UUSIMMAT

Brittitutkimus ei löytänyt vahvaa yhteyttä teinien mielenterveyden ja sosiaalisen median käytön välillä – toinen tutkimus eri linjoilla

09.05.2021 18:17 | Muropaketin toimitus

Viime vuosina jotkut tahot ovat epäilleet etenkin sosiaalisen median vaikuttavan negatiivisesti lasten ja teini-ikäisten mielenterveyteen. Oxfordin yliopisto ei kuitenkaan löytänyt vahvaa yhteyttä.

Brittiläisen yliopiston tutkimuksessa oli käytettävissä aineistoa 430 000 tuhannelta 10-15-vuotiaalta ihmiseltä. Tutkimuksessa tarkasteltiin television, sosiaalisen median ja teknologisten laitteiden käyttöä sekä näiden vaikutusta lasten ja teini-ikäisten mielenterveyteen.

Tutkimuksessa havaittiin, ettei sosiaalisen median käyttö ja television katselu lisännyt masennusta aikavälillä 1991 ja 2019. Tunne-elämän ongelmissa havaittiin samalla aikavälillä pieni nousu liittyen sosiaalisen median käyttöön . Vuoden 2010 ja 2019 välisenä aikana sosiaalisen median ja mielenterveyden ongelmien kytköksessä ei nähty muutosta lainkaan.

Toisenlaisiakin tuloksia on saatu. Tammikuussa 2021 julkaistussa tutkimuksessa runsas sosiaalisen median käyttö yhdistettiin teini-ikäisten itsetunnon ja mielenterveyden ongelmiin.