UUSIMMAT

Chrome-kehittäjät haluavat nettisivut nopeammiksi

16.11.2019 18:01 | Muropaketin toimitus | 3

Chromen kehittäjät kertovat miettivänsä keinoja kertoa käyttäjälle liian hitaasti latautuvista nettisivuista. Leimakirveen heilutteluun suhtaudutaan myös kriittisesti.

Chromen kehittäjätiimin jäsenet kirjoittavat avoimen lähdekoodin Chromium-selaimen blogissa keinoista, joilla Chrome-selain voisi arvottaa nettisivuja niiden latautumisnopeuden mukaan. Pöydällä ovat ideat esimerkiksi jonkinlaisen varoituskuvakkeen näyttämisestä, sekä eriväriset latausindikaattorit sivun nopeuden mukaan, jolloin myös nopeasti latautuvat sivut erottuisivat joukosta.

Kehittäjäyhteisö Hacker Newsissä ideoihin on suhtauduttu varauksella. Monet sivut latautuvat hitaasti esimerkiksi sivun ulkopuolisten mainosalustojen vuoksi, eivätkä sivun ylläpitäjät voi aina täysin kontrolloida sivun latausnopeutta.

Vielä ei ole tietoa milloin ominaisuus tulee Chromeen, jos tulee. Chrome-selain on käytössä noin 70 prosentilla netinkäyttäjistä.

Keskustelu

Monet sivut latautuvat hitaasti esimerkiksi sivun ulkopuolisten mainosalustojen vuoksi, eivätkä sivun ylläpitäjät voi aina täysin kontrolloida sivun latausnopeutta.

Juuri sieltä suuri osa hitaudesta tulee, ja kyllä sitä voi sivun ylläpitäjä kontrolloida ihan täysin. Yhdelläkään ylläpitämistäni sivuista ei ole ensimmäistäkään ulkopuolista skriptiä, trackeria tai mainosalustaa. Eivätkä lataudu hitaasti.

Itselläni on musiikkisivusto jolla on paljon upotettua mediaa. Itse sivuston TTFB on alle 100ms, mutta Google luokittelee sivuston "hitaaksi" upotusten takia.

Itselläkin on vähän ristiriitaisia tuntemuksia onko tämä ihan oikein. Omassa tapauksessa kirjoitan todella pitkiä artikkeleita joihin sisältyy myös kuvia ja videoita ehkä parikin kappaletta. Ei ole mielestäni järkevää mennä siihen tyyliin että tehdään vain ns. laihoja artikkeleita ja ohjataan eteenpäin vaan vierailijan kysymyksiin vastataan kunnolla.

Tämä tarkoittaa sitä että sivuilla tulee olla sisältöä. Pelkkä tekstikään ei ole hyväksi koska ei nykyään ihmiset jaksa lukea pelkästään järkyttävää määrää tekstiä. Kuvat ja videot havainnollistaa ja parantaa tekstin laatua huomattavasti.

Itselläkin suurin latausaika pitemmissä artikkeleissa esim. tässä on itsessään Youtuben omaa hitautta ei niinkään itse blogin. Tietty ainahan voi optimoida ja käyttää vähemmän grafiikkaa mutta onko se mukava käyttäjän kannalta nähdä jokainen sivu pelkästään valkoisena ja mustalla tekstillä? :D

Muropaketin uusimmat