Uusimmat

Käyttöliittymän uudet ominaisuudet

14.03.2015 20:24 Juha Kokkonen

Yleisen ulkonäköuudistuksen ohella Android Lollipop tuo mukanaan useita merkittäviä uudistuksia käyttöliittymään ja sen toimintaan. Ensimmäinen uudistus tulee vastaan heti lukitusnäkymässä, johon Google on tehnyt useita muutoksia. Lukitusnäkymän widgeteistä on luovuttu ja niiden tilalle keskeiseen rooliin on tuotu ilmoitusvalikosta tutut ilmoitukset. Uudet ilmoitukset ilmestyvät lukitusnäkymän keskelle ja niitä voi selata, laajentaa, avata ja poistaa aivan kuten ilmoitusvalikossakin. Käyttäjä voi itse valita mitä ilmoitussisältöä ja kuinka laajasti lukitusnäytössä näytetään. Esim. arkaluontoisen sisällön saa piilotettua kokonaan. Älykäs lukitus mahdollistaa näyttölukituksen ohittamisen, jos puhelin sijaitsee käyttäjän määrittelemässä luotetussa sijainnissa tai puhelimen läheisyydessä on luotetuksi määritelty Bluetooth-laite.

Lukitusnäkymän yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esille saa pika-asetusvalikon (WiFi, Bluetooth yms.) sekä käyttäjän valintavalikon. Lukitusnäkymää vasemmalta keskelle pyyhkäisemällä pääsee suoraan puhelinsovellukseen ja oikealta keskelle pyyhkäisemällä vastaavasti kamerasovellukseen. Näytön lukituksen saa avattua alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä.

Kommentti: Ilmoitusten myötä lukitusnäkymästä on aiempaa harvemmin tarvetta siirtyä eteenpäin, sillä kiireisimmät asiat ja tarkistukset saa hoidettua jo lukitusnäkymästä käsin. Puhelimen lainaaminen toiselle henkilölle on myös entistä helpompaa näppärästi käsillä olevan vierastilan myötä. Pika-asetusvalikkoon pääsee käsiksi jostain syystä myös salasanan ollessa käytössä, joka mahdollistaa mm. WiFi- tai Bluetooth-yhteyden sammuttamisen tai lentotilan kytkemisen päälle. Täten ulkopuolinen henkilö voi halutessaan katkaista kaikki puhelimen yhteydet, joka on hieman erikoista.

Kotinäkymässä ulkoasu on pysynyt varsin tuttuna. Alareunassa on neljä kiinteää pikavalintakuvaketta sekä niiden välissä sijaitsee sovellusvalikon painike. Jos puhelin käyttää ohjelmistopohjaisia navigointipainikkeita (kuten Nexus 6), ne näkyvät aivan ruudun alareunassa uuden ilmeen saaneena. Paluunäppäin on nyt kolmio, kotinäppäin ympyrä ja moniajonäkymän painike neliö. Sovellusvalikko aukeaa ruudulle animoituna ponnauttaen pyöreän painikkeen auki näytön peittäväksi kortiksi, jossa sovelluskuvakkeet sijaitsevat.

Kommentti: Kotinäkymä ei ole kokenut radikaaleja muutoksia tai saanut lähempää tutustumista vaativia ominaisuuksia. Uutta ovat lähinnä uudistetut sovelluskuvakkeet sekä pienet animoinnit. Vakio-Androidissa sovellusvalikon muokkausmahdollisuudet ovat olemattomat ja esimerkiksi kuvakkeiden järjestely onnistuu ainoastaan aakkosjärjestykseen.

Tuttuun tapaan näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä aukeava ilmoitusvalikko on saanut toiminnallisia ja ulkoisia uudistuksia. Valikko laskeutuu nyt ruudulla auki olevan sisällön eteen tummentaen samalla taustan. Valikon sisällöstä on tehty nyt kaksivaiheinen – ensimmäisellä pyyhkäisyllä aukeavat ainoastaan ilmoitukset sekä yläreunan pieni kellonaika ja päivämäärä. Ilmoitusten tausta on läpikuultava. Toisella pyyhkäisyllä alas laskeutuu pika-asetusvalikko, joka sisältää painikkeet näytön kirkkauden säädölle, WiFille, Bluetoothille, mobiilitiedonsiirrolle, lentokonetilalle, näytön käännölle, taskulampulle, sijaintitiedoille sekä lähetysnäytölle. Lisäksi valikon yläreunassa kellonajan fontti suurenee, akun varaustaso tulee näkyviin sekä asetusvalikon hammasrataskuvake pyörähtää esiin. Pika-asetusvalikon saa halutessaan suoraan näkyviin pyyhkäisemällä näytön yläreunasta kahta sormea käyttäen.

Kommentti: Ilmoitusvalikon uudistus on tyylikäs ja hyvin toteutettu. On hyvä, että kahdesta erillisestä välilehdestä on luovuttu. Valikon animoinnin pienet yksityiskohdat antavat viimeistellyn kokonaisvaikutelman. Pika-asetusten sisältö voisi tosin olla käyttäjän muokattavissa, mutta onneksi Google on valinnut kiinteät vakiotoiminnot melko onnistuneesti. Helposti käytettävästä taskulamppu-toiminnosta Lollipop ansaitsee erityisesti plussaa, sillä liian monesti äkkinäisen valontarpeen tultua on joutunut avaamaan sovelluskaupan ja etsimään mainoksella kyllästetyn ilmaissovelluksen kyseiseen käyttötarpeeseen.

Ilmoituksiin liittyvä uudistus on myös leijuvat/kelluvat ilmoituslaatikot, jotka ovat tuttuja jo joidenkin puhelinvalmistajien aiemmista kustomoiduista Android-käyttöliittymistä. Käytännössä näytön yläreunaan ilmestyvät ilmoituslaatikot mahdollistavat saapuvan ilmoituksen kuittaamisen tai käsittelemisen ilman käynnissä olevasta sovelluksesta poistumista. Hyvänä esimerkkinä saapuva puhelu, joka ilmestyy pienenä laatikkona auki olevan näkymän päälle näytön yläreunaan ja mahdollistaa puhelun hylkäämisen ilman puhelinsovellukseen siirtymistä.

Kommentti: Vastaava ominaisuus on löytynyt jo aiemmin ainakin Samsungin ja LG:n omista käyttöliittymistä ja onkin erikoista, että sitä on pitänyt odottaa näinkin pitkään Androidin vakio-ominaisuuksiin. Ominaisuus on fiksu eivätkä esimerkiksi saapuvat puhelut enää pääse keskeyttämään käyttäjää väärällä hetkellä.

Aiemmin Recents-nimellä tunnettu viimeksi käytettyjen sovellusten näkymä on nyt nimeltään Overview Space. Sovellukset näkyvät suurina pystysuunnassa selattavina kortteina, joissa on näkymä sovelluksen sisältöön. Korttien poistaminen näkymästä tapahtuu sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Lollipopin myötä tullut uusi sovellusrajapinta mahdollistaa nyt myös yhden sovelluksen sisällön näyttämisen useammassa kortissa. Esimerkiksi Chrome-selain näyttää oletuksena välilehtensä erillisillä korteilla, mutta käyttäjä voi halutessaan palata takaisin yhden kortin käyttöön sovelluksen asetuksista.

Kommentti: Overview Space -näkymä rullaa sulavasti näyttää ehkä tyylikkäältä, mutta käytettävyyden kannalta se ei tarjoa mitään merkittävää uutta. Itse asiassa sovellusten näyttämiseen pystysuunnassa selattavat kortit eivät ole aivan tehokkain vaihtoehto, sillä sisällön pystyy katsomaan kerrallaan vain 2-3 kortista ja korttien otsikotkin näkyvät kerrallaan vain 4-5 kortista.

 

Sisältö

  1. Android 5.0 & 5.1 Lollipopin uudistukset
  2. Uudistukset pinnan alla, Material Design
  3. Käyttöliittymän uudet ominaisuudet
  4. Muut uudet ominaisuudet ja toiminnot, Android 5.1 -päivityksen sisältö
  5. Yhteenveto