Uusimmat

Uudistukset pinnan alla, Material Design

14.03.2015 20:24 Juha Kokkonen

 

Uudistukset pinnan alla

Android Lollipopissa käyttöjärjestelmä on siirtynyt kokonaan käyttämään ART-suoritusympäristöä. Aiemmissa versioissa käytetty Dalvik-virtuaalikone käytti JIT-tyyppistä (just-in-time) kääntäjää, kun taasen ART:issa kääntäjä on AOT-tyyppinen (ahead-of-time), joka kääntää sovelluksen valmiiksi jo sen asennuksen yhteydessä. Tämä vähentää sovellusten prosessorikäyttöä, nopeuttaa sovellusten käynnistymistä sekä pienentää laitteen virrankulutusta. ART:in myötä myös mm. sovellusten roskien keruuta on tehostettu ja virheenkorjaus sovelluskehitysvaiheessa on helpottunut.

Lollipopin myötä Android osaa hyödyntää 64-bittisiä järjestelmäpiirejä, jotka perustuvat ARM-, x86- tai MIPS-pohjaisiin suoritinytimiin. 64-bittinen tuki mahdollistaa mm. laajemman osoiteavaruuden, suuremman rekisterimäärän sekä uudet käskykannat. Puhtaalla Java-koodilla kirjoitetut sovellukset toimivat automaattisesti 64-bittisessä ympäristössä ja Androidin vakiosovelluksista mm. Chrome, Gmail, Kalenteri ja Google Play Music ovat nyt 64-bittisiä. 64-bittisyys mahdollistaa myös yli kolmen gigatavun RAM-muistin hyödyntämisen Android-laitteissa.

Project Volta tarkoittaa uusia työkaluja ja JobScheduler-sovellusrajapintaa virrankulutuksen pienentämiseen. JobScheduler API mahdollistaa erilaisten olosuhteiden määrittämisen sovellusten taustalla suoritettaville tehtäville, jolloin esimerkiksi virtaa kuluttavia tehtäviä voidaan suorittaa ensisijaisesti laitteen ollessa kytkettynä laturiin. Myös esimerkiksi vähempiarvoisia tehtäviä voidaan yhdistää kerralla suoritettaviksi sen sijaan että ne kaikki suoritettaisiin erikseen. Googlen testeissä Project Voltan on todettu parantavan akunkestoa jopa 36 prosenttia.

Sovelluskehittäjät pääsevät nauttimaan kaikkiaan yli 5000 uudesta tai uudistetusta sovellusrajapinnasta, jotka tarjoavat sovelluksille mahdollisuuden osata uusia temppuja. Multimediapuolella tarjolla on OpenGL ES 3.1 -tuki Android extension pack -laajennuspaketilla (AEP), tuki monikanavaäänen (5.1 ja 7.1) miksaukselle, USB Audio -laitteiden tuki sekä HEVC UHD 4K -videotoistotuki. AEP on joukko OpenGL ES -laajennoksia, jotka lisäävät tuen tesselaatiolle, geometriavarjostimille, ASTC-tekstuurinpakkaukselle, näytekohtaisen interpoloinnille ja muille kehittyneille renderöintiteknologioille. WebView-ominaisuuteen on nyt lisätty WebRTC-, WebAudio- ja WebGL-tuki. Kamerapuolella sovellusrajapinta on kokenut parannuksia mm. sarjakuvauksen, kuvausasetusten sekä RAW-formaattien suhteen.

Yhteyspuolella uutta on mahdollisuus käyttää Android Lollipop -laitetta Bluetooth Low Energy -oheislaitetilassa, jolloin se voi ilmoittaa läsnäolostaan lähistöllä oleville laitteille. Uusi multi-networking sovellusrajapinta tarjoaa puolestaan sovelluksille mahdollisuuden valita dynaamisesti tarjolla olevista verkkoyhteyksistä sen, joka sopii sen tarpeisiin parhaiten.

 

Material Design – muotokielen täydellinen uudistus

Ulkoisesti Android 5.0 Lollipopin merkittävin uudistus on uusi Material Design -muotokieli, joka näkyy kaikkialla käyttöliittymässä. Ulkoisen uudistuksen ohella Google pyrkii Material Designin avulla myös tarjoamaan yhtenäisemmän kokonaisuuden eri laitealustojen, sovellusten ja palveluiden välillä. Material Design ei siis koske pelkästään Androidia, vaan myös Googlen muita palveluita, kuten tietokonesovelluksia ja nettipalveluita.

Ensisilmäyksellä Material Design saattaa vaikuttaa siltä, että Google on tehnyt Androidin käyttöliittymästä nykytrendin mukaisesti entistä latteamman ja pelkistetymmän. Se ei kuitenkaan pidä lainkaan paikkaansa, sillä Material Designin perimmäisenä ajatuksena ovat juurikin varjot, animaatiot, kolmiulotteisesti tosiinsa nähden liikkuvat tasot sekä kelluvat elementit. Yhtenäisyyttä käyttöliittymässä liikkumiseen tuovat toisiinsa kytketyt ruutujen animoinnit, jolloin siirtymä on katkeamaton ja sulava myös sovelluksesta toiseen siirryttäessä. Myös värimaailmaa on uudistettu ja läsnä on nyt enemmän värejä ja valkoista taustaa. Lisäksi Roboto-fonttia on uudistettu.

Material Designin myötä Google myös haluaa, että sovelluskehittäjät pitävät entistä paremmin kiinni yleiseistä suunnitteluperiaatteista luoden yhtenäisen ulkoasun koko käyttöliittymään. Kaikki Material Designissä käytettävät uudet sovellusrajapinnat ovat luonnollisesti sovelluskehittäjien käytettävissä.

Material Design

Androidin kaikkien vakiosovellusten ulkoasu ja käyttöliittymä on luonnollisesti uudistettu Material Designin mukaiseksi. Google aloitti sovellusten portaittaisen päivittämisen uuteen ulkoasuun jo ennen Lollipopin julkaisua, joten niistä useimmat ovat olleet päivitettävissä myös vanhemmille Android-versioille.

Sisältö

  1. Android 5.0 & 5.1 Lollipopin uudistukset
  2. Uudistukset pinnan alla, Material Design
  3. Käyttöliittymän uudet ominaisuudet
  4. Muut uudet ominaisuudet ja toiminnot, Android 5.1 -päivityksen sisältö
  5. Yhteenveto