Uusimmat

Ensituntumat: Huawei P8

16.04.2015 20:31 Juha Kokkonen

Huawein Ascend P -sarjan puhelimet ovat edustaneet kiinalaisyrityksen parasta osaamista niin teknisellä kuin design-puolellakin jo useamman vuoden ajan. Ensimmäinen Suomen markkinoille saapunut malli oli Ascend P1, joka oli aikanaan erittäin ohut, mutta rakenteeltaan muovia. Toissakesänä esitellyn Ascend P6:n myötä Huawei siirtyi käyttämään huippumallissaan alumiinirunkoa ja jatkoi samaa linjaa myös viime kesänä julkaistussa Ascend P7 -mallissa.

Tänä vuonna Huawei aikaisti uusimman lippulaivansa julkaisua hieman ja pudotti samalla nimeämiskäytännöstä Ascend-sanan kokonaan pois. Uusi Huawei P8 esiteltiin huhtikuun 15. päivä Lontoossa ja TaskuMuro matkusti paikanpäälle seuraamaan julkistusta sekä ottamaan uutuudesta ensituntumat. Samalla P8 on myös Huawein ensimmäinen Lollipop-käyttöjärjestelmällä varustettu malli, sillä muut Huawei-puhelimet odottavat vielä päivityksen saapumista.

P8:n ohella Huawei julkisti myös edullisemman ja pienikokoisemman P8 Lite -mallin, joka on varustettu vaatimattomammalla raudalla ja sijoittuu selvästi alempaan hintaluokkaan. Lisäksi päivänvalon näki myös poikkeuksellisen suurikokoinen 6,8-tuumaisella näytöllä varustettu P8 Max, joka ei kuitenkaan tule myyntiin Suomessa.

Ulkoinen ensivaikutelma

Ensinäkemällä Huawei P8:n muotoilusta on havaittavissa selviä viitteitä edeltäjämalliin ja etupuolelta P8:aa on jopa hankala erottaa P7:stä. Kokonaisuutta katsottaessa Huawei ei ole lähtenyt tekemään radikaaleja muutoksia muotokieleen, vaan kyse on ennemminkin viimeisimmästä kehitysaskeleesta. P8 on tuttuun tapaan ohut (vain 6,4 mm) ja alumiini on entistä keskeisempi osa sen rakennetta. Muodoissa on edeleen kulmikkuutta, vaikka yksityiskohtia onkin pyöristetty P7:ää enemmän.

Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa P8 tuntuu ohuelta ja metallisen laadukkaalta. Aivan edeltäjämallin pienuus ja keveysvaikutelmaa P8 ei saavuta, vaikka kyseessä onkin 5,2-tuumaiseksi kompakti laite. Ihokontakti tapahtuu pääosin alumiinipintojen kanssa, jotka Huawei on viimeistellyt hieman karheaksi. Kuivissa käsissä laite tuntuu liukkaalta. Rakenne on erittäin tukeva eikä se elä tai natise edes voimakaammin väänneltäessä.

P8:ssa käytetään alumiinista unibody-runkoa, joka kiertää yhtenäisenä takakuoresta kylkiin. Kyljet Huawei on muotoillut pyöristetymmäksi kuin edeltäjämallissa, jonka ansiosta P8 tuntuu miellyttävämmältä kädessä. Kylkien etu- ja takareunassa on kiiltäväksi viimeistelty viiste, jonka naarmunkestävyydestä saamme selvää vasta käytön myötä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettu yhtenäinen äänenvoimakkuuden säätöpainike, pienessä kuopassa sijaitseva suorakulmainen virtapainike sekä kaksi kelkkamallista korttipaikkaa, joista Suomessa myyntiin tulevassa versiossa alempaan sopii nano-SIM-kortti ja ylempään micro-SD-muistikortti. Kyljen keskellä sijaitseva virtapainike erottuu muotoilun ansiosta mukavasti pelkällä sormituntumalla.

Suurimmat ulkonäköuudistukset löytyvä takakuoresta, jossa Huawei on siirtynyt P7:n lasipinnasta alumiinin käyttöön. Molemmilta vaihtoehdoilta löytyy varmasti omat kannattajansa, mutta alumiini on lasiin nähden kestävämpää ja tuntuu kädessä kylmemmältä. Vaikka alumiinin pinta on viimeistelty karheaksi, on se siitä huolimatta varsin liukkaan tuntuinen. Alumiinipinta kattaa lähes koko takakuoren lukuun ottamatta alaosan muovista antenniviirua sekä yläosan lasikaistaletta, jossa sijaitsee myös laitteen kamera sekä osa antenneista. Puhelimen värivaihtoehdosta riippuen lasikaistaleen väri on joko musta tai valkoinen.

 

Tekniset ominaisuudet

Huawei on pakannut P8:aan tuoreinta tekniikkaansa ja päätynyt myös muutamaan hieman yllättävään ratkaisuun. Bittien pureskelusta vastaa Huawein omaa tekoa oleva 64-bittinen HiSilicon Kirin 930 -piiri, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa älypuhelimissa. Sen ominaisuuksiin lukeutuu neljä 2,0 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53E-prosessoriydintä sekä neljä alemmalla 1,3 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-ydintä big.LITTLE-konfiguraatiossa. RAM-muistia on kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua (100 euroa kalliimmassa Premium-versiossa 64 Gt). Järjestelmänpiiriin on integroitu LTE Cat6 -yhteysominaisuudet ja Huawei on panostanut erityisesti myös antennitekniikkaan sekä puhelimen nopeaan reagointiin verkkoyhteyden muutosten suhteen. Sisäisen akun kapasiteetti on 2600 mAh ja sen varauksen luvataan riittävän yhden päivän raskaaseen käyttöön.

P8:n Japan Display Incin valmistama IPS-NEO-näyttö on kooltaan 5,2 tuumaa ja Huawei on päätynyt säilyttämään sen tarkkuuden 1080×1920 pikselissä. Ratkaisu ei ole lainkaan huono, sillä FullHD-tarkkuus tarjoaa riittävän pikselitiheyden ja samalla pitää virrankulutuksen huomattavasti QHD-näyttöä pienempänä. Huawei ilmoittaa näytön ja ulkomittojen suhteeksi 78 %, joka on älypuhelinmarkkinoiden parhaimmasta päästä.

Näyttelyolosuhteissa näytön kuvanlaadusta ei pystynyt muodostamaan vielä tarkempaa analyysia, mutta ensihavaintojemme perusteella kuva näytti varsin hyvälle ja katselukulmat olivat laajat.

P8:n kamera sijaitsee tutussa paikassa takakuoren vasemmassa ylänurkassa takakuoren pinnan tasolla ja sen kaverina on kahden erisävyisen suurteholedin salama. Kamerakennon tarkkuus on 13 megapikseliä ja se perustuu harvinaisempaan RGBW-neliväritekniikkaan. Kamerakennon parina on 29 mm kinovastaava f2.0-valovoiman objektiivi, josta löytyy myös optinen kuvanvakain. Videokuvaa kamera pystyy tallentamaan vain maksimissaan 1080p-tarkkuudella.

 

EMUI 3.1 ensivaikutelmat

P8 on Huawein ensimmäinen Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmällä varustettu laite, joten pääsimme ensimmäistä kertaa tutustumaan Huawein näkemykseen asiasta. Lollipopin myötä EMUI-käyttöliittymän versio on päivittynyt 3.1:een.

Käyttöliittymän erot Android 4.4 -pohjaisen EMUI 3.0:n ja Android 5.0 -pohjaisen EMUI 3.1:n välillä ovat pysyneet ensiselauksella varsin pieninä. Käyttöliittymä ja vakiosovellukset ovat vahvasti Huawein kustomoimia eikä Android Lollipopin Material Design -muotokielestä näy juuri jälkeäkään. EMUI 3.1:n mukana P8:aan on tullut muutamia uusia vakioteemoja (kuten kuvissa näkyvä), mutta myös EMUI 3.0:sta tutut teemat löytyvät edelleen valikoimista.

P8:n kamerasovellus on ulkoisesti lähes identtinen Mate 7:n, Honor 6:n ja Ascend P7:n EMUI 3.0:ssa käytetyn kanssa, mutta kuvaustiloja on tullut muutama lisää. Kuvausnäkymään kamerapainikkeen viereen on tullut ”valomaalaus” ja ”intervallikuvaus” -tilat ja valikosta ”superyö”-tila. Huawei mainosti erityisesti ”valomaalaus”-tilaa P8:n julkaisun yhteydessä ja se tarkoittaa käytännössä pitkää valotusaikaa hyödyntäviä kuvausefektejä, joihin tutustumme tarkemmin testiartikkelin yhteydessä.

Tiivistettynä P8:n jättämät ensivaikutelmat olivat varovaisen positiiviset. Laite vaikuttaa loogiselta kehitysaskeleelta P7:n jälkeen, mutta toisaalta ei ainakaan ensitutustumisen perusteella tarjoa suoranaisesti mitään mullistavaa. Jäimme hieman kaipamaan esimerkiksi sormenjälkitunnistinta, langatonta latausta sekä tarkempia videokuvaustiloja.

Huawei P8 tulee Suomessa saataville toukokuun viimeisellä viikolla 499 (16 Gt versio) ja 599 (64 Gt versio) euron suositushinnoilla. TaskuMuro julkaisee testiartikkelin aiheesta ennen kuin P8:n toimitukset alkavat.