Uusimmat

Ensikokeilu: Nokia N9 (MeeGo 1.2 + Harmattan)

26.06.2011 01:01 Sampsa Kurri

Nokia järjesti tiistaiaamuna 21. kesäkuuta Espoossa Nokia-talolla tiedotustilaisuuden, jonka aiheena oli uusi N9-älypuhelin. Laitteen pressikuvat vuoti julki edellisenä iltana.

TaskuMuro oli paikan päällä kuuntelemassa, mitä Nokialla oli N9:stä kerrottavana ja saimme samalle tutustua laitteeseen noin tunnin ajan. Tiedotustilaisuuden jälkeen Nokian edustajille oli mahdollista esittää kysymyksiä, mutta käytännössä tärkeimpiin hämärän peittoon jääneisiin kysymyksiin, kuten hintaan ja saatavuuteen ei saatu vastausta.

N9 perustuu MeeGo 1.2 -pohjaiseen ja Nokian omalla käyttöliittymällä varustettuun Harmattan-koodinimelliseen käyttöjärjestelmään. Harmattan-käyttöjärjestelmä on jatkokehitetty N900-laitteen Maemo 5 -käyttöjärjestelmästä ja se on MeeGo-yhteensopiva mutta ei identtinen. Nokia itse kutsuu Harmattania MeeGon ilmentymäksi, ei MeeGo-tuotteeksi.

Harmattanin sovellukset asennetaan Debianin paketinhallintajärjestelmään pohjautuvista .deb-tiedostoista, jotka sisältävät itse ohjelman lisäksi tiedot paketin riippuvuuksista ja siitä, mihin ohjelma asennetaan. MeeGo käyttää Red Hatin luomaa RPM Package Manager -paketinhallintaohjelma, joka hoitaa asennuksen käyttäjän puolesta ja asentaa tiedostot oikeille paikoilleen. MeeGo-sovelluskehittäjille tämä tarkoittaa sitä, että sovellus täytyy paketoida RPM:n sijaan lisäksi .deb-formaatiin.

Käyttöjärjestelmässä on natiivi Qt-tuki ja se on käyttöjärjestelmän ensisijainen kehitysalusta ja ekosysteemi. Qt on alustariippumaton kehitysympäristö, joka sisältää C++-luokkakirjaston. Maaliskuussa Digia ja Nokia allekirjoittivat sopimuksen kaupallisen Qt-lisensointi- ja palveluliiketoiminnan siirtämisestä Digialle.

N9:n suunnittelun peruskonseptina on ollut muodon saumaton jatkuvuus eikä siinä ole yhtään suoraa pintaa. Laite on muodoltaan kuin tyyny ja sen etupuolella ei ole lainkaan näppäimiä. Runko on valmistettu yksiosaisesta polykarbonaattimuovista, johon näyttö on painettu kiinni. Kuluttaja ei pääse käsiksi sisuksiin esimerkiksi vaihtamaan akkua. Laite tulee saataville kolmella eri värivaihtoehdolla, jotka ovat musta, syaani ja magenta.

Laite painaa 135 grammaa, sen ulkomitat ovat 116,45 x 61,2 mm ja se on 7,6 – 12,1 mm paksu. Vaikka laitteen runko on muovia, ensituntumaltaan kädessä se ei kuitenkaan tuntunut halvalta tai kumimaiselta. Lähes koko etupuolen peittävä näyttö on niin vallitseva elementti, että kaikki huomio keskittyy siihen. Laitetta on miellyttävä pitää kädessä ja sen rakenne on niin jämäkkä, että viimeisimpien N8- ja E7-puhelimien liukasta alumiinirunkoa ei tullut ikävä.

Kapasitiivinen 3,9-tuumainen AMOLED-kosketusnäyttö toisti värit kirkkaina ja kylläisinä ja musta oli mustaa. Näyttö tukee WVGA- eli 854×480-resoluutiota. Näytön päällä on ilman ilmarakoa kaareva Corning Gorilla -lasi. Pyysimme Nokian edustajaa tiputtamaan N9:n lattialle noin 1,5 metristä ja laite säilyö koettelemuksesta ehjänä. Näyttö on pinnoitettu heijastusta ehkäiseväksi (anti-glare polarizer). Etupuolella oikeassa alanurkassa on kamera videopuheluita varten.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

N9:stä tulee markkinoille kaksi versiota: 16 tai 64 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettuna. Laitteessa ei ole muistikorttipaikkaa lisämuistia varten. Sisuksista löytyy Texas Instrumentsin OMAP3630-järjestelmäpiiri, jossa on yksi ARM-arkkitehtuuriin perustuva gigahertsin kellotaajuudella toimiva Cortex-A8-prosessoriydin. Keskusmuistia laitteessa on gigatavun verran ja grafiikkakiihdytyksestä on vastuussa PowerVR:n SGX530-grafiikkaohjain.

3G-verkossa tiedonsiirto onnistuu HSDPA 14,4 Mbit/s- ja HSUPA 5,76 Mbit/s -tekniikoiden avulla. Muita langattomia ominaisuuksia ovat WLAN 802.11 a/b/g/n ja Bluetooth 2.1 + EDR ja teknisten ominaisuuksien listalta löytyy NFC-tuki (Near Field Communication), GPS, A-GPS ja kompassi.

Selkeitä puutteita laitteen teknisissä ominaisuuksissa ovat USB-liittimen USB On-the-Go -tuki ja Bluetooth 3.0 -tuki, FM-radio ja -lähetin, fyysinen kameran laukaisunäppäin ja HDMI-liitin. Xenon-salaman puutetta perustellaan tilan säästämisellä.

Nokian edustajan mukaan N9:ssä olisi olemassa rautatasolla FM-radio ja -lähetin. TI:n OMAP3630-järjestelmäpiiri tukee myös USB-liittimen On-the-Go-ominaisuutta. Kyseiset ominaisuudet lienee mahdollista ottaa käyttöön käyttöjärjestelmäpäivityksellä.

Takapuolella on Carl Zeiss -optiikalla ja laajakuvalinssillä varustettu kahdeksan megapikselin autofocus-kamera. Kameralla otettujen kuvien resoluutio on 4:3-kuvasuhteella 3248×2448 ja 16:9-kuvasuhteella 3552×2000 pikseliä. Aukon koko on f/2.2 ja polttoväli 28 mm. N9:n autofocus-kamera kykenee ottamaan kuvia noin 10 cm etäisyydeltä. Kameralla voi tallentaa MPEG-4 SP -videota 720p-tarkkuudella (30 FPS). Kameran vieressä on kaksois-LED-salama.

Kokeilimme kameraa käytännössä, mutta emme valitettavasti päässeet ottamaan vertailukuvia, sillä kameramoduuli saattaa kuulemma vielä vaihtua lopulliseen tuotteeseen.

N9:ssä on ominaisuus nimeltä non-destructive photo editing, jonka avulla otettua kuvaa voidaan muokata ja tarvittaessa palauttaa se ennalleen. Käytännössä kuvan thumbnailia muokataan, johon tehdyt muutokset prosessoidaan taustalla korkearesoluutioiseen alkuperäisen kuvan kopioon.

Ylälaidassa on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka toimii myös videoulostulona. Kuulokeliittimen vieressä on kaksi luukkua, joista toisen päässä on pieni kohouma.

Kohoumaa painamalla aukeaa ensimmäinen luukku, jonka alta paljastuu micro-USB-liitin. Toinen luukku on kelkka Micro-SIM-kortille. Kuten jo aiemmin mainitsimme N9:n 2.0-standardin mukainen micro-USB-liitin ei tue On-the-Go-ominaisuutta, joka mahdollistaisi puhelimen toimimisen isäntälaitteena muille laitteille, kuten USB-muisteille ja -kiintolevyille (ja teoriassa myös esimerkiksi USB-näppäimistölle ja -hiirelle).

Laitteen rei’itetyn pohjan takana on kaiutin ja myös mikrofoni, joita laitteessa on kaksi kappaletta.

Oikeasta kyljestä löytyvät N9:n ainoat fyysiset näppäimet, joista kuvassa vasemmanpuoleisin on virtanäppäin ja sen oikealla puolella ovat äänenvoimakkuuden säätönäppäimet.

 

N9:n käyttöliittymä

Nokian N9:ssä on yrityksen itse suunnittelema käyttöliittymä, johon on suoraan sanottuna otettu todella paljon vaikutteita Applen iOS-käyttöjärjestelmästä. Käyttöliittymää voidaan käyttää pelkästään kosketusnäytöllä, eikä fyysisiä näppäimiä tarvita lainkaan.

Koti-näppäin on korvattu ”swipe”-kosketuksella, jossa vedetään sormi näytön ulkoreunasta toiseen reunaan. Pienen totuttelun jälkeen käyttöliittymä ja swipe tuntuivat luontevilta käyttää ja välittömästi tunnin testisession jälkeen allekirjoittanut veteli samalla tavalla sormea iPhone 4:n näytöllä ihmetellen miksei mitään tapahdu.

Valmiustilassa näytöllä pyörii näytönsäästäjä, joka toimii kellona ja näyttää huomautukset, kuten tulleet puhelut ja tekstiviestit. Lukitus avataan kaksoisnäpäyttämällä näyttöä, joka perustuu kiihdytysanturin käyttöön. Ensimmäinen näpäytys aktivoi anturin ja toinen näpäytys avaa lukituksen. Tästä syystä lukituksen avaaminen takkuili hieman esimerkiksi laitteen maatessa pöydällä.

Lukituksen avaamisen jälkeen tullaan aloitusnäkymään, jossa näkyy kello ja päivämäärä. Yläreunan tilarivillä näkyy muun muassa akun tila, kuuluvuuspalkit ja operaattori. Aloitusruudulla näkyy myös huomautukset, kuten tulleet puhelut ja viestit (esim. teksti-, Facebook- ja Twitter-viestit). Pieneksi pettymykseksi aloitusnäkymää ei kuulemma saa vakiona muokattua kuin taustakuvan osalta.

N9:n käyttöliittymässä on kolme kotiruutua, joista tärkein on sovellukset ikoneina listaava näkymä. Pyöreät ikonit ovat samat kuin Symbian^3-käyttöjärjestelmän Anna-päivityksessä ja käytössä on uusi Nokia Pure -fontti. Näkymää ei voi muuten kustomoida kuin järjestelemällä ikonien paikkaa ja poistamalla niitä. Kansioita ei saa ainakaan toistaiseksi luotua, joten sovelluslista venyy asennettujen ohjelmien määrän lisääntyessä.

N9:n vakiosovelluksiin kuuluu muun muassa puhelin, osoitekirja, haku, nettiselain, viestit, sähköposti, kalenteri, kello, kamera, kuvagalleria, musiikkikirjasto, videosoitin, kartat, navigointi, Ovi Musiikki ja Kauppa, Tilit, Facebook ja Twitter.

Tapahtumat-näkymässä näytetään päivämäärän ja sään lisäksi muun muassa RSS-syötteet, Facebook-seinäkirjoitukset, Twitter-viestit ja jälleen huomautukset.

Kolmas näkymä on avoimena olevat sovellukset, jotka näkyvät ajantasalla olevina ikkunoina. Videoiden toisto keskeytyy, kun siitä lähdetään pois ja kamera menee valmiustilaan. Viimeksi käytetyt sovellukset ovat ylimpänä ja sovelluksia voi olla auki niin paljon kuin laitteen keskusmuisti mahdollistaa.

Nopea käynnistysvalikko ilmestyy kaikkialla vetämällä sormella näytön alalaidasta ylöspäin. Sen ansiosta ohjelmia ei tarvitse käynnistää aina palaamalla kotinäkymään ja sovellusvalikkoon.

 

Vakiosovelluksia

N9:n softanäppäimistö tuntui hyvältä ja näppäimet olivat aseteltu sopivan väljästi. Laite antoi pienen värinäpalautteen näppäintä painaessa. Suomalaisessa näppäimistössä on mukana luonnollisesti ä- ja ö-kirjaimet. Eri maiden näppäimistöjä sai vaihdettua esiin vetämällä sormella näppäimistön yli sivuttaissuunnassa. Tekstiä voi kopioida ja leikata.

N9:n puhelinnäkymä on selkeä ja numerovalinnan ohella tarjolla on viimeksi soitetut ja vastaanotetut puhelut ja osoitekirja.

Kamerasovellus tarjosi runsaasti säätömahdollisuuksia ja sen käyttöliittymä on selkeä. Ruudun vasemmassa laidassa näkyy käytössä olevat kuvausasetukset ja sitä painamalla asetuksia pääsee säätämään yksityiskohtaisesti. Oikeassa laidassa näkyy kuvagallerian ikoni, kameran laukaisunäppäin sekä still- ja videokuvan valintakytkin.

Autofocus-kamera kykenee tarkentamaan kohteeseen myös lähietäisyydeltä. Tarkennus tapahtuu siirtämällä tarkkennuslaatikkoa ruudulla haluttuun kohtaan ja tarkennus saadaan lukittua siihen pitämällä sormea näytöllä siinä kohdassa hetken aikaa.

Kameran asetuksista pystyy säätämään muun muassa valkotasapainon, valotuksen korjauksen, valoherkkyyden, kuvasuhteen ja tarkkuuden.

Videokuvauksen asetukset mukailevat stillkuvien asetuksia.

N9:n nettiselain pohjautuu Webkit-selainmoottorin 2.2-versioon, joka tukee HTML5-standardia. Selain käyttää jaettua prosessimallia, jossa nettisivut ja sisältö sekä sovelluksen käyttöliittymä ovat erillisiä prosesseja. Nokian mukaan N9 on ensimmäinen mobiililaite, jossa on käytössä kyseinen Webktiin versio. N9:n selaimen sivut avautuvat uusina sovelluksia, jotka näkyvät avoimien sovellusten kotinäkymässä.

 

Nokia N9 – videoesittely

Kuvasimme nopeasti Nokia-talolla Espoossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa N9-laitetta ja sen käyttöä. Ensin videolla esitellään MeeGo-pohjaisen Harmattanin käyttöliittymän ja kotiruutujen toimintaa sekä vakiosovelluksia, kuten puhelinta, selainta, kameraa, kalenteria ja tekstin syöttöä. Lopussa N9:ää vertaillaan Applen iPhone 4:ään ja esitellään laitetta ulkoisesti.

YouTube, MuropakettiTV: Nokia N9 esittely

 

N9 vs iPhone 4

Nappasimme nopeasti vertailukuvat vierekkäin asetetuista N9:stä ja Applen iPhone 4:stä etu- ja takapuolelta.

 

Loppuyhteenveto

N9 on ehdottomasti Nokian mielenkiintoisin, parhaimman näköinen ja käyttöliittymältään sulavin puhelin, jota allekirjoittanut on käyttänyt yli viiteen vuoteen. Nokian MeeGo-pohjaista Harmattan-käyttöjärjestelmää odotettiin pitkään ja hartaasti, mutta tulevaisuudelta romahti pohja 11. helmikuuta Nokian ilmoittettua älypuhelinstrategiansa perustuvan jatkossa Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmään. Muropaketin tietojen mukaan Microsoft-sopimuksen seurauksena tämän kevään aikana kaikki viralliseen MeeGoon ja Intelin rautaan liittyvät projektit peruutettiin.

TaskuMuron tunnin mittaisten käyttökokemuksien perusteella N9:ssä ja MeeGossa on potentiaalia. Monet olisivat mielellään nähneet markkinoilla kehittäjille suunnatun fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustetun N950-mallin, mutta Nokian lienee nykytilanteessa pakko kokeilla, kuinka hyvin N9-kuluttajaversio myy tavallisten käyttäjien keskuudessa. Erinomaisen kehittäjätyökalun tekemisestä ja myynnistä pienelle, mutta sitäkin aktiivisemmalle yhteisölle, ei valitettavasti kilise kassaan euroja riittävästi.

Nokian uuden strategian mukaan MeeGosta tulee avoimeen lähdekoodiin perustuva mobiili käyttöjärjestelmähanke. MeeGo painottuu jatkossa enemmän uuden sukupolven laitteiden, alustojen ja käyttäjäkokemusten markkinamahdollisuuksien tutkimiseen. Tästä saatiin esimakua aiemmin tällä viikolla, kun nettin vuoti video, jossa toimitusjohtaja Stephen Elopin esitteli Nokian työntekijöille yrityksen ensimmäistä Searay-koodinimellistä Windows Phone -puhelinta. Searay on ulkoisesti lähes identtinen N9:n kanssa. Samalla videolla Elop kertoi, että N9:n käyttöliittymä tulee elämään myös tulevaisuudessa ja sen todennäköisin käyttökohde ovat Nokian Symbian-laitteet.

Nokia ei kertonut N9-esittelyn yhteydessä yksityiskohtia saatavuudesta, hinnasta tai julkaisumaista. Valitettava tosiasia on, että laite olisi pitänyt julkaista markkinoille jo kauan sitten, mutta viimeistään nyt. Parin kuukauden lisäodotus on kaventaa rakoa yrityksen ensimmäisiin Windows Phone -puhelimiin, joita odotellaan markkinoille tämän vuoden aikana ja Applen uusi iPhone 5 kurkkii jo kulman takana.

Jäämme odottamaan N9:n myyntiversiota TaskuMuron testiin, jolloin testaamme muun muassa kameran kuvanlaadun ja vertaamme sitä muihin markkinoiden huippumalleihin. Olemme pyytäneet Nokialta testiin myös N950-kehityslaitetta, mutta nähtäväksi jää saadaanko se kokeiltavaksi.