Linux jyrää supertietokoneissa

Linux.com-sivusto on tehnyt yhteenvedon maailman tehokkaimpia supertietokoneita listaavan TOP500-sivuston tiedoista, jotka päivittyivät maanantaina 40. kerran. Kahdesti vuodessa päivittyvä lista käsittää nimensä mukaisesti 500 suorituskykyisintä supertietokonetta.

TOP500-listalta löytyvistä supertietokoneista peräti 469 eli 94 prosenttia käyttää Linux-käyttöjärjestelmää, kun kesäkuussa määrä oli 462 ja vuosi sitten 457 kappaletta. Ainoastaan kolme käyttää Windows-käyttöjärjestelmää ja ne sijoittuvat listalla sijoille 132, 165 ja 183. Niidenkin määrä on ollut kasvussa, sillä kesäkuussa listalta löytyi kaksi Windows-konetta ja vuosi sitten ainoastaan yksi. Loput ovat pääasiassa Unix- ja BSD-variantteja.

TOP500-listan kärjessä on yhdysvalloissa energialaitoksen käytössä olevan Oak Ridge National Laboratoryn Titan-niminen Cray XK7, jonka laskentateho ylsi Linpack-mittausohjelmalla 17,59 petaflopsiin. Järjestelmässä on käytössä 18 688 kappaletta 16-ytimisiä Opteron-prosessoreita (299 008 prosessoriydintä) ja 18 688 Tesla K20 -laskentayksikköä. Muistia löytyy 710 teratavua.

Linux, 94 Percent of the World’s Top 500 Supercomputers Run Linux

Titan

Ville Suvanto

Kommentit

2.

Vieläkö täällä linux-fanit itkeskelee kurjaa elämäänsä?

“Ihan omaa faktaa hatusta heitetty? Pistäppä jotain lähdettä näille sun faktoille.”

Joo eihän linuxia nyt kukaan ole kokeillut vuosien saatossa eikä nyt näemmä ole ollut ubuntu-hypeäkään eikä kukaan ole sitäkään inspiroitunut kokeilemaan missään vaiheessa. Kyllä te olette ihan naurettavia oikeasti.

gpugay:

Sepä mielenkiintoista. Taitaa sua henkisesti ahistaa kun pitää väitellä linuxin puolesta muron kommenttiosuuksissa pitkiä wall of textejä lätisten? Odota seuraavaa linux-uutista missä jaksan ottaa osaakin taas kommenttiosuuteen, kunnes uutinen on jo niin vanha ettie näy enää etusivulla. Voi harmi.

Vastaa tähän
3.

@67
Korjaan: siis Linux

Vastaa tähän
5.

@43 “Se on fakta että Ubuntua on viime vuosina kokeillut iso läjä ihmisiä sen hypen vuoksi, ja palannut takaisin Windowsiin. ”

Ihan omaa faktaa hatusta heitetty? Pistäppä jotain lähdettä näille sun faktoille.

Eli joku tutkimus esim. jossa on tutkittu vaikka 1000-2000 ihmisen käyttöjärjestelmävalintaa ja syitä.

Vastaa tähän
6.

Tollasta säätämis räpellys menoa se on linuxin kanssa, mitä veikkaat että käy kun tulee päivitys peliin tai linuxiin.. Ja tuo cinemablendin linkissa oleva uutinen, oletko Hotaru lukenut tuota uutista tarkemmin että oikein yksi on saanut rahansa takaisin, wau.. Itse odottelen noin 50€ summaa blizzardilta..

Vastaa tähän
8.

Linux jyllää supertietokoneissa aivan kuten on otsikossa mainittu. Eräs firma tosin jakelee banneja linuxin käyttämisestä pelaamisessa vaikka täällä väitetäänkin että kaikki pelit toimii, niin ei kannata välittää marginaali käyttäjien sanomisista. Sillä monet ovat linux pc käyttöjärjestelmän ongelmiensa kanssa yksin ja siten melkoisen pettyneen tuntuista väkeä joiden pitää päästä jonnekkin puolustamaan omaa linux valintaansa että tulisi se hyvä mieli. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=43015.0

Vastaa tähän
9.

@51, Eikös Witcher 2 tullut ulos tämän vuoden puolella? L4D2 ei myöskään ole kovin vanha. Eikö sinua ole yhtään kasvatettu? Valehteleminen on meinaan rumaa.

Vastaa tähän
10.

“No siinähän sinä sen itsekkin sanoit, koska ne on maailman kalleimpia, niin on pakko säästää monissa asioissa.”

Eli kyseessä eivät ole kaikkein halvimmat koneet – tulihan se sieltä kunhan tarpeeksi puristi.

“MItäs sitten? Windowsissa onkin vakaat rajapinnat ohjelmistoille ja ajureille. Linuxissa kun taas ei ole niin diversiteetti on ongelma.”

GLX, OpenGL on aivan tarpeeksi vakaa rajapinta siihen että saa kuvan ulos. Olen kuullut Linuxin piippaavan jotain kaiuttimistakin joskus joten ei liene mahdotonta saada siitä ääniäkään ulos. Joulupukki kertoi minulle joskus että äänien piippaamiseen Linuxissa on olemassa eri rajapintoja. Jos ei halua itse tehdä kaikkea alusta pitäen voi lisensioida FMOD:n, siitä on olemassa myös Linux versio joka toimii aivan hyvin. UNITY3D:stä tuli versio 4.0 ulos just, oliko kenties ihan tällä viikolla official release – ja se tukee Linukkaa “out of box”, hekin ovat saaneet äänet toimimaan Linuxissa.

Jotkut osaa, jotkut eivät osaa. Kuulut niihin “ei pysty” porukkaan, ei haittaa!

“Valehtelet silti, ei pelit pyöri linuxissa nopeammin kuin Windowsissa, olkoot sitten mitkä superhyper-ajurit. Jos on jotain faktaa esittää niin esitä toki. Et varmaan edes lukenut sitä nvidian ajurioptimointiuutista muuta kuin keltaiseen lehdistöön viittaavan otsakkeen”

Miten voin valehdella asiasta mitä en ole edes väittänyt. En sanonut missän vaiheessa että Linuxissa pelit pyörisivät paremmin kun Windowssissa, ellet sitten vastannut jollekin muulle tyypille. Kummasti kyllä quottasit mun kirjoitusta ennen vastausta.

Tosin, Valven mukaan eräs heidän pelinsä tosiaan pyöri paremmin Linuxilla mutta en allekirjoita Gabe Nevellin väittämää koska en ole itse mittauksia heidän pelinsä kanssa tehnyt eikä oikeastaan kiinnostakaan.

“No näinhän te olette antaneet ymmärtää tässäkin uutisotsikossa, en minä teille mitään voi, turhaan sä mulle huudat peppukipeenä.”

Höpö höpö. Sulla on jonkinlainen mielikuvitus-keskustelu meneillään jossa minä olen jotain mieltä ja kommentoin siihen mitä mielestäsi ajattelen. Öööö.. paha tähän scheisseen on mitään vastaankaan väittää. Ollaan vaikka siitä samaa mieltä että olen tuota mieltä sinun mielikuvituksessasi. 🙂 🙂

Eli minä edustan jonkinlaista hypoteettista “Linux Fanit” -ryhmää ja vihaan Windowssia, vai?

Vastaa tähän
11.

@56

“Todista ettei ole.”

Saman argumentin nojalla voisi tietty sanoa, että olet 14v nassikka. 🙂

Vastaa tähän
12.

57. Sinä et tiedä minusta tai resumestani yhtään mitään joten ihan samoilla argumenteilla ei sinun kannattaisi aloittaa vääntöä siitä mitä minä tiedän ja mitä en, vai mitä?

Vastaa tähän
13.

@ 45. Ihan käytännössä tullut vastaan tuo Windowsien skaalautumisongelma, sama softa pyörii hitaammin Windowsilla kuin Solariksella tai Linuxilla ja ylimääräinen aika kuluu kernelissä (odotteluun) kun ytimiä on vähän enemmän kuin perusmuron pc:ssä. 2008 R2 paransi suorituskykyä mukavasti mutta deskariorientoitunut Windows silti on ja jää jälkeen, ei siitä pääse yli eikä ympäri vaikka kuinka MS-konsultti olisi 😉

Noi HPC-Windowsia ajavat koneetkin on usein varustettu myös Linuxilla, jostain kumman syystä.

Vastaa tähän
14.

Jos teistä kahdesta kumpikaan tietäisi oikeasti yhtään mitään, ette olisi edes aloittaneet tuota vääntöä.

Vastaa tähän
15.

“TOP500 listan koneet ovat kalleimpia koneita mitä tällä planeetalla on ikinä rakennettu ja väität niitä budjettiluokan koneiksi.”

No siinähän sinä sen itsekkin sanoit, koska ne on maailman kalleimpia, niin on pakko säästää monissa asioissa. Otatko kantaa Mainframe-systeemien hintaluokkiin?

“Aivan sama viidakko on missä tahansa ekosysteemissä jossa on hardware diversiteettiä.”

MItäs sitten? Windowsissa onkin vakaat rajapinnat ohjelmistoille ja ajureille. Linuxissa kun taas ei ole niin diversiteetti on ongelma.

“Tämä oli juuri uutisissa, taisi olla ihan muutaman viikon sisään.”

Valehtelet silti, ei pelit pyöri linuxissa nopeammin kuin Windowsissa, olkoot sitten mitkä superhyper-ajurit. Jos on jotain faktaa esittää niin esitä toki. Et varmaan edes lukenut sitä nvidian ajurioptimointiuutista muuta kuin keltaiseen lehdistöön viittaavan otsakkeen

“”Näin Linux-piireissä”, tämähän on aivan suora provokaatio / trollaus.”

No näinhän te olette antaneet ymmärtää tässäkin uutisotsikossa, en minä teille mitään voi, turhaan sä mulle huudat peppukipeenä.

” Oiskohan parempi olla sekoittamatta lasten pelikoneita ja TOP500 listan koneita samaan keskusteluun?”

Top500 koneet on vain yksinkertaisia servereitä. Lasten pelikoneet sentään tekee reaaliajassa jotain.

“Se luulee esimerkiksi, että Linux on Ubuntu”

Valehtelet.

“tietojärjestelmä on käyttöjärjestelmä”

Valehtelet

“NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjestelä.”

Todista ettei ole. Taitaahan tuo olla abttiarallaa miljardissa tietokoneessa käytössä.

Vastaa tähän
17.

Opteroneita tuossa käytetään sen vuoksi, että prosessorit eivät suorita varsinaisia laskutoimenpiteitä vaan ne ohjaavat laskentaan käytettäviä Tesloja. Puhtaasti suunnittelukysymys.

Tuohon Windows-trolliin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, jos nyt huvittelun kannalta ei asiaa ota. Se luulee esimerkiksi, että Linux on Ubuntu, tietojärjestelmä on käyttöjärjestelmä ja että NTFS on maailman käytetyin tiedostojärjestelä.

Vastaa tähän
18.

Oiskohan parempi olla sekoittamatta lasten pelikoneita ja TOP500 listan koneita samaan keskusteluun?

Vastaa tähän
19.

43. TOP500 listan koneet ovat kalleimpia koneita mitä tällä planeetalla on ikinä rakennettu ja väität niitä budjettiluokan koneiksi. Vinkki: budjettiluokan koneita saa Wallmartista, Veikon koneesta yms. Se on aivan sama mitä mieltä olet minun uskottavuudestani koska mielipiteesi perustuu siihen että kirjoittelen ihan kummallisia tarinoita tänne (TOP500 koneet budjettiluokan koneita, HAHHAHAHAH).

Kukaan ei mielestäni ole tässä ketjussa väittänyt että Linux olisi Pekka Peruskuluttajalle paras käyttis ja se että joku Hermanni ei tykännyt Linuxista ja “palasi Windowssin pariin” ei liity aiheeseen mitenkään.

44. Aivan sama viidakko on missä tahansa ekosysteemissä jossa on hardware diversiteettiä. Windows puolella julkaisivat suosivat D3D:tä juurikin siitä syystä että ajuiressa oli vielä takavuosina parempi maturiteetti ja ajurit toimivat keskimäärin paremmin useista eri syistä joista voidaan keskustella jos halutaan suistua pois raiteilta tätäkin enemmän. Itse porttaamisessa et kuitenkaan nähnyt mitään ongelmaa kun et siihen varsinaisesti kommentoinut?

47. Tämä oli juuri uutisissa, taisi olla ihan muutaman viikon sisään. NV on ottanut Linux ajurit suurennuslasin alle Valven viimeaikaisten liikkeiden inspiroimana. Ilmeisesti heille on tärkeää olla #1 Linux/Steam toimittajana vaikkei ekosysteemi olekaan vielä lähtenyt vauhtiin. Haluan tarkeentaa että mulla aivan sama miten Linux pelaamisen kanssa käy, en ole fanaattinen Linux kannattaja ja Windows vihaaja jolla on jotain ituhippi-poliittisia asenteita. Olen kooderi joka pitää silmät ja korvat auki avoimin mielin. 🙂

48. Oikeasti, väität ettei sulla ole peppu kipeänä Linuxia tai Linux faneja vastaan? Katso nyt tarkemmin mitä taas kirjoittelit tähänkin viestiin #48. “Näin Linux-piireissä”, tämähän on aivan suora provokaatio / trollaus. Hehheh, en ole väittänyt että TOP500 koneet muodostaisivat relevantin osuuden markkinoista koska TOP500 koneita on vain 500 kappaletta, vittu sun pitää olla tyhmä tai trolli jos oikeasti kehittelet tuollaisia keskusteluja MIELIKUVITUKSESSASI, koska en ole tuollaista kirjoittanut missään vaiheessa, vai olenko? NO EN OLE!!! 🙂 IHME SÄLLI OOT 🙂 🙂

Vastaa tähän
20.

“Uusimmissa peleissä toki on ongelmia saada toimimaan koska directx ja yhteisöllä ei ole ollut paljoa aikaa säätää kuntoon. Mutta se että sinä et saa jotain toimimaan, ei tarkoita että muut saisi.”

Nurinkurinen ajattelutapa. Se mikä toimii sulle, ei tule koskaan toimimaan keskimääräiselle linux-kokeilijalle. JA noi sun kaikki luettelemat pelit on ikivanhaa kuraa. Miksi ihmeessä pitäisi siirtyä pelaamaan linuxin puolelle kun pelejä ei ole tai pelit on samoja ylipäänsäkkin kuin WIndowsissa, mutta enemmän keskimääräisesti ongelmia tiedossa niin ATI:n omistajille kuin muillekkin?

Vastaa tähän
Näytä kaikki kommentit

Kommentointi on suljettu.