UUSIMMAT

Android-puhelimet keräävät ja jakavat edelleen dataasi – vaikka sen estäisi

17.10.2021 11:15 | Muropaketin toimitus

Trinity Collegen tieteilijät Dublinissa, Irlannissa tutkivat Android-puhelinten tietoturvaa. Heidän mukaansa käyttäjistä kerätään tietoja, vaikka kaikesta seurannasta kieltäytyisi.

Sekä Android-käyttöjärjestelmästä että Android-sovelluksista löytyy asetuksia, joilla voi estää käyttäjän seuraamisen. Trinity Collegen mukaan niiden avulla ei kuitenkaan pääse tarkkailusta eroon.

Tutkijoiden mukaan ongelma kumpuaa esiasennetuista sovelluksista, joita ei voi poistaa. Osa näistä sovelluksista lähettää jatkuvasti informaatiota käyttäjän toimista niin puhelimen valmistajalle kuin myös sovellusten kehittäjille. Kyseessä voi olla niinkin yksinkertainen sovellus kuin laskin.

Tutkijat huomasivat, että esimerkiksi tekstiviestien lähettämiseen tarkoitettu sovellus lähetti valmistajalle aikaleimoja viestien lähetysajasta ja siitä, kuinka paljon viestejä lähettää. Siitä ei ollut todisteita, että viestejä luettaisiin.

Tutkijat nostivat esille erityisen innokkaina tietojen kerääjinä eteläkorealaisen Samsungin ja kiinalaiset Xiaomin, Huawein ja Realmen. Android-puhelimet lähettävät esiasennettujen sovellusten kautta dataa myös muun muassa Facebookille, Microsoftille, Linkedinille, Heytapille ja Googlelle.