Uusimmat

Ensituntumat: HTC One

25.02.2013 22:10 Juha Kokkonen

Taiwanilainen HTC pyrkii kaikin keinoin nostamaan itseään takaisin älypuhelinmarkkinoiden kärkikahinoihin ja tavoitteeseen päästäkseen yritys järjesti 19. helmikuuta julkaisutilaisuudet New Yorkissa ja Lontoossa uuden lippulaivamallin esittelemiseksi. TaskuMuro matkasi seuraamaan uutuuden esittelyä Lontooseen ja pääsi tutustumaan uuteen Oneksi ristittyyn puhelimeen ensimmäisten joukossa.

HTC oli valinnut Lontoon julkaisupaikaksi German Gymnasiumin aivan St Pancrasin rautatieaseman vieressä Kings Crossin alueella. Lehdistö suuntasi paikanpäälle rauhassa nautitun lounaan jälkeen.

Tilaisuus alkoi pienellä viivästyksellä, mutta toimitusjohtaja Peter Choun ilmestyttyä lavalle uusi HTC One teki ensiesiintymisensä miehen taskusta vain lyhyen pohjustuksen jälkeen. Laitteen pääominaisuudet käytiin lavalla varsin nopeasti läpi ja runsaan puolen tunnin esityksen jälkeen lehdistö päästettiin alakertaan tutustumaan uutuuteen lähemmin.

Pääsimme tutustumaan uuteen Oneen yhteensä noin kymmenen minuutin ajan parilla esittelytelineeseen kytketyllä laitteella. Internet-yhteydet olivat esittelytilassa täysin jumissa, joten emme päässeet käyttämään nettiselainta tai Play-kauppaa. Myös laitteen liikuttelu oli hieman rajattua takakuoreen kytketyn turvakaapelin vuoksi. Pääsimme kuitenkin käyttämään myös ”vapaata” laitetta vielä myöhemmin illalla järjestetyssä illallistilaisuudessa.

Ulkoisesti uusi HTC One on muotoiltu varsin persoonallisesti ja reunalta toiselle ylettyvä mustareunainen näytön suojalasi luo etukuorelle voimakkaat kehykset. Näytön molempiin päihin jää lähes identtiset pyöreäkulmaiset kaistaleet, joista kummassakin on pienistä rei’istä koostuvat kaiutinritilät. Etukuoren reunat on muotoiltu varsin teräviksi, mutta niiden kosketustuntumaa on pehmennetty pienellä viisteellä.

Onen kuoret on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinipalasta ja HTC kertoi käyttäneensä paljon aikaa saumattoman rakenteen toteuttamiseksi. Onen takakuori on muodoltaan tyynymäisen kaareva ja siten miellyttävä kädessä. Ylä- ja alalaidassa on pienet pinnan tasalla olevat muoviset kaistaleet, jotka ovat välttämättömät antennien optimaalisen toiminnan kannalta. Kokonaisuudessaan One tuntuu kädessä erittäin tukevalta ja laadukkaalta jättäen erittäin kestävän ja arvokkaan vaikutelman.

Onen etupuolen näyttävin yksityiskohta on 4,7-tuumainen Super LCD3 -näyttö, jonka tarkkuus on 1920×1080 pikseliä. Tämä tarkoittaa huikeaa noin 469 PPI:n pikselitiheyttä. Näytön suojana on Gorilla Glass 2 -lasi ja näytön reunat on tehty varsin kapeiksi käytön helpottamiseksi. Näytön kuvanlaatu näytti erittäin vakuuttavalta, mutta tarkkaa analyysia emme päässeet vielä tekemään esittelytilan hankalasta värivalaistuksesta johtuen.

Onen suorituskyvystä vastaa Qualcomm Snapdragon 600 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,7 GHz Krait 300 prosessoriytimestä, kahden gigatavun RAM-muistista sekä Adreno 320 GPU:sta. Esittelylaitteilla ajettujen testien perusteella suorituskyky on erittäin vakuuttavaa – Quadrant-tulokseksi saatiin noin 12000 pistettä, Benchmark PI -tulokseksi noin 160 millisekuntia ja BrowserMark 2 -tulokseksi noin 2300 pistettä. Jo näiden esituotantokappaleilla ajettujen tulosten perusteella kyseessä on tämän hetken suorituskykyisin Android-älypuhelin.

Androidin kapasitiiviset toimintonäppäimet on sijoitettu näyttölasin alareunaan ja yllättävänä ratkaisuna HTC on päätynyt käyttämään vain kahta näppäintä (paluu ja koti). Näppäinten välissä sijaitseva HTC-logo ei nimittäin toimi minään näppäimenä. Toisin sanoen avoimien sovellusten painike on jätetty kokonaan pois, vaikkakin sen toiminto on määrättävissä asetuksista toisiin näppäimiin aktivoitumaan pitkällä painalluksella. Kahden näppäimen ratkaisua voi kuitenkin pitää käytettävyyden kannalta vähintään kyseenalaisena ja tulemme varmasti paneutumaan asiaan vielä varsinaisen testiartikkelin käyttökokemuksissa. Positiivisena yksityiskohtana HTC on sijoittanut micro-USB-liitännän puhelimen alapäätyyn, joka poikkeaa yrityksen aiemmin käyttämästä kylkisijoituksesta.

Näytön yläpuolisesta kaistaleesta löytyy kuuloke-/kaiutinritilän lisäksi 2,1 megapikselin etukamera sekä etäisyys- ja valoisuussensorit. Etukameran optiikka tarjoaa 8X:n tapaan 88 asteen kuvakulman sekä f2.0-optiikan. Kaiutinritilän taakse oikeaan reunaan on sijoitettu moniväriledi, joka toimii ilmoitusvalona erinäisille toiminnoille.

One on 9,3 mm paksu, joka tuntuu reunoille ohenevan muotoilun ansiosta mukavan ohuelle. Oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuden säätöpainike ja vasemmasta micro-SIM-kortin kelkkapaikka. Onen yläpäädyssä mielenkiintoinen yksityiskohta on virta-/lukituspainike, joka toimii samalla IR-sensorina. Sen avulla puhelinta voi käyttää mukana tulevalla ohjelmistolla yleiskaukosäätimenä.

Ehkäpä Onen mielenkiintoisin tekninen yksityiskohta on takakamera, joka käyttää UltraPixeliksi nimettyä tekniikkaa. Käytännössä HTC on tehnyt rohkean vedon ja sovittanut uuteen lippulaivaansa 1/3 tuuman kokoisen ja vain neljän megapikselin BSI-kuvasensorin tarkoituksena keskittyä megapikseleiden määrän sijaan kuvan laatuun. HTC:n mukaan kahden nanometrin kokoiset pikselit pystyvät kaappaamaan 330 prosenttia enemmän valoa, kuin kilpailijoiden kolmentoista megapikselin kamerakennojen pikselit. Suuremmat pikselit tarkoittavat käytännössä parempia hämäräkuvausominaisuuksia sekä vähäisempää kohinaa.

Kameran kaverina on One X -mallista tuttu 28 mm kinovastaava valovoimainen f2.0-optiikka, josta löytyy myös oikea optinen kuvanvakautus. Kuvanvakain pystyy korjaamaan liikettä kahdella akselilla ja jopa 2000 kertaa sekunnissa. Optisen kuvanvakaimen ansiosta tärähtämättömien kuvien ottaminen onnistuu jopa 1/7,5 sekunnin suljinajalla. HTC:n edustajan mukaan sen toimintaperiaate on vastaava, kuin Lumia 920:n vakaimessa.

Kameran kaverina hyrrää HTC:n ImageChip 2 -kuvaprosessori, joka mahdollistaa nopean sarjakuvauksen (jopa 8 FPS), nopean jatkuvan automaattitarkennuksen (200 ms) ja HDR-videokuvauksen 1080p-tarkkuudella. HDR-videokuvaus on toteutettu ottamalla vuorotellen ruutuja korkealla ja matalalla valotuksella 60 FPS:n nopeudella. Lisäksi HTC lanseerasi kameran yhteyteen uuden Zoe-ominaisuuden, joka tallentaa kolmen sekunnin 1080p-videopätkän jokaisen kuvan yhteyteen. Videokuvaa tallentuu 1,5 sekuntia ennen ja jälkeen valokuvan ottamisen.

Kameran kuvanlaadusta ei ehtinyt saamaan vielä minkäänlaista kuvaa, sillä kameraa pääsi käyttämään vain esittely-ympäristössä. Siirsimme kuitenkin yhden ottamamme kuvan Onesta omaan puhelimeemme ja sen voi avata täyteen kokoonsa tästä.

Onen yhteydessä HTC esitteli uuden viitosversion Sense UI -käyttöliittymästään, joka toimii Android 4.1.2 Jelly Beanin päällä. Se on ensituntumalta ulkoisesti varsin erilainen edeltäjäänsä verrattuna. Kotinäkymän yläkolmanneksesta löytyy HTC:n puhelimille tyypillinen suuri kellonaika, päivämäärä sekä säätiedot. Säätietojen kuvake on kuitenkin muutettu graafisesti hyvin yksinkertaistetuksi.

Suurin uudistus on kotinäkymän BlinkFeed-ominaisuus, joka näyttää sosiaalisen median päivityksiä ja uutisia erikokoisina kuvitettuina ruutuina. Uutisvirrat ovat käyttäjän valittavissa yli tuhannesta eri vaihtoehdosta. Ne eivät kuitenkaan ole vapaasti valittavia RSS-syötteitä, sillä HTC haluaa varmistua uutisten taustalla näkyvien kuvien korkealaatuisuudesta. TaskuMuro ei ainakaan ensituntuman perusteella vakuuttunut BlinkFeedin tarpeellisuudesta ja onkin hyvä, että käyttäjä voi kytkeä sen tarvittaessa pois päältä. BlinkFeed-näkymästä sivulle pyyhkäistessä näkyviin tulee muut normaalit aloitusnäkymät.

Sovellusvalikko avautuu alapalkin keskimmäistä kuvaketta painamalla ja ensi yrittämällä avautuva näkymä näyttää hämmentävältä. Uutena ominaisuutena kellonaika ja säätiedot näkyvät aina myös sovellusvalikon yläreunassa, mutta lisäksi kuvakkeet on järjestetty erikoisen harvaan 3×3 muodostelmaan. Onneksi kerrallaan ruudulla näkyvien kuvakkeiden määrää saa lisättyä asetuksista, joten näytön tila saadaan hyödynnettyä tehokkaammin.

Muista ohjelmistopuolen seikoista maininnan arvoisia ovat uusi kuvagalleria, joka näyttää Zoe-ominaisuudella otettujen valokuvien esikatselukuvat pieninä videoruutuina. Kamerasovellus vaikutti puolestaan lyhyen tutkiskelun perusteella erikoisen yksinkertaiselta ja UltraPixels-kameran käyttöön jäi kaipaamaan enemmän säätömahdollisuuksia. Tutustumme kuitenkin aiheeseen vielä syvällisemmin tulevan testiartikkelin yhteydessä.

Edeltäjämallin (One X) rinnalla One tuntuu kulmikkaammalta, hoikemmalta ja metalliselta. One on edeltäjäänsä neljä milliä pidempi, 1,7 milliä kapeampi ja muutaman millin kymmenyksen paksumpi. Painoa on 13 grammaa enemmän. Näytön tarkkuus on samana pysyneestä koosta huolimatta kasvanut merkittävästi 720p:stä 1080p:hen. Pääkameran pikselimäärä on yllättäen puolittunut, mutta tähän on syynä uusi poikkeava UltraPixel-tekniikka. Parannusta edeltäjään on tapahtunut myös tallennustilan, järjestelmäpiirin, RAM-muistin ja LTE-yhteyden osalta. Akun kapasiteetti on kasvanut mukavat 500 mAh.

HTC esitteli julkaisutilaisuudessa myös mielenkiintoista vitriiniä, johon oli asetettu erilaisissa työstövaiheissa olevia mallikappaleita Onen alumiinikuorista. Kuvista ensimmäisessä on nähtävissä aivan ensimmäisiä työstövaiheita raakablokista ja toisessa valmiiksi muotoonsa työstetty kuori, jonka ulkopintaa ei ole vielä viimeistelty.

TaskuMuron saamien ensituntumien perusteella HTC:n uusi lippulaiva on teknisesti erittäin houkutteleva älypuhelin. Sen alumiinirakenne on erittäin vakuuttavan tuntuinen ja 1080p-näyttö nostaa tarkkuuden ennennäkemättömälle tasolle. Myös suorituskyky vaikuttaisi olevan tasolla, jota tämän luokan puhelimelta voi odottaa. Kamera puolestaan tarjoaa mielenkiintoisinta tekniikkaa, mitä Android-puhelimissa on hetkeen nähty, joten on mielenkiintoista nähdä miten se tulee pärjäämään käytännössä. Onen ohjelmistopuolen uudistukset eivät puolestaan onnistuneet aivan vakuuttamaan ensitapaamisella, joten on mielenkiintoista nähdä mihin ne taipuvat päivittäisessä käytössä. Onessa on potentiaalia Android-markkinoiden ykköspuhelimeksi, mutta pari seuraavaa kuukautta tulevat näyttämään asian todellisen laidan.

HTC One tulee Suomessa kauppoihin maaliskuun aikana ja sen hinta tulee alkuvaiheessa asettumaan 32 gigatavun versiona noin 650 euroon. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valko-hopea. TaskuMuro tulee julkaisemaan laitteesta testiartikkelin, kunhan testikappale saadaan toimistolle lähemmin tutkittavaksi.