Apple julkaisi sekä iPadOS 14- että watchOS 7 -käyttöjärjestelmät – tarjolla liuta uusia ominaisuuksia

17.09.2020 15:51 | markkuleppilampi

Apple on julkaissut uudet käyttöjärjestelmäversiot tabletteihin ja kelloihin. Sekä iPadOS että watchOS saivat uudet versionumerot.

IPad Air 2, iPad mini 4 ja viidennen sukupolven iPad ja niitä uudemmilla laitteilla toimiva iPadOS 14 -käyttöjärjestelmä tuo käyttäjille uusia widget-pienoisohjelmia, jotka ovat olleet jo saatavilla iOS 14-käyttöjärjestelmässä. Tarjolla on lisäksi uudenlaisia sivupalkkitoteutuksia useissa eri sovelluksissa, kompakti soittokäyttöliittymä ja uudelleen suunniteltu Siri-avustaja.

Lisäksi Safari, Maps ja Messages saivat parannuksia, joista voisi mainita Messages-sovelluksen kiinnitettävät keskustelut, maininnat, vastaukset ja ryhmäkuvat. Uutena sovelluksena esiteltiin beta-versio Translate-käännösohjelmasta.

Apple Pencilin iso uusi parannus on nimeltään Scribble. Sen avulla käsin kirjoitetun tekstin voi muuntaa automaattisesti tavalliseksi tekstiksi missä tahansa tekstikentässä. Lisäksi Scribble mahdollistaa kirjoitetun tekstin poistamisen raaputtamalla ja tekstin maalaamisen ympäröimällä. Tekstin voi valita kaksoisnapautuksella ja kopioida helposti Notes-sovelluksesta muihin sovelluksiin.

Apple Pencil tunnistaa myös muotoja, kuten vaikkapa neliön ja antaa sille virheettömän muodon automaattisesti. Samalla iPad OS 14 -päivityksen myötä käsinkirjoitetut päivämäärät, osoitteet, puhelinnumerot ja muut vastaavat ovat käyttöjärjestelmän tunnistettavissa.

Apple julkaisi niin ikään WatchOS 7 -päivityksen, joka on yhteensopiva Series 3- ja sitä uudempien mallien kanssa. Ensimmäisen sukupolven Series 1- tai 2 -malleihin sitä ei voi asentaa. Päivitys toi käyttäjille lukuisia uusia terveys-, kunto- ja tyyliominaisuuksia, joista alla on mainittu vain osa.

Face Sharing mahdollistaa kellotaulujen jakamisen sekä muiden ihmisten jakamien kellotaulujen asentamisen. Edelleenkään ei voi luoda omia kellotauluja, mutta Apple julkaisi päivityksen yhteydessä uusia kellotauluja käyttäjien iloksi. Esimerkkinä voisi mainita GMT-kellotaulun, joka näyttää useiden eri aikavyöhykkeiden ajan. Kellotauluja voi myös mukauttaa entistä paremmin.

Sleep-sovelluksen avulla voi puolestaan seurata unenlaatua. Sovellus hyödyntää kiihtyvyysanturia unen aikana, jonka jälkeen se tarjoaa käyttäjälle unianalyysin. Uni on ollut Applella mielessä myös Wind Down -toiminnossa. Se lupaa auttaa käyttäjää kehittämään nukkumaanmenorutiinin sulkemalla ruudun automaattisesti ja asettamalla kellon Älä häiritse -tilaan. Herätyksessä kello soittaa miellyttäviä ääniä tai herättää käyttäjän haptisesti. Päivän kello aloittaa näyttämällä käyttäjälle säätilan ja akun varauksen.

Perhejaon kautta käyttäjä voi hallita iPhonella lastensa tai iäkkäämpien perheenjäsenten Watch-kelloja. Käyttäjä voi esimerkiksi valvoa kontakteja tai ladattuja sovelluksia. Lisäksi kellon voi asettaa Schooltime-tilaan opiskelun ajaksi, jolloin kellossa on käytössä vain rajoitetut ominaisuudet.

Kellon sijaintia voi niin ikään seurata iPhonen kautta. Kelloista voi myös soittaa ja tekstata vanhemmilleen sekä keskustella Sirin kanssa, ja Apple Payn kautta vanhemmat voivat siirtää lapsilleen rahaa. Perhejaon avulla voi seurata lasten liikkumisen aktiivisuutta Move-liikkumisminuuttien kautta.

Päivitetty Activity-sovellus on saanut nimekseen Fitness. Se on yhteensopiva myöhemmin tänä vuonna julkaistavan Fitness Plus -palvelun kanssa. Sen avulla Watch-omistajat voivat tehdä ohjattuja liikuntaharjoituksia Apple TV:n, iPhonen ja iPadin avustuksella. Fitness niin ikään sallii käyttäjille aktiviteettitavoitteiden luomisen, kuten seisontatunnit ja liikuntaminuutit.

Health-sovelluksen kautta Watch osaa seurata hapenottokykyä, portaiden nousu- ja laskunopeutta sekä ennustaa kuudessa minuutissa kävellyn matkan. Kello osaa niin ikään mitata veren happitason. Kellon terveysominaisuuksiin voisi laskea myös automaattisesti laskevan äänenvoimakkuuden kuulokkeita käytettäessä, jos toistossa ilmenee kovia ääniä.

Koronapandemiaa ei ole unohdettu, sillä Watch osaa päivityksen myötä avittaa käsien pesua. Kello tunnistaa hanan äänen, jolloin se aloittaa 20 sekuntia kestävän aikalaskurin.