Uusimmat

Ensituntumat: Google Nexus 5X

12.10.2015 08:37 Pekko Lainiala

Google julkisti tämän vuoden Nexus-puhelimet 29.9. järjestetyssä tilaisuudessaan yhdessä Pixel C -taulutietokoneen ja uudistetun Chromecastin kera. Nexus 5X:n Pohjoismaiden lanseeraustilaisuus järjestettiin 9.10. perjantaina, ja TaskuMuron toimitus kävi ottamassa pikaiset ensituntumat laitteesta.

LG:n valmistama edullisempi Nexus-malli saapuu Suomessa kauppoihin marraskuun puolivälissä ja suositushinnat ovat 479 euroa (16 gigatavun tallennustila) ja 529 euroa (32 gigatavun tallennustila). Värivaihtoehdoiksi muodostuvat ainoastaan musta ja valkoinen, joten vihreästä variantista haaveileva suomalaiskuluttaja joutuu hankkimaan puhelimensa vaihtoehtoisia kanavia pitkin.

Molemmat värivaihtoehdot olivat esillä tilaisuudessa, ja niiden oleellisimmat erot löytyvät takapuolelta. Valkoisen värisen 5X:n Nexus Imprint -sormenjälkitunnistin on saman värinen kuin muu takakuori, mutta mustassa versiossa tunnistin on väriltään selvästi muuta takakuorta tummempi. Lisäksi mustan värisenä Nexus 5X kerää huomattavasti helpommin sormenjälkiä takakuoreensa.

Laite on kooltaan 147 x 72,6 x 7,9 millimetrin kokoinen ja painoa puhelimelle on kertynyt 136 grammaa. Yleinen käsituntuma ei lähde kilpailemaan tuntumallaan metallia ja lasia käyttävien puhelimien kanssa, vaan polykarbonaattikuorisen puhelimen tuntuma on selvästi hyvin muovinen. Osaksi puuttuva premium-tuntuma selittyy pienellä painolla, sillä puhelin tuntuu kokoonsa nähden erittäin kevyeltä. Osittain kyseessä on tietysti makuasia, mutta allekirjoittaneen kouraan sopisi paremmin aavistuksen painavampi puhelin.

Laitteen etupuolelle on sijoitettu 5,2-tuumainen IPS LCD -näyttö 1920×1080-resoluutiolla (424 PPI). Näyttöä suojaamassa on Gorilla Glass 3 -lasi. Etupuolelta löytyy myös eteenpäin suunnattu kaiutin sekä viiden megapikselin etukamera. Suorituskyvystä vastaa Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri ja RAM-muistia laitteesta löytyy kaksi gigatavua. Akulta löytyy kapasiteettia 2700 mAh:n verran.

Vasemmalle kyljelle on sijoitettu SIM-kortin kelkka ja oikealta laidalta löytyvät virtapainike sekä äänenvoimakkuuden painikkeet. Painikkeet ovat hyvin vähän koholla kyljestä ja nopean testauksen perusteella niiden painallustuntuma ei tunnu vastaavan laitteen hintalappua.

Alapäädystä löytyy USB Type C -liitäntä sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, yläpäädystä taas ei löydy mitään liitäntöjä.

Takapuolelta löytyvät Nexus 5X:n kaksi mielenkiintoisinta ominaisuutta, jotka ovat nopea sormenjälkitunnistin sekä hyväksi kehuttu takakamera. Sormenjälkitunnistin toimii erittäin nopeasti, eikä ennen lukituksen avaamista tarvitse herättää näyttöä, vaan puhelin herää välittömästi kun sormi asetetaan tunnistimelle. Lukija on sikäli mielenkiintoisen näköinen, että etenkin valkoisessa versiossa ainoa näkyvä osa tunnistimesta on sen ympärillä oleva ympyrä, muutoin tunnistin näyttää täysin samalta kuin takakuorikin. Nexus Imprint -sormenjälkitunnistimen kehutaan oppivan vielä nopeammaksi pidemmän käytön myötä.

12,3 megapikselin takakamera on varustettu 1,55 mikronin pikseleillä sekä f2.0-objektiivilla. Jo alkuperäisen julkistustilaisuuden yhteydessä kameraa kehuttiin etenkin pimeäominaisuuksien osalta, ja Nexus 6P:n kamera onkin nostettu testeissä yhdeksi parhaimmista mobiililaitteiden kameroista. Nexus 6P ja Nexus 5X omaavat saman kameran, jonka tukena toimivat lasertarkennus sekä kaksois-LED-salama. Lanseeraustilaisuudessa kameraa päästiin kokeilemaan hyvin rajatussa tilassa, joten lopullista arviota kameran ominaisuuksista oli hyvin vaikea toteuttaa. Vertailimme kuitenkin kameran hämäräominaisuuksia Samsungin S6 edge+:n kanssa, ja alustavasti voitaneen sanoa, että Nexus 5X pärjää hienosti hämärässä otetuissa kuvissa, mutta ero ei kuitenkaan ollut kovinkaan suuri verrattuna Samsungiin. Tutustumme kameran ominaisuuksiin tarkemmin myöhemmin julkaistavassa laajemmassa artikkelissa. Kameraohjelmiston esikatselu tuntui myös olevan hieman hidas, mutta sillä ei tietenkään ole vaikutusta lopullisiin kuviin.

Ensituntumien yhteenveto

Nexus 5X saapuu markkinoille hieman hankalaan aikaan, sillä monet valmistajat ovat tuoneet saataville kovilla ominaisuuksilla varustettuja puhelimia noin 400 euron hintaluokkaan. Jos kuitenkin Android 6.0 Marshmallowin uudet ominaisuudet tuntuvat itselle tärkeiltä, ovat uudet Nexus-puhelimet varmin tapa päästä nauttimaan niistä mahdollisimman pian.

Tuntumaltaan puhelin ei tarjoa premiumia, mutta osalle käyttäjistä muovisempi tuntuma ja keveys voivat olla mielekkäämpi vaihtoehto, joten sillä perusteella puhelinta on paha lähteä haukkumaan.

Mielenkiintoisimpana plussana laitteessa on sen kamera, mutta siitä ei valitettavasti rajallisten olosuhteiden vuoksi saatu tarkempaa näkemystä, joten odotamme innolla uusia Nexus-puhelimia laajempaan testiin etenkin kameroiden osalta.