Uusimmat

Ensituntumat: LG G4

29.04.2015 01:54 Juha Kokkonen

LG on tehnyt viimeisen parin vuoden aikana menestyksekkään nousun high-end-älypuhelimien eliittiin. Sen G2 ja G3 -mallit ovat saaneet paljon kehuja testeissä ja myös kauppa on käynyt, sillä esimerkiksi G3:a on myyty vajaan vuoden aikana jo yli 10 miljoonaa kappaletta. Myös TaskuMuro on pitänyt G2– ja G3-malleista ja G3 voitti myös viime loppukesästä tekemämme kamerapuhelinvertailun.

Tänä vuonna LG:llä on uuden G4-mallin kanssa runsaasti paineita, sillä heikon viimevuoden jälkeen Samsung on saanut taas markkinoille erittäin houkuttelevan lippulaivamalliston, jonka kanssa G4:n on käytävä kova taistelu ostajista. LG esitteli G4:n Lontoossa 28. huhtikuuta järjestämässään lehdistötilaisuudessa, jota TaskuMuron toimitus oli seuraamassa paikan päällä. Merkittävä osa laitteen ominaisuuksista ei kuitenkaan tullut suoranaisena yllätyksenä, sillä LG oli ripotellut niitä internetiin jo pitkin huhtikuuta.

 

Ulkoinen ensivaikutelma

Ensitapaamisella G4 on tunnistettavissa välittömästi sukulinjansa tuoreimmaksi jatkajaksi. Muotoilu on jopa hieman yllätyksetöntä ja useimmat edeltäjämallista tutut yksityiskohdat ovat edelleen läsnä. LG ei ole edelleenkään lähtenyt mukaan ohuuskilpaan, vaan on tehnyt lippulaivastaan selvästi pahimpia kilpailijoitaan paksumman. Järkevän muotoilun ansiosta sitä ei voi kuitenkaan pitää häiritsevänä asiana, sillä kaareva takakuori ohenee reunoja kohti ja tuntuu kädessä hyvältä. LG:n mukaan ”slim arc” -muotokieltä noudattava G4 onkin suunniteltu näyttämään hyvältä ja tuntumaan mukavalta kädessä. G4:n ulkomitat ovat 148,9 x 76,1 x 6,3 – 9,8 mm ja paino 155 grammaa.

Materiaalien osalta LG on päättänyt edelleenkin pysytellä erossa metallista ja on valmistanut G4:n muovirunkoisena. Yleisesti ottaen laitteen rakenne tuntuu tukevalta ja muovipuhelimeksi laadukkaasti tehdyltä, mutta ei kuitenkaan välitä suoranaista premium-tuntumaa. Mielenkiintoisin ulkoinen detalji löytyy laitteen taustapuolelta, jossa LG on päätynyt käyttämään aitoa nahkaa. Ajatusta vierastavalle tarjolla on myös kolme muovikuorista versiota.

G4:n runkorakenne on muovia ja kyljet ovat saaneet kaikissa värivaihtoehdoissa päälleen tummankiiltävää metallia imitoivan pinnoitteen. Kiiltävät muovipinnat eivät ole yleisesti kestäneet älypuhelimissa erityisen hyvin aikaa, joten on mielenkiintoista nähdä alkavatko myös G4:n kyljet rapistua ajan myötä. Kun G4:ää katsoo sivulta tarkasti, voi huomata rakenteen näyttävän kaarevalta. Kyse ei olekaan silmänlumeesta, sillä näytön sekä sitäsuojaavan Gorilla Glass 4 -lasin kaarevuussäde on 3000 mm. Puhelimen kyljistä ei LG:n tapaan löydy lainkaan näppäimiä, sillä ne ovat sijoitettu takakuoreen kameran alle.

Kuten jo muutama kappale ylempänä tuli mainittua, G4:n ehkäpä mielenkiintoisin ulkoinen seikka löytyy takakuoresta, joka on päällystetty aidolla luonnonmukaisilla aineilla värjätyllä nahalla. Nahkavaihtoehtoja on viisi ja niissä kaikissa on takakuoren pystysuunnassa halkaiseva koristetikkaus, joka tuo hieman lisää luonnetta takakuoren pintaan. Värivaihtoehtojen välillä on eroja nahan tekstuurissa – punainen ja ruskea ovat sileimpiä, musta hieman enemmän teksturoitu ja vaaleansininen sekä vaaleanruskea voimakkaimmin kuvioidut. Tuntumaltaan nahkainen takakuori on erittäin miellyttävä ja tuo samalla laitteeseen lisäannoksen premium-vaikutelmaa. Ensituntumien perusteella nahka ei vaikuta olevan herkintä mahdollista sorttia, vaan sen voinee odottaa kestävän kulutusta. Kiinnitimme myös huomiota nahan viimeistelyyn takakuoren reunoilla, sillä emme kyenneet havaitsemaan minkäänlaista selkeää saumakohtaa.

Vaikka aidon nahan onkin tapana patinoitua tyylikkäästi, ei kulunut nahkapinta ole käytön myötä varmasti kaikkien käyttäjien mieleen. Ehkäpä juuri siitä syystä LG tarjoaa G4:ään myös kolmea erilaista muovista takakuorta, joka saattaa olla nahkaa vierastaville helpommin lähestyttävä vaihtoehto. Suomessa saataville tulevat kaikki kolme muovikuorivaihtoehtoa – metallinharmaa, kulta ja keraaminvalkoinen. Kaksi ensin mainittua ovat metallia imitoivaa muovia ja muistuttavat pitkälti G3:n takakuorta. Valkoisen vaihtoehdon pinnoitteena on puolestaan käytetty aitoa keraamia, jolla on saatu aikaan kiiltäväpintainen viimeistely. Kaikissa muovikuorissa on hienovarainen salmiakkikuviointi, josta LG käyttää ”hammered array” -nimitystä.

 

Tekniset ominaisuudet

LG on päätynyt käyttämään G4:ssä Qualcommin 64-bittistä Snapdragon 808 -piiriä, joka kilpailijoiden huippumalleista löytyvien Snapdragon 810 -piirien kahdeksan ytimen sijaan sisältää ”vain” kuusi ydintä. Ytimistä neljä on pienitehoisempaa 1,4 GHz Cortex-A53-mallia ja kaksi tehokkaampaa 1,8 GHz Cortex-A57-mallia. Lisäksi piir sisältää Adreno 418 GPU:n ja X10 LTE -modeemin, joka tukee 3×20 MHz Carrier Aggregation -teknologian avulla Cat 9 -luokan LTE-nopeuksia (max 450 Mbps). RAM-muistia löytyy kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 gigatavua. Lisäksi G4:ssä on muistikorttipaikka ja mukana tulee myös yhteensä 115 gigatavua Google Drive -pilvitallennustilaa. Takakuoren alla sijaitsevan irrotettavan akun kapasiteetti on pysynyt 3000 mAh:ssa, mutta valitettavasti langaton latausmahdollisuus on karsiutunut tällä kertaa ominaisuuslistalta pois.

Näytön koko on säilytetty G4:ssä 5,5 tuumassa, mutta siinä käytetään uutta LG Displayn valmistamaa Quantum IPS -paneelia, jonka kerrotaan tarjoavan huomattavasti edeltäjämallia paremman kuvanlaadun (20 % parempi värintoisto, 25 % parempi kirkkaus, 50 % parempi kontrasti). Näyttö on myös suunniteltu tarjoamaan filmiteollisuudessa käytetin DCI-standardin mukaisen väriavaruuden 98 prosenttisesti. Näyttö on tarkkuudeltaan 1440×2560 pikseliä, joka riittää tarjoamaan 5,5-tuumaiseen paneeliin huipputarkan pikselitiheyden (538 PPI). Näytön koon suhde laitteen ulkomittoihin on edelleen melko hyvää luokkaa, vaikka se onkin huonontunut hieman G3:een nähden. Vaikka näyttö on aavistuksen kaareva, ei se ole taipuisaa mallia, eikä puhelinta voi näinollen taivuttaa suoraksi pöytäpintaa vasten.

Näyttelyalueen epäsuotuisasta valaistuksesta johtuen emme pystyneet vielä muodostamaan erityisen tarkkaa kokonaiskuvaa näytön kuvanlaadusta, mutta ensisilmäysten pohjalta se vaikutti varsin kirkkaalta ja värintoistoltaan eläväiseltä.

G4:n kamera sijaitsee tuttuun tapaan keskellä takakuoren yläosaa ja sen alapuolelle on sijoitettu lukitusnäppäin ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Kamera perustuu LG:n omaan 16 megapikselin 1/2,6-tuumaisen kuvakennoon, jonka parina on f1.8 aukkosuhteen laajakulmaobjektiivi optisella kuvanvakautuksella. Kuvanvakautuksen kerrotaan toimivan aina kahden asteen heilahduksiin saakka, sekä myös z-akselilla. Ominaisuuksiin lukeutuu myös lasertarkennus sekä valospektrisensori, jonka luvataan tuovan kuviin entistä luonnollisemat värit. Panoraamakuvaus onnistuu nyt jopa yli 100 megapikselin tarkkuudella. Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä.

LG UX 4.0 ensivaikutelmat

G4:n yhteydessä LG esitteli myös UX-käyttöliittymänsä tuoreimman 4.0-version, joka on rakennettu Android 5.1 Lollipopin päälle. UX 4.0 on LG:n mukaan ihmiskeskeiseksi kehitetty käyttöliittymä ja keskiössä kerrotaan tällä kertaa olevan personoitu käyttökokemus. LG on kustomoinut käyttölittymään sen verran voimakkaasti, että Android Lollipopin vakioratkaisut eivät ole juuri nähtävissä.

Käyttöliittymän yleisilme ei poikkea huomiotaherättävästi edeltäjämallin UX-versiosta. Ensimmäisenä huomion kiinnittivät vasemmanpuolimmaisessa kotinäkymän ruudussa sijaitseva Smart Bulletin -näkymä, uudistettu Smart Notice -widgetti, uusi kamerasovellus sekä uudistetut galleria- ja kalenterisovellukset.

Lyhyiden ensikokemusten perusteella G4:n kamerasovellus vaikuttaa lupaavalta. LG on uudistanut G4:n kamerasovellusta ja tärkeimpänä parannuksena mukaan on nyt paketoitu kolme eri kuvaustilaa, joiden välillä käyttäjä voi vapaasti valita kuvaustilanteen ja -taitojen mukaan. Merkittävin uusista kuvaustiloista on manuaalitila, joka mahdollistaa laajat manuaalisäädöt (kuten suljinaika ja tarkennusetäisyys) ja tarjoaa myös muutaman muun näppärän toiminnon. Noin parin kymmenen otetun kuvan perusteella uskallan myös todeta, että kamera toimii varsin nopeasti. Kamerasta löytyy myös mahdollisuus taltioida otokset raakakuvamuodossa.

 

Ensituntumien yhteenveto

Ensituntumien perusteella G4 on hallitun oloinen kehitysaskel hyvin suoriutuneeseen edeltäjäänsä nähden, mutta laitteesta jäi kuitenkin hieman varman päälle pelaamisen maku. Kamera vaikuttaa lyhyiden testailujen perusteella erittäin lupaavalta ja odotammekin malttamattomana saavamme sen tarkempaan testiin. Myös näyttö vaikutti parannukselta edeltäjään ja nahkaiset takakuorivaihtoehdot toivat persoonallista vivahdetta muoviseen puhelimeen. Ohjelmistopuolelle jäimme ehkä kaipaamaan hieman radikaalimpia uudistuksia.

LG G4 tulee Suomessa myyntiin ennen kesää ja tarkemmasta hinnoittelusta ilmoitetaan lähempänä myynin alkamista. Hinnoittelu tulee kuitenkin olemaan ”loogista” muihin huippumalleihin nähden. Nahkaisella takakuorella varustetut versiot tulevat maksamaan hieman muovikuorisia enemmän (nahkakuoristen mukana myös kullanvärinen muovikuori).

 

Muropaketin uusimmat