Uusimmat

Asus Eee Pad Transformer TF101

30.08.2011 17:19 Sampsa Kurri

Asus julkisti neljä Eee-mallista taulutietokonetta tammikuussa Las Vegasissa järjestetyn CES 2011 -tapahtuman yhteydessä, jotka olivat Eee Pad Transformer, Eee Pad Slider, Eee Pad MeMo ja Eee Slate EP121. Ehdottomasti suosituimmaksi laitteeksi on noussut Honeycomb-koodinimelliseen Android 3.2 -käyttöjärjestelmään pohjautuva Eee Pad Transformer, jota toimitettiin kesäkuussa 300 000 ja heinäkuussa 400 000 kappaletta. Vertailun vuoksi Apple myi huhti-kesäkuussa 9,25 miljoonaa iPadia.

Saimme Asukselta TaskuMuron kokeiltavaksi näppäimistötelakalla varustetun Eee Pad Transformer TF101:n. Laite on saatavilla Suomessa 16 gigatavun versiona näppäimistötelakalla 549 euron suositushinnalla ja 32 gigatavun versiona ilman näppäimistötelakkaa 499 eurolla.

TaskuMuron testiin saapuneesta lehdistöllä kiertäneestä myyntipakkauksesta löytyi oheismateriaaleina nippu pika-ohjeita, USB-liittimeen sopiva lataus- ja datakaapeli, muuntaja ja Suomen pistorasioihin sopiva liitinadapteri.

Asus Eee Pad Transformer TF101 on 10,1-tuumaisella LED-taustavalaistulla kosketusnäytöllä varustettu taulutietokone, jonka fyysiset mitat ovat 271 x 171 x 12,98 mm ja paino 680 grammaa. IPS-paneelilla varustettu näyttö tukee 1280×800-resoluutiota, kosketusta 10 sormella ja sen katselukulma on 178 astetta. Näytön päällä on kiiltävä naarmuuntumaton lasi, joka heijastaa varsin voimakkaasti valoa ja on hankala käyttää ulkoilmassa. Näyttöä ympäröi melko paksut mustat kehykset ja etupuolella ei ole lainkaan fyysisiä näppäimiä.

Sisuksissa on NVIDIAn Tegra 2 -järjestelmäpiiri, jonka kaksiytiminen ARM Cortex A9 -prosessori toimii gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikoista vastaa Ultra-low power GeForce -grafiikkaohjain ja erillinen videoprosessori purkaa rautatasolla 1080p-laatuista HD-videota. Keskusmuistia on yksi gigatavu ja laite on varustettu kiihtyvyys- ja valaistusantureilla sekä kyroskoopilla, digitaalisella kompassilla ja GPS:llä. Sisäänrakennettua tallennustilaa flash-muistilla laitteessa on mallista riippuen joko 16 tai 32 gigatavua.

Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 802.11 b/g/n- ja Bluetooth V2.1 + EDR -ominaisuudet. Laitteesta ei löydy SIM-korttipaikkaa 3G-yhteyttä varten, mutta ominaisuus on todennäköisesti mukana seuraavan sukupolven Transformerissa.

Telakkaan yhdistettynä ja suljettuna Eee Pad Transformer TF101 näyttää miniläppäriltä, jossa on suurikokoinen sarana. Näytön pronssin värinen takapinta on kaareva ja pinnoitettu kiinnipitämistä helpottavalla tekstuurilla. Takapuolella keskellä on Asuksen kohologo ja sen yläpuolella viiden megapikselin autotarkenteinen kamera ilman salamaa.

Avattuna Transformerista on entistä vaikeampi uskoa, että sen näyttöosa on irrotettava taulutietokone. Telakan sisuksissa toinen akku, jonka avulla Asus lupaa akkukeston parantuvan 9,5 tunnista 16 tuntiin.

Testiin saapuneen laitteen telakassa oli täysi UK-kielinen QWERTY-näppäimistö, jossa ei ole erillisiä Ä-, Ö- ja Å-näppäimiä, vaan ne saadaan käyttöön painamalla A- ja O-kirjaimia pidempään pohjassa. Huom! Suomessa myytävissä laitteissa näppäimistössä on skandit mukana.

Funktionäppäimet on korvattu pikakuvakkeilla selaimeen, yleisiin ja yhteysasetuksiin, kuvankaappaukseen, takaisin paluuseen ja mukana on myös näytön kirkkauden ja äänenvoimakkuuden säädöt sekä mediasoittimen ohjausnäppäimet. Näppäimistön tuntuma ei ole pidemmän tekstin tuottamiseen kovinkaan hyvä, mutta parempi kuin kosketusnäytön virtuaalinäppäimistö.

Monikosketusta tukeva touchpad on kohtalaisen suurikokoinen ja sen avulla voidaan simuloida näytön sormieleitä. Touchpadin alapuolella on näppäin, joka vastaa näytön painamista sormella.

Telakan USB-liittimiin voi tarvittaessa kytkeä ulkoinen näppäimistö ja hiiri, joilla laitteen käyttömukavuutta saa parannettua huomattavasti.

Taulutietokoneosan oikeasta kyljestä löytyy 3,5 mm kuulokeliitin, mini-HDMI-liitin, microSD-kortinlukija ja kaiutin. Telakkaosassa on monitoiminen MMC/SD/SDHC-kortinlukija ja USB-liitin.

Taulutietokoneosan vasemmassa kyljessä on kaiutin, äänenvoimakkuuden säätönäppäimet ja virta/lukitusnappi. Telakkaosassa on vasemmalla laitteen latauksessa ja tietokoneeseen liittämisessä käytettävä Asuksen yksityisomistuksellinen (Proprietary) liitin ja toinen USB-liitin.

Taulutietokoneosa on kiinni telakassa keskellä sijaitsevan liittimen välityksellä ja kahdella lukitussalvalla. Näyttö lähtee irti työntämällä hopeaa lukituksen avaavaa nappia vasemmalle ja menee telakkaan takaisin paikoilleen painamalla se liittimeen ja lukitussalpoihin.

Paperilla Transformerin idea saattaa kuulostaa hieman kömpelöltä, mutta käytännössä konsepti toimii yllättävän hyvin. Taulutietokoneosan irrottaminen telakasta ja siihen liittäminen on täysin huomaamatonta ilman ylimääräisiä odotteluita ja laite on välittömästä käyttövalmis kummassa tilassa tahansa.

Miniläppäreiden suosio on kokenut taulutietokoneiden yleistyessä inflaation, mutta tekstin kirjoittamiseen taulutietokoneen virtuaalinäppäimistö on monille kynnyskysymys. Sovelluspuolella kuvankäsittely on Android-alustalla melko alkeellisella tasolla, mutta Transformerissa on esiladattu Polaris Office 3.0, jonka avulla onnistuu Microsoft Office -dokumenttien (.doc, .xls ja .ppt) käsittely.

 

Android 3.2 -käyttöjärjestelmä

Eee Pad Transformer TF101 käyttää lähes alkuperäistä Android 3.2:n käyttöliittymää, jonka päällä on Asuksen oma Waveshare UI -käyttöliittymä. Käytännössä Waveshare UI tarkoittaa näkymää esiladatuille MyLibrary-, MyNet- ja MyCloud-ohjelmille ja pieniä graafisia muokkauksia. MyLibrary yhdistää ladatut kirjat, lehdet ja sanomalehdet samaan paikkaan, MyNetin avulla onnistuu digitaalisen media streamaus langattomasti televisioon ja PC-tietokoneelle ja MyCloud-pilvipalvelun avulla käyttäjä pääsee käsiksi tiedostoihin Transformerista ja PC- ja Mac-tietokoneilta.

Työpöytiä on viisi kappaletta, joita voi selata vetämällä sormea ruudulla vasemmalle tai oikealle. Kotinäkymässä etusivulla on paikkakunta, säätiedot, päivämäärä, sähköposti ja rivi esiasennettujen vakiosovellusten pikakuvakkeita. Vasemmasta ylänurkasta pääsee nopeasti Googlen tekstipohjaiseen hakuun tai mikrofoni-ikonista puhehakuun.

Oikeasta ylänurkasta löytyy Apps-ikoni, josta pääsee ohjelmavalikkoon ja +-ikonista säätämään työpöytien asetuksia. Alalaidassa on jatkuvasti näkyvissä tilarivi, jossa on vasemmalla kolme ikonia, jotka ovat takaisin, kotiruutu ja viimeksi käynnistettyjen ohjelmien listaus. Oikeassa laidassa näkyy akun ja Wi-Fi-signaalin tila sekä kellonaika. Sinne ilmestyvät myös käyttöjärjestelmän ilmoitukset erillisinä kuvakkeina.

Transformeriin päivitettiin ensi töiksi uusin Android 3.2 -käyttöjärjestelmä, joka latautui netistä ja asentui asetuksista System Firmware Update -toiminnon avulla. 3.2-version uudistuksia ovat optimoinnit erikokoisten näyttöjen resoluutioille, yhteensopivuutta parantava zoomaus kiinteän kokoisille sovelluksille ja median synkronointi SD-kortilta.

Työpöytien muokkausnäkymässä työpöydille voi lisätä vapaaseen tilaan widget-minisovelluksia, ohjelmien pikakuvakkeita ja vaihtaa taustakuvaa. Ikoneita ja widgettejä voi siirrellä työpöydillä pitämällä sormea widgetin tai ikonin päällä pohjassa ja siirtämällä se haluttuun kohtaan.

Ohjelmavalikossa on listattuna kaikki laitteeseen asennetut sovellukset. My Apps -välilehdeltä löytyy Android Marketista ostetut ja asennetut omat ohjelmat. Oikeassa ylänurkassa on Shop-ikoni, josta pääsee Android Markettiin.

Android Market on sovelluskauppa verkossa, jossa on yli 250 000 sovellusta. Kattavasta sovellusvalikoimasta löytyy maksullisia ja ilmaisia ohjelmia ja pelejä jokaiseen käyttötarkoitukseen. Sovellusten asentaminen laitteeseen onnistuu Marketista helposti nappia painamalla ja käyttöehdot hyväksymällä.

Androidin vakioselain on hyvin yksinkertainen ja käsittää perustoiminnot, välilehdet mukaan lukien. Transformerin selainkokemusta ei valitettavasti voi kehua täysin sulavaksi, sillä raskaimpien nettisivujen selaaminen ja vieritys olivat paikoin hieman tahmeaa. Adobe Flash 10.2, jonka luvataan tarjoavan parempaa suorituskykyä moniydinsuorittimilla, paremmin integroitua sisältöä ja pienempää virrankulutusta, on ladattavissa laitteeseen Android Marketista.

Kun Transformerin telakkaan kytketään USB-muistitikku, on sen sisältö välittömästi käytettävissä tiedostojenhallinnan kautta.

Tietokoneeseen kytkettynä Transformer näkyy ulkoisena mediana ja musiikkiin, videoihin, kuviin ja kuvankaappauksiin pääsee helposti käsiksi selkeän kansiorakenteen kautta.

Vakiona mukana toimitettava YouTube-sovelluksen käyttöliittymä on selkeä ja laite toistaa sujuvasti 720p-laatuisia HD-videoita täydellä ruudulla.

Androidin vakiokamerasovellus tarjoaa yksinkertaiset kuvausasetukset. Oikeasta laidasta löytyy digitaalinen zoomaus, still- ja videokuvauksen valinta sekä kuvanlaadun asetukset ja säätömahdollisuudet.

Ilman salamaa kameralla sisätilassa otetut kuvat ovat melkoista kohinaa. Kirkkaassa ulkoilmassa kuvien laatu on parempi, mutta Transformerin viiden megapikselin kamera ei missään nimessä ole laitteen myyntivaltti. Videokuvaa kameralla pystyy tallentamaan 1080p-laadulla 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Virtuaalinäppäimistössä on selkeät ja suurikokoiset näppäimet, mutta edes tyydyttävän nopeasti kirjoittamaan oppiminen vie oman aikansa. Maapalloikonista käyttöön voidaan vaihtaa eri kielisiä näppäinkonfiguraaioita, Suomi mukaan lukien.

 

Videoesittely

Videolla esitellään Asus Eee Pad Transformer TF101 pintapuolisesti ja tutustutaan Android 3.2 -käyttöjärjestelmän ominaisuuksiin.

YouTube, Muropaketti: Asus Eee Pad Transformer TR101

 

Suorituskykymittaukset

Suorituskykymittauksissa asetettiin vastakkain Asus Eee Pad Transformer TF101 ja Samsungin Galaxy Tab 10.1. Molemmat taulutietokoneet on varustettu 10.1-tuumaisella näytöllä ja sisuksista löytyy NVIDIAn Tegra 2 -järjestelmäpiiri, jonka tuplaydinprosessori toimii gigahertsin kellotaajuudella. Suorituskykymittaukset osoittavat, että parivaljakko on suorituskyvyltään lähes samalla tasolla. Ainoastaan Quadrant Standard -testissä Galaxy Tab 10.1 oli selvästi edellä, mutta tämä johtui ilmeisesti Android 3.2 -versiosta, jolla tuloksen on raportoitu laskevan. Tuloksista parempi on lihavoitu.

 

Loppuyhteenveto

Miniläppäreiden suosio on viime aikoina laskenut kuin lehmän häntä, kun taulutietokoneet ovat samaan aikaan vallanneet markkinoita. Asus Eee Pad Transformer TF101 yhdistää molempien laitteiden edut samoihin kuoriin. Fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustettu telakka tarjoaa mahdollisuuden sujuvampaan tekstin tuottamiseen, käyttöaikaa pidentävän lisäakun ja saranamekanismin ansiosta se kulkee taulutietokoneen mukana kokoontaitettuna. Transformer kannattaa ehdottomasti hankkia telakan kanssa, sillä se on laitteen avainominaisuus. Pelkkää Android-taulutietokonetta havittelevien kannattaa suunnata katseet esimerkiksi Samsungin Galaxy Tab 10.1 -malliin, jossa on huomattavasti ohuempi design ja se on varustettu 3G-tuella.

Valitettavasti täysin sulavaan käyttökokemukseen Eee Pad Transformer TF101:llä ei päästy ja esimerkiksi vakioselain tökki ajoittain raskaampia sivuja vieritettäessä ja valikoissa oli havaittavissa pientä nykimistä. Tegra 2:n gigahertsin kellotaajuudella toimiva kaksiytiminen prosessori kaipaisi noin 500 MHz lisää potkua, joka on auttanut älypuhelimissa Androidin hidasteluihin.

Android 3.2 on selkeä ja toimiva käyttöjärjestelmä taulutietokoneille ja Android Marketin kautta tarjolla on runsas sovellusvalikoima. Asus on turvautunut lähes täysin Googlen suunnittelemaan vakiokäyttöliittymään, joka on kuitenkin kaikin puolin toimiva kokonaisuus.