Bose kokeilee äänen mahdollisuuksia lisätyn todellisuuden laitteissa

12.03.2018 19:35 | Muropaketin toimitus

Lisätyn todellisuuden ratkaisut hakevat vielä voimakkaasti lopullista muotoaan. Laadukkaista äänentoistotuotteistaan tunnettu Bose ottaa julkistuksellaan aivan uudenlaisen näkymän – tai pitäisikö sanoa kuuluman – aiheeseen.

Yhtiö on esitellyt teknologiaansa älylasien muodossa SXSW-tapahtumassa Yhdysvalloissa. Älylasien mallinen tuote on vain demo, jolla varsinaista teknologiaa esitellään. Erotuksena HoloLensin tai Magic Leapin kaltaisiin, ympäristön päälle virtuaalisia objekteja piirtäviin tuotteisiin Bosen älylasit tuottavat AR-kokemuksia pelkästään äänen muodossa.

Lasien sisällä oleva piiri nappaa paikkatiedon käyttäjän puhelimesta. Sen jälkeen lasit tietävät missä niiden käyttäjä on ja osaavat tarjota paikkaan liittyvää tietoa käyttäjän kuultavaksi. Valmistajan mukaan prototyyppilasien tuottama ääni kuuluu vain niiden käyttäjälle, ei ulkopuolisille. Lisäksi niissä on mikrofoni puhekomentoja varten ja kosketusalueita sormilla annettavia komentoja varten.

Bosen tiedotteessa esiteltyjä käyttökohteita ovat esimerkiksi turistikohteet, joissa voisi kuunnella paikkaan kuuluvia historiallisia ääniä tai puheita, sekä oikealle portille opastaminen lentokentällä. Ne voisivat myös tulkata kyltit, joita käyttäjä katsoo, tai kertoa silmien edessä olevasta maalauksesta.

Lasien taustalla olevaan Bose AR-alustan perustuvia ratkaisuja ovat tekemässä ainakin Asics Studio, Strava, TripAdvisor, Yelp ja TuneIn. Jatkokehitystä varten yhteistyötä tehdään esimerkiksi MIT Media Labin ja YU Future Reality Labin kanssa. Lisäksi Bose on luannut investoida jopa 50 miljoonaa dollaria teknologiaa hyödyntäviin startup-yrityksiin.