Linux jyrää supertietokoneissa

15.11.2012 12:59 | Ville Suvanto

Linux.com-sivusto on tehnyt yhteenvedon maailman tehokkaimpia supertietokoneita listaavan TOP500-sivuston tiedoista, jotka päivittyivät maanantaina 40. kerran. Kahdesti vuodessa päivittyvä lista käsittää nimensä mukaisesti 500 suorituskykyisintä supertietokonetta.

TOP500-listalta löytyvistä supertietokoneista peräti 469 eli 94 prosenttia käyttää Linux-käyttöjärjestelmää, kun kesäkuussa määrä oli 462 ja vuosi sitten 457 kappaletta. Ainoastaan kolme käyttää Windows-käyttöjärjestelmää ja ne sijoittuvat listalla sijoille 132, 165 ja 183. Niidenkin määrä on ollut kasvussa, sillä kesäkuussa listalta löytyi kaksi Windows-konetta ja vuosi sitten ainoastaan yksi. Loput ovat pääasiassa Unix- ja BSD-variantteja.

TOP500-listan kärjessä on yhdysvalloissa energialaitoksen käytössä olevan Oak Ridge National Laboratoryn Titan-niminen Cray XK7, jonka laskentateho ylsi Linpack-mittausohjelmalla 17,59 petaflopsiin. Järjestelmässä on käytössä 18 688 kappaletta 16-ytimisiä Opteron-prosessoreita (299 008 prosessoriydintä) ja 18 688 Tesla K20 -laskentayksikköä. Muistia löytyy 710 teratavua.

Linux, 94 Percent of the World’s Top 500 Supercomputers Run Linux

Titan

Keskustelu

Vieläkö täällä linux-fanit itkeskelee kurjaa elämäänsä?

”Ihan omaa faktaa hatusta heitetty? Pistäppä jotain lähdettä näille sun faktoille.”

Joo eihän linuxia nyt kukaan ole kokeillut vuosien saatossa eikä nyt näemmä ole ollut ubuntu-hypeäkään eikä kukaan ole sitäkään inspiroitunut kokeilemaan missään vaiheessa. Kyllä te olette ihan naurettavia oikeasti.

gpugay:

Sepä mielenkiintoista. Taitaa sua henkisesti ahistaa kun pitää väitellä linuxin puolesta muron kommenttiosuuksissa pitkiä wall of textejä lätisten? Odota seuraavaa linux-uutista missä jaksan ottaa osaakin taas kommenttiosuuteen, kunnes uutinen on jo niin vanha ettie näy enää etusivulla. Voi harmi.

@43 ”Se on fakta että Ubuntua on viime vuosina kokeillut iso läjä ihmisiä sen hypen vuoksi, ja palannut takaisin Windowsiin. ”

Ihan omaa faktaa hatusta heitetty? Pistäppä jotain lähdettä näille sun faktoille.

Eli joku tutkimus esim. jossa on tutkittu vaikka 1000-2000 ihmisen käyttöjärjestelmävalintaa ja syitä.

Tollasta säätämis räpellys menoa se on linuxin kanssa, mitä veikkaat että käy kun tulee päivitys peliin tai linuxiin.. Ja tuo cinemablendin linkissa oleva uutinen, oletko Hotaru lukenut tuota uutista tarkemmin että oikein yksi on saanut rahansa takaisin, wau.. Itse odottelen noin 50€ summaa blizzardilta..

Linux jyllää supertietokoneissa aivan kuten on otsikossa mainittu. Eräs firma tosin jakelee banneja linuxin käyttämisestä pelaamisessa vaikka täällä väitetäänkin että kaikki pelit toimii, niin ei kannata välittää marginaali käyttäjien sanomisista. Sillä monet ovat linux pc käyttöjärjestelmän ongelmiensa kanssa yksin ja siten melkoisen pettyneen tuntuista väkeä joiden pitää päästä jonnekkin puolustamaan omaa linux valintaansa että tulisi se hyvä mieli. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=43015.0

@51, Eikös Witcher 2 tullut ulos tämän vuoden puolella? L4D2 ei myöskään ole kovin vanha. Eikö sinua ole yhtään kasvatettu? Valehteleminen on meinaan rumaa.

”No siinähän sinä sen itsekkin sanoit, koska ne on maailman kalleimpia, niin on pakko säästää monissa asioissa.”

Eli kyseessä eivät ole kaikkein halvimmat koneet – tulihan se sieltä kunhan tarpeeksi puristi.

”MItäs sitten? Windowsissa onkin vakaat rajapinnat ohjelmistoille ja ajureille. Linuxissa kun taas ei ole niin diversiteetti on ongelma.”

GLX, OpenGL on aivan tarpeeksi vakaa rajapinta siihen että saa kuvan ulos. Olen kuullut Linuxin piippaavan jotain kaiuttimistakin joskus joten ei liene mahdotonta saada siitä ääniäkään ulos. Joulupukki kertoi minulle joskus että äänien piippaamiseen Linuxissa on olemassa eri rajapintoja. Jos ei halua itse tehdä kaikkea alusta pitäen voi lisensioida FMOD:n, siitä on olemassa myös Linux versio joka toimii aivan hyvin. UNITY3D:stä tuli versio 4.0 ulos just, oliko kenties ihan tällä viikolla official release – ja se tukee Linukkaa ”out of box”, hekin ovat saaneet äänet toimimaan Linuxissa.

Jotkut osaa, jotkut eivät osaa. Kuulut niihin ”ei pysty” porukkaan, ei haittaa!

”Valehtelet silti, ei pelit pyöri linuxissa nopeammin kuin Windowsissa, olkoot sitten mitkä superhyper-ajurit. Jos on jotain faktaa esittää niin esitä toki. Et varmaan edes lukenut sitä nvidian ajurioptimointiuutista muuta kuin keltaiseen lehdistöön viittaavan otsakkeen”

Miten voin valehdella asiasta mitä en ole edes väittänyt. En sanonut missän vaiheessa että Linuxissa pelit pyörisivät paremmin kun Windowssissa, ellet sitten vastannut jollekin muulle tyypille. Kummasti kyllä quottasit mun kirjoitusta ennen vastausta.

Tosin, Valven mukaan eräs heidän pelinsä tosiaan pyöri paremmin Linuxilla mutta en allekirjoita Gabe Nevellin väittämää koska en ole itse mittauksia heidän pelinsä kanssa tehnyt eikä oikeastaan kiinnostakaan.

”No näinhän te olette antaneet ymmärtää tässäkin uutisotsikossa, en minä teille mitään voi, turhaan sä mulle huudat peppukipeenä.”

Höpö höpö. Sulla on jonkinlainen mielikuvitus-keskustelu meneillään jossa minä olen jotain mieltä ja kommentoin siihen mitä mielestäsi ajattelen. Öööö.. paha tähän scheisseen on mitään vastaankaan väittää. Ollaan vaikka siitä samaa mieltä että olen tuota mieltä sinun mielikuvituksessasi. :) :)

Eli minä edustan jonkinlaista hypoteettista ”Linux Fanit” -ryhmää ja vihaan Windowssia, vai?

@56

”Todista ettei ole.”

Saman argumentin nojalla voisi tietty sanoa, että olet 14v nassikka. :-)

57. Sinä et tiedä minusta tai resumestani yhtään mitään joten ihan samoilla argumenteilla ei sinun kannattaisi aloittaa vääntöä siitä mitä minä tiedän ja mitä en, vai mitä?

@ 45. Ihan käytännössä tullut vastaan tuo Windowsien skaalautumisongelma, sama softa pyörii hitaammin Windowsilla kuin Solariksella tai Linuxilla ja ylimääräinen aika kuluu kernelissä (odotteluun) kun ytimiä on vähän enemmän kuin perusmuron pc:ssä. 2008 R2 paransi suorituskykyä mukavasti mutta deskariorientoitunut Windows silti on ja jää jälkeen, ei siitä pääse yli eikä ympäri vaikka kuinka MS-konsultti olisi ;-)

Noi HPC-Windowsia ajavat koneetkin on usein varustettu myös Linuxilla, jostain kumman syystä.

Jos teistä kahdesta kumpikaan tietäisi oikeasti yhtään mitään, ette olisi edes aloittaneet tuota vääntöä.

”TOP500 listan koneet ovat kalleimpia koneita mitä tällä planeetalla on ikinä rakennettu ja väität niitä budjettiluokan koneiksi.”

No siinähän sinä sen itsekkin sanoit, koska ne on maailman kalleimpia, niin on pakko säästää monissa asioissa. Otatko kantaa Mainframe-systeemien hintaluokkiin?

”Aivan sama viidakko on missä tahansa ekosysteemissä jossa on hardware diversiteettiä.”

MItäs sitten? Windowsissa onkin vakaat rajapinnat ohjelmistoille ja ajureille. Linuxissa kun taas ei ole niin diversiteetti on ongelma.

”Tämä oli juuri uutisissa, taisi olla ihan muutaman viikon sisään.”

Valehtelet silti, ei pelit pyöri linuxissa nopeammin kuin Windowsissa, olkoot sitten mitkä superhyper-ajurit. Jos on jotain faktaa esittää niin esitä toki. Et varmaan edes lukenut sitä nvidian ajurioptimointiuutista muuta kuin keltaiseen lehdistöön viittaavan otsakkeen

””Näin Linux-piireissä”, tämähän on aivan suora provokaatio / trollaus.”

No näinhän te olette antaneet ymmärtää tässäkin uutisotsikossa, en minä teille mitään voi, turhaan sä mulle huudat peppukipeenä.

” Oiskohan parempi olla sekoittamatta lasten pelikoneita ja TOP500 listan koneita samaan keskusteluun?”

Top500 koneet on vain yksinkertaisia servereitä. Lasten pelikoneet sentään tekee reaaliajassa jotain.

”Se luulee esimerkiksi, että Linux on Ubuntu”

Valehtelet.

”tietojärjestelmä on käyttöjärjestelmä”

Valehtelet

”NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjestelä.”

Todista ettei ole. Taitaahan tuo olla abttiarallaa miljardissa tietokoneessa käytössä.

Opteroneita tuossa käytetään sen vuoksi, että prosessorit eivät suorita varsinaisia laskutoimenpiteitä vaan ne ohjaavat laskentaan käytettäviä Tesloja. Puhtaasti suunnittelukysymys.

Tuohon Windows-trolliin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, jos nyt huvittelun kannalta ei asiaa ota. Se luulee esimerkiksi, että Linux on Ubuntu, tietojärjestelmä on käyttöjärjestelmä ja että NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjestelä.

Oiskohan parempi olla sekoittamatta lasten pelikoneita ja TOP500 listan koneita samaan keskusteluun?

43. TOP500 listan koneet ovat kalleimpia koneita mitä tällä planeetalla on ikinä rakennettu ja väität niitä budjettiluokan koneiksi. Vinkki: budjettiluokan koneita saa Wallmartista, Veikon koneesta yms. Se on aivan sama mitä mieltä olet minun uskottavuudestani koska mielipiteesi perustuu siihen että kirjoittelen ihan kummallisia tarinoita tänne (TOP500 koneet budjettiluokan koneita, HAHHAHAHAH).

Kukaan ei mielestäni ole tässä ketjussa väittänyt että Linux olisi Pekka Peruskuluttajalle paras käyttis ja se että joku Hermanni ei tykännyt Linuxista ja ”palasi Windowssin pariin” ei liity aiheeseen mitenkään.

44. Aivan sama viidakko on missä tahansa ekosysteemissä jossa on hardware diversiteettiä. Windows puolella julkaisivat suosivat D3D:tä juurikin siitä syystä että ajuiressa oli vielä takavuosina parempi maturiteetti ja ajurit toimivat keskimäärin paremmin useista eri syistä joista voidaan keskustella jos halutaan suistua pois raiteilta tätäkin enemmän. Itse porttaamisessa et kuitenkaan nähnyt mitään ongelmaa kun et siihen varsinaisesti kommentoinut?

47. Tämä oli juuri uutisissa, taisi olla ihan muutaman viikon sisään. NV on ottanut Linux ajurit suurennuslasin alle Valven viimeaikaisten liikkeiden inspiroimana. Ilmeisesti heille on tärkeää olla #1 Linux/Steam toimittajana vaikkei ekosysteemi olekaan vielä lähtenyt vauhtiin. Haluan tarkeentaa että mulla aivan sama miten Linux pelaamisen kanssa käy, en ole fanaattinen Linux kannattaja ja Windows vihaaja jolla on jotain ituhippi-poliittisia asenteita. Olen kooderi joka pitää silmät ja korvat auki avoimin mielin. :)

48. Oikeasti, väität ettei sulla ole peppu kipeänä Linuxia tai Linux faneja vastaan? Katso nyt tarkemmin mitä taas kirjoittelit tähänkin viestiin #48. ”Näin Linux-piireissä”, tämähän on aivan suora provokaatio / trollaus. Hehheh, en ole väittänyt että TOP500 koneet muodostaisivat relevantin osuuden markkinoista koska TOP500 koneita on vain 500 kappaletta, vittu sun pitää olla tyhmä tai trolli jos oikeasti kehittelet tuollaisia keskusteluja MIELIKUVITUKSESSASI, koska en ole tuollaista kirjoittanut missään vaiheessa, vai olenko? NO EN OLE!!! :) IHME SÄLLI OOT :) :)

”Uusimmissa peleissä toki on ongelmia saada toimimaan koska directx ja yhteisöllä ei ole ollut paljoa aikaa säätää kuntoon. Mutta se että sinä et saa jotain toimimaan, ei tarkoita että muut saisi.”

Nurinkurinen ajattelutapa. Se mikä toimii sulle, ei tule koskaan toimimaan keskimääräiselle linux-kokeilijalle. JA noi sun kaikki luettelemat pelit on ikivanhaa kuraa. Miksi ihmeessä pitäisi siirtyä pelaamaan linuxin puolelle kun pelejä ei ole tai pelit on samoja ylipäänsäkkin kuin WIndowsissa, mutta enemmän keskimääräisesti ongelmia tiedossa niin ATI:n omistajille kuin muillekkin?

Ja taas saatiin murossa yli 50 kommenttia aiheen ohi provoilla.

Näytä kaikki kommentit

@46 Natiivit Windows-softat joita Winellä ajetaan tuskin tarvitsee POSIX ABIa vaikka se Windowsista löytyykin.

”40. Mistä te tämän ”linuxin voittokulkua” -kortin vetäisitte esiin? Missasinko jonkun keskustelun joka tapahtui kenties jonkun mielikuvituksessa? =)”

No voishan sitä kuvitella että marginaaliin menevät pienen budjetin superkoneet muodostaisi serveri-markkinoista jotenkin relevantin osuuden. Näin Linux-piireissä.

”Nvidian uusin linux ajuri tuplaa joissain peleissä fps lukemat ja jopa Steam sai L4D2 paremmat fps lukemat linux puolella.”

Älä valehtele.

”Linux, OSX, QNX, BSD, Unix, whatever. *nix kuin *nix, pääasia ettei Windows. :)”

Windowskin on POSIX-standardin mukainen käyttis, vai miten ihmeessä kuvittelet Winen toiminnan perustuvan? :)

”IBM mainframeineen, Oracle, Intel jne. Toisin sanoen hyötysuhde nimenomaan on Linuxilla parempi. Lisäksi softa sattuu olemaan pitkälti *nixeille soveltuvaa joten valinta on aika yllätyksetön.”

No puhu sitten vakavasti ja lopeta toi roskanjauhaminen. Missä faktat? Ai niin ei missään.

”Systeemikoodin päällä on aika varmasti jonkin tason abstraktio jo rakennettu koska koodi pyörii Windows ja OS X ympäristöissä joten tästä syystä sun kehäpäätelmä argumentti on täyttä paskaa.”

Höpön löpö, Linuxin omat ongelmat astuu esiin, surkea ajurituki, Pulse-audio, distroviidakko jne.

”TOP500 listan koneet – rajoitetun budjetin laitteita. Aika mielenkiintoinen mielipide;”

Ei se ole mielipide vaan fakta, lisenssihinnat. Ja sitten siellä on jotain Opteroneita. LOL! Onko sulla nyt jotain muuta sanottavaa tohon kuin henkilökohtainen kuittailu? Sun uskottavuus on tällä hetkellä pyöreän nollan luokkaa.

”Hieno mies ja mielipiteet iskee jälleen. Jonkinlaista peppukipeyttä havaittavissa Linuxia kohtaan mutta älkäämme keskittykö epäolennaiseen vaan huomatkaa miten jyrkät mielipiteet voi muodostaa subjektiivisten kokemusten perusteella. Tulevat lukijat ja sukupolvet – ottakaa tästä varoittavasta esimerkistä opiksenne. ;-)”

Se on fakta että Ubuntua on viime vuosina kokeillut iso läjä ihmisiä sen hypen vuoksi, ja palannut takaisin Windowsiin. Sulle pitäisi näköjään saaha tänne bannit kun et osaa ottaa keskusteluun osaa vaan jakelet vain henkilökohtaisia kuittauksia. Kukahan se tässä on peppukipeä? ;-)

40. Mistä te tämän ”linuxin voittokulkua” -kortin vetäisitte esiin? Missasinko jonkun keskustelun joka tapahtui kenties jonkun mielikuvituksessa? =)

Nojoo itseäni ei kyllä hirveästi kiinnostaa jos Atin näyttikset ei toimi, jätän ne sitten vaan kokonaan ostamatta, kunhan NVidian näyttikset toimii. Onhan niissäkin kai ihan riittävästi valinnanvaraa, enemmän kuin esim. Applen koko mallistossa.

EI voisi vähempää kiinnostaa peliesi fps-lukemat. Se kun ei ihan kauheasti kerro loppupeleissä.

Huvittava tuo sinun ”ehkä sinulla on Atin/AMD:n näyttis”. Nvidialla linux on täydellinen, mutta atilla se on romu pelien suhteen. Taas tätä legendaarista ”linuxin voittokulkua”.

Katsotaan uudestaan viiden vuoden päästä. Ehkä siinä vaiheessa toinen valtavirta näytönohjaimistakin toimii kunnolla.

@38, linkkaanko screenshotit steam screenshot kokoelmaani missä fps lukemat näkyy? Lähetänkö pelien logit mihin osoitteeseen että voit katsoa kuinka ovat toimineet? Ei kaatuile Eve eikä muutkaan. Hyvin kelpaa Naglfarilla mennä fleet battleihin ja muutenkin tossa listaamani pelit toimivat 95% yhtä hyvin kuin windows puolella.

Ehkä sinulla on Atin/AMD:n näyttis? Se selittäisi kaatumiset ja häiriöt koska sen linux tuki on ollut täyttä kuraa kautta aikojen. Nvidian uusin linux ajuri tuplaa joissain peleissä fps lukemat ja jopa Steam sai L4D2 paremmat fps lukemat linux puolella.

37. Ihan mielenkiinnosta, niin osaatko verrata even clienttia osx versioon? Sillon kun pelasin niin OSX versio oli muuten ok, mutta aivan hemmetin kaatumaherkkä (poks…) ja geneerisesti win-versiota hitaampi. Silloinen linux-versio kärsi siitä ja vähän vielä lisää kaikesta. Sanotaan näin, että jos linux clientti on parantunut n. 50% niin se olisi silti erittäin huono.

Eli hiukan kyseenalaistan sinun ”toimivuuttasi”. Toimiiko ne oikeasti KUNNOLLA vai pelkästään ”toimii”. Joku hemmetin red alert 2 nyt ei kerro hevon hemmettiäkään tai joku max payne ykkönen. Noista nyt ei voi puhua samassa lauseessa kun puhutaan pelien toimivuudesta ”nykyaikana”. Täysin tumpelo sunnuntakoodarikin saa tuon ajan pelit optimoitua toimimaan vaikka texasin laskimella.

@28 ymmärtääkseni Fedora 17 on linux käyttöjärjestelmä ja KDE on se työpöytä ympäristö. Osaatko lukea?

”Pelit toimii? Joo keksi lisää iltasatuja, yksikään mun pelaamani peli, black ops 2, max payne 3, diablo3 etc. ei pelaa winen kautta järkevästi. Winen gold-ratingiin riittää se että lähtee ylipäänsä joku edes käyntiin, tai jos sekään ei auta, keksitään sitten omasta päästä gold-rating ohjelmille.”

Noista peleistä ei ole kokemusta muista kuin diablo 3 joka toimii vaikka fps on hieman matala. Ehkä et vain osaa? Mutta katsotaanpas mitä omalta listalta toimii.
steam peleistä ainakin L4D2, DOTA2, Max Payne 1 ja 2, Need for speed: Hot pursuit, PAYDAY: The heist, Team Fortress 2, Serious sam ja Serious sam HD, Unreal tournament 2004.
Muita pelejä Witcher 1 ja 2, Red Alert 2, Sudeki, Call of chulchu DCOTe, Flatout 2, quake 3, FEAR, Eve-online ja paljon monta muuta peliä.

Uusimmissa peleissä toki on ongelmia saada toimimaan koska directx ja yhteisöllä ei ole ollut paljoa aikaa säätää kuntoon. Mutta se että sinä et saa jotain toimimaan, ei tarkoita että muut saisi.

@ 34. Ei se tuohon hintaan menisi ikinä, tuntuvat päin vastoin melkein tuputtavan noita HPC-versioita välillä ;-)

Linux, OSX, QNX, BSD, Unix, whatever. *nix kuin *nix, pääasia ettei Windows. :)

@34 mahtaako se lasku tuossa tapauksessa olla ihan lisenssin hinta * 640?

@31
Kyllä Windowsin serverilisenssin hinta on merkittävä tekijä. Jos koneeseen laitetaan Datacenter-version tukemat max 640 corea, niin pelkkä lisenssilasku on 3 miljoonaa dollaria.

heh, consumer-tuote windows ei ole supertietokoneissa ja se tekee siitä huonomman noin niinkuin yleisesti?

Tuohan on kuin väittäisi että Radeon 7970 on paskaa, koska supertietokoneet eivät käytä. Myös muropaketin sivut ovat roskaa, koska supertietokoneet eivät surffaile sivuilla.

Nyt leijuu taas monilla ihan omissa sfääreissä leikit. Kertoo kyllä paljon enemmän käyttäjästä, kuin käyttöjärjestelmästä että ei saa jotain windowsia toimimaan, mutta upuntu pelaa kaikessa (10-kertaa paremmin tietty).

Haha joo, Windows-lisenssin hintahan se määrää ettei sitä käytetä superkoneissa :-D

Jos vakavasti puhutaan niin ei Windows kernelinä vaan skaalaudu kuin Linux jota on vuodesta toiseen käytetty eksoottisemmissakin ympäristöissä deskarin sijaan ja skaalautuvuutta ollut mukana implementoimassa mm. IBM mainframeineen, Oracle, Intel jne. Toisin sanoen hyötysuhde nimenomaan on Linuxilla parempi. Lisäksi softa sattuu olemaan pitkälti *nixeille soveltuvaa joten valinta on aika yllätyksetön.

”Miten tälläisellä kehäpäätelmällä voidaan tulla ylipäänsä edes lopputulokseen että linux-porttaukset eivät ole työläitä?”

Siitä syystä että koodissa tuetaan jo nyt kahta eri systeemiä. Jos koodi on naimisissa jonkun tietyn systeemin kanssa porttaus on paljon suurempi operaatio verrattuna koodiin jossa on jo rakenteet useamman systeemin tukemiseksi.

On myös syytä olettaa että OS X versiossa olisi ainakin jossain määrin hyödynnetty POSIX standardia. Tuskin se nyt aivan kokonaan on Cocoan, Carbonin jne. päälle rakennettu ja vaikka olisikin kyseessä on lähinnä OpenGL contextin luonti, I/O:n hanskaaminen ja muut perusasiat. Systeemikoodin päällä on aika varmasti jonkin tason abstraktio jo rakennettu koska koodi pyörii Windows ja OS X ympäristöissä joten tästä syystä sun kehäpäätelmä argumentti on täyttä paskaa.

”Nämä on rajoitetun budjetin laitteita, siksi.”, Jani_ik, 2012

TOP500 listan koneet – rajoitetun budjetin laitteita. Aika mielenkiintoinen mielipide; arvostan että joku uskaltaa tuollaisen ajatuskukkasen jakaa kaikille olette todella hieno mies.

”Onhan linuxeille tullut viime vuosina hirveä läjä käyttäjiä, ja sitten ovat palanneet takaisin Windowsiin todettuaan linuxin huonoksi.”

Hieno mies ja mielipiteet iskee jälleen. Jonkinlaista peppukipeyttä havaittavissa Linuxia kohtaan mutta älkäämme keskittykö epäolennaiseen vaan huomatkaa miten jyrkät mielipiteet voi muodostaa subjektiivisten kokemusten perusteella. Tulevat lukijat ja sukupolvet – ottakaa tästä varoittavasta esimerkistä opiksenne. ;-)

”Kokeilin windows 8 ja siirryin takaisin Fedora 17 käyttäjäksi koska käyttöliittymä on KDE:lla toimivampi, nopeampi ja helvetin paljon vakaampi.”

Sulla on tietokone rikki jos Windows 8 on kaatuillut. Toisaalta puhuit vain käyttöliittymistä, et käyttöjärjestelmästä.

Pelit toimii? Joo keksi lisää iltasatuja, yksikään mun pelaamani peli, black ops 2, max payne 3, diablo3 etc. ei pelaa winen kautta järkevästi. Winen gold-ratingiin riittää se että lähtee ylipäänsä joku edes käyntiin, tai jos sekään ei auta, keksitään sitten omasta päästä gold-rating ohjelmille.

”Ei linux ole vaikea käyttää jos on kengännumeroa isompi ÄO.”

Ei kukaan sellaista väittänytkään, mutta sulla tuntuu olevan tämän asian vuoksi kova pätemisen tarve.

”Steam (mistä kohta tulee natiivi linux clientti) ja esmes L4D2 ja moni muu peli toimii emuloituna wine kautta aivan mainiosti.”

Ei niitä Windows-kansa halua pelata, tai halusi joskus 10v. sitten.

”Ja jos ei osaa niin aina voi ostaa Macin tai pysyä siinä windowsissa selaamassa facebookia.”

LinuxMakesMeSmart ™ Varmaan taas tuhat uutta linux-käyttäjää tuli tälläisellä muita ihmisiä ja -ryhmittymiä vähättelevillä kommenteilla.

@26. Huonoksi? Kokeilin windows 8 ja siirryin takaisin Fedora 17 käyttäjäksi koska käyttöliittymä on KDE:lla toimivampi, nopeampi ja helvetin paljon vakaampi. myöskin pelit toimii jos osaa wine + kaltaisten softien avulla säätää.

Ei linux ole vaikea käyttää jos on kengännumeroa isompi ÄO. Steam (mistä kohta tulee natiivi linux clientti) ja esmes L4D2 ja moni muu peli toimii emuloituna wine kautta aivan mainiosti.
Ei se ole vaikeaa jos osaa. Ja jos ei osaa niin aina voi ostaa Macin tai pysyä siinä windowsissa selaamassa facebookia.

”Blizardi taitaa jo nykyään tehdä opengl versiot mac:lle vai kuinka? Eli en usko että kovin suuri ponnistus olis enää tehdä siitä linux versiota.”

Miten tälläisellä kehäpäätelmällä voidaan tulla ylipäänsä edes lopputulokseen että linux-porttaukset eivät ole työläitä?

”Tuskin valvekaan uskoo, että yhdellä rysäyksellä tulis hirveä määrä uusia käyttäjiä linuxille, tai ainakin toivon niin, ettei heti parina ensimmäisenä vuonna homma lopu.”

Onhan linuxeille tullut viime vuosina hirveä läjä käyttäjiä, ja sitten ovat palanneet takaisin Windowsiin todettuaan linuxin huonoksi.

”Onko sinulla jotain perusteita väitteille vai suollatko paskaa ihan vain huviksesi?”

Siinähän ne perusteet on ladottu ja pyydetty teiltä jatkoselvityksiä, toimita ne tai ole hyvä ja poistu. Sinulla se todistustaakka on kun tuollaisia väitteitä ensimmäisenä esitätte.

@7. Ihan siis tyytyväisenä totesin :) ei ollut sarkasmia. Hyvä tietää että ne amd:t kelpaa myös ihan isommissakin ”piireissä”.

Täällä ollaan taas niin asian ytimessä. Artikkelissa puhutaan supertietokoneista ja sitten mennään vääntämään flasseista, blizzardeista ja pc (personal computer) vekottimista.. mutta ei se mitään olutta turpaan että jaksaa.. :)

@15
Blizardi taitaa jo nykyään tehdä opengl versiot mac:lle vai kuinka? Eli en usko että kovin suuri ponnistus olis enää tehdä siitä linux versiota. EA:n pelit on sellasta tuubaa, että ei kauheasti kiinnosta mitä ne tekee. ja onhan niitä linux pelejä on muutenkin tulossa kuin valvelta… esim tuleva carmageddon julkastaan myös linuxille, ellei projektille sitten käy huonosti =). Pienestä sitä pitää lähteä, kun kyseisen alustan koti käyttö on mitä on. Tuskin valvekaan uskoo, että yhdellä rysäyksellä tulis hirveä määrä uusia käyttäjiä linuxille, tai ainakin toivon niin, ettei heti parina ensimmäisenä vuonna homma lopu.

@19

Onko sinulla jotain perusteita väitteille vai suollatko paskaa ihan vain huviksesi?

18. Ja sinä yhtä naiivi kuten ennenkin. Kuka mainitsi MacProt? En minä ainakaan. Otappa vähän fanilaseja pois ja hanki vähän työelämän kokemusta.

”Jos ne Adoben softat käännettäisiin Linuxille, pyörisi ne luonnollisesti kustannustehokkaammi ja vakaammin kuin kalliissa MS tai Apple tuotteissa/tietokoneissa.”

Adoben Flash on ainakin pyörinyt ja tulee pyörimään aina huonommin kuin Windowsissa, kiitos linuxin surkeuden kun ei edes gpu-kiihdytys toimi.

”Windowsia paremmalla hyötysuhteella? Oletko hullu. Linux on tehokkain järjestelmä KAIKKEEN.”

Onko näille väitteille jotain perustaakin?

”Vinkki: Reititin, Ajotietokone, Digiboxi, robotit yms sisältävät kaikki tietokoneen ja niissä on lähes kaikissa aina Linux kerneli sisällä.”

Reititin= Cisco IOS, Ajotietokone: En usko että sulla on edes korttia. Digiboksi: Lähde? Robotit: VxWorks kylläkin ja sen sellaiset kuten QNX.

@16 Frissy pikkuruinen jaksaa olla lapsellinen kuten ns. yleensä

Jos ne Adoben softat käännettäisiin Linuxille, pyörisi ne luonnollisesti kustannustehokkaammi ja vakaammin kuin kalliissa MS tai Apple tuotteissa/tietokoneissa.

Vänkää nyt jotain lisää? Paljonkos se Linux työaseman käyttöjärjestelmälisenssi maksoikaan? Ainiin, tasan 0 euroa.

Onko MacPro tietokone ajantasalla ja tehokkain mahdollinen ratkaisu laskentatehonsa tai tallennuskapasiteettinsa suhteen mitä markkinoilta saa? Aivan niin, ei ole, vaan huonoin.

Hauskaa kuinka entinen supertietokoneiden ykkönen Cray on nykyään OEM-valmistaja :) Eipä siinä, kelpaa tuolla Oak Ridgen tunkilla simuloida ydinpommeja (siihenhän sitä käytetään, vaikka energiavirasto onkin).

9. Sittenhän on se on myös tehokkain järjestelmä Aboden suunnitteluohjelmille! Ai niin, ei ole. Ei taidakkaan olla tehokkain järjestelmä KAIKKEEN kun sillä ei voi edes ajaa kaikkea. Järki käteen taas.

@14

aika nihkeästi se Valve porttaa esimerkiksi EA:n ja Blizzardin pelit GNU/Linuxille.

@10
Saattaa olla että valve on korjaamassa tätäkin ongelmaa. Kyllä mulle esim opensuse kde:llä kelpais jos siihen sais ne muutamat pelit mitä jaksaa pelata. Ei siitä linuxin paremmasta vakaudesta paljon ole iloa jos joutuu boottailemaan pelien takia toiseen käyttikseen, ja windows pelit on jo muutenki tarpeeks epävakaita et niihin tarvis mitään wineä väliin sekottamaan niitä lisää.

Niin eikös se varsinainen syy ole että linux skaalautuu todella hyvin näissä koneissa, toisin kuin windows. Kiitos muun muassa linusin micro optimointien.

Ei yhtään Windows 8-konetta? Eikö sen pitäisi olla paras ikinä?

Kyllä nyt Linux valloittaa maailman ja kohta maitopurkissakin on Linux käyttöjärjestelmä :D Linuxin koodasi yhdellä kädellä Linus Torvalds eräänä sunnuntai-aamuna :D:D

@10 Mutta mikä onkaan kotitietokoneiden osuus kaikista maailman tietokoneista? taitaa olla aika onneton

Mutta mikäs onkaan linuxin osuus kotikoneissa? taitaa olla aika onneton.

@7

Windowsia paremmalla hyötysuhteella? Oletko hullu. Linux on tehokkain järjestelmä KAIKKEEN.

Linux jyllää tietokoneissa, piste. Siis kaikissa tietokoneissa.

Vinkki: Reititin, Ajotietokone, Digiboxi, robotit yms sisältävät kaikki tietokoneen ja niissä on lähes kaikissa aina Linux kerneli sisällä.

Myös puhelintietokoneissa jyllää Linux Android 73% markkinaosuudellaan, ja kasvaa joka vuosi.

”Aika rouheva markkinaosuus, mutta sinänsä ihan ymmärrettävä. ”

Niin on, Windows lisenssien hinnat kasvaisi äkkiä pilviin näissä marginaaliprojekteissa.

”Kukapa haluaisi ajaa noin kalliissa laitteistoissa suljettua koodia, jota ei voi itse 100% optimoida alustan resursseille.”

On helpompaa ja halvempaa käyttää linuxia ja ostaa enemmän rautaa kaupasta kuin Windowsia paremmalla hyötysuhteella.

”Vai että ihan opteroneilla :D hyvä hyvä :D”

Nämä on rajoitetun budjetin laitteita, siksi.

Aika rouheva markkinaosuus, mutta sinänsä ihan ymmärrettävä. Kukapa haluaisi ajaa noin kalliissa laitteistoissa suljettua koodia, jota ei voi itse 100% optimoida alustan resursseille.

@2. Riippuu siitä, käytetäänkö Titanissa K8/K10 arkkitehtuuriin perustuvia suorittimia vai BD arkkitehtuurin suorittimia.

Mutta meneekö superPI alta 10sek ;) Mukava nähdä, että ei se AMD niin surkea ole supertietokoneissa hyvällä hinta/teho suhteella sitten ilmeisesti.

Pyöriikö näillä Ryysis? Entä saadaanko näillä laskettua sitä wincapitan tuottoprosenttia kuntoon?

Muropaketin uusimmat