmaksi saattaa osoittautua digisovittimen liittäminen näyttöön. Kokonaisuus on hyvin hanskassa ja liitinvalikoima on laaja kattaen kaikki tarpeelliset liittimet. Käyttöönoton helppous sekä kaukosäätimen ja näytön valikoiden yksinkertaisuus ovat eduksi monissa tapauksissa. Kuvanlaatu vaikuttaa vanhaan CRT-televisioon verrattuna mahtavalle ja värit suorastaan pomppaavat ruudusta olohuoneen lattialle. Askel vanhasta pienestä putkitelevisiosta tarkkaan LCD-näyttöön onkin helppo ja tuskaton tie, joka tuo käyttäjälleen lähinnä vain katsomisen iloa asennus- ja kuvanlaatumurheiden sijaan.

Panasonic PT-AE900 on astetta edistyneempi ratkaisu. Laiteorientoituneet kotiteatteriharrastajat ja myös elokuvista kokemuksina nauttivat katsojat odottavat paljon kuvalta. PT-AE900 on suurenluokan vastaus vaativien kuluttajien tarpeisiin, joskin myös itse videotykin vaatimukset kuluttajaa kohtaan ovat erityisesti suunnittelu-, hankinta- ja asennusvaiheessa suuret. Kaikkiin käyttötarkoituksiin videotykki ei ole paras ratkaisu ja erityisesti jatkuvassa käytössä käyttökustannukset nousevat lampun vaihtojen muodossa pienen CRT-television ostohinnan luokkaan muutaman vuoden aikavälillä. Oikein asennettuna, hyvälaatuisella kuvamateriaalilla PT-AE900:n tuottama kuva on loistokas nautinto.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 16. Tammikuuta 2006 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)