UUSIMMAT

Apple iPhone 8GB

13.11.2007 12:31 | Sampsa Kurri

Kun ensimmäinen ilmainen SIM-lukituksen purkuohjelma julkaistiin 1.0.2-version firmwarelle iPhone Dev Teamin toimesta, Muropaketin Yhdysvaltojen kontakti osti ja lähetti 399 dollarin hintaisen kahdeksan gigatavun muistilla varustetun iPhonen Suomeen. Puhelimen saa lunastettua Yhdysvalloissa Applen kaupoista ilman AT&T:n liittymäsopimusta, mutta ilman liittymän aktivointia puhelimella ei pysty soittamaan kuin hätäpuheluita.

Apple julkaisi samoihin aikoinen iPhonen firmwarelle 1.1.1-päivityksen, joka esti hetkellisesti kolmansien osapuolien ohjelmien suorittamisen sekä SIM-lukituksen purkuohjelmien käyttämisen. 1.1.1-päivitys murrettiin toimimaan Safari-selaimesta löytyneen TIFF-kuvatiedostoon liittyvän haavoittuvuuden avulla ja Apple onkin hiljattain julkaissut uuden 1.1.2-päivityksen, joka löytyy vakiona Euroopassa myyntiin tulleista puhelimista. Myös 1.1.2-päivitys on jo ehditty murtamaan, uutisoi Engadget.

Tässä artikkelissa tutustumme Apple iPhoneen ja sen ominaisuuksiin sekä käymme pikaisesti läpi 1.0.2-firmwaren SIM-lukituksen purkuprosessin. Lisäksi mukana on kuukauden käyttökokemukset puhelimella, joka on herättänyt paljon keskustelua ja kiinnostusta Muropaketin lukijoiden keskuudessa.

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs esitteli iPhonen 9. tammikuuta San Franciscossa järjestetyssä Macworld 2007 -tapahtumassa ja julisti sen olevan kolmen laitteen yhdistelmä. Jobsin kuvauksen mukaan iPhonessa yhdistyvät vallankumouksellinen matkapuhelin, laajakuvanäytöllinen iPod ja internetominaisuudet yhteen pieneen laitteeseen. Lisäksi Jobs kertoi, että iPhonessa pyörii OS X -käyttöjärjestelmä, joka on viisi vuotta kilpailijoitaan edellä. iPhonen ominaisuudet olivat jo tässä vaiheessa hyvin tiedossa ja ne kerrottiin lehdistötiedotteessa selvästi: visuaaliset puheviestit, ohjelmistopohjainen QWERTY-näppäimistö, kahden megapikselin kamera, nelitaajuus-GSM-puhelin sekä EDGE-, Wi-Fi- (802.11b/g) ja Bluetooth-ominaisuudet (2.0 EDR) tiedonsiirtoon, 3,5-tuuman kosketusnäyttö, HTML-pohjainen sähköpostiohjelma, Safari-selain, Google Maps sekä sisäänrakennetut kiihtyvyys-, etäisyys- ja valovoimakkuusanturit. Puhelimen ilmoitettiin tulevan markkinoille Yhdysvalloissa kesäkuussa neljän ($499) ja kahdeksan gigatavun malleina ($599). Samalla Apple ilmoitti, että Cingular (nykyään AT&T) tulee yksinoikeudella myymään puhelimia SIM-lukittuna kahden vuoden liittymäsopimuksella.

iPhone saapui myyntiin Yhdysvalloissa 29. kesäkuuta ja asiakkaat saivat ostaa maksimissaan kaksi puhelinta kerrallaan. 10. syyskuuta Apple ilmoitti myyneensä miljoonannen iPhonen 74 päivässä. Toimitusjohtaja Steve Jobs hehkutti, että iPodilla kesti kaksi vuotta saman myyntimäärän saavuttamiseen. Syyskuun lopulla Apple aloitti Euroopan valloituksen ja ilmoitti iPhonen saapuvan myyntiin 9. marraskuuta Iso-Britanniassa yksinoikeudella O2:n ja Saksassa T-Mobilen kanssa. 29. marraskuuta puhelin saapuu myyntiin Ranskassa yksinoikeudella Orangen kanssa. Iso-Britanniassa puhelimen myyntihinta on 269 puntaa ja Saksassa sekä Ranskassa 399 euroa. Ranskan lait rajoittavat kytkykauppaa, joten iPhone saapuu myyntiin myös ilman SIM-lukitusta, mutta myyntihinnasta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Villeimpien huhujen mukaan erikseen myytävän ja lukitsemattoman iPhonen hinnaksi tulisi jopa 999 euroa. Suomessa iPhonen myyminen Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Saksan ja Ranskan tavoin on mahdottomuus, sillä lain mukaan ainoastaan 3G-matkapuhelimia saa myydä kytkykaupalla.

Sisältö

  1. Apple iPhone 8GB
  2. Puhelimen esittely
  3. SIM-lukituksen purkaminen
  4. iPhonen käyttökokemukset