Uusimmat

HTC Desire -esittely

31.08.2010 21:20 Sampsa Kurri

HTC Desiren testikappaleen suurikokoisessa pakkauksessa toimitetaan käyttöohjeet ruotsiksi ja englanniksi, yhteystiedot, takuuohjeet, tietoa oheistarvikkeista, kahdet kuulokkeet, joista toisissa on mukana handsfree-ominaisuus, USB-liitännällä varustettu verkkosovitin ja micro-USB-USB-liitäntäkaapeli.

HTC Desire on saatavilla Suomesta Saunalahden kytkyliittymällä alkaen 19,66 euroa/kuukaudessa tai kertamaksulla alkaen 456 euroa. Desiren kysyntä on ylittänyt tarjonnan koko Euroopassa eikä HTC ole kyennyt toimittamaan laitteita markkinoille tarpeeksi. Suurin syy saatavuusongelmiin on Samsungin valmistamien AMOLED-näyttöjen toimitusvaikeudet. HTC ilmoittikin heinäkuussa vaihtavansa muun muassa Desiren näytön Sonyn valmistamaan Super LCD -näyttöön, jonka saatavuus on Samsungin AMOLED-näyttöjä parempi. Saunalahti ilmoittaa tällä hetkellä Desiren toimitusajaksi 4-8 viikkoa.

Desire on 60 millimetriä leveä, 119 mm korkea ja 11,9 mm paksu. Laite painaa akun kanssa 135 grammaa. Ulkokuoret on valmistettu näyttöä kiertävää alumiinikehystä lukuun ottamatta muovista, mutta laite on rakenteeltaan tukevan tuntuinen eikä taivu tai nitis
e. HTC Desire tukee 3G-yhteyksistä WCDMA- ja HSPA-tekniikoita (900 & 2100 MHz) sekä 2G GSM -tekniikka (850, 900, 1800, 1900 MHz) GPRS- ja EDGE-tiedonsiirroilla. Wi-Fi-standardeista tuettuna ovat 802.11b- ja g-tekniikat. Bluetooth tukee 2.1-standardia ja EDR-tekniikkaa. Laitteeseen on integroitu GPS-antenni, kiihtyvyysanturi, digitaalinen kompassi, läheisyysanturi ja ympäristön valaistuksen tunnistava anturi.

Sisuksissa on Qualcommin Snapdragon-alusta eli QSD 8250 SoC -piiri, johon on integroitu muun muassa gigahertsin kellotaajuudella toimiva ARM-pohjainen Cortex-A8-prosessori, AMD:n Z430-grafiikkapiiri ja tuettuna on HD-tasoisen (720p) videon rautapohjainen purku. Keskusmuistia on 576 (RAM) ja sisäistä ROM-muistia löytyy 512 megatavua. MicroSD-korttipaikan avulla puhelimen tallennuskapasiteetti voidaan laajentaa 32 gigatavuun asti.

iPhone 3GS, iPhone 4 ja HTC Desire rinnakkain

Muropaketin testissä oli HTC Desiresta 3,7-tuumaisella AMOLED-kosketusnäytöllä varustettu versio, joka tukee 800×480-resoluutiota. Näyttö kykenee toistamaan arviolta 252 pikseliä tuumaa kohti. iPhone 4:n näyttöön verrattuna Desiren näyttö esittää valkoisen hieman sinertävänä, joka korostuu varsinkin kun katselukulma on sivusta. Samsung Galaxy S:n käyttämän Super AMOLED -näytön kerrotaan markkinapuheiden mukaan tarjoavan 20 % kirkkaamman, 80 % vähemmän heijastavan ja 25 % vähävirtaisemman lopputuloksen ensimmäisen sukupolven AMOLEDiin verrattuna. Käytännössä HTC Desiren näyttö oli kuitenkin kirkkaampi ja valkoinen valkoisempaa kuin Galaxy S:n näytöllä, kun laitteet asetettiin rinnakkain ja molemmista näytöistä kirkkaus maksimiin.

Desiren ylälaidassa on iPhonen tavoin virta- ja nuku/herää-kytkin sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja laitteen vasemmassa laidassa äänenvoimakkuuden säätönapit. Desire tukee AAC-, AMR-, OGG-, M4A-, MID-, MP3-, WAV- ja WMA-ääniformaatteja sekä 3GP-, 3G2-, MP4- ja WMV-videoformaatteja.

Laitteen etupuolella näytön alapuolella on koti- ja menu-näppäimet vasemmalla. Keskellä on optinen ”trackball”, jonka avulla voidaan vierittää valikoita ja sivuja. Oikealla on takaisin- ja hakunapit. Alalaidassa on mikrofoni ja micro-USB-liitin latausta ja tietokoneyhteyttä varten. Toisin kuin Googlen Nexus Onessa, Desiressä ei ole kahta mikrofonia, joten se ei tue taustamelun vaimennusta. HTC on ilmoittanut jättäneensä toisen mikrofonin pois kustannussyistä tehdäkseen Desiresta kuluttajalle edullisemman.

Musta takakuori on mattapintaista muovia. Yläosassa näkyy pinnasta ulkoneva viiden megapikselin kamera (2592×1936) ja vieressä sijaitsevat LED-salama ja kaiutin. Android 2.2 -alustan myötä kameralla voidaan tallentaa 720p-laatuista HD-videota.

Vaikka Desiren rakenne on jämäkkä, takakuori lähtee yllättävän helposti irti oikeasta ylänurkasta vetämällä. Kuoren alta paljastuu 1400 mAh (3,7 VDC, 5,18 Whr) litium-ioniakku sekä microSD- ja SIM-korttipaikat. Muropaketin käyttötesteissä Desiren akkukesto osoittautui pettymykseksi. Vaikka kaikkien älypuhelimien akkukesto on yleisesti melko lyhyt, oli Desiren useammalla testikerralla alle 24 tuntiin vähäiselläkin käytöllä jäänyt akkukesto heikoin saavutus toistaiseksi Muropaketissa testatuista kapuloista.

HTC Desiren omistajille on netissä tarjolla runsaasti vinkkejä, joilla akkukestoa voidaan parantaa käyttöjärjestelmän asetuksia optimoimalla ja lisäksi pitkäaikaisempien käyttäjien mukaan akkukesto saattaa parantua jonkin verran, kun akulle kertyy enemmän latauskertoja.

Testissä ollut HTC Desire oli päivitetty ”Froyo”-koodinimelliseen Android 2.2 -alustaan. Päivitys tuo tavallisten Android 2.2 -uudistusten lisäksi mukanaan muun muassa edellä mainitun 720p-videotallennuksen, iTunes-synkronoinnin musiikille, App Share -widgetin, Caller ID -toiminnon ja parannetun monikielisen näppäimistön. HTC käyttää Android 2.2:n päällä kehittämäänsä Sense-käyttöliittymää, joka on jatkokehitetty vuonna 2008 lanseeratusta TouchFLO 3D -käyttöliittymästä.

Päänäkymä on jaettu kolmeen osaan, josta ylimmässä on työpöydästä riippumatta vasemmalla ilmoitukset datayhteydestä, kentän voimakkuudesta, akun varaustilasta sekä kellonaika. Ilmoitukset saa näkyviin, kun vetää sormella ylälaitaa kohti näytön alareunaa. Yläosan tavoin myös alaosa on sama työpöydästä riippumatta ja nuolesta ilmestyy sovellusvalikko, Phone-ikonista pääsee puhelintilaan ja +-symbolista voi ruudulle lisätä widgettejä, ohjelmia, pikakuvakkeita: ja kansioita.

Vakioetusivulla esillä on kellonaika ja säätiedot sekä tekstiviesti-, sähköposti-, internet- ja kameraikonit. Fyysistä kotinäppäintä painamalla ruudulle ilmestyy kaikkien seitsemän työpöydän näkymä pienoiskoossa.

Kun sormea vedetään ruudulla päänäkymässä oikealle tai vasemmalle, päästään käsiksi muihin työpöytiin, joihin voidaan asettaa esille esimerkiksi kalenteri tai RSS-syötteitä.

Päävalikon nuolinäppäimestä päästään käsiksi Androidin ja HTC:n vakiona tarjoamiin sovelluksiin, joita ovat muun muassa laskin, kalenteri, kamera, kello, Facebook, taskulamppu, FM Radio, kuvagalleria, Google Mail, Google Search, internetselain, PDF-lukija, Twitter, kontaktiluettelo, Quickoffice, Google Talk, videotoistin, nauhoitin, YouTube ja Wi-Fi Hotspot.

Settings-kuvakkeen alta avautuu asetusvalikko, josta voi muun muassa personalisoida päävalikon taustakuvan sekä valita valmiita Scenejä, joissa työpöydille on valmiiksi asetettu sovelluskuvakkeita teeman mukaan. Lisäksi asetuksista voidaan säätää langattomien verkkojen, puhelimen, äänen, näytön, tunnuksien ja synkronoinnin, sijainnin, haun, PC-yhteyden, turvallisuuden, sovelluksien, SD-muistikortin, haun, näppäimistön, kielen sekä kellonajan asetukset.

About phone -valikon Software Information kertoo muun muassa puhelimessa käytössä olevan Android-, kantataajuuskaista-, kernel-, ohjelmisto- ja selainversion. Battery Information listaa, mitkä sovellukset ovat syöneet akkua ja kuinka monta prosenttia.

Kontaktilistassa näkyy henkilön nimi ja puhelinnumero. Alalaidasta saa näkyviin ja piiloon numeronäppäimet. Nimeä painamalla avautuvat henkilön yhteystiedot.

Desiren virtuaalinäppäimistön perusnäkymässä ei ole vakiona ääkkösiä, mutta ne saadaan kirjoitettua painamalla A- ja O-kirjaimia pohjassa ja valitsemalla ne avautuvasta listasta. Kätevämpi vaihtoehto on ladata Android Marketista ilmaiset Scandinavian keyboard- ja Finnish Dictionary-sovellukset. Tekstiviestikeskustelussa viestit näkyvät lähetys- ja saapumisjärjestyksessä päällekkäin.

Sähköpostiohjelman alalaidasta löytyy saapuneiden viestin Inbox, Conver
sations eli tietyn henkilön kanssa käydyt sähköpostin vaihdot, suosikit, lukemattomat sähköpostit ja liitteelliset sähköpostit. Uuden viestin lähettäminen, viestien poistaminen, asetukset, postien tarkistus ja lajittelu onnistuu fyysisen menu-näppäimen takaa.

Desiren kamerasovellus tarjoaa huomattavasti enemmän säätömahdollisuuksia kuin esimerkiksi iPhone 4:n kamera. Käyttäjä voi säätää valikosta kirkkautta, kontrastia, saturaatiota, terävyyttä, valkotasapainoa, ISO-asetusta, resoluutiota, laatua sekä käyttää eri efektejä ja asettaa laukaisun ajastimella. Tarkentaminen tapahtuu näpäyttämällä näyttöä halutusta kohdasta ja varsinaisen kuvan saa otettu optista trackball-nappia painamalla. Videokuvaustilaan päästään valikon kautta.

Internet-selaimessa toimii zoomaus iPhonen tavoin kahta sormea pois päin toisistaan näytöllä loitontamalla tai lähentämällä. Vähänkin raskaampien sivujen selaaminen ja zoomaaminen oli kuitenkin hämmästyttävän tahmeaa, vaikka Flash oli kytketty on-demand-tilaan. Android 2.2 -päivitys lisää Desireen Adobe Flash 10.1 -tuen.

Sisältö

  1. Apple iPhone 4 & HTC Desire
  2. Apple iPhone 4 -esittely
  3. HTC Desire -esittely
  4. Käyttöliittymävideo, kameroiden kuvanlaatuvertailu & loppuyhteenveto