Uusimmat

Muut uudet ominaisuudet ja toiminnot, Android 5.1 -päivityksen sisältö

14.03.2015 20:24 Juha Kokkonen

 

Muut uudet ominaisuudet ja toiminnot

Käyttöliittymään liittyvien muutosten ohella Lollipop sisältää myös lukuisia muita parannuksia ja uusia toimintoja. Uutta Lollipop-laitetta käyttöönottaessa käytettävissä on nyt uusi Tap’n’go-ominaisuus tietojen siirtämiseksi vanhasta laitteesta. Toiminnon tarkoituksena on kopioida kaikki tarvittava sisältö vanhasta laitteesta uuteen yhdellä NFC:n avulla tehtävällä kontaktilla. Jos käyttäjä ei halua käyttää Tap’n’Gota, on vaihtoehtona tuttuun tapaan Google-tiliin aiemmin liitettyjen varmuuskopioiden palauttaminen. Nyt tarjolla on uutena ominaisuutena mahdollisuus valita mistä laitteesta peräisin olevaa varmuuskopiota käytetään ja mitä sovelluksia siitä asennetaan.

Kommentti: Tap’n’Gon käyttämiseksi vanhassa laitteessa on oltava vähintään Android 4.0 sekä NFC-tuettuna. Lisäksi ominaisuus löytyy varmuudella vain vakio-Androidilla varustetuista puhelimista, sillä kustomoidulla käyttöliittymällä varustetuissa laitteissa valmistaja saattaa olla kytkenyt ominaisuuden pois käytöstä. Huomionarvoinen seikka on myös, että sovellusten asetukset eivät edelleenkään siirry uuteen puhelimeen palautuksen myötä.

Uusi Häiriöt-ominaisuus tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden vaikuttaa siihen, minkä puheluiden ja ilmoitusten äänihälytykset ovat käytössä ”tärkeät”-tilan ollessa valittuna. Häiriöt-tila vaikuttaa ainoastaan laitteen ääniin, eli ilmoitukset puheluista, viesteistä ja sovelluksista tulevat normaalisti näkyviin ilmoituspaneeliin. Käyttäjä voi myös rajoittaa hälyttävien puheluiden lähteen osoitekirjaan tai valittuihin suosikkeihin. Herätykset ovat kuitenkin aina päällä ”tärkeät”-tilassa. Valittavissa on myös ”vapaallaoloaika”, jolloin ”tärkeät”-tila kytkeytyy automaattisesti päälle. Erillisestä sovellusilmoitukset-valikosta käyttäjä voi valita minkä sovellusten ilmoitusäänet ovat käytössä ”tärkeät”-tilassa. Haluttu Häiriöt-tila (kaikki, tärkeät, ei mitään) on valittavissa asetusvalikosta, mutta helpompaa se on tehdä äänenvoimakkuuspainiketta painamalla avautuvasta valikosta. Samaisesta valikosta voi myös valita ajan (15 min – 8 tuntia), kuinka kauan kyseinen tila on käytössä.

Kommentti: Häiriöt-ominaisuuden idea on hyvä, mutta peruskäyttäjälle se saattaa tuntua hieman liian monimutkaiselta (etenkin kun osa käytetyistä suomennetuista termeistä on hieman epäselviä). Suurin ongelma liittyy ”ei mitään” asetukseen, joka sulkee kaikki ilmoitukset ja hälytykset herätyksiä myöten. Jostain syystä Google on kuvitellut, että se pystyisi korvaamaan perinteisen äänetön-tilan, mutta näin ei todellakaan ole. Tulevassa Lollipop 5.1 -versiossa Google on lisännyt mahdollisuuden rajata ”tärkeät” tai ”ei mitään” -tila päättyväksi seuraavaan herätykseen, jos sellainen on luvassa seuraavan 12 tunnin aikana. Toivottavasti Google palauttaa kuitenkin myös tavallisen äänettömän tilan tulevissa käyttöjärjestelmäversioissa (5.1:ssä sitä ei ainakaan vielä ole).

”Pellin alta” löytyvän Project Voltan ohella Google on parantanut myös käyttäjän apuna olevia akku- ja virranhallintaominaisuuksia. Asetusvalikon akun varaustiedot ovat nyt entistä laajemmat ja tarjolla on mm. tarkemmat analyysit akun käytöstä sekä jäljellä olevan latausajan näyttö (myös lukitusnäkymässä). Uusi virransäästöominaisuus on puolestaan mahdollista kytkeä päälle joko manuaalisesti tai automaattisesti varaustilan mukaan.

Kommentti: Virransäästötiloja on löytynyt jo jonkin aikaa valmistajien kustomoimista Android-versioista, joten oli odotettavissa että Google lisää sellaisen myös Androidin vakioversioon. Myös kattavammat virrankulutuksen seurantaominaisuudet ovat aina hyvä juttu, mutta tärkeintä kuitenkin on, että myös itse akunkesto parantuu Project Voltan myötä.

Lollipop mahdollistaa sovellusten ”kiinnittämisen” (Pinning) ruudulle, jolloin siitä pääsee pois vain paluunäppäintä ja moniajonäppäintä samanaikaisesti pohjassa pitämällä. Ominaisuus on ensin kytkettävä päälle puhelimen asetuksista ja sen jälkeen aktivointi tapahtuu viimeisimpien sovellusten näkymästä päällimmäisen sovelluskortin alanurkassa näkyvää nastakuvaketta painamalla. Halutessaan kiinnitetystä sovelluksesta poistumiselle voi asettaa myös salasanan.

Kommentti: Pikkunäppärä ja helppokäyttöinen ominaisuus, jos laitetta tulee esimerkiksi lainattua toiselle henkilölle, jonka ei halua selaavan laitteen muuta sisältöä. Yksinkertaisempi vaihtoehto vieraskäyttäjätilin käyttämiselle.

Näytön kirkkauden säätö on Lollipopissa varustettu uudella adaptiivisella säädöllä, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka taustavalo on asetettu säätymään automaattisesti, voi sitä silti hienosäätää käyttäjän mieltymysten mukaiseksi.

Kommentti: Vastaava toiminto on jo pitkään löytynyt monista valmistajien kustomoimista Android-versioista, joten on hieman kummallista, että se saatiin vakio-Androidiin vasta nyt.

Tuki usealle käyttäjille tuli jo Android 4.2 -version myötä, mutta Lollipopin myötä se toimii suoraan myös puhelimissa ja sekaan on heitetty myös uusi vierastila, joka mahdollistaa laitteen huolettomamman lainaamisen toisen henkilön käyttöön. Kyseessä on puhdas avoin työtila, jonne käyttäjä voi lisätä esimerkiksi oman sähköpostinsa tiedot. Käytön jälkeen vierastili sisältöineen on helposti poistettavissa parilla painalluksella. Käyttäjän valintaan pääsee käsiksi näppärästi ilmoitusvalikon ylänurkasta löytyvästä kuvakkeesta.

Kommentti: Puhelimen lainaaminen kaverille on nyt entistä helpompaa, kun käytössä on nopeasti aktivoitava vierastili. Puhelinta lainanneen henkilön ei myöskään tarvitse huolehtia henkilökohtaisista tiedoistaan, sillä ne kaikki poistuvat tarvittaessa vierastilasession poistamalla. Puhelimeen on myös helppo tehdä oma käyttäjätili esimerkiksi puolisolle tai lapsille, jos näillä on tapana käyttää puhelinta silloin tällöin.

Google on kehittänyt Android 4.4:n yhteydessä julkaistua natiivia tulostustukea entistä helppokäyttöisemmäksi ja intuitiivisemmaksi uuden tulostuksen esikatselunäkymän avulla. Esikatselu mahdollistaa nimensä mukaisesti tulostettavan dokumentin sisällön katselun ja tulostettavien sivujen valitsemisen suoraan niitä selatessa. Fyysiselle tulostimelle lähettämisen lisäksi käyttäjä voi myös tulostaa esimerkiksi Office-dokumentin PDF-muotoon tai vaihtoehtoisesti tulostaa sen suoraan pilvipalveluun tallennettavaksi.

Kommentti: Uusi tulostuksen esikatselunäkymä on erittäin tervetullut parannus etenkin käyttäjille, jotka joutuvat tulostamaan dokumentteja Android-laitteestaan käsin. Myös Office-dokumenttien valittujen sivujen tulostaminen PDF-muotoon onnistuu erittäin näppärästi. Kuvienkin tulostaminen tapahtuu esikatselunäkymän kautta, mutta ainakaan toistaiseksi kuvia ei ole mahdollista sommitella tai rajata esikatselunäkymässä. Siinä onkin hyvä parannusehdotus seuraavia Android-versioita silmälläpitäen.

Aikanaan tuplanäpäyttämällä heräävä näyttö nähtiin ensimmäisenä Nokian N9-puhelimessa vuonna 2011 ja nyt vastaava ominaisuus on saapunut vihdoin myös Androidin vakiovarustukseen. Uutta on myös Ambient-näyttö-ominaisuus, joka näyttää lukitusnäkymän sisällön ilmoituksineen mustavalkoisessa muodossa, kun laite nostetaan käteen. Ambient-näyttö vaatii toimiakseen OLED-tyyppisen näytön.

Kommentti: Näpäyttämällä heräävä näyttö on siinä määrin näppärä toiminto, että siihen totuttuaan on hankala enää pärjätä ilman. Jostain syystä toiminto ei kuitenkaan ole käytössä Nexus 6 -puhelimessa (ilman roottaamista), vaikka sen rauta kyllä tukisi sitä. Myös Nexus 4, 5 ja 7 -laitteille tuplanäpäytyksellä heräävä näyttö on toteutettavissa roottauksen jälkeen. Nexus 9 -taulutietokoneessa ominaisuus sen sijaan on käytössä. Ambient-näyttö on puolestaan peräisin Moto X:stä ja toimii Nexus 6:ssa näppärästi mahdollistaen nopean saapuneiden ilmoitusten tarkistamisen.

Edellisellä sivulla uudistettua lukitusnäkymää käsiteltäessä mainittiin ”Älykäs lukitus”, joka mahdollistaa puhelimen lukituksen automaattisen aukaisun tiettyjen olosuhteiden vallitessa. Näihin olosuhteisiin kuuluvat ennalta määritellyt sijainnit (noin 50-100 metrin tarkkuudella), käyttäjän kasvot sekä kantomatkan päässä sijaitsevat luotetuiksi määritellyt laitteet, kuten NFC-tagi, älykello tai auton handsfree-järjestelmä. Näistä yhden tai useamman täyttyessä käyttöjärjestelmä ohittaa käyttäjän määrittämän lukitusratkaisun lukitusnäkymässä.

Kommentti: Älykäs lukitus -ominaisuuksista sijainti (koti) ja luotettu laite (Bluetooth-kuuloke) toimivat moitteetta TaskuMuron testeissä. Allekirjoittaneen käytössä omien kasvojen tunnistus puolestaan toimi varsin vaihtelevasti valaistuksesta riippuen, mutta siitä huolimatta sekin on hyvä lisä muiden lukitustapojen kaveriksi. Väärän käyttäjän kasvoilla emme saaneet huijattua tunnistusta. Kasvojen tunnistuksen ollessa käynnissä lukitusnäkymän alareunan lukkokuvakkeen tilalla on kasvokuvake ja tunnistuksen onnistuessa se muuttuu avoimeksi lukoksi (epäonnistuessa suljetuksi lukoksi).

Lollipopin myötä Androidin puheentunnistusominaisuus käynnistyy kaikissa tilanteissa (myös näytön ollessa sammutettuna) sanomalla ”OK Google”. Ominaisuus vaatii kuitenkin sitä tukevan raudan, joka löytyy ainakin uusimmista Nexus 6- ja Nexus 9 -laitteista. Valitettavasti tämä ominaisuus ei kuitenkaan toimi suomeksi.

Kommentti: Suomalaisille tästä ei ole iloa, jos puhelinta ei halua komentaa englanniksi.

 

Android 5.1 -päivityksen sisältö

Android 5.1

Google julkaisi maanantaina 9. maaliskuuta Android 5.1 Lollipop -päivityksen, joka sisältää suorituskykyyn ja virrankulutukseen liittyvien parannusten lisäksi myös kourallisen uusia ominaisuuksia. Kaikkiaan 5.1-versio sisältää yhteensä 14 000 erilaista muutosta, joista useimmat sijaitsevat pinnan alla käyttäjän huomaamattomissa.

Merkittävimpiä uusia ominaisuuksia ovat:

  • Natiivi Dual-SIM-tuki
  • HD-äänipuheluiden tuki
  • Laitteen sisällön suojaus Google-tilin salasanalla myös tehdasnollauksen jälkeen
  • Parannuksia Häiriöt-ominaisuuteen (mm. ”käytössä seuraavaan hälytykseen asti” -vaihtoehto)
  • WiFi-verkkojen ja Bluetooth-laitteiden valinta suoraan pika-asetusvalikosta
  • Uusia animointeja pikkukuvakkeissa
  • Herätyksen äänenvoimakkuuden säätö onnistuu nyt kylkipainikkeilla Kello-sovelluksessa
  • Kelluvien ilmoitusten kuittaamisen jälkeen ne säilyvät edelleen ilmoitusvalikossa

Android Official Blog, Android 5.1: Unwrapping a new Lollipop update

Häiriöt

Yksi odotetuimmista parannuksista lienee herätyksiin liittyvä poikkeus Häiriöt ominaisuuteen. Android 5.0:ssa ”Ei mitään”-tilassa puhelin ei päästänyt edes herätyshälytyksiä läpi, mutta Android 5.1:n myötä käyttäjä voi määritellä estot päättymään seuraavaan herätykseen. Herätyksen on kuitenkin oltava maksimissaan 12 tunnin päässä, jotta vaihtoehto tulee näkyville. Myös ilmoitusvalon toimintaan on tehty muutoksia, sillä nyt se toimii aina tilasta riippumatta. Lisäksi Häiriöt-pudotusvalikon profiilitekstit on muutettu pienellä kirjoitetuiksi ja niiden yhteyteen on lisätty hahmottamista helpottavat kuvakkeet.

Kommentti: Uudistus parempaan suuntaan, mutta ei silti vieläkään korvaa täysin perinteistä simppeliä äänetön-tilaa.

ilmoituskeskus

Google on tehnyt pientä hienosäätöä ilmoituskeskuksessa, josta tärkein liittyy WiFi-verkkoihin ja Bluetooth-yhteyksiin. Kummankin kuvakkeen oikeasta alanurkasta löytyvän pienen nuolen avulla käyttäjä pääsee suoraan käsiksi verkko-/laitelistaan ilman, että on sukellettava asetusvalikon syövereihin. Pienenä mutta käytännöllisenä uudistuksena Android 5.1 -laite ei myöskään enää yhdistä automaattisesti nettiyhteydettömään WiFi-verkkoon.

Lisäksi pika-asetuskuvakkeiden ja ylänurkan kellonajan kokoa on hieman pienennetty. Osa kuvakkeista on saanut uusia animointeja – esimerkiksi ruudun asennon lukituspainike pyörähtää sitä painettaessa. Uusia animoituja yksityiskohtia löytyy myös useista muista kohdista läpi käyttöliittymän.

Kommentti: Tällaista pientä käytettävyyttä parantavaa hienosäätöä on aina mukava nähdä. Nyt WiFi- ja Bluetooth-yhteyden muodostaminen on entistäkin vaivattomampaa.

Kuvakkeiden piilotus

Käyttäjällä on nyt mahdollisuus poistaa muutama ilmoitusvalikon pika-asetuskuvake näkyvistä, jos tuntee ne omaan käyttöön tarpeettomiksi. Tällaisia kuvakkeita ovat WiFi Hotspot, Käänteiset värit ja Automaattinen kääntö. Kaksi ensiksi mainittua saa käännettyä kuvaketta hetken pohjassa pitämällä, mutta Automaattinen kääntö -kuvakkeen poistaminen on tehtävä Esteettömyys-valikon ”kierrä näyttöä automaattisesti” -kohdasta.

Kommentti: Parempi kuin ei mitään, mutta olisi toki vielä mukavampaa, jos pikapainikkeiden valikoima olisi kauttaaltaan käyttäjän muokattavissa.

Herätysääni

Android 5.1:n myötä herätysäänen voimakkuutta voi säätää puhelimen äänenvoimakkuuspainikkeilla Kello-sovelluksen ollessa auki. Aiemmin sama homma oli tehtävä asetusvalikon kautta. Lisäksi Kello-sovelluksen yläreunan välilehtikuvakkeisiin on tullut uudet animoinnit.

Kommentti: Tämä ominaisuus vaikuttaa niin itsestäänselvältä, että on suorastaan kummallista, ettei herätysääntä ollut mahdollista säätää tällä tavoin edellisessä ohjelmistoversiossa.

Lukitus

Uusi laitevarkauksia (toivottavasti) vähentävä ominaisuus on Device Protection -ominaisuus, joka ei ole suoraan käyttäjälle näkyvillä, mutta joka on automaattisesti käytössä, jos käyttäjä on suojannut puhelimensa lukitusnäkymän kuviolla, salasanalla tai PIN-koodilla. Ominaisuuden ideana on, että vaikka laite tyhjennettäisiin tehdasasetusten palautuksella tai hard resetillä, vaatii se käyttäjän Google-tilin salasanan syöttämistä ennen kuin laitteen voi ottaa käyttöön.

Kommentti: Fiksu ominaisuus, joka pidemmällä tähtaimellä toivottavasti vähentää mobiililaitevarkaiden kiinnostusta varkauksia kohtaan. Tavallaan erikoista, että suojausta laitteen tyhjennyksen jälkeen ei ole aiemmin löytynyt Androidista.

VoLTE

5.1-päivityksen myötä Android tukee VoLTE:tä (Voice over LTE), eli puheluiden välittämistä LTE-verkon kautta. Tekniikka mahdollistaa HD-tasoiset puhelut, eli äänenlaatu on puhtaampi, yksityiskohtaisempi ja kirkkaampi.

Kommentti: Suomessa yksikään operaattori ei toistaiseksi tue VoLTE-puheluita. Toistaiseksi vain muutama operaattori maailmassa tarjoaa VoLTE-tuen (SingTel, KT, China Mobile, KPN, iBasis) ja Yhdysvalloissa AT&T, T-Mobile ja Verizon ovat tuomassa palvelun saataville tämän vuoden aikana. Luonnollisesti myös laitteen on tuettava VoLTE-tekniikkaa sen hyödyntämiseksi.

SmartLock

Laitteen lukituksen avaamista helpottava Smart Lock -ominaisuus saa Android 5.1:n myötä uuden ”Havaitsee kantamisen” -laajennuksen. Ominaisuus pitää lukituksen pois päältä silloin, kun laitetta kannetaan mukana tai pidetään kädessä. Kun laite lasketaan pöydälle tai muulle tasolle, lukitus menee automaattisesti päälle. Toteutuksessa hyödynnetään puhelimen kiihtyvyysantureita.

Kommentti: Kantamisen havaitseminen on fiksun tuntuinen idea, mutta sitä käyttäessä kannattaa huomioida tietoturvariskin pienoinen kasvaminen. Esimerkiksi jos puhelin ojennetaan suoraan toiselle henkilölle tai joku nappaa puhelimen laukusta tai taskusta, ei lukitus ymmärrä mennä itsekseen päälle. Lisäksi testiemme mukaan puhelin tarvitsee vähintään muutamien sekuntien jakson pöydällä, ennen kuin lukitus kytkeytyy päälle. Lukitus ei aina ollut vielä päällä, kun nostimme pöydälle 5-10 sekuntia sitten lasketun laitteen käteen.

Lollipop 5.1

Tällä hetkellä Lollipop 5.1 -päivitys on saatavilla lähinnä Googlen omille Nexus-laitteille (sekä ulkomailla joillekin Android One -puhelinmalleille), joista osa odottaa edelleen OTA-päivitystä portautetusta jakelusta johtuen. Halutessaan useimpien Nexus-laitteiden omistajat voivat kuitenkin ladata päivitystiedoston Googlen kehittäjäsivuilta ja asentaa sen manuaalisesti laitteeseensa. Manuaaliasennus vaatii kuitenkin ADB-työkalun käyttämistä sekä ymmärtämystä komentokehotteen käytöstä, joten sitä ei voi suositella peruskäyttäjille.

Google Developers, Factory Images for Nexus Devices

 

Sisältö

  1. Android 5.0 & 5.1 Lollipopin uudistukset
  2. Uudistukset pinnan alla, Material Design
  3. Käyttöliittymän uudet ominaisuudet
  4. Muut uudet ominaisuudet ja toiminnot, Android 5.1 -päivityksen sisältö
  5. Yhteenveto