Intel painottaa markkinoita korkearesoluutioisempia näyttöjä kohti

Uutisoimme eilen, miten StatCounter-tutkimusyhtiön mukaan 1366×768-resoluutio kiilasi maaliskuussa käytetyimmäksi resoluutioksi syrjäyttäen pitkään listan kärjessä olleen 1024×768:n. Suurien resoluutioiden osuus on hyvin pieni, mutta Intel haluaa tehdä muutoksen tähän ja kiihdyttää suuriresoluutioisten näyttöjen käyttöönottoa.

Intel on kertonut Pekingissä järjestetyssä IDF-tapahtumassa tavoitteistaan ja jakanut näytöt kolmeen eri kategoriaan. Listan yläpäässä ovat 220 PPI:n (pikseliä per neliötuuma) työpöytänäytöt, toisessa kategoriassa 16-24 tuuman etäisyydeltä katsottavat 250 PPI:n näytöt ja viimeisenä 300 PPI:n 12-16 tuuman etäisyydeltä katsottavat näytöt.

Intel on listannut kuvien kera useampia erimerkkejä ja viiden tuuman älypuhelimessa resoluutioksi on mainittu 1280×800, 10 tuuman taulutietokoneessa 2560×1440, Ultrabookeissa 2560×1440 tai 2800×1800 ja 15 sekä 21 tuuman työpöytänäytössä 3840×2160.

liliputing, Intel: Retina laptop, desktop displays coming in 2013

Ville Suvanto

Kommentit

2.

Kyl toi : 5760 x 1080 reso 3 näytölläkin on ihan pätevä pelaamiseen :>

Vastaa tähän
3.

@43 tarvitset telkkarin etkä näyttöä. Sama laitehan se on, pikselitiheydessä suurin ero.

Vastaa tähän
4.

Itsellekkin juuri tekstin luettavuuden parantuminen olisi yksi suurimpia etuja siirryttäessä korkeampiresoluutioisiin näyttöihin. Onhan se peleissäkin ihan kiva, mutta nopeissa peleissä sitä ei oikein edes huomaa ja esim. maaston ja esineiden ja hahmojen tarkempi mallintaminen toisi enemmän iloa, kuin pelkkä reson nosto. Kummasti vain vieläkin pistää silmään, että maasto on kovin kulmikasta ja kukkulat ja notkelmat varsin kökköjä, kun ei ole varaa tarkempiin ja pienempiin 3d malleihi, joiden päälle nuo tekstuurit sitten liimataan. Konetehoahan sellainen vaatisi lisää ja julmetusti, mutta ehkä tässä vielä joku päivä 3-d maailmoja voi katsella luontaisen kaltaisella mallinnuksella. Silloin on sille korkeammalle resollekkin käyttöä muutenkin kuin hyötykäytössä!

Vastaa tähän
5.

Kuskustelusta voi hyvin päätellä että kovin monet eivät tunne tarvetta korkeakontrastiselle tekstille. Itse kuulun siihen ryhmään joka haluaa tekstin sellaisena, enkä antialiasoituna mössönä. Vaikka pistetiheyttä nostetaan kuinka niin pehmentämätön teksti on aina parempi kontrastiltaan.

Ja koska edelleen on ohjelmistoja jotka käyttävät kiinteätä pistetarkkuutta ja niitä ei voi skaalata tai käyttöliittymä menee muuten pilalle. Esimerkkina nyt vaikka Adobe Photoshop.

Kun sitten yrittää löytää isoa monitoria, jossa olisi matalampi dpi arvo (isompi teksti) niin eipä moisia löyty (TN-paneelit voi unohtaa). Itselläni raja menee 90 ppi (0.282) josta tiheämpi rasittaa silmiä jatkuvassa käytössä. En sitten tiedä vaikuttaako likinäköisyyteni tähän jotekin.

Jotain lukemista: http://www.scantips.com/no72dpib.html

Vastaa tähän
6.

34. Noh, Rage yritti tehdä sellaiset textuurit. Ongelma on vaan se, että jos reso nostetaan niin korkealle, että voi kytkeä reunanpehmennyksen pois päältä niin textuurit on sitä luokkaa, että mikään ei pyöri. Reunanpehmennyksen poistaminen ei vapauta niin paljoa tehoa kuin textuurit tarvitsee.

Otin Ragen esimerkiksi siksi, että sen textuurit tekee vähän “muutakin” kuin pelkän tarkan kuvan (eli maailma koostuu niistä, eikä niinkään yksittäiset objektit. Nehän on rumia kuin perkele siinä). Luonnollisesti uusissa peleissä löytyy supertarkkoja textuureita, mutta ne on vain sitä. Näyttävät usein luonnottomilta ja ovat toistuvia.

Nyt pitäisi vaan pelinkehittäjien päättää (tai oikeastaan pelimoottoreiden tekijät), että mihin suuntaan mennään ja sitten täysille sinne suuntaan.

Vastaa tähän
7.

Tätä olenkin odottanut vuosia ja ihmetellyt valmistajien loikoilua näyttöpuolella. Kuten jo mainittiin; pelit voi pelata natiiviresoluutiota pienemmälläkin resoluutiolla, jos ei ole potkua koneessa. Se ei ole este tai hyvä syy jarruttaa kehitystä näytöissä.

Kyllähän näillä nykyisilläkin näytöillä tietysti tulee toimeen, mutta samaan tapaan tulin toimeen vuosia sitten pienillä alle 15″ näytöilläkin, kun ei ollut paremmasta tietoa. Varsinkin työpöytäkoneelle haluaisin ison näytön isolla resoluutiolla.

Olen jo pitkään harkinnut 30″ 2560×1600 näytön hankkimista, mutta suhteessa sikamaisen kovat hinnat muutaman tuuman pienempiin näyttöihin nähden ovat pitäneet lompakon kiinni. Kohta 7 vuotta menty samoissa hinnoissa 30″ 2560×1600 näytöissä! Se on ikuisuus. Ihmeellistä kehityksen jarruttamista.

Onneksi vähitellen alkaa jo jotain tapahtua. Kohta menee muuten tablettienkin mininäytöt ohi pöytäkoneista ja kannettavista resoluutiossa. Ilmeisesti valmistajat pitää melkein aseella uhaten taluttaa tekemään parempia työpöytänäyttöjä markkinoille kohtuuhintaan.

Vastaa tähän
8.

Hyvä että saisivat nuo natiiviresot hieman nousemaan, tällähetkellä läpässä 1440×900 mihin kyllä siihenkin kaipaisin hieman lisää pystyresoa.

1024×768 oli käytössä jo 90-luvun puolella ensimmäisessä pc:ssäni ja ei semoosiin ole ollut paluuta yli kymmeneen vuoteen 🙂

Vastaa tähän
9.

4096×2160 eli 4K resoluutio on oikeesti surkea koska kaikki on pientä kuin muurahaisen muna

Ainut missä se olis hyvä niin valokuvat ja ym CAD työt

Ite olen mesuilla nähnyt 4k näytön ja siinä oli Win 7

Win 7 työ pöytä näkymä oli vaan niin pieni että piti olla nenä kiinni ruudussa että näki ikoneita

Kyllä win 7 voi suurentaa ikoneita mut niin ei ollut tehty

Vastaa tähän
10.

Työpöytäkäytössä itsellä ei ole vielä hirveä kiire hankkia 2x 1680×1050-näyttöjä kovempaa settiä kun vastaavan setin ostaminen 2560×1440-resoluutiolla veisi pöytätilaa ja varsinkin rahaa ihan liikaa (ja samalla pelien pelauskin kärsisi). Ensin valmistajien pitäisi vaan ruveta tarjoamaan “standardina” noita isomman resoluution näyttöjä että niiden hinnat saataisiin kilpailun ja kysynnän takia huomattavasti nykyistä alemmaksi.

Läppäreissä sensijaan kehitys on mennyt taaksepäin kun parhaimmillaan oli 1920×1200-näyttöjä 15″ koneissa ja nykyään se kirottu 1366×768 on vakio. Itselle kelpaisi 12-13″ kone joko full hd tai vähintään 1440×900-tarkkuudella, että nettiselaus ja muukaan tekeminen ei kärsisi liikaa resoluution puutteesta.

Vastaa tähän
11.

Mielenkiintoista mutta en pidättele hengitystä odotellessa.

Uskallan väittää ettei edes 10 vuoden sisällä joku 30″ 3840×2160 3D kosketusnäyttö ole vielä yleistynyt kuluttajille soveltuvaan noin 200-300€ hintahaitariin.

Tuohon pitäisi tietysti pyrkiä, jos nyt vertaa esim. 24″ TFT näyttöjä ja niiden hintoja vuoden 2002 hintoihin ymmärrätte miksi.

Vastaa tähän
12.

@33 Kyllä eli jos puolitat tuon 3840×2160 reson normi 24″ näytössä niin kuva on tietenkin suittuisempi, mutta vastaa tämän päivän 24″ fullHD näyttöjen kuvanlaatua.

Noissahan siis olisi käytännössä yhden nykynäytön pikselin tilalla 4 pikseliä.

Vastaa tähän
13.

Onko näössä vikaa vai miten voi olla että nykyiset pikselitiheydet riittää? 24″ ruudulla ja 1920×1200 resoluutiolla fonttien renderöinti on väkisinkin hirveää ja peleissä verkkoaidat ja ruohikot aiheuttaa rakeisuudellaan melkein päänsärkyä ilman reunanpehmennystä.

Tuossa vähän esimerkkiä nykyisten surkeiden resoluutioiden aiheuttamista ongelmista tekstin kanssa:
http://www.antigrain.com/research/font_rasterization/

Vastaa tähän
14.

Kyllä tällainen 2560×1440 koko on ihan sopiva esim. tällaiseen 27″ monitoriin, edellinen oli 1920×1200 (24″) ja oli käytössä sen kuutisen vuotta, tällä menty kohta puoli vuotta ja hyvältä tuntuu. Tosin itse olisin valmis ostamaan 3840×2160 näytön vaikka 30″ kokoon, jos sellaisen vaikka vuoden sisään saisi alle tonnilla, tällä hetkellä vain tuntuu siltä, että 2560×1440 on ainoa järkevä tarkkuus yli tuon fullHD:n siksi, ettei näytöt enää paljoa maksa suhteessa saatuun tarkkuuteen.

Peleissä huomaa natiiviresolla, että saisi ehkä olla vielä lisääkin pisteitä, niin voisi jättää sen antialiasoinnin pois kokonaan, nyt se on pakko pitää käytössä kun muuten tekstuurit ja niiden reunat näyttää mössöltä. Toki tähän tarvittaisiin vielä halukkuutta pelifirmoilta tehdä nättejä laadukkaita tekstuureita eikä enää mitään 200×200 tekstuureita, niinkuin uusissakin peleissä vielä tuppaa olemaan.

Vastaa tähän
15.

Mitä jos 3840×2160 natiivireson puolittaa pelatessa. Tarkkuus on räiskintöihin riittävä yms. eikä sen pitäisi näyttää suttuiselta, koska skaalaus ei vaikuta puolittamisella. Vai?

Vastaa tähän
16.

Tosiaan jos tarkkuus nousee niin voi unohtaa antialiasingit yms. ja saadaan lisäpotkua. Kannattaa myös muistaa se, että on tapahtunut aika paljon kehitystä myös käyttöliittymissä/ohjelmissa/rajapinnoissa, että sama graafinen kikkailu mitä tehtiin kolme vuotta sitten voi hyvinkin viedä nyt vain 10% sen vaatimasta tehosta silloin. Eli optimoidaan sitä koodiakin. Asioita tehdään oikeilla tavoilla, mutta myös lisätään (esim. 3D jutut jne).

Itse näkisin myös sen, että valmistajat ovat huomanneet sellaisen trendin, että ihmiset tekevät tiettyjä asioita tietyillä laittella. Hirveän harva tekee enää KAIKKEA vain yhdellä koneella. Tarkoitan sitä, että esim. tabletin ei tarvitse välttämättä olla tehokas, kunhan siinä on tarkkuutta ihan hemmetisti. Pöytäkone ei vättämättä tarvii “kirjalukemisen tarkkuuksia” kunhan löytyy raakaa tehoa.

Itse toki haluan tarkkuutta kaikkialle, mutta on monta kohtaa missä “massakuluttajat” ei sitä tarvii.

Vastaa tähän
17.

Mahtavaa!
Noilla resoilla alkaa luultavasti photoshopin käyttö tuntumaan melko miellyttävältä.

Vastaa tähän
18.

@29 Tavallaan kommenttisi osuu napakymppiin. Tarkoitin kuitenkin lähinnä sitä, että kyllähän niitä suuremman pikselitiheyden näyttöjä varmasti olisi markkinoilla, jos niille olisi kysyntää (eli tarvetta).

Vastaa tähän
19.

@27 Se syy lienee valmistajien ahneus ja voiton tavoittelu.

Vastaa tähän
20.

8GB näytönohjaimia odotellessa.

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.