HS.fi otti käyttöön maksumuurin – kierrettiin minuuteissa

Helsingin Sanomien verkkopalvelu HS.fi otti tänään käyttöön maksumuurin, jonka myötä sivustolta saa jatkossa lukea ilmaiseksi viisi uutista viikossa.
Rajattoman lukuoikeuden Helsingin Sanomien verkkopalvelun artikkeleihin viimeisen 7 päivän ajalta voi ostaa alkaen 9,90 euron kuukausihintaan.

Pelkällä mainosmyynnillä elävien internetsivustojen haasteena on käyttäjien mainokset estävän AdBlock-sovelluksen käyttö, joka rajoittaa toimintaa ja kehittymistä. Helsingin Sanomien tapauksessa maksumuurin tarkoituksena on mahdollistaa panostaminen kehitystyössään sisältöön ja journalistiseen laatuun. Jatkossa uusimpia uutisia verkossa päivittää ja laatii koko HS:n toimitus ja kaikki paperilehdessä julkaistut jutut ovat luettavissa verkon kautta.

Helsingin Sanomien maksumuuri on toteutettu ainakin aluksi teknisesti niin yksinkertaisesti, että sosiaalisessa mediassa alkoi välittömästi levitä ohjeita, kuinka viiden uutisen lukemisen jälkeen maksumuuri on mahdollista kiertää ja nollata. Uutisten ja artikkeleiden sisältö ladataan käyttäjän selaimessa aina, vaikka viisi ilmaista uutista olisi jo luettu ja piilotetaan CSS-tyylisäännöillä. Esto on mahdollista kiertää esimerkiksi Javascript-funktioilla muuttamalla CSS-tyylisääntöjä tai nollaamalla evästeen.

HS.fi, HS uudistui verkossa: Viikossa saa lukea maksutta viisi juttua

Suomalaisia uutisotsikoita keräävä ja listaava Ampparit.com reagoi Helsingin Sanomien maksumuuriin poistamalla linkit HS.fi-palvelun uutisiin oletustarjonnastaan kokonaan pois. Samalla myös aikaisemmin tänä vuonna maksumuurin taakse siirtyneen Kauppalehden sivut kokivat saman kohtalon. Molempien sivustojen uutislinkit saa edelleen näkyviin Amppareissa personoinnin kautta.

Ampparit.com, Sisällöt maksumuurin takana – HS.fi ja KL.fi

Keskustele ja kerro kommenteissa oma mielipiteesi maksumuurista.

Sampsa Kurri

Kommentit

2.

Nähtävästi…. -Miksi maksaa roskasta kun sitä saa/näkee ilmaiseksi.

Vastaa tähän
3.

Olenko siis ainoa täällä joka maksoi :O

Vastaa tähän
4.

@16. Ei kyllä HS.fi on ollut kokoomuksen puistopuolueen eli vihreiden propagandan torvi jo pitkään. Sen huomaa siitä, että hesarissa ei ole edes ydinvoima neutraalia artikkelia koskaan saati positiivista. Kokoomuksen suhteen tuossa on suuri näkemysero.

Itse olen silti hesaria seurannut, sillä verrattuna keltaiseen lehdistöön on ollut huomattavasti paremmin tehty sivusto (eikä ihan niin uskomattoman ja ainutkertaisia skandaali uutisia siitä, että joku on kaatanut roskiksen)

Vastaa tähän
5.

edit olisi kiva …

Vastaa tähän
6.

On se hienoa kun porukka on sitä mieltä että verkon vain mystisesti ilmestyy verkkoon ja se bitti liikkuu päätelaitteesta palvelimelle ja takaisin ilman mitään kuluja.

Sisältö missä tahansa mediassa ei ole ilmaista. Se maksaa mutta miten kustannukset jaetaan on aiheuttaa sen kuinka kalliiksi tai halvaksi kuluttajat sen kokevat.

On se hyvä että nuorisolla on realistinen käsitys maailman menosta. Oikein tulee lämmin mieli kun ajattelee tulevia eläkepäiviä…

Vastaa tähän
7.

@19 Ei mielestäni, kuten myöskään musiikin, ym. median lataaminen ei mielestäni ole lähellekään sama asia, kuin naapurin auton varastaminen.

Vastaa tähän
8.

Onko muita häirinnyt muuttunut fontti (ainakin Android appsissa). Applen Retinalla varmaan ihan luettava, mutta pienemmällä tarkkuudella menee todella epäselväksi. Ja on muutenkin hyvin vanhanaikaisen näköinen.

Vastaa tähän
9.

ihan järkevästi on sijoitettu mainokset tällä hetkellä ainakin. nää vit muron kakarat ku ei oo päässy vielä kotipesästä ulos niin luulevat että kaikki pyörii ilmaiseksi.

Vastaa tähän
10.

@23 En tiedä yrittääkö edes, yksi pahimmista “tämän takia” roskalehdistähän se on vaikka talousuutisista pääasiassa koostuu.

Vastaa tähän
11.

Maksan mieleläni laadukkaista verkkolehdistä (kyllä, tälläkin hetkellä), mutta valitettavasti Hesari ei ole laadukas. Bannerimainoksia, leipätekstistä mainoslinkeiksi muutettuja avainsanoja tai muuta verkkomainonnan hevonpaskaa en ala katselemaan, vaan Adblockilla mennään. Googlen-haun tekstimainokset ovat esimerkki hyvästä ja toimivasta mainonnasta, joka kyllä kelpaa.

Uutislehtien osalta voisi olla reilua julkistaa kaikki materiaali vapaasti selattavaksi vaikka seuraavana päivänä. Ei siitä eilisen hesarin näköislehdestä enää kukaan mitään maksa, mutta mahdollisuus viitata sähköiseen materiaaliin paperilehden sijaan olisi arvokas esim. Wikipediassa, vanhoihin lehtiin kohdistuvista hauista puhumattakaan.

Vastaa tähän
12.

Mä katselen kyllä kiltisti mainokset, mutta viimeksi Kauppalehtikin meni pannaan asetettuaan vastaavan vammaisen lukurajoituksen! 😛

Vastaa tähän
13.

Olen jo jonkin aikaa ollut täysin kyllästynyt Hesarin punavihreään propagandaan. Juttuja tehdään Helsingin keskustan näkövinkkelistä ja siihen malliin kuin siellä toimiva joukkoliikenne toimisi myös muualla maassa. Rahaakin voi pyytää valtiolta, jolloin kaupunki saa tuloja, eikä tarvitse korottaa kunnallisveroja -tyyppistä logiikkaa, joten en ihmettele miten pihalla Hesarin lukijat keskimäärin ovat asioista ja siitä, miten yhteiskunta toimii.

Kun en tilaajana saa enää ilmaiseksi lukea samoja uutisia netissä, niin olkoon. Lopetan koko lehden tai vaihdan viikonloppunumeroon, niin jää enemmän aikaa seurata uutisia esimerkiksi Amppareiden kautta.

Mitäs menivät tekemään Nokiat ja ampumaan itseään päähän aivottomalla strategialla. Kun on kerran riittävästi suututtanut ihmisiä, ei niitä helposti enää takaisin saa.

Vastaa tähän
14.

Foliohattu voisi kuvitella, että HS on tarkoituksella jättänyt suojauksen heikoksi.

Mahdollisia syitä:

1. Loiva lasku sisällön maksullisuuteen
2. Säilyttää nuori lukijakunta, joka ei kuitenkaan vielä maksaisi

Mutta tuskinpa kummastakaan on kyse, ei ne sentään niin kieroja ole.

Vastaa tähän
15.

Eit kai tua ny mittään varastamista oo, jos omaa koneettaan ja selaintaan osaa käyttää kiertämällä kiusaavat estot? Tekisivät toimituksessa työnsä paremmin, niin saisivat maksavia asiakkaita. Nykyinen hesari on ihan iiässän tasoa ja siitäkös pitäisi maksaa?

Vastaa tähän
16.

Eipä se Hesari tuolla tempulla parane. Ainahan se lehti on ollu täynnä mainoksia ja silti journalismin taso aika huono.

Sain tässä idiksen: jospa selailijalle tulisi klikkailukiintiö… Eli kun naksuttelet niitä randomina vaikka 10 tai 20 kertaa, saat viikon uutistarjonnan.
Kuulostaa useimmista varmasti tyhmältä (sitähän se onkin), mutta eikös nää mainoshommelit aina tuppaa olemaan…?

Vastaa tähän
17.

Asiat alkavat menemään siinä kohtaa väärin, jos joku alkaa tekemään netissä bisnestä…

Vastaa tähän
18.

Taloussanomat.fi on muuten ollut aika hauska tapaus. Yrittää samanaikaisesti olla sivusto joka kertoo vakavasti talousasioista mutta uutiset ovat paljolti iltalehti-tyyppisiä trolleja.

Vastaa tähän
19.

hs.fi olkoon oma lukunsa mutta kyllä printtimedialla on edelleen oma paikkansa. Itse en katso tv:tä ja hesari on pääasiallinen uutislähde joka pitää yllä käsitystä asioiden tilasta. Toki kiinnostavista asioista voi sitten etsiä eri näkövinkkelin tietoa, mutta ihminen joka on “tiedostava” välttämällä informaatiota (esim hs) joka ei osu hänen maailmankuvaansa, on kyllä kaikkea muuta kuin tiedostava ilman lainausmerkkejä.

Nämä hs:n dissaajat voisivat kertoa jonkun muun yksittäisen tietolähteen joka kertoo paremmin ja kattavammin kotimaan ja maailman asioista joka päivä.

Vastaa tähän
20.

@19

En pidä samana näpistystä samana asiana, ennemmin moraalisesti vähän samana kun kävisi lukemassa koko lehden, mutta ei osta sitä.

Itse en kannusta kiertämään tätä estoa, vaan jättämään käyttämättä koko sivustot. Tämä sen takia että muuten tulee kaikenlaista itkua maksamattomista käyttäjistä jne, mutta jos nettilehdellä ei yksinkertaisesti ole käyttäjiä, niin silloin on vaikea valittaa näistä “piraateista”.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.