Microsoft nostaa Windows 8:n OEM-lisenssien hintoja

30.05.2012 00:58 | Ville Suvanto

win8Microsoft julkaisee aivan pian Release Preview -testiversion tulevasta Windows 8 -käyttöjärjestelmästä ja se on suurella todennäköisyydellä viimeinen versio ennen virallista julkaisua. Julkaisu tulee nykyisten tietojen mukaan tapahtumaan kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä eli loka-joulukuussa.

Taiwanilaisen DigiTimes-sivuston uutisoinnin mukaan Microsoft olisi nostamassa Windows 8:n hintaa OEM-valmistajille. Noston suuruudesta ei ole tietoa, mutta ilmeisesti se tulee olemaan tuntuva. Ratkaisu on siitä mielenkiintoinen, että Apple on laskenut Mac OS X -käyttöjärjestelmänsä hintaa ja se on Windows 7:ään verrattuna selvästi edullisempi. OEM-valmistajat ovat tunnetusti maksaneet Windows-käyttöjärjestelmistä alennettuja hintoja verrattuna jälleenmyyntikanavien kautta myytäviin kuluttajaversioihin nähden.

Jos DigiTimesin huhut pitävät paikkansa ja Windows 8:n OEM-lisenssit kustantavat tuntuvasti enemmän kuin Windows 7:n, hinnankorotukset tulevat varmasti näkymään myös valmistietokoneiden hintalapuissa. Ratkaisu tiukentaa valmistajien asetelmaa entisestään varsinkin Ultrabook-konseptin mukaisissa kannettavissa, joiden hintataso on korkealla ja Intel on pyrkinyt kaikin keinoin laskemaan rimaa alemmas.

DigiTimes, Microsoft reportedly considers raising Windows 8 licensing fees

Keskustelu

Hienoa Microsoft!

Alkaa olemaan entistä houkuttelevampaa, kun konetta ostaessa ruksii pois Windowsin ominaisuuslistasta niin hinta putoaa sen 50e-100e mitä joku home premium varmaan kustantaa laitevalmistajalle tämän hinnannoston jälkeen.

39. No itse nyt kokoan ja asennan koneen vaikka silmät ummessa. Se nyt ei ole se pointti, vaan se että kaikkia ihmisiä ei todellakaan kiinnosta koneiden kanssa kikkailu. En todellakaan kuulu ”HALO-tyyppeihin”, mutta intressit vanhemmalla iällä on vähän eri asioissa. Se perusteellinen opettelu ja hienosäätämisen kiinnostus (kyllä sitä itse tuli paljon kikkailtua kun piti tehdä niin hiljainen kone kuin mahdollista…kaikki temput tehtiin niin kolvi kädessä kuin boxien irroittelut jne.) on vain siirtynyt. Nykyään nuo intressit ovat perhokalastuksen maailmassa ja sieltä sitä nysväämistä löytyy sen verran, että tietokoneet ei jaksa kiinnostaa säätömielessä sen kummallisemmin.

Itse en usko linuxin saavan mitään merkittävää roolia kuluttajapuolella, mutta maailma ei pyörisi ilman sitä. Toisin sanottuna Linux tulee olemaan merkittävässä roolissa, mutta ei niinkään suoraan kuluttajan käytössä. Syy? Kaupallisuuden puuttuminen. Sitä ei mainosteta, sitä ei markkinoida jne. Ja siis kyse on nyt puhtaasti pöytäkone/läppäri-puolesta. Mobiililaitteet on asia erikseen, mutta windowsin ja osx:n asemaan en näkisi linuxin vahingoittavan mitenkään suuresti kuluttajapuolella. Jos vaikuttaisi niin se olisi JO vaikuttanut.

Speaking to Linux user groups in 1999, Torvalds explained how the nearest land of Linux opportunity lay not on the desktop, but in devices that account for 98% of all microprocessors. Desktops are hard, because the workload is so varied and unpredictable, and perhaps even more importantly, because user habituation creates huge inertial forces.

Pöytäkonemarkkina on mäsän viimeinen linnoitus, serverit, sularit ja älypuhelimet ovat jo menneet Linuxille.

”Mua ei kiinnosta opetella vaan mä haluun keskittyy esim. perheeseen ja murossa notkumiseen” on ADHD-hemmojen ja ”mulle-heti-kaikki-nyt” -jamppojen yleispätevä tekosyy. Tämä laulu on kuultu ennenkin, voisiko DJ-fritzy vaihtaa levyä?

Niin, ja osx ei ole mikään vaihtoehto, se vieläkin fasistisempi systeemi.

@35.
Itse pyörittelen debianiin perustuvaa Linux Mint:iä mielelläni tämän Win7 Ultimaten rinnalla. Windowsin puolelle ei tule bootattua muuten kuin raskaampien open-gl:ää tukemattomien pelien takia. Ei ole mitään valittamista. Lähes kaikki laitteet toimivat suoriltaan ja käynnistys on NOPEA.

32. Niinhän sen on jo pitänyt olla vuodesta kuokka ja kirves. Yhtä suuressa osassa edelleen. Ikävä kyllä Linux ei tarjoa minulle softia mitä tarvitsen. Windows ja OSX tarjoaa, miksi ei linux? Miksi linux, miksi suljet minut pois?! MIIIKSIII? Noh, vuodatukset tehty.

-nopeammin kehittyvä kuin windows (riippuu ihan alueesta)
-ilmainen (mikään ei ole ilmaista)
-kevyempi käyttöinen (taatusti, mutta nykyään koneissa on jo niin paljon rautaa että peruskäyttäjä pyörii vaikka millä)
-nopeampi (jos joudut emuttamaan jotain niin ei taatusti ole natiivia nopeampi)
-ei hidastu (ja paskat)
-on tulevaisuus (on ollut jo vuosikausia, silti mitään edistystä ei ole tapahtunut maailmanvalloitukseen, korkeintaan takapakkeja)
-ei anna rahojasi Micro$oftille (on niitä muitakin vaihtoehtoja kuin pelkkä linux)
-opettaa sinulle tietokoneista (kaiken kertomasi mukaan se on niin helppokäyttöinen, että ei tarvitse oppia. Yleensä virheistään/ongelmista oppii parhaiten, joten silloinhan windows olisi opettavaisin…sitä paitsi monia ei kiinnosta opetella vaan keskittyy esim. perheeseen)

@33. ”Moni on kehunut ja puhunut siitä miten Linux on ylivertainen ja tulevaisuus. Kaverini jauhoi samaa mantraa jo vuonna 98. Mitää ei ole vaan tapahtunut.”

+1

Tosiaankin jos se oem lisenssin hinta valmistajille on sen 20-30$ ja ”tuntuva” :D korotus sen alle 10$ niin buuuhuuu yhtään mitään merkitystä mihinkään myynteihin vaikka koko mikrosoftin korotus maksatetaan loppukäyttäjillä.

Tuolla suunnille 1-2% hinnankorotuksilla pc:stäkin taitaa tulla sitten ylihintainen ja kukaan niitä osta, mäkkiä tilaamaan vaan sitten jos windows koneet ovat tulevaisuudessa liian kalliita?

Jos uutinen olisi kirjoitettu toisenlaiseen muotoon vaikak tyyliin: ”Windows 8 nostaa koneiden hintoja 1-2%” niin oltaisiinko kuultu sama itku?

@31&@32
Oletko siis sitä mieltä että MS pakottaa laitevalmistajat varustamaan läppärinsä Windowsilla, vai mistä väärinkäytöksestä puhut?

Moni on kehunut ja puhunut siitä miten Linux on ylivertainen ja tulevaisuus. Kaverini jauhoi samaa mantraa jo vuonna 98. Mitää ei ole vaan tapahtunut.

Suosittelen kaikkia oman koneen rakentajia jättämän windowsin hyllylle ja sekä windowsin omistajia dual boottamaan Linuxin, joka on:
-nopeammin kehittyvä kuin windows
-ilmainen
-kevyempi kayttöinen
-nopeampi
-ei hidastu
-on tulevaisuus
-ei anna rahojasi Micro$oftille
-opettaa sinulle tietokoneista
jne.

Kai tästä oikeuteen EUssa voi haastaa dominoivan markkina aseman väärinkäyttämisestä.

Itseäni ottaa pahasti päähän että hyviä läppäreitä ei saa ilman windowsia, jolloin maksan +150e lisää ostokselta, vaikka en edes käytä windowsia.

Windowsin EULAssa on tunnetusti lauseke, joka mahdollistaa ainakin näennäisesti rahojen palautuksen käyttöjärjestelmästä, jonka käyttöehtoja loppukäyttäjä ei hyväksy.

Kävin aiheesta lyhyen kirjeenvaihdon myös Microsoftin Suomen osaston kanssa, jotka kuitenkin totesivat, että asia on täysin laitevalmistajan käsissä.

Olen tässä pohtinut mahdollisuutta lähteä havittelemaan rahan palautusta, mikäli päädyn ostamaan kannettavan, jossa on Windows esiasennettuna. Polku tosin on epäilemättä pitkä ja kivinen.

Olisi hienoa nähdä EU:lta tiukka linjaus tietokoneiden jälleenmyynnin nykyisestä Microsoft painotteisesta esiasennuspolitiikasta.

No, en olis ostanu muutenkaan. Tämä ainakin varmisti asian. En jaksa enää näitä Windows-syöpiä, alkaa mennä hermo näihin järjestelmän ongelmiin ja pirstoutumiseen! Etenkin ärsyttää se hidastuminen.

Jos EA on maailman huonoin firma, niin Microsoft on toiseksi huonoin. En tue koko puljua enää ollenkaan!

Windows 8 Ultimate heti hankintaan ku löytyy kaupan hyllyltä!

26. Juu, siinä olen samaa mieltä. Täysin marginaalijoukko, mutta arvaa vaan vetävätkö hepulit.

Itsellä nyt on Win7 ja OSX käytössä päivittäin ja pidän molempia hyvänä. Molemmissa on raivostuttavia piirteitä, mutta myös rakastettavia. Siinä vaiheessa kun haluaa vetää upgraden tai kokokaan uuden käyttiksen niin MS:n hinnoittelu tuntuu kyllä todella pahalta vs. OSX. Siihen vielä MS:n versiointipelleilyt niin alkaa hintalappua tulemaan kun tarvitaan versio ”kaikilla herkuilla” vs. OSX ”only one version”.

@ 25 – fakta se on että suurin osa jengistä silti haluaa siihen nimenomaan sen Windowsin. Minä mukaanlukien. Tosin ei nyt ihan heti ole uutta läppäriostoa tiedossa muutenkaan, ja (tietenkin itse kasattuun) pöytäkoneeseen ei kiire ole päivittää, ei oikein ole mitään painavaa syytä – plus Metro ”hieman” pukkaa sylettämään normaaleiden PC:iden kanssa.

Niin ja tämähän ei tarkoita sitä ettenkö olisi sitä mieltä, että halutessaan koneet pitäisi saada ilmankin Windowsia. Mutta aika turha toivohan se on valmiiden koneiden kanssa.

19. Applen koneiden kohdalla voi erotukseen todellakin laskea tuon käyttiksen hinnan.

Siltikin OSX myydään erikseen kuten myös windowsia. Eri asia sitten mihin kaikkialle sen voi asentaa, mutta erikseen myydään. Jos omistaa jo koneen (kumpi tahansa) niin MS:n hinnoittelu on kyllä aikamoista ryöstöä.

Tuo MS:n veto tulee vain kasvattamaan laittomia käyttöönottoja ja vielä suurempaa vihaa kun ihmiset ostaa pakettikoneen ja haluaakin asentaa siihen linuxin. Maksat ENTISTÄ enemmän windowsin lisenssistä jota et käytä. Ja tietäähän sen, että jos OEM hinnat nousee esim. 3% niin kauppiaat nostaa sitä 5% ja voivat vedota hintojen nousuun.

@15
Enpä hoksannut lukea, että puhuttiin nimenomaan OEM-valmistajien hinnoista, eikä kaupassa myytävistä versioista. En tosin usko kaupassa myytävienkään versioiden hintojen halpenevan.

@20 Ai että oikeen ”valittu”? Voisinhan minäkin valita Steve Jobsin maailman huonoimmaksi yritysjohtajaksi, mutta sitä hän tuskin oli

Näytä kaikki kommentit

No nyt ku tuli tutkittuu tarkemmin tota kasia ni vois kyl itekkii kokeilla koululisenssillä ilmaseks tota kasia täs omal läppäril kakkoskäyttiksenä ilman tota metro-liittymää jollekkii suhteellisen nopeelle usb3-tikulle asennettuna.

Ei ihme että Microsoftin toimitusjohtaja on valittu yhdeksi maailman huonoimmista johtajista.

@19. Applen koneet maksaa silti enemmän, vaikka käyttis itsessään oliskin halvempi.

”Apple on laskenut Mac OS X -käyttöjärjestelmänsä hintaa ja se on Windows 7:ään verrattuna selvästi edullisempi.”
Eli Applen koneet on selvästi halvempia samalla raudalla.

@12 Eiköhän OEM lisenssi isoille tietokonevalmistajille maksa nykyisellään tuon $20-30 luokkaa, joten nosto tulee olemaan ehkä $5.

@6 Ai Applelle lisää kilpailuetua? Se nyt vaan on niin, että OSX on susipaska verrattuna sekä windows 7:aan että mihinkään järkevään linuxiin etc.

Täytyy nyt vaan toivoa, ettei tuo vaikuta kuluttajille myytäviin OEM-lisensseihin mitenkään merkittävästi. Muutenkin kiinnostaa, onko 8:n julkaisussa tulossa mitään samanlaista alennusta kuin 7:sta oli. Seiska-upgradeja sai silloin vissiin viidelläkympillä, eikä tarvinnut olla mitään vuoden sisään ostettua vistaa että näitä sai.

Opiskelijalisenssillä ilmaiseksi koululta rockrock. Läppärikäytössä jyrännyt seiskan tähän saakka ja ellei nyt joku kädetön jalaton päätön apina pääse viimeistelemään koodia, pysyy uusin wintoosa läppärissä myös tulevaisuudessa keveytensä ja nopeutensa vuoksi.

no nyt se on varma, en edes kokeile moista käyttistä. Tehdään karsittu malli W7:sta pienin eduin ja ympätään siihen joku ylipaska metroliittymä => hinta entisestä korkeasta hinnasta vielä korkeammaksi..?!? W7 on ollu ekasta RC:stä lähtien koneessa ja jatkaa olemistaan vielä vuosia näköjään.

Kyl mul oli jostain jäänyt mieleen että tästä piti tehdä HALVEMPI käyttöjärjestelmä eikä näin päin..

@13
Ei OEM-lisenssien hinta juurikaan piratebay-latauksiin vaikuta, eli tuo vain tarkoittaa, että korotus siirretään sellaisenaan Win8-lisenssillä myytävien uusien koneiden hintaan.

Mutuilen, että MS on tutkinut asiaa ja päätynyt lopputulokseen, että yrityksillä ei ole riittävästi innostusta siirtyä kasiin, kun vasta on saatu hienosti toimiva seiska tulille, joten tuloja ei ole luvassa yrityspuolelta mitenkään valtavasti. Tässä valossa ei ole ihme jos ja kun voittoja yritetään kerätä tavalla tai toisella kuluttajapuolelta.

Ensi viikolla julkaistavan RC-version jälkeen tiedetään vähän paremmin onko kasista työpöytäkäyttikseksi lainkaan. Se ei paljon lohduta massojen kannalta, jos muutama fanipoika innostuu betassa esitellyn kaltaisesta kökkö-Metrosta.

Muistaakseni Vistakin maksoi ihan mukavasti, oliko peräti 500 euroa se Ultimate versio (retail).

Jokseenkin outo veto MS:ltä. Ei tule ainakaan auttamaan Windows 8:n myyntiä vs. PirateBay lataukset.

tuskimpa täälä nyt on taaskaan mitään vaikutusta mihinkään, veikkaukseni että tuo ”tuntuva” hinnankorotus on enintään luokkaa 20-30 dollaria ja sillä nyt ei ole mitään merkitystä mihinkään.

@7. Sitä tarkoitinkin. Siitä tulee vielä samanlainen riesa Microsoftille, kuin XP:stä, kun kuluttajat eivät halua siirtyä uuteen Windowsiin Windows 8 ei houkuttelisi halvemmallakaan hinnalla.

MS haluaa pönkittää Windows 7:n myyntiä, jotta se olisi riesana vielä vuonna 2025.

MS haluaa antaa Applelle vähän lisää kilpailuetua ettei vaan vahingossakaan menisi Windowsilla varustetut Ultrabookit kaupaksi. OEM-valmistajat ei kuitenkaan ikipäivänä pistä enää Linuxia koneisiinsa, nähtiinhän se jo netbookeissa. Kulut vaan siirretään asikkaille, ja asiakkaat äänestää lompakollaan. Tässä hyvä sauma Applella vallata lisää markkinaosuutta.

Mitään järkeä ole kyllä nostaa hintaa, sillä Microsoftin tulisi nimenomaan tukea myynnin nousua kaikilla sektoreilla, eikä kampittaa sitä hinnan nostoilla.

Jospa vihdoinkin tulisi kannettavia joihin ei valmiiksi tuota windowsia ole valmiiksi asennettu niin ei tarvitsisi Microdollarin suuntaan heittää sitä rahaa.
Näitä ilmaisiakin OS vaihtoehtoja on.

Huomanneet että innostus ollut niin laimeaa, ettei myyntiluvut tule olemaan kovinkaan suuria retail-versiolla. Joten ainoa keino paikata menetettyjä ansioita on sitten nostaa OEM:n hintaa, koska konepaketeissa on kuitenkin pakko olla uusin Windows.

Muropaketin uusimmat