Intel painottaa markkinoita korkearesoluutioisempia näyttöjä kohti

13.04.2012 17:17 | Ville Suvanto

Uutisoimme eilen, miten StatCounter-tutkimusyhtiön mukaan 1366×768-resoluutio kiilasi maaliskuussa käytetyimmäksi resoluutioksi syrjäyttäen pitkään listan kärjessä olleen 1024×768:n. Suurien resoluutioiden osuus on hyvin pieni, mutta Intel haluaa tehdä muutoksen tähän ja kiihdyttää suuriresoluutioisten näyttöjen käyttöönottoa.

Intel on kertonut Pekingissä järjestetyssä IDF-tapahtumassa tavoitteistaan ja jakanut näytöt kolmeen eri kategoriaan. Listan yläpäässä ovat 220 PPI:n (pikseliä per neliötuuma) työpöytänäytöt, toisessa kategoriassa 16-24 tuuman etäisyydeltä katsottavat 250 PPI:n näytöt ja viimeisenä 300 PPI:n 12-16 tuuman etäisyydeltä katsottavat näytöt.

Intel on listannut kuvien kera useampia erimerkkejä ja viiden tuuman älypuhelimessa resoluutioksi on mainittu 1280×800, 10 tuuman taulutietokoneessa 2560×1440, Ultrabookeissa 2560×1440 tai 2800×1800 ja 15 sekä 21 tuuman työpöytänäytössä 3840×2160.

liliputing, Intel: Retina laptop, desktop displays coming in 2013

Keskustelu

Kyl toi : 5760 x 1080 reso 3 näytölläkin on ihan pätevä pelaamiseen :>

@43 tarvitset telkkarin etkä näyttöä. Sama laitehan se on, pikselitiheydessä suurin ero.

Itsellekkin juuri tekstin luettavuuden parantuminen olisi yksi suurimpia etuja siirryttäessä korkeampiresoluutioisiin näyttöihin. Onhan se peleissäkin ihan kiva, mutta nopeissa peleissä sitä ei oikein edes huomaa ja esim. maaston ja esineiden ja hahmojen tarkempi mallintaminen toisi enemmän iloa, kuin pelkkä reson nosto. Kummasti vain vieläkin pistää silmään, että maasto on kovin kulmikasta ja kukkulat ja notkelmat varsin kökköjä, kun ei ole varaa tarkempiin ja pienempiin 3d malleihi, joiden päälle nuo tekstuurit sitten liimataan. Konetehoahan sellainen vaatisi lisää ja julmetusti, mutta ehkä tässä vielä joku päivä 3-d maailmoja voi katsella luontaisen kaltaisella mallinnuksella. Silloin on sille korkeammalle resollekkin käyttöä muutenkin kuin hyötykäytössä!

Kuskustelusta voi hyvin päätellä että kovin monet eivät tunne tarvetta korkeakontrastiselle tekstille. Itse kuulun siihen ryhmään joka haluaa tekstin sellaisena, enkä antialiasoituna mössönä. Vaikka pistetiheyttä nostetaan kuinka niin pehmentämätön teksti on aina parempi kontrastiltaan.

Ja koska edelleen on ohjelmistoja jotka käyttävät kiinteätä pistetarkkuutta ja niitä ei voi skaalata tai käyttöliittymä menee muuten pilalle. Esimerkkina nyt vaikka Adobe Photoshop.

Kun sitten yrittää löytää isoa monitoria, jossa olisi matalampi dpi arvo (isompi teksti) niin eipä moisia löyty (TN-paneelit voi unohtaa). Itselläni raja menee 90 ppi (0.282) josta tiheämpi rasittaa silmiä jatkuvassa käytössä. En sitten tiedä vaikuttaako likinäköisyyteni tähän jotekin.

Jotain lukemista: http://www.scantips.com/no72dpib.html

34. Noh, Rage yritti tehdä sellaiset textuurit. Ongelma on vaan se, että jos reso nostetaan niin korkealle, että voi kytkeä reunanpehmennyksen pois päältä niin textuurit on sitä luokkaa, että mikään ei pyöri. Reunanpehmennyksen poistaminen ei vapauta niin paljoa tehoa kuin textuurit tarvitsee.

Otin Ragen esimerkiksi siksi, että sen textuurit tekee vähän ”muutakin” kuin pelkän tarkan kuvan (eli maailma koostuu niistä, eikä niinkään yksittäiset objektit. Nehän on rumia kuin perkele siinä). Luonnollisesti uusissa peleissä löytyy supertarkkoja textuureita, mutta ne on vain sitä. Näyttävät usein luonnottomilta ja ovat toistuvia.

Nyt pitäisi vaan pelinkehittäjien päättää (tai oikeastaan pelimoottoreiden tekijät), että mihin suuntaan mennään ja sitten täysille sinne suuntaan.

Tätä olenkin odottanut vuosia ja ihmetellyt valmistajien loikoilua näyttöpuolella. Kuten jo mainittiin; pelit voi pelata natiiviresoluutiota pienemmälläkin resoluutiolla, jos ei ole potkua koneessa. Se ei ole este tai hyvä syy jarruttaa kehitystä näytöissä.

Kyllähän näillä nykyisilläkin näytöillä tietysti tulee toimeen, mutta samaan tapaan tulin toimeen vuosia sitten pienillä alle 15″ näytöilläkin, kun ei ollut paremmasta tietoa. Varsinkin työpöytäkoneelle haluaisin ison näytön isolla resoluutiolla.

Olen jo pitkään harkinnut 30″ 2560×1600 näytön hankkimista, mutta suhteessa sikamaisen kovat hinnat muutaman tuuman pienempiin näyttöihin nähden ovat pitäneet lompakon kiinni. Kohta 7 vuotta menty samoissa hinnoissa 30″ 2560×1600 näytöissä! Se on ikuisuus. Ihmeellistä kehityksen jarruttamista.

Onneksi vähitellen alkaa jo jotain tapahtua. Kohta menee muuten tablettienkin mininäytöt ohi pöytäkoneista ja kannettavista resoluutiossa. Ilmeisesti valmistajat pitää melkein aseella uhaten taluttaa tekemään parempia työpöytänäyttöjä markkinoille kohtuuhintaan.

Hyvä että saisivat nuo natiiviresot hieman nousemaan, tällähetkellä läpässä 1440×900 mihin kyllä siihenkin kaipaisin hieman lisää pystyresoa.

1024×768 oli käytössä jo 90-luvun puolella ensimmäisessä pc:ssäni ja ei semoosiin ole ollut paluuta yli kymmeneen vuoteen :)

4096×2160 eli 4K resoluutio on oikeesti surkea koska kaikki on pientä kuin muurahaisen muna

Ainut missä se olis hyvä niin valokuvat ja ym CAD työt

Ite olen mesuilla nähnyt 4k näytön ja siinä oli Win 7

Win 7 työ pöytä näkymä oli vaan niin pieni että piti olla nenä kiinni ruudussa että näki ikoneita

Kyllä win 7 voi suurentaa ikoneita mut niin ei ollut tehty

Työpöytäkäytössä itsellä ei ole vielä hirveä kiire hankkia 2x 1680×1050-näyttöjä kovempaa settiä kun vastaavan setin ostaminen 2560×1440-resoluutiolla veisi pöytätilaa ja varsinkin rahaa ihan liikaa (ja samalla pelien pelauskin kärsisi). Ensin valmistajien pitäisi vaan ruveta tarjoamaan ”standardina” noita isomman resoluution näyttöjä että niiden hinnat saataisiin kilpailun ja kysynnän takia huomattavasti nykyistä alemmaksi.

Läppäreissä sensijaan kehitys on mennyt taaksepäin kun parhaimmillaan oli 1920×1200-näyttöjä 15″ koneissa ja nykyään se kirottu 1366×768 on vakio. Itselle kelpaisi 12-13″ kone joko full hd tai vähintään 1440×900-tarkkuudella, että nettiselaus ja muukaan tekeminen ei kärsisi liikaa resoluution puutteesta.

Mielenkiintoista mutta en pidättele hengitystä odotellessa.

Uskallan väittää ettei edes 10 vuoden sisällä joku 30″ 3840×2160 3D kosketusnäyttö ole vielä yleistynyt kuluttajille soveltuvaan noin 200-300€ hintahaitariin.

Tuohon pitäisi tietysti pyrkiä, jos nyt vertaa esim. 24″ TFT näyttöjä ja niiden hintoja vuoden 2002 hintoihin ymmärrätte miksi.

@33 Kyllä eli jos puolitat tuon 3840×2160 reson normi 24″ näytössä niin kuva on tietenkin suittuisempi, mutta vastaa tämän päivän 24″ fullHD näyttöjen kuvanlaatua.

Noissahan siis olisi käytännössä yhden nykynäytön pikselin tilalla 4 pikseliä.

Onko näössä vikaa vai miten voi olla että nykyiset pikselitiheydet riittää? 24″ ruudulla ja 1920×1200 resoluutiolla fonttien renderöinti on väkisinkin hirveää ja peleissä verkkoaidat ja ruohikot aiheuttaa rakeisuudellaan melkein päänsärkyä ilman reunanpehmennystä.

Tuossa vähän esimerkkiä nykyisten surkeiden resoluutioiden aiheuttamista ongelmista tekstin kanssa:
http://www.antigrain.com/research/font_rasterization/

Kyllä tällainen 2560×1440 koko on ihan sopiva esim. tällaiseen 27″ monitoriin, edellinen oli 1920×1200 (24″) ja oli käytössä sen kuutisen vuotta, tällä menty kohta puoli vuotta ja hyvältä tuntuu. Tosin itse olisin valmis ostamaan 3840×2160 näytön vaikka 30″ kokoon, jos sellaisen vaikka vuoden sisään saisi alle tonnilla, tällä hetkellä vain tuntuu siltä, että 2560×1440 on ainoa järkevä tarkkuus yli tuon fullHD:n siksi, ettei näytöt enää paljoa maksa suhteessa saatuun tarkkuuteen.

Peleissä huomaa natiiviresolla, että saisi ehkä olla vielä lisääkin pisteitä, niin voisi jättää sen antialiasoinnin pois kokonaan, nyt se on pakko pitää käytössä kun muuten tekstuurit ja niiden reunat näyttää mössöltä. Toki tähän tarvittaisiin vielä halukkuutta pelifirmoilta tehdä nättejä laadukkaita tekstuureita eikä enää mitään 200×200 tekstuureita, niinkuin uusissakin peleissä vielä tuppaa olemaan.

Mitä jos 3840×2160 natiivireson puolittaa pelatessa. Tarkkuus on räiskintöihin riittävä yms. eikä sen pitäisi näyttää suttuiselta, koska skaalaus ei vaikuta puolittamisella. Vai?

Tosiaan jos tarkkuus nousee niin voi unohtaa antialiasingit yms. ja saadaan lisäpotkua. Kannattaa myös muistaa se, että on tapahtunut aika paljon kehitystä myös käyttöliittymissä/ohjelmissa/rajapinnoissa, että sama graafinen kikkailu mitä tehtiin kolme vuotta sitten voi hyvinkin viedä nyt vain 10% sen vaatimasta tehosta silloin. Eli optimoidaan sitä koodiakin. Asioita tehdään oikeilla tavoilla, mutta myös lisätään (esim. 3D jutut jne).

Itse näkisin myös sen, että valmistajat ovat huomanneet sellaisen trendin, että ihmiset tekevät tiettyjä asioita tietyillä laittella. Hirveän harva tekee enää KAIKKEA vain yhdellä koneella. Tarkoitan sitä, että esim. tabletin ei tarvitse välttämättä olla tehokas, kunhan siinä on tarkkuutta ihan hemmetisti. Pöytäkone ei vättämättä tarvii ”kirjalukemisen tarkkuuksia” kunhan löytyy raakaa tehoa.

Itse toki haluan tarkkuutta kaikkialle, mutta on monta kohtaa missä ”massakuluttajat” ei sitä tarvii.

Mahtavaa!
Noilla resoilla alkaa luultavasti photoshopin käyttö tuntumaan melko miellyttävältä.

@29 Tavallaan kommenttisi osuu napakymppiin. Tarkoitin kuitenkin lähinnä sitä, että kyllähän niitä suuremman pikselitiheyden näyttöjä varmasti olisi markkinoilla, jos niille olisi kysyntää (eli tarvetta).

@27 Se syy lienee valmistajien ahneus ja voiton tavoittelu.

Itse en oikein näe tarvetta ajaa väkisin läpi noin suuria pikselitiheyksiä kuluttajapuolelle. Ainakaan omalla kohdallani en erota työpöytänäyttöni (25,5″, 1920×1200) yksittäisten pikseleiden hahmoja normaalilta katseluetäisyydeltä (n. 1 metri). Lisäksi miniläppärini (12,1″, 1366×768) kanssa joudun usein zoomaamaan nettisivuja jonkin verran tehdäkseni tyypillisen leipätekstin luettavaksi. Miniläppärin kohdalla en itse asiassa edes aina heti erota yksittäistä mustaa pikseliä valkoisella taustalla näytön pinnassa olevasta pölyhiukkasesta.

Tokihan suurempi pikselitiheys on ihan kiva, mutta jos mitään oikeaa tarvetta sille ei ole, tuntuu vähän turhalta ruveta erikseen kampanjoimaan asian puolesta. Työpöytänäyttöjen pikselitiheyden jämähtämiselle 24″/FullHD-tasolle on kuitenkin varmasti ihan järkevä syy…

Näytä kaikki kommentit

@15 yleensä se vaan paskalta näyttää ellei natiivilla vedä.
Vai olenko jäänyt jostain paitsi? Omissa näytöissäni ei pää kestäisi ainakaan poiketa natiiviresosta.

”220 PPI:n (pikseliä per neliötuuma)”

Se ei ole per NELIÖtuuma vaan ihan pelkkä tuuma. 220 pistettä neliötuumalla tekisi yhdestä pisteestä melkein 2,5mm x 2,5mm kokoisen… :)

Itse tässä odottelen lähinnä 4K ja 5K resoluutiostandardien mukaisien näyttöjen ja isojen telkkarien yleistymistä. 4K näyttöö saa muistaakseni vasta Eizolta 36 tuumaisena ja 4K telkkaria Pioneerilta 150 tuumaisena. Hinnat ovat tietenkin tähtitieteellisen poskettomia.

Isommat resoluutiot kyllä kelpaisi. Voisi auttaa myös nykypäivän peleissä jonkun vertaa kun pystyisi erottamaan ruohot yms. paremmin maastosta. Nyt joudutaan turvautumaan ties minkälaisiin aliasiointi-kikkoihin että rakeisuutta saataisiin vähennettyä, kun tiheämmällä pixelimäärällä senkin saisi korjattua eikä tarvitsisi AA:ta käyttää varmaan kuin puolet nykyisestä (ja samalla saataisiin lopputuloksena terävämpi kuva)

[email protected] jp, ei vain sillon ollut kun taas läpyskän uusi (heinäkuussa)…
Oli vain oma mielipide, että ei se ppi ole kaikki kaikessa…

@ 5
Kuukauden päästä pitäisi tupsahtaa markkinoille 1080p IPS näyttöjä ainakin asuksen 13″ ultrabookkeihin.

@19, kokeile niin tiedät.

Lähes kaikki työteho lisääntyy suuremmalla resolla ja useammalla näytöllä. Tämän lisäksi ei siitä viihdekäytössäkään ole haittaa. Ikkunoiden pienentäminen on ihan turhaa.

Mielipiteitä tietysti on moneen lähtöön, ja varmasti moni tarvitseekin suurempaa resoluutiota, mutta itse nyt tässä 1080p ruutu silmieni edessä mietin, että mihin helvettiin tarvitsee suurempaa resoluutiota? Sahalaidat katoavat IMO viimeistään 4x AA:lla, nettiselailussa riittää erinomaisesti, saa näpsäkästi pari Wordia auki jne..?

Mitä jos annetaan vaan niiden markkinoiden kehittyä itsestään eikä lähdetä väkisin tämmösiä muutoksia tekemään…

niin tuommonen 3840×2160 on tuplat suuntas verrattuna fullHDseen, eli ei menis ees suttuseks jos pelais 1080 resolla

mahtaa ekat näytöt olla vaan aika hintavia

Ihan hyvä noilla on pelata.

Näyttikseen tarvitaan vain erikoisyksikkö, mikä käyttää ylimääräiset pikselit AA käytössä ja peliä pyöritetään oikeasti esim neljäsosaresolla (siis läppäreissä). Pelikonsoleissahan on upscaalattu iät ja ajat.
——————————————–
Tableteissa ongelmana on vain kuten applen uutukaisesta nähdäään se, että tuollaisten resoluutioiden käsittely syö akkua ihan uudella tavalla..
——————————————–
Tosin Itse käytän läpsyä ihan muuhun, kuin pelaamiseen ja kyllä pystysuunnassa pitää pikseleitä olla enemmän, kuin tuhat.
Nuo mitääntekemättömät x768 näytöllä olevat läppärit pitäisi kaikki hävittää tästä maailmasta.

Tollasilla ei paljon sitten pelailla ellei tapahdu jotain massiivista harppausta koneiden suorituskyvyssä..

Ei voi sanoa muuta kuin jo on aikakin…

Kaikista eniten ärsyttää läppärimainokset, missä näytön resoluutiota ei edes viitsitä mainita. Yleensä näissä tapauksissa näyttö on 1366×768-kuraa, mikä jää aivan varmasti ostamatta. Oma läppäri taitaa olla vuosikertaa -06 ja siinäkin on melkein puolitoista kertaa enemmän pikseleitä.

Oikeita ARM-tietokoneita (läystäkkeitä ei lasketa) on myös odoteltu pitkään mutta eipä ole näkynyt. Krooninen pula laskentatehosta taitaa olla suurin yleistymisen este (high-end ARM:eissa on ollut suunnilleen saman verran vääntöä kuin Intellin mopo-atomeissa) sekä tietysti erään ison ohjelmistotalon käyttöjärjestelmätuen puuttuminen. Liikettä on ollut enemmänkin x86-arkkitehtuurin suuntaan kuin sieltä pois (eräs toinen eletroniikkalelupulju).

Lehmänhäntää odotellessa… ehkä… sitten… joskus…

Olen kyllä jo jonkun aikaa ihmetelly, että mikä ihme siinä on, että kehitys tuntu pysähtyvän tasan tarkkaan FullHD:hin, toki poikkeuksiakin on, mutta se on se massapiste mihin kaikki kohtuuhintaiset näytöt tähdätään. Ilmeisesti se vaan vaati Applelta alotetta niin Intelkin säikähti ja rupesi kiirehtimään valmistajia, ettei sen omat tabletti/ultrabook haaveet kaadu siihen.

ehkäpä tuo 4k reso antaa taas tarvetta kunnon näytönohjaimeen kun saadaan konsoliporteille ainakin tarjottua lisää resoa. :)

Siinä on jo quad-gpu setitkin ihmeissään kun heitetään 3x 3840×2160 näytöt bäfälle.

Varmaan noita tulee löytymään kaupoista, mutta millä hinnalla? Tälläkin hetkellä kaikki 1080p:tä tarkemmat on järjettömästi kalliimpia.

@1
Itse olen pelaillut 3840×2160:n supersamplauksella (24″), niin onhan tuo toki raskas vrt fullHD, mutta hyvä muistaa että tuollaisilla tarkkuuksilla antialiasointia ei enään juurikaan tarvita, joten sieltä monesti irtoaa ylimääräistä mehua.

Työkäytössä tollanen 3840×2160 reso ois oikein mukava. Näytönkoko vois olla sit 24″.

Intelin pääpaino on x86puolella ja tabletit (ARM) yleistyvät ja niiden resoluution ovat vetämässä ohi PC:stä. Samalla PC-tietokoneiden suosio laskee kuin lehmänhäntä. Ei ihme että haluavat ajaa kehitystä. Ja hyvä sillä tässä kaikki voittavat.

Toisen kappaleen PPI arvojen yhteydessä kuvassa puhutaan kylläkin katseluetäisyydestä eikä näyttöjen koosta, josta tekstissä taasen puhutaan.

Hyvin passaa tää 22″ 1080p itelle, reilu 8v tuli käytettyä 4:3 & 5:4 ruutuja ja vasta siirryin laajakuvaan.

Kannettavissa vaikea uskoa ”näin nopeaa harppausta” varsinkin kun moinen reso raiskaisi liikaa akkua. Saatais nyt läpysköihin edes siedettävät panelit ensin…

Toinen haittapuoli on jo nytten mopot grafiikkakortit läpysköissä ja isompi reso tunnetusti tiputtaa suorituskykyä entisestään, joka taas vaatii enemmän tehoa näyttikseltä joka taas vaatii enemmän mehuja akuilta. Saatais nyt ensin edes 1080/1200 ips panelit tuohon 13″ luokkaan…

Vihdoinkin! On niin hurjan pitkään näyttöjen resot ollu samalla tasolla, että ihan hävettää. Joutuisivat valmistajat joskus jotain kehittämäänkin kuluttajatasolle eikä vain käärisi rahoja vanhoista.

Ite oottelen ks resoja eniten isomman työpöytä pinta-alan takia. Tollasella kelpais jo cadillä piirrellä.

Me likes. 3840×2160 reso natiivina alkaa vaatia näyttikseltä potkua jos meinaa pelailla.

Muropaketin uusimmat