Uusimmat

iPhonen käyttökokemukset

13.11.2007 12:31 Sampsa Kurri

 

Puhelin fyysisesti

Ulkoisesti iPhone on yllättävän leveä, tyylikäs, laadukkaan tuntuinen, rakenteeltaan erittäin jämäkkä ja sen reunoille integroidut näppäimet mukailevat rungon linjoja. Äänettömyysnäppäimeen voi kuitenkin joskus osua vahingossa ja puhelin menee haluamatta äänettömään tilaan. Muovisesta natinasta ei ole tietoakaan. Näyttö on kirkas ja hyvän kokoinen, mutta siihen jää luonnollisesti käytössä helposti tahroja. Kuukauden kestäneessä käyttötestissä kuoret tai näyttö eivät naarmuuntuneet, kun puhelinta kuljetettiin housujen taskussa.

 

Soittaminen ja vastaaminen

Vaikka kännykän tärkein ominaisuus on puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen, niiden toteuttaminen ei vaadi valmistajilta hirveitä ponnisteluita. Kuluttajille tärkeämpiä ominaisuuksia ovat hinta, muotoilu ja lisäominaisuudet. Kamera löytyy nykyään jo lähes jokaisesta puhelinmallista ja viimeaikoina musiikki- ja video-ominaisuudet ovat viitoittaneet kännyköiden suunnittelua. Siirtyminen 3G-sukupolveen on parhaillaan käynnissä ja todennäköisesti tulemme lähitulevaisuudessa näkemään markkinoilla entistä enemmän GPS-ominaisuuksilla varustettuja malleja.

Näppäinlukon ollessa päällä, iPhonella saapuviin puheluihin vastataan liu’uttamalla ruudulla näkyvä palkki vaakatasossa näytön poikki. Kun puhelin viedään korvalle, havaitsee näytön yläpuolelle sijoitettu läheisyysanturi tilanteen ja sammuttaa näytön. Näin vältytään korvan aiheuttamilta virhepainalluksilta puhelun aikana. Kun puhelin lasketaan korvalta, aktivoituu näyttö toimintakuntoon välittömästi. Puhelun saa siirrettyä ulkoiseen kaiuttimeen ja lisäksi kaksi henkilöä voidaan yhdistää konferenssipuheluun.

 

Käyttöliittymä

Vakiona iPhonen näytöllä näkyy menu-valikossa 12 ikonia (firmware 1.1.1 tuo mukanaan iTunes-ikonin). Ikonit ovat selkeitä ja sopivan kokoisia. Virhepainalluksia sattuu lähinnä humalassa tai autolla ajaessa (testattu suljetulla radalla). Ylhäällä näkyy kuuluvuuspalkit, käytössä oleva operaattori, käytössä oleva verkkoyhteys (Wi-Fi tai EDGE), kello, Bluetooth-ikoni sekä akun tila. Customize-ohjelman avulla turhat ikonit saa tarvittaessa piilotettua.

Tekstiviestikeskustelut näkyvät OS X:n iChatista tuttujen puhekuplien muodossa. Kalenterin ikoni näyttää päävalikossa, mikä viikonpäivä on kyseessä. Kalenterinäkymän saa esitettyä tyhjänä listana, päivänä sekä kuukausikalenterina. Kalenterissa viikko alkaa sunnuntaista, mutta viikon numeroa ei valitettavasti näe mistään. Päiville lisättäviin tapahtumiin saa asetettua hälytyksen. Kuva-albumiin tallennetut kuvat voi lähettää eteenpäin sähköpostilla ja niitä voi katsella diaesityksenä puhelimesta. Kuvien laatu on normaalien kamerakännyköiden tasoa, kirkkaassa päivänvalossa kuvat ovat ihan kelvollisia, mutta hämärässä melko huonoja. Maps on käytännössä Google Maps, Weather hakee säätiedot Yahoon sääpalvelusta ja Stocks osakekurssit Yahoon kurssiseurannasta. YouTube-ikonin takaa löytyy iPhonelle optimoitu versio sivustosta. Kello sisältää mahdollisuuden lisätä eri kaupunkien aikoja näkyviin, herätyksen, ajastimen ja sekuntikellon. Laskin on hyvin yksinkertainen ja sisältää vain perusominaisuudet. Notesiin voi tehdä päivittäisiä muistiinpanoja. Jos iPhone ei ole kytkeytyneenä langattomaan verkkoon, aloittaa se välittömästi EDGE-tiedonsiirron, kun erehtyy painamaan jotain verkkoyhteyttä vaativista sovelluksista.

Settings-valikosta löytyy puhelimen asetukset. Valittavissa on muun muassa Airplane Mode lentokonetta varten, joka kytkee puhelintoiminnot pois päältä. Kaikkien toimintojen ominaisuuksille löytyy omat asetussivut, mutta säätövaraa on hyvin rajoitetusti.

Menun alapuolella on neljän ikonin dock-valikko, josta löytyy vakiona pikanäppäimet puhelimen, sähköpostin, Safarin ja iPodin toimintoihin.

iPhonen paras ominaisuus on sen kosketuskäyttöliittymä. OS X:ään perustuva käyttöjärjestelmä näyttää hyvältä ja toimii sulavasti. Valikoissa liikkuminen sujuu luontevasti ja kotinäppäimellä pääsee jokaisesta tilanteesta suoraan takaisin päävalikkoon. Kirjoittaminen virtuaalisella kosketusnäytöllä vaatii hieman totuttelua, mutta sen hyvänä puolena on mahdollisuus mukautua käyttötarpeen ja ohjelman mukaan. Painettava kirjain näkyy sormen yläpuolella suurennettuna ja lopulta valituksi tulee se kirjain, jonka kohdalta sormi irrotetaan näytöltä. Kun sormi viedään jo kirjoitetun tekstin päälle, ilmestyy näytölle suurennuslasi ja kursori voidaan siirtää sormella haluttuun kohtaan. Vakionäppäimistön lapsus on se, että piste sijaitsee epäkäytännöllisesti alasivulla numeroiden, välimerkkien ja muiden merkkien joukossa.

Nokian puhelimien käyttö ja 0-9-näppäimistö on juurtunut ainakin allekirjoittaneen selkärankaan lähes pysyvästi ja ennakoivaa T9-tekstinsyöttöä tuli ensimetreillä todella ikävä. iPhonen ominaisuuksiin kuuluu automaattinen tekstinkorjaus, mutta siitä ei ole hyötyä suomea kirjoittaessa. Kuukauden käytön jälkeen tekstiviestin kirjoittaminen sujuu jo melko luontevasti ja huomattavasti nopeammin. Pidempien sähköpostien kirjoittaminen tai pitkät IRC-keskustelut eivät kuitenkaan edelleenkään houkuttele.

Listojen, kuvien, CD-levyjen ja nettisivujen selaus onnistuu vetämällä sormea näytöllä haluttuun suuntaan, jolloin sisältö liukuu sormen liikenopeutta mukaillen. Zoomaus onnistuu kahdella sormella vetämällä niitä näytöllä pois päin toisistaan.

Puhelin on varustettu sisäänrakennetulla kiihtyvyysanturilla, joka havaitsee, kun laitetta käännetään. Näytön sisältö kääntyy laitteen mukana automaattisesti. iPhonen sisäänrakennettuja antureita on käytetty erilaisiin käyttötarkoituksiin myös kolmansien osapuolien sovelluksissa.

 

Ominaisuudet

Yksi iPhonen heikkouksista on muutamien, nykypäivän puhelimissa lähes itsestään selvien, ominaisuuksien puuttuminen. Niistä suurin on tiedonsiirtonopeutta rajoittavien 3G-standardien uupuminen (UMTS ja HSDPA), jota Apple perustelee nykyisten 3G-piirien liiallisella virrankulutuksella. iPhonella pääsee internetiin Wi-Fi- (802.11g) ja EDGE-yhteyksillä, joista jälkimmäisen tiedonsiirtonopeus rajoittuu maksimissaan 384 kilobittiin sekunnissa. Mukana on myös Bluetooth-tuki (2.0 EDR), jonka toiminnallisuus rajoittuu kuitenkin lähinnä kuulokemikrofonien käyttöön.

3G-ominaisuuksien puuttumisen lisäksi uupuvien ominaisuuksien listaan voidaan lisätä esimerkiksi MMS-viestit, videokamera, radio ja GPS. Käyttöliittymässä muutamia epäkohtia ovat muun muassa tekstiviesteissä useammalle vastaanottajalle lähettämisen puute. Lisäksi yksittäisiä tekstiviestejä saa poistettua vain kolmannen osapuolen erillisellä ohjelmalla. Akku on integroitu puhelimeen kiinteästi eikä sen irrottaminen onnistu normaalein kotikonstein iPhonea vahingoittamatta. SIM-kortin vaihtamiseen tarvitaan jokin ohut kärki, kuten paperiklemmari. Ulkoista muistikortin lukijaa puhelimesta ei löydy eikä kontaktitietoja saa siirrettyä SIM-kortin mukana.

Vaikka iPhonen ominaisuuksia voidaan pitää joiltain osin puutteellisina, on musiikin ja videon toisto vähintäänkin kunnossa. iPhoneen integroidun iPodin (Touch 8GB) ansiosta puhelinta ja MP3-soitinta ei varmasti tarvitse enää erikseen kuljettaa taskussa. Sisältö synkronoidaan iPodien tavoin iTunes-ohjelman avulla.

iPhone on mukava lelu, jonka alkuinnostus säilyy yllättävän pitkään. Kyseessä on Applen ensimmäinen matkapuhelin, joten siinä mielessä julkaisua voidaan pitää onnistuneena. Käyttöliittymä on erinomainen ja vaikka Apple onkin hakenut iPhoneen liittyen yli 200 patenttia, tullaan kilpailevilta valmistajilta näkemään vastaavia ratkaisuja markkinoilla hyvin nopealla aikataululla. iPhonen seuraavaan versioon ollaan varmasti korjattu ensimmäisen sukupolven puutteet ja kehitelty tukku uusia innovatiivisa ominaisuuksia. Nykyisellään puhelinta ei kuitenkaan voi suositella tehokäyttäjille. Hinnoitteluun on turha ottaa sen enempää kantaa, sillä puhelinta ei toistaiseksi ole saatavilla Suomesta. Yhdysvalloista ostettuna pelkän iPhonen 399 dollarin hinta on joka tapauksessa edullinen (noin 270 euroa).

 

Hyvää

  • Kosketusnäyttö
  • Hyvännäköinen ja nopea käyttöliittymä
  • Musiikki- ja video-ominaisuudet (iPod Touch)
  • Muotoilu ja rakenne
  • Wi-Fi

 

Huonoa

  • SIM-lukitus
  • Akkua ei ole mahdollista vaihtaa itse
  • 3G-ominaisuuksien puute
  • Pienet lapsukset käyttöliittymässä

 

Sisältö

  1. Apple iPhone 8GB
  2. Puhelimen esittely
  3. SIM-lukituksen purkaminen
  4. iPhonen käyttökokemukset