HS.fi otti käyttöön maksumuurin – kierrettiin minuuteissa

20.11.2012 14:57 | Sampsa Kurri | 142

Helsingin Sanomien verkkopalvelu HS.fi otti tänään käyttöön maksumuurin, jonka myötä sivustolta saa jatkossa lukea ilmaiseksi viisi uutista viikossa.
Rajattoman lukuoikeuden Helsingin Sanomien verkkopalvelun artikkeleihin viimeisen 7 päivän ajalta voi ostaa alkaen 9,90 euron kuukausihintaan.

Pelkällä mainosmyynnillä elävien internetsivustojen haasteena on käyttäjien mainokset estävän AdBlock-sovelluksen käyttö, joka rajoittaa toimintaa ja kehittymistä. Helsingin Sanomien tapauksessa maksumuurin tarkoituksena on mahdollistaa panostaminen kehitystyössään sisältöön ja journalistiseen laatuun. Jatkossa uusimpia uutisia verkossa päivittää ja laatii koko HS:n toimitus ja kaikki paperilehdessä julkaistut jutut ovat luettavissa verkon kautta.

Helsingin Sanomien maksumuuri on toteutettu ainakin aluksi teknisesti niin yksinkertaisesti, että sosiaalisessa mediassa alkoi välittömästi levitä ohjeita, kuinka viiden uutisen lukemisen jälkeen maksumuuri on mahdollista kiertää ja nollata. Uutisten ja artikkeleiden sisältö ladataan käyttäjän selaimessa aina, vaikka viisi ilmaista uutista olisi jo luettu ja piilotetaan CSS-tyylisäännöillä. Esto on mahdollista kiertää esimerkiksi Javascript-funktioilla muuttamalla CSS-tyylisääntöjä tai nollaamalla evästeen.

HS.fi, HS uudistui verkossa: Viikossa saa lukea maksutta viisi juttua

Suomalaisia uutisotsikoita keräävä ja listaava Ampparit.com reagoi Helsingin Sanomien maksumuuriin poistamalla linkit HS.fi-palvelun uutisiin oletustarjonnastaan kokonaan pois. Samalla myös aikaisemmin tänä vuonna maksumuurin taakse siirtyneen Kauppalehden sivut kokivat saman kohtalon. Molempien sivustojen uutislinkit saa edelleen näkyviin Amppareissa personoinnin kautta.

Ampparit.com, Sisällöt maksumuurin takana – HS.fi ja KL.fi

Keskustele ja kerro kommenteissa oma mielipiteesi maksumuurista.

Keskustelu

Nähtävästi…. -Miksi maksaa roskasta kun sitä saa/näkee ilmaiseksi.

@16. Ei kyllä HS.fi on ollut kokoomuksen puistopuolueen eli vihreiden propagandan torvi jo pitkään. Sen huomaa siitä, että hesarissa ei ole edes ydinvoima neutraalia artikkelia koskaan saati positiivista. Kokoomuksen suhteen tuossa on suuri näkemysero.

Itse olen silti hesaria seurannut, sillä verrattuna keltaiseen lehdistöön on ollut huomattavasti paremmin tehty sivusto (eikä ihan niin uskomattoman ja ainutkertaisia skandaali uutisia siitä, että joku on kaatanut roskiksen)

On se hienoa kun porukka on sitä mieltä että verkon vain mystisesti ilmestyy verkkoon ja se bitti liikkuu päätelaitteesta palvelimelle ja takaisin ilman mitään kuluja.

Sisältö missä tahansa mediassa ei ole ilmaista. Se maksaa mutta miten kustannukset jaetaan on aiheuttaa sen kuinka kalliiksi tai halvaksi kuluttajat sen kokevat.

On se hyvä että nuorisolla on realistinen käsitys maailman menosta. Oikein tulee lämmin mieli kun ajattelee tulevia eläkepäiviä…

@19 Ei mielestäni, kuten myöskään musiikin, ym. median lataaminen ei mielestäni ole lähellekään sama asia, kuin naapurin auton varastaminen.

Onko muita häirinnyt muuttunut fontti (ainakin Android appsissa). Applen Retinalla varmaan ihan luettava, mutta pienemmällä tarkkuudella menee todella epäselväksi. Ja on muutenkin hyvin vanhanaikaisen näköinen.

ihan järkevästi on sijoitettu mainokset tällä hetkellä ainakin. nää vit muron kakarat ku ei oo päässy vielä kotipesästä ulos niin luulevat että kaikki pyörii ilmaiseksi.

@23 En tiedä yrittääkö edes, yksi pahimmista ”tämän takia” roskalehdistähän se on vaikka talousuutisista pääasiassa koostuu.

Maksan mieleläni laadukkaista verkkolehdistä (kyllä, tälläkin hetkellä), mutta valitettavasti Hesari ei ole laadukas. Bannerimainoksia, leipätekstistä mainoslinkeiksi muutettuja avainsanoja tai muuta verkkomainonnan hevonpaskaa en ala katselemaan, vaan Adblockilla mennään. Googlen-haun tekstimainokset ovat esimerkki hyvästä ja toimivasta mainonnasta, joka kyllä kelpaa.

Uutislehtien osalta voisi olla reilua julkistaa kaikki materiaali vapaasti selattavaksi vaikka seuraavana päivänä. Ei siitä eilisen hesarin näköislehdestä enää kukaan mitään maksa, mutta mahdollisuus viitata sähköiseen materiaaliin paperilehden sijaan olisi arvokas esim. Wikipediassa, vanhoihin lehtiin kohdistuvista hauista puhumattakaan.

Mä katselen kyllä kiltisti mainokset, mutta viimeksi Kauppalehtikin meni pannaan asetettuaan vastaavan vammaisen lukurajoituksen! :P

Olen jo jonkin aikaa ollut täysin kyllästynyt Hesarin punavihreään propagandaan. Juttuja tehdään Helsingin keskustan näkövinkkelistä ja siihen malliin kuin siellä toimiva joukkoliikenne toimisi myös muualla maassa. Rahaakin voi pyytää valtiolta, jolloin kaupunki saa tuloja, eikä tarvitse korottaa kunnallisveroja -tyyppistä logiikkaa, joten en ihmettele miten pihalla Hesarin lukijat keskimäärin ovat asioista ja siitä, miten yhteiskunta toimii.

Kun en tilaajana saa enää ilmaiseksi lukea samoja uutisia netissä, niin olkoon. Lopetan koko lehden tai vaihdan viikonloppunumeroon, niin jää enemmän aikaa seurata uutisia esimerkiksi Amppareiden kautta.

Mitäs menivät tekemään Nokiat ja ampumaan itseään päähän aivottomalla strategialla. Kun on kerran riittävästi suututtanut ihmisiä, ei niitä helposti enää takaisin saa.

Foliohattu voisi kuvitella, että HS on tarkoituksella jättänyt suojauksen heikoksi.

Mahdollisia syitä:

1. Loiva lasku sisällön maksullisuuteen
2. Säilyttää nuori lukijakunta, joka ei kuitenkaan vielä maksaisi

Mutta tuskinpa kummastakaan on kyse, ei ne sentään niin kieroja ole.

Eit kai tua ny mittään varastamista oo, jos omaa koneettaan ja selaintaan osaa käyttää kiertämällä kiusaavat estot? Tekisivät toimituksessa työnsä paremmin, niin saisivat maksavia asiakkaita. Nykyinen hesari on ihan iiässän tasoa ja siitäkös pitäisi maksaa?

Eipä se Hesari tuolla tempulla parane. Ainahan se lehti on ollu täynnä mainoksia ja silti journalismin taso aika huono.

Sain tässä idiksen: jospa selailijalle tulisi klikkailukiintiö… Eli kun naksuttelet niitä randomina vaikka 10 tai 20 kertaa, saat viikon uutistarjonnan.
Kuulostaa useimmista varmasti tyhmältä (sitähän se onkin), mutta eikös nää mainoshommelit aina tuppaa olemaan…?

Asiat alkavat menemään siinä kohtaa väärin, jos joku alkaa tekemään netissä bisnestä…

Taloussanomat.fi on muuten ollut aika hauska tapaus. Yrittää samanaikaisesti olla sivusto joka kertoo vakavasti talousasioista mutta uutiset ovat paljolti iltalehti-tyyppisiä trolleja.

hs.fi olkoon oma lukunsa mutta kyllä printtimedialla on edelleen oma paikkansa. Itse en katso tv:tä ja hesari on pääasiallinen uutislähde joka pitää yllä käsitystä asioiden tilasta. Toki kiinnostavista asioista voi sitten etsiä eri näkövinkkelin tietoa, mutta ihminen joka on ”tiedostava” välttämällä informaatiota (esim hs) joka ei osu hänen maailmankuvaansa, on kyllä kaikkea muuta kuin tiedostava ilman lainausmerkkejä.

Nämä hs:n dissaajat voisivat kertoa jonkun muun yksittäisen tietolähteen joka kertoo paremmin ja kattavammin kotimaan ja maailman asioista joka päivä.

@19

En pidä samana näpistystä samana asiana, ennemmin moraalisesti vähän samana kun kävisi lukemassa koko lehden, mutta ei osta sitä.

Itse en kannusta kiertämään tätä estoa, vaan jättämään käyttämättä koko sivustot. Tämä sen takia että muuten tulee kaikenlaista itkua maksamattomista käyttäjistä jne, mutta jos nettilehdellä ei yksinkertaisesti ole käyttäjiä, niin silloin on vaikea valittaa näistä ”piraateista”.

e-paperi on ollut tulossa jo pitkään ja nyt jo kohtalaisia lukijoita on joten paperi-printit saattaa myös mielestäni n. 20v kuluessa muuttua arjesta harvinaisuudeksi.

Itse kanssa yhdyn siihen että mielestäni monet sivustot/mainostajat voisivat miettiä että miksi niitä mainoksia blokkaillaan. Useimmat ovat lähinnä ärsyttäviä gif-animaatioita jotka häiritsee lukemista, mutta sitten on vielä sellaisia jotka pistävät koneen kyykkyyn tai tulee uutisen eteen, joka erityisesti mobiililaitteella on kovin ongelmallinen, ja mainostajallekkaan ei ole välttämättä kovin kannattavaa jos mobiililaitteella pystyy lukemaan sen 3 kirjainta, ja mistään ei voi mainosta sulkea. Muistaakseni joskus ollut jopa mainoksia jotka pitää ääntä.

Ei lehdissäkään ole (onneksi) liikkuvaa kuvaa, tai mainosta joka rikkoo silmälasit (joo, huono analogia selaimen kaatamiselle(tosin modernit selaimet kestää pluginnin kaatumisen)).

Omasta mielestä kaikki noiden ärsyttävien mainosten tekijät sietäisi ottaa potkun nivusiin sivustojen ylläpitäjiltä, sivustoa selaavalta ihmiseltä sekä tietysti niiltä asiallisilta mainostajilta jotka joutuvat myös adblockin estämäksi tämän perseilijän takia.

Näytä kaikki kommentit

Eikö tuollaisen eston kiertäminen ole sama kuin näpistäisi lehden kaupan hyllyltä. Siis rangastavuuden perusteella, tai ainakin moraalisesti.

Itse pärjään hyvin ilman kauppalehteä ja hesaria. Tässä ei Yle voi muuta kuin voittaa, enempi käyttäjiä verkkosisuille ja sitä myötä ehkä parempi hyväksyntä tv-veron korotukselle.

Se että joku vitti painetun median kuolevan 15-vuoden sisällä olen vähän eri mieltä. Katsos kun peperilehteä lukiessa ei tarvi ladata akkuja tai käynnistellä jotain laitetta. Paskallakin sen rapinaa on muuten kiva kuunnella ja parhaassa tapauksessa se Hesari käy perseen pyyhkimiseen hienosti. Siihen se on hyvä vana vetää Kataisen Mad hahmon naamaan…Heh!

Heh! Aivan sama vaikka laittavat mitä estoja niin meikä ne kiertää hetkessä niin että hippulat vinkuu!!! Hauskoja nämä omaa oksaa sahaavat sivustot. Ymmärtäisin jos HS:llä olis jotain sellaista mistä kannatis maksaa niin miksi ei. Mutta jos sivusto on todellakin sitä uutisvirtaa mitä tarjotaan ihan ilman mitään hintaa niin miksi maksaa? Hauskinta on nämä ”insinöörien” hienot ideat joilla ei ole mitään tekemistä älyn kanssa!!! Ruoki apina…Insinööri!

Hesari taitaa olla niin paha kokoomuslehti ettei siitä maksaa kannata. Israelin touhuista ei myöskään ko. lehdestä saa mitenkään todenperäistä kuvaa.

Ja mitä tulee tuohon mainontaan niin jokainen mainos Hesarista, jokainen googlen priorisoima mainoslinkki ja jokainen puolueellinen leivänpaahdintesti minkä luet esim. Tekniikanmaailmasta on jonkun maksama, loppukädessä ne maksut siirretään suoraan tuotteiden hintoihin.

No eihän nuoret näistä maksa, mutta veikkaan että hesarin tilaajat voivat hyvinkin maksaa pari euroa lisää. Ainakaan mulle ole mikään ongelma. Luen kaikki normaalit uutiset HS.fi:stä. Voin maksaa siitä sen 50 euroo tms. mitä se nyt maksaa vuodessa. Kaikki muu onkin sitten ilmaista netissä. Pistin itseasiassa jo tilaukseen digi-palvelun, en jaksa asiaa pohtia sen enempää :) Toivottavasti muut kuten Muro eivät lähde samalle linjalle, ja eivät kyllä lähdekään, koska lukijoiden kato olisi niin raju, että konkkaan menisi firma.

Tässähän vain siirrytään asteittain printtimedian jälkeiseen aikakauteen. Painetut sanomalehdet kuolevat seuraavan 15 vuoden kuluessa, joten digisisällöstäkin on kyettävä laskuttamaan.

Hyvä juttu, että lehdet alkavat muuttua netissäkin maksullisiksi. Miksikö? Voivat pitää toivottavasti journalistista tasoa yllä turvautumatta pelkkiin mainoksiin.

Helsingin Sanomat tosin on roskalehti niin paperilla kuin verkossakin.

Hyvä juttu, että lehdet alkavat muuttua netissäkin maksullisiksi. Miksikö? Voivat pitää toivottavasti journalistista tasoa yllä turvautumatta pelkkiin mainoksiin.

Helsingin Sanomat tosin on roskalehti niin paperilla kuin verkossakin.

Ikinä ei pohdita miksi ihmiset adblockeja käyttävät. Eli mitä vikaa niissä mainoksissa on että ne pitää blokata.
Itse olen ottanut sen linjan että blokkaan kaikki häiritsevät mainokset jotka hyppivät silmille ja haittaavat merkittävästi sisällön lukemista.

Aikaisempana HS:n digilehden lukijana ei haittaa menoa, mutta tosiasiahan on, että jokuhan niille toimittajillekkin maksaa ellei sitten ”uutiset” ole vain kopioita muista medioista ja hätäisiä kesätyöntekijöiden tekemiä käännöksiä.

Hullua hommaa, kukaan ei tule uutisista maksamaan. Siinäpähän tappavat sivustonsa.

@5 samaa mieltä. Hs.fi taso on melkosta roskaa. Tuskinpa tuosta kukaan viitsii maksaa.

HS.FI taso on laskenut jo vuosia. Ihan järjettömiä uutisia välillä älyttömillä typoilla. Eipä tule tuolta ainakaan enää luettua yhtään mitään vaikka voisikin maksut kiertää. On noita muitakin sivustoja jotka ovat ilmaisia, onneksi.

Kauppalehti meni adblockkiin, nyt menee myös HS.fi. Aika huvittavaa. HS.fi:n uutisista ei luulisi kenenkään täysijärkisen maksavan senttiäkään.

Menettävät ne vähäisetkin kävijänsä tuollaisella pelleilyllä.

Eli siis jos muutamaa keksiä räplää, niin homma nollaantuu sielläkin.

Juuh, Kauppalehdelläkin oli tuollainen. Nykyään toimii hieman paremmin, mutta helposti sen voi kiertää laittamalla selaimen private modeen.

Muropaketin uusimmat