UUSIMMAT

Applen närää herättäneet suunnitelmat lasten suojelemiseksi vaikuttavat kariutuneen – sivusto katosi

19.12.2021 17:45 | Muropaketin toimitus

Applen aikeet lasten suojelemiseksi saivat aikaan kovasti vastustusta, sillä yrityksen keinoja pidettiin kyseenalaisina. Nyt tietotekniikkajätti vaikuttaa vetäytyneen ideansa kanssa.

Applen kiistanalainen CSAM (child sexual abuse material) -skannaus vaikuttaa olevan hylätty tai ainakin se on laitettu hyllylle odottamaan suotuisampia aikoja. Yritys on poistanut lasten turvallisuuteen liittyvät tukisivut sekä maininnat nyt ilmeisesti perutusta iOS-ominaisuudesta.

Apple ilmoitti elokuun alussa skannauksesta, jolla pyritään etsimään käyttäjien puhelimista lapsia hyväksikäyttävää materiaalia. Applen aikeet herättivät välittömästi kritiikkiä tietosuojan puolustajilta.

Applen suunnitelmissa oli etsiä algoritmien avulla asiakkaidensa laitteista kuvia, jotka sisältävät lasten hyväksikäyttöä. Jos algoritmit olisivat löytäneet jotain epäilyttävää, kuvat olisi otettu ihmisten tarkastettavaksi ja ilmoitettu mahdollisesti viranomaisille.

Järjestelmä herätti vastustusta, koska se loukkasi Yhdysvalloissa perustuslain neljättä lisäystä. Lisäksi skannauksen vastustajat olivat huolissaan siitä, että tällainen järjestelmä voisi tuottaa vääriä tuloksia, jolloin viattomien käyttäjien kuvat saattaisivat päätyä turhaan kolmannen osapuolen tarkasteltavaksi. Sekin herätti huolta, että sortohallitukset voisivat käyttää teknologiaa toisinajattelijoiden vainoamiseen.

Muropaketin uusimmat