Uusimmat

Ensituntumat: Gigaset ME, ME Pure ja Me Pro

06.09.2015 18:02 Juha Kokkonen

Vuonna 2008 Siemensin puhelinosaston pohjalta perustettu Saksalainen Gigaset on tunnettu langattomista Dect-puhelimistaan, mutta on mobiililaitemarkkinoilla varsin tuntematon tekijä. Yritys on julkaissut aiemmin muutamia taulutietokoneita, mutta tiistaina järjestetyssä (1.9) IFA-messuja edeltäneessä julkaisutilaisuudessa se esitteli ensimmäiset kolme älypuhelintaan ja TaskuMuro oli kutsuttu paikalle seuraamaan tapahtumaa. Uutuuspuhelimista liikkui ennakkoon melko vähän huhuja, mutta se oli tiedossa, että ne tulevat sijoittumaan ”premium”-luokkaan.

Tiistai-iltana Gigaset julkisti itse Saksassa kehittämänsä kolme ME-älypuhelinmallia – ME:n, ME Puren ja ME Pron. Uutuusmalleja kehittäessään Gigasetin edustajat kertoivat asettaneensa vaatimustason korkealle kaikilla osa-alueilla. ”Meillä on infrastruktuuri, ja mikä tärkeintä, ihmiset, ideat ja teknologia, joita tarvitsee pärjätäkseen tällä korkeasti kilpaillulla alalla”, kertoi Gigasetin toimitusjohtaja Charles Fränkl.

Gigaset

Gigaset ME

Gigasetin puhelinmalliston keskeisin versio on ME, joka sijoittuu 469 euron suositushinnallaan malliston puoliväliin. Viisituumaisella Full HD IPS -näytöllä varustettu puhelin on etupuolelta varsin pelkistetysti muotoiltu ja se tuo hieman mieleen viimeisimmän sukupolven iPhonet. iPhone-vaikutelmaa korostaa näyttöä suojaavat kolmannen sukupolven Gorilla Glass -lasi, joka pyöristetty reunoiltaan miellyttävästi metallirunkoa kohti. Gigaset ME:n ulkomitat ovat 144,5 x 69,4 x 7,7 mm ja paino 160 grammaa, joten se on näyttökokoluokassaan melko kapea, mutta painava laite. Näytön yläpuolelta löytyy kahdeksan megapikselin etukamera (f2.0, 120-asteen laajakulmaobjektiivi) ja näytön alareunassa navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmallisesti.

Fyysiseltä tuntumaltaan Gigaset ME yllättää positiivisesti, sillä se on viimeistelty laadukkaasti ja ruostumattomasta teräksestä sekä lasista koostuvat ulkopinnat antavat valmistajan lupaaman premium-vaikutelman. Hieman etäämmältä katseltaessa laitteen kyljet toivat aluksi mieleen Samsung Galaxy S4:stä tutun ”feikkimetallipinnan”, mutta lähempää tarkasteluna laitteen teräskehys on viimeistelty erittäin hienosti. Siinä on harjattu viimeistely, mutta lisäksi pinnasta on tehty puolikiiltävä, joka antaa tyylikkään ja arvokkaan vaikutelma. Myös puhelimen vasemmasta kyljestä löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä oikean kyljen lukituspainike sekä korttipaikkojen (dual-SIM/muistikortti) kelkka ovat terästä. Laitteen alapäädyssä huomio kiinnittyy koneistettuihin kaiutinaukkoihin sekä uudenmalliseen Type-C-USB-liitäntään, joka tukee USB 2.0:aa sekä QuickCharge 2.0 -pikalataustekniikkaa.

Myös taustapuolelta ME:tä peittää reunoiltaan pyöristetty (2,5D) Gorilla Glass 3 -lasi, johon Gigaset on hakenut persoonallista otetta ylä- ja alareunaan lisätyillä kiiltävillä koristeviivoilla. Takakuoren lasin ja metallirungon sauma on muotoiltu miellyttävän sulavasti, joten puhelin istuu varsin mukavasti käteen.

Takakuori on kiinteää mallia, joten käyttäjällä ei ole mahdollisuutta vaihtaa sen alla sijaitsevaa 3000 mAh akkua. Puhelimen sisältä löytyy lisäksi 1,8 GHz kellotaajuudella toimiva Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, LTE Cat6 -yhteysominaisuudet, 802.11ac WiFi (MiMo) sekä Bluetooth 4.1.

Puhelimen takakuoren yläosaan on sijoitettu melko suurikokoinen kameran aukko, jonka oikealle puolelle on sijoitettu kaksisävyinen tupla-LED-salama ja vasemmalle puolelle sensorit UV-säteilyn ja pulssin mittausta varten. Kameran tarkkuudeksi ilmoitetaan 16 megapikseliä ja sen parina on optisesti vakautettu f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Kameran tarkennusnopeudeksi valmistaja ilmoittaa jopa vain 0,16 sekuntia. Käytetystä kamerasensorista Gigaset on julkaissut hieman ristiriitaista tietoa, sillä osassa dokumenteista mainitaan Sonyn IMX230-malli, kun taas toisissa puhutaan Omnivisionin OV16825-sensorista, joka sopisi paremmin kameran ilmoitettuun tarkkuuteen. Testasimme kameraa lyhyesti esittelyolosuhteissa ja sen sovellus tuntui vielä hieman sekavalta ja vanhanaikaiselta. Sen pohjalta ei kuitenkaan kannata tehdä vielä kovin suuria johtopäätöksiä.

Takakuoressa kameran alapuolella sijaitsee kulmistaan pyöristetyn neliön muotoinen sormenjälkitunnistin, joka on samalla tasolla takakuoren lasipinnan kanssa. Puhelimen lukitsemisessa ja tiedostojen suojaamisessa hyödyntämisen lisäksi tunnistinpintaa voi hyödyntää myös mm. kuvien ottamiseen ja puheluihin vastaamiseen. Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä infrapunalähetin, joka mahdollistaa puhelimen käyttämisen kaukosäätimenä.

Gigaset ME Pure

Gigaset ME -malliston edullisin vaihtoehto 349 euron suositushinnallaan on Pure-versio, joka poikkeaa myös ulkoiselta toteutukseltaan hieman kahdesta sisarmallistaan. Etupuolelta se näyttää reunoilta pyöristettyine Gorilla Glass 3 -laseineen identtiseltä ME:n kanssa, mutta kyljistä taaksepäin rakenne on erilainen. Kohtalaisen kapeareunaisen viisituumaisen IPS-näytön tarkkuus on 1080×1920 pikseliä ja se on ulkomitoiltaan lähes identtinen ME:n kanssa (0,1 mm paksumpi). Painoa on alumiinirakenteen ansiosta kertynyt 140 grammaa. Etukamera on sama kuin kalliimmissa sisarmalleissa. Emme valitettavasti päässeet testaamaan näytillä olleiden ME Pure -esittelykappaleiden ohjelmistoa vielä käytännössä, sillä ne olivat käyttöjärjestelmän osalta keskeneräisiä esituotantokappaleita.

ME Pure tuntuu kädessä sisarmallejaan enemmän iPhone 6:lta, sillä sen mattapintainen takakuori jatkuu pyöristetysti kylkiin ja näyttölasin reunoille asti. Unibody-mallisen alumiinikuoren etureunat on viistetty kiiltäviksi ja niiden sekä näyttölasin välissä kulkee ohut muovilista. Laitteen laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja se tuntuu tukevalta sekä hyvin tehdyltä. Puren alapäädystä löytyy muiden ME-mallien tapaan koneistetut kaiutinreiät sekä Type-C-mallinen USB-liitäntä, joka tukee QuickCharge 2.0 -pikalatausta.

ME Pure on takapuolelta lähes kauttaaltaan mattapintaista alumiinia, lukuun ottamatta ylä- ja alareunasta löytyviä muovisia kaistaleita, joiden takana sijaitsevat laitteen antennit. Takakuori on umpinainen, joten sen alta löytyvää kohtalaisen suurikokoista 3320 mAh akkua ei ole mahdollista irrottaa käyttäjän toimesta. Takakuoren yläosaan on sijoitettu 13 megapikselin kamera f2.0-objektiivilla, yhden ledin salama sekä kalliimmista sisarmalleista tuttu sormenjälkitunnistin.

Alumiinikuorien sisältä tekniseltä puolelta löytyy Snapdragon 615 -järjestelmäpiiri, kaksi gigatavua LPDDR2-RAM-muistia, 16 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka, kaksi nano-SIM-paikkaa (vaihtoehtoinen muistikortin kanssa), LTE Cat4 -yhteysominaisuudet sekä 802.11ac WiFi- ja Bluetooth 4.1 -tuki.

Gigaset ME Pro

ME Pro on Gigasetin älypuhelinmalliston suurikokoisin ja 549 euron suositushinnallaan samalla kallein vaihtoehto. Muotoilultaan ME Pro on identtinen perus-ME:n kanssa, mutta laitteen ulkomitat ovat suuremmat 5,5-tuumaisen Full HD IPS-näytön myötä. ME Pron mitat ovat valmistajan ilmoituksen mukaan 156 x 76 x 7,7 mm ja painoa on kertynyt 195 grammaa. Näyttökokoluokassaan ME Pro on melko pitkä ja painava laite. Näyttöä suojaa koko etupuolta peittävä reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 3 -lasi ja yläreunasta löytyy tuttu kahdeksan megapikselin kamera laajakulmaobjektiivilla.

Myös ME Pro on rakennettu tyylikkäästi viimeistellyn ruostumattomasta teräksestä valmistetun metallirungon ympärille. Pienemmän sisaruksensa tavoin laite tuntuu erittäin tukevalta ja viimeistely on hyvää. Koko Gigaset ME -mallistolle tyypillisenä seikkana keskeltä alapäätyä löytyy uusi Type-C-mallinen USB-liitäntä pikalataustuella.

Myös takakuoren osalta ME Pro on kuin suurennettu kopio pienemmästä ME-mallista. Takakuorta peittää etupuolen tapaan reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 3 -lasi ja persoonallista ilmettä on haettu ylä- ja alareunan kiiltävillä koristeraidoilla. Takakuoren alla piilotteleva akku on kiinteä ja kapasiteetiltaan 4000 mAh. Järjestelmäpiirin, muistin ja yhteysominaisuuksien osalta ME Pro on identtinen ME:n kanssa.

ME Pron takakuoren yläosa näyttää tutulta, mutta kameraosasto eroaa teknisesti hieman edullisemmista sisarmalleista. Kamera perustuu nimittäin Sonyn IMX230-kuvasensoriin ja on teholliselta tarkkuudeltaan 20 megapikseliä. Kameran objektiivi on optisesti vakautettu ja valovoimaltaan f2.2. Kameran tarkennusnopeudeksi luvataan 0,2 sekuntia ja hämärässä kameraa avustaa kaksisävyinen led-valo. Videokuvaus onnistuu tarkimmillaan 2K-tarkkuudella. Kameran vasemmalla puolella sijaitseva sensori kykenee mittaamaan sekä pulssia että UV-säteilyn määrää. Sormenjälkitunnistimen sijainti ja toimintaperiaate on identtinen ME-mallin kanssa.

Ensituntumien yhteenveto

Ohjelmistopuolella Gigaset luottaa kaikissa malleissaan uusimpaan Android 5.1.1 Lollipop -versioon, jota se on kustomoinut omalla käyttöliittymällään. Gigaset on päätynyt mm. jättämään sovellusvalikon pois käyttöliittymästä, jolloin sovelluskuvakkeet sijaitsevat kotinäkymän välilehdillä Huawein EMUI-käyttöliittymän tapaan. Mukaan se on myös heittänyt joukon omia sovelluksiaan, kuten Health ja Power Manager, joilla se pyrkii tarjoamaan lisäarvoa käyttäjille. Käyttöjärjestelmä tuntui testaamillamme ME- ja ME Pro -malleilla nopealta ja sujuvalta, mutta emme ehtineet vielä muodostaa siitä kattavampaa mielipidettä. Toisaalta ainakin kamerasovelluksessa vaikutti olevan vielä parantamisen varaa.

Kokonaisuudessaan ensituntumien perusteella Gigaset on onnistunut kehittämään fyysisesti ja teknisiltä ominaisuuksiltaan kolme varsin onnistuneen oloista älypuhelinta. Muotoiluosastolla osaa kuluttajista saattaa varmasti häiritä iPhonea muistuttava etupuoli, mutta siitä huolimatta kokonaisuus on toteutettu laadukkaasti. Vielä toistaiseksi jäi selvittämättä kuinka Gigasetin kustomoima Android toimii käytännössä ja minkälaista jälkeä puhelimien kamerat tekevät. Gigasetin pelinavaus ei ole huono, mutta markkinaosuuksien valtaaminen tiukasti kilpailluilla markkinoilla on kovan työn takana. Joka tapauksessa on positiivista nähdä markkinoilla uusia eurooppalaisia tekijöitä, sillä viime aikoina niitä ei ole löytynyt kovinkaan montaa. Kauppoihin Gigasetin uutuuksia voi odottaa loppusyksyn aikana.